In luna februarie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2144 lei, cu 0,3% mai mare decat in luna ianuarie 2013, ia cel net a fost de 1553 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 5 lei (0,3%), se arata intr-un comunicat furnizat joi dimineata de Institutul National de Statistica (INS). Potrivit aceleiasi surse, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (4731 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (844 lei).

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,0%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Februarie 2013 comparativ cu Ianuarie 2013

In luna februarie 2013, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare si concediilor fara plata. De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii in luna ianuarie a primelor ocazionale ori sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) in unele companii din economie.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • intre 8,0% si 10,0% in alte activitati extractive,  extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  •  intre 3,0% si 7,0% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor mijloace de transport, extractia minereurilor metalifere, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
  •  intre 2,0% si 3,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, cercetare-dezvoltare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distributia apei.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv premii pentru performante deosebite), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna februarie 2013 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului minim pe economie, la 750 lei/luna.

Vezi mai jos dalariile din februarie, pe tipuri de activitati. Pentru a mari graficul, dati click pe el.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 41,8% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 8,0% si 11,0% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale);
  •  intre 3,5% si 7,5% in industria metalurgica, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), telecomunicatii, fabricarea echipamentelor electrice, extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati de servicii, transporturi aeriene, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,3%) si invatamant (-0,2%). Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2013 s-au inregistrat in administratia publica (+1,0%) ca urmare a majorarii salariului minim pe economie si a promovarilor in gradul profesional.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,9%.

Precizari metodologice

  • Pentru dimensionarea esantionului s-a luat in considerare obtinerea unor estimatii ale principalelor caracteristici cercetate, care sa fie afectate de erori in limita a +/-3% si garantate cu o probabilitate de 95%. Incepand cu luna ianuarie 2013 esantionul cuprinde 21000 unitati economico-sociale. Unitatile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 90,39% din numarul total al salariatilor din acest sector.
  • Datele obtinute din cercetarea statistica lunara privind castigurile salariale si efectivul de salariati sunt agregate dupa activitatea omogena a unitatilor; aceasta inseamna ca in activitatea de administratie publica nu sunt cuprinse toate activitatile secundare desfasurate in administratia publica centrala si locala, de tipul:

- asistenta sociala,

- activitati culturale, sportive si recreative,

- peisagistica si servicii pentru cladiri,

- agricultura,

- distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare,

- constructii,

- transport si depozitare,

- producere si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat,

- inchiriere si sub-inchiriere a bunurilor imobiliare etc.

  • Informatiile referitoare la sectorul bugetar trebuie utilizate cu atentie, deoarece datele se refera la statisticile din activitatile economice (agregate dupa activitatea omogena) conform CAEN Rev.2. de administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala (inclusiv sector privat pentru invatamant - cca.3%, respectiv sanatate si asistenta sociala - cca. 7%), exclusiv fortele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.). Aceste statistici nu tin cont de forma de finantare, scopul lor fiind cel de furnizare de informatii pe activitati economice conform CAEN Rev.2.

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a: impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.

Indicele castigului salarial nominal brut se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal brut din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial nominal net se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal net din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial real se calculeaza ca raport intre indicele castigului salarial nominal mediu net si indicele general al preturilor de consum al populatiei, exprimat procentual