In graficul de mai jos aveti cativa indicatori comparativi la nivelul diferitelor industrii -per total si in sector privat, pe clase de companii. Dati click pentru marire

Sa notam urmatoarele date: in industrie, functioneaza un numar de 52.588 intreprinderi mici si mijlocii si, respectiv, 860 intreprinderi mari. Din totalul de 53448 intreprinderi, 99,2% erau intreprinderi cu capital majoritar privat. Din totalul efectivului de personal de 1387251 persoane, intreprinderile mici si mijlocii detineau 49,9%.
In intreprinderile mici si mijlocii, s-a realizat 35,3% din totalul cifrei de afaceri (113750 milioane lei). In totalul investitiilor realizate (27385 milioane lei) intreprinderile mici si mijlocii au detinut ponderea de 36,2%.
Structura investitiilor pe surse de finantare se prezinta astfel: surse proprii 66,7% ; credite interne 6,1% ;
credite externe 20,4% ; buget de stat si bugete locale 1,8% ; capital strain 2,1% si alte surse 2,9%.
Valoarea adaugata bruta (vezi la finalul textului ce reprezinta) la costul factorilor a fost obtinuta in proportie de 31,0% in intreprinderile mici si mijlocii, in timp ce in intreprinderi cu capital majoritar de stat in proportie de 20,3%.
In graficul de mai jos aveti cativa indicatori comparativi la nivelul diferitelor industrii -per total si in sector privat, pe clase de companii. Dati click pentru marire

Sa luam acum constructiile.
Avem circa 49.348 de intreprinderi (plus /minus cateva), din care 49.221 erau intreprinderi mici si mijlocii, iar intreprinderile cu capital majoritar privat detineau o pondere de 99,7% (49238 de intreprinderi).
Din totalul efectivului de personal de 385536 persoane, intreprinderile mici si mijlocii detineau ponderea de 76,7 % (295.817 persoane), in timp ce intreprinderile mari detineau numai 23,3% (89719 persoane). In intreprinderile mici si mijlocii s-a
realizat 75,0% din totalul cifrei de afaceri, iar in intreprinderile cu capital majoritar privat 96,5% (70327 milioane lei). Analizand
evolutia cifrei de afaceri in preturi curente, se constata o scadere de 8,6% in ultimii doi ani.
Valoarea adaugata bruta la costul factorilor a fost obtinuta in proportie de 71,1% (14071 milioane lei) in intreprinderile mici si
mijlocii, in timp ce in intreprinderi cu capital majoritar de stat a fost de 6,5%.
In graficul de mai jos aveti cativa indicatori comparativi la nivelul inductriei constructiilor -per total si in sector privat, pe clase de companii. Dati click pentru marire

In totalul investitiilor realizate (9262 milioane lei), intreprinderile mici si mijlocii detin ponderea de 43,4% (4022 milioane lei).
Structura investitiilor pe surse de finantare se prezinta astfel: surse proprii 45,0% ; credite interne 2,5% ; bugetul de stat si bugete locale, 1,0%; alte surse 51,5%, iar credite externe si capital strain sub 0,05%.
Pentru IMM structura pe surse de finantare cuprinde 94,0% surse proprii, 4,7% credite interne, 0,1% buget de stat si bugete
locale, 1,2% alte surse, iar capital strain si credite externe sub 0,05%.
Valoarea adaugata bruta la costul factorilor reprezinta suma salariilor si altor elemente legate de costul factorilor de munca, a profitului, a subventiilor de exploatare, a amortizarii capitalului fix, din care se scad impozitele legate de productie.
In general, la companiile de stat sunt multe "scurgeri" de bani care in final reduc eficienta acestora.
http://www.nakedcapitalism.com/2012/04/scott-fullwiler-krugmans-flashing-neon-sign.html
Unde se vede ca ceea ce ati scris in titlu este adevarat?
Din grafice se vede ca =statul= nu prea mai exista la nivelul productie.
Industria/agricultura este totala la privat deci nu poate fi facuta o comparatie.
Sau poate voi credeti ca profesorii, medicii, politia, etc nu produc?
Atunci sunteti cel putin naivi, daca nu rau intentionati.
Analiza e foarte ok daca ai un pic de rabdare sa citesti si intelegi ce citesti.
1. Se practica pe scara extinsa munca la negru. Atunci cand lucrezi totusi legal in acte e trecut salariul minim pe economie. Pensia la care nimeni nu mai spera va fi mizera sau nu va fi de loc;
2. Se munceste neplatit si peste program ;
3. Sambata lucrata neplatita este ceva obisnuit in sectorul privat;
4. Mita catre functionarii de stat care ar trebui sa controleze toate aceste aspecte este ceva normal;
5. Se profita de situatia grea a economiei si de lipsa locurilor de munca pentru a exploata crunt oamenii;
Nu va grabiti sa trageti concluzii. In Romania e un capitalism de secol XVIII cu nuante medievale pentru care cercetarile de genul celei de mai sus sunt nepotrivite. Ia mergeti pe un santier daca mai gasiti si vedeti cine, cum si in ce conditii lucreaza. Pe urma vorbim de "productivitate".
Eu o sa varaspund punctual din experienta mea de anjajat la privat toata viata.
1. am inceput sa muncesc de la 18 ani (fara cateva luni). Dupa aproximativ un an de munca la negru, mi s-a facut carte de munca. La momentul acesta la cei 34 ani, am prin urmare 15 ani pe cartea de munca.
2. da muncesc peste program, am un stress continuu, DAR salariul meu este dublu fata de media pe judet (Cluj)
3. nu am lucrat nici macar o zi de sambata, cateva duminici da :), dar platite dublu sau cu zi libera la schimb. Saptamana de munca e de 40 ore, nu iti zice nimeni care sunt zilele in care se lucreaza.
4. Nu am dat spaga niciodata pentru nimic, nici la polititsti, nici la medici, nici la ITM; cand am gresit am platit.
5. doar cine nu munceste crede ca cei care muncesc sunt exploatati. La angajare semnezi niste conditii, ori esti de acord cu ele ori nu esti de acord si pleci sau ceri recompense financiare sau de alt gen.
Va convine sau nu doar muncind poti obtine ceva si lucrez in mod curent cu statul si functionarii sai si iti pot zice ca la stat, in general nu se munceste.
Inteleg sa castigi 3 200 - 4 000 dupa vreo 6 - 7 ani de experienta, dar dupa 15? Cam putin.
Si nu e ca si cum faci mare lucru cu 4 000 de lei. Niste mancare, taxele, o iesire la film si ceva reparat la masina si poate mai raman 200 - 300 de lei ca economie. :/
Du-te si spune asta la Bosch, Emerson, Continental, Flextronics si alte zeci de grupuri cu mii de angajat in Romania, toti sunt rude intre ei.
program luni-vineri 8 ore zilnic, salariul de 850 lei si in acte si in mina, (o viitoare pensie de rahat, deci) spaga la angajare 5000 lei (cinci mii). Promovare ioc, dar cer studii superiare. si de regula ultimul venit este si primul plecat...
Daca un angajat la administratia locala munceste mai mult de 4 ore pe zi il mamanc.
Si cand spun munceste 4 ore nu ma refer la 4 ore munceste 4 ore solitaire ... dupa 4 ore ala pleaca la terasa sau acasa.
Am fost azi la serviciul parcari sector 4 Bucuresti, program de 4 ore 3 zile pe saptamana ... restul de zile cica sunt pe teren ... pe terenul de fotbal poate !
La stat toata lumea fura, de la angajat pana la director, pentru ca nu e vorba de propria afacere, ci de banii contribuabililor, de care ii doare in cot pe toti.
Poate voi trai vremea cand legea va fi pusa in practica in Romania si pentru evaziune fiscala si furt in general din avutul statului se va baga pedeapsa cu moartea.
Daca pe total industrie, un salariat mediu exporta de 120 k lei pe an, iar cel din privat face export de 150 k lei, inseamna ca cel de la Stat exporta de 90 k lei. Cu ceva mai mult de jumatate.
Multumesc tuturor celor care inteleg sa isi exprime parerea, indiferent daca sunt sau nu de acord cu cifrele exprimate (furnizate la cerere de catre INS)
Dan Popa
Daca undeva in lume sectorul privat ar fi mai putin eficient decit sectorul de stat, toata lumea serioasa ar ramine uimita. Daca s-ar intimpla asa ceva, s-ar cutremura conceptele economice si politice.
Rolul statului nu este eficienta economica. Desigur ca statul poate incurca economia, insa doar atit. Comparatiile intre stat si sectorul privat (sau societatea civila) au o utilitate limitata. Fiecare componenta are rolul ei in societate. Iar rolul statului in economie tinde sa se reduca, atit la nivel practic, cit si la nivel conceptual.
De acord, sunt locuri unde este nevoie de personal pentru ca nu se poate altfel, vezi spitalele, scolile etc. Dar pana si acolo trebuie sa primeze un pic de eficienta, macar pentru a-l plati pe cel mai bun cu cat merita si a-l da afara pe cel care freaca menta.
Dupa parerea mea, rolul statului este de a suplini acolo unde nu exista initiativa privata dar exista cerere, si de a pastra controlul asupra unor domenii importante pentru tara. Adica nu ne dam Loteria romana pe mana lui Copos ca asta fura tot.
Dar in momentul in care se ajunge la situatii gen CFR Marfa, Oltchim si mii de alte firme de stat distruse tocmai pentru ca nu s-a urmarit eficienta economica, atunci clar trebuie sa primeze factorul economic, sa fie urmariti banii care se investesc si care dispar cu miliardele in diverse combinatii dubioase. Banii nostri cu alte cuvinte.
E nevoie clara de schimbare, care sa ne implice pe toti. O idee noua, simpla si evidenta, un viitor principiu salvator, trebuie sa ne cucereasca ratiunea, dar si sufletele.
Transparenta si arbitrajul corect al statului sintetizeaza ceea ce avem nevoie. In rest, jocul economic si cel cultural il facem noi, cetatenii, opinia publica, sectorul privat. Avem nevoie ca statul sa arbitreze simplu si corect si DOAR ATIT. Statul nu poate inlocui efortul, imaginatia si potentialul societatii civile. Securitate, transparenta si arbitraj corect, atit! Orice imixtiune pozitiva a statului in afara arbitrajului, creeaza premisa unui tsunami de imixtiuni negative in viitor. Va scriu despre un principiu ce mie mi se pare nou si evident. Sint sigur ca am dreptate si scriu despre un principiu realist.
Ar insemna ca sunt constituit din tampitzi care au in subordine alti tampitzi mai tampitzi ca ei :)
In ce priveste ideea ca rolul statului in economie tinde sa se reduca, se pare ca in Republica Ordonantelor De Urgenta Romania trendul e opus, atat la nivel practic, cat si la nivel conceptual.
Daca politicienii si-ar acorda un spor de munca timpita, eu unul chiar i-as intelege. De altfel, asta-i si explicatia salariilor mari ale sefilor, in general. Pericolul indobitocirii in functia de sef este major, mult mai mare decit al subordonatilor.