Patru directori Omniasig si Euroins, amendati de ASF cu 180.000 lei. Cat o prima acordata in industrie...
Un membru al directoratului Omniasig, Daniela Camelia Covacescu, a fost sanctionat cu amenda de 30.000 de lei.
In plus, ASF a stabilit termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea sa rectifice neregulile constatate.
"Consiliul CSA a dispus, in data de 26 aprilie, efectuarea unui control la Omniasig, avand ca tematica verificarea modului de instrumentare a dosarelor de dauna, precum si a modului de respectare a Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari", se arata intr-o informare a ASF publicata pe pagina web a institutiei.
In urma unui control desfasurat la Omniasig in perioada 16 mai - 14 iunie, reprezentantii ASF au constatat ca evidenta contabila si operativa societatii nu permite intocmirea corecta a rapoartelor solicitate de catre autoritatea de supraveghere.
In plus, rezervele de dauna avizate sunt subevaluate, atat la data de 31 decembrie 2012, cat si la data de 30 aprilie 2013 si nu sunt constituite la valoarea si in momentul luarii la cunostinta despre pretentiile asiguratilor/pagubitilor.
Totodata, reprezentantii ASF au constatat ca nu au fost respectate prevederile legale in ceea ce priveste avizarea, constatarea prejudiciilor si plata despagubirilor, iar procedura privind modalitatea de solutionare a petitiilor nu este in concordanta cu prevederile normelor.
ASF l-a amendat cu 50.000 lei si pe seful departamentului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, si i-a retras avizul pentru aceasta functie.
De asemenea, in urma controlului, autoritatea de supraveghere a stabilit in sarcina societatii mai multe obligatii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de dauna respinse de societate pentru care termenul de prescriptie nu a intervenit si gestionarea acestora in conformitate cu prevederile in vigoare.
"ASF a constatat unele neclaritati in ceea ce priveste modul de gestionare de catre Euroins a dosarelor de dauna RCA si a solicitat companiei clarificari. Numarul mare de dosare de dauna eliminate din rezerva de dauna, apreciat drept ᅡsemnificativᅡ de catre controlul ASF, a creat premisele unor verificari suplimentare", se arata in informarea institutiei.
Corpul de control al ASF a verificat prin sondaj 22 dintre dosarele de dauna respinse (dintr-un total de 12.626 dosare respinse in 2012) si a constatat ca in niciunul dintre dosarele verificate prin sondaj nu exista o justificare legala si temeinica pentru neincluderea in rezerva de dauna a sumelor aferente.
In prima parte a lunii iunie 2012, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor a sanctionat cu amenzi in cuantum total de 80.000 de lei sapte directori de companii de asigurare, care, in primele cinci luni ale anului precedent, au inregistrat cresteri ale numarului de plangeri din partea clientilor.
Cea mai mare sanctiune, de 30.000 de lei, a fost aplicata presedintelui directoratului Astra, Bogdan Alexander Adamescu.
CSA a aplicat amenzi de 10.000 de lei directorului general al Euroins, Bucsa Iulius Alin, directorului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, presedintelui directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, si directorului de daune al Asirom, Ovidiu Vadean.
De asemenea, presedintele directoratului Omniasig, Mihail Tecau, si directorul directiei de daune al Omniasig, Eugen Stoica, au primit amenzi de 5.000 de lei.
Seful departamentului de daune al Carpatica Asig, Dumitru Dobrota, a fost sanctionat cu avertisment scris.
Tecau, Diaconescu si Vadean au constestat sanctiunile in justitie.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
sanctiunile ar trebui sa fie mai dure, dosar penal, retragerea licentei, etc...
pai cum adica, sa respingi 12500 de dosare din care sa zicem jumatate nu au temei legakl nu constituie o fapta penala? nu este un furt din buzunarul asiguratilor? avem o legislatie in acest sens? cine anunta asiguratorii acum sa se duca si sa ceara resolutionarea dosarului?
Nu le mai dati amenzi, ca nu au niciun efect. Suspendati-le activitate pe termen, la inceput, iar apoi, definitiv daca nu-si fac treaba si se mai tin de infractiuni.
@manoman
Eu am avut apartamentul inundat de un vecin si am fost despagubit de Astra, mi-a cazut zapada pe masina de pe o cladire si am fost despagubit de Astra.
Ce probleme ai avut tu de afirmi asemenea lucruri pentru ca, din cate am citit eu, Euroins si Carpatica sunt cele mai problematice companii in materie de plati.
Pe de alta parte Astra este singura firma cu capital integral romanesc astfel ca atunci cand au profit acesta ramane in tara, in timp ce la toate celelalte profitul merge afara.
Eu am asigurare in continuare la Astra pentru ca practica preturi decente si de fiecare data cand a fost cazul m-au despagubit si in ultima instanta pentru ca e firma romaneasca.
dar eu am avut doua dosare solutionate mizerabil.1. asigurare obligatorie de locuinta. promotie: se despagubesc mai multe, printre care si greutatea stratului de zapada. a cazut acoperisul (in urma furtunii de zapada ce a tinut 3 zile in nordul judetului dambovita) dar despagubire ioc. plin de aberatii: grosimea stratului de zapada trebuie sa fie de 50 cm/zi. oricum, nu mi-a dat nimeni conditii de asigurare.
2. un taximetrist mi-a lovit masina in parcare. rezultat: culpa comuna!?
si altele: am vazut, in cateva zile cat m-am perindat pe la aceasta infectie de societate, o multime de oameni inselati si nemultumiti.
preturi nu sunt decente ci foarte mici, caci altfel nu ar cumpara nimeni polite de la ei.
Pe piata actuala, bazata pe criza si lipsa de lichiditati, a explodat o afacere care se dovedeste pe zi ce trece mai profitabila. Daca privim cu atentie, se desfasoara un plin proces de promovare a asigurarilor de orice fel, in care cele mai agresive companii sunt cele care nu ofera niciun fel de garantie si care fac orice pentru a incasa un volum cat mai mare de prime pentru o gama cat mai diversificata de riscuri.
Cazul ASTRA ASIGURARI este unul cat se poate de elocvent. De la centru s-a dat unda verde la o campanie agresiva de promovare, care are ca scop atragerea unui numar cat mai mare de clienti si cat mai naivi.
Ingredientul principal care atrage potentialii asigurati se bazeaza pe intrarea in vigoare a prevederilor legii asigurarilor obligatorii. Modul in care a fost conceputa legislatia si maniera in care ea a fost impusa, ascunde o intreaga intrepatrundere de interese, directionate nu spre grija fata de cetatean ci spre crearea unor averi fabuloase pentru unii patroni verosi.
Daca legislatia nu este suficienta pentru a inregimenta toata populatia la cozi interminabile catre casieriile societatilor de asigurare, intervine ademenirea prin promisiunea unor plati rapide si indestulatoare pentru orice risc gindit sau visat.
Mai mult, pentru a convinge si pe cei mai reticenti, se supraliciteaza cu promisiunea unei proceduri cat se poate de lejere de constatare a pagubelor. Se creaza o atmosfera de inducere in eroare foarte bine ticluita, acoperita de un document cat se poate de avantajos, sub forma politei de asigurare. Contractul in sine, este prezentat ca o anexa, ceva fara
De exemplu, ASTRA asigura cam orice risc poate aparea, dar daca intr-o casa de vacanta sa zicem, se sparge un racord de apa, iar proprietarul revine abia in weekendul viitor si gaseste totul umflat, prabusit, mucegait, atunci intervine partea nespusa a inselatoriei. Se simuleaza constatarea si calculul despagubirolor, dar in cele din urma, de la sediul central vine un refuz categoric, pe motiv ca evenimentul nu a fost raportat a doua zi.
Ce conteaza ca ASTRA a perceput o polita mai mare pentru riscul asigurarii unei locuinte de vacanta, ce conteaza ca exista martori, fotografii, etc, totul e darimat de o prevedere ticluita din contract pe care ASTRA o interpreteaza cum vrea ea.
Cu alte cuvinte, ASTRA te incurajeaza sa dai bani mai multi pentru a asigura o locuinta in care nu stai permanent, dar daca se intimpla ceva, despagubirea e refuzata pentru ca nu ai fost acolo sa raportezi.
Mai mult, unii au relatii bune cu vecinii si lasa in grija lor casele de vacanta. Asta nu ajuta prea mult deoarece daca te cheama un vecin si te duci val virtej si gasesti casa inundata, peretii cazuti, totul distrus si te apuci sa evacuezi apa, salti mobila, opresti aparatura, etc, vine ASTRA si zice ca daca nu erai acolo in momentul producerii evenimentului, ei nu au de unde sa stie cind s-a produs si pentru asta nu te despagubesc desi este evident ca refuzul este abuziv.
Oricat de bine citesti contractul, in momentul in care intervine un eveniment nedorit, iti dai seama cate prevederi sunt formulate cu talc, pentru a prosti clientii. E adevarat ca, puse cap la cap, aceste aspecte pot demonta inselatoria practicata de ASTRA, dar pentru a realiza acest lucru trebuie sa faci un memoriu foarte bine documentat catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care acum functioneaza in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Totusi, daca nu dai peste un inspector dispu
E un risc pe care ASTRA si-l asuma, macar pe acesta, stiind faptul ca, de multe ori, lumea este descurajata de procedura laborioasa in justitie, termenele lungi, expertize, avocati, etc, iar in timpul asta trebuie sa suporti si cheltuielile pentru refacerea locuintei. Cu toate astea, merita insistat pana la obtinerea unei solutii finale favorabile, macar si pentru simpla satisfactie ca patronul Adamescu nu ar mai avea bani de buzunar si ar putea lipsi un weekend de la Monte Carlo sau ar fi obligat sa dea un dar mai mic la o nunta, fie ea si a lui Viorel Catarama.
Poate ca e bine ca lumea sa stie aceste lucruri si sa se orienteze spre societatile care nu promit marea cu sarea, dar care ofera prestatii de calitate.
Intr-o zi, poate cand scanteia va fi data de un dezastru genereralizat, aceasta inselatorie se va sparge, afacerea se va prabusi, iar dosarele penale se vor inteti. Constientizarea riscului de inselatorie pe care il are o polita incheiata la ASTRA , ar putea fi argumentul cel mai important pentru descurajarea acestor abuzuri. Apoi, la fel de important este ca cei de la Comisia de Supraveghere sa-si faca treaba cu profesionalism, sa apere pagubitii si sa sanctioneze societatea.
cand deja esti pagubit, si sarac pe deasupra, sau sumele sunt mici in raport cu efortul, nu-ti mai arde de instanta si te apuca asa o scarba...
cat despre CSA sunt satul (ei nu au putere, asa au spus. nu pot sa-i oblige. este o institutie inutila care trebuie sa manance si ea.