In toate aceste cazuri, CSA a intervenit solicitand asiguratorilor reclamati reanalizarea dosarelor de dauna in ceea ce priveste modul de instrumentare, respectiv recalcularea valorii despagubirilor cuvenite petentilor, potrivit prevederilor legale si/sau contractuale dupa caz, incadrarea corecta a evenimentelor avizate in riscurile asigurate prin contractele de asigurare facultativa.
Pentru a proteja interesele asiguratilor sau pagubitilor care s-au adresat ASF, au fost initiate numeroase intalniri cu reprezentantii asiguratorilor, in vederea analizarii si solutionarii spetelor reclamate pe cale amiabila.
Din punct de vedere al structurii numarului de petitii inregistrat pe fiecare dintre cele doua categorii de asigurari, respectiv asigurari generale si asigurari de viata, se observa ca ponderea importanta o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor generale, pentru care s-a inregistrat un numar de 7.324 petitii, reprezentand 98,91% din total.
Pe segmentul asigurarilor generale, ponderea importanta a fost detinuta de petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde, care au reprezentat 65,89% din totalul petitiilor intemeiat formulate si inregistrate in anul 2012 la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Cele 4.879 de petitii inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde reprezinta aproximativ 0,072% din numarul contractelor incheiate, respectiv 1,65% din numarul dosarelor de dauna avizate, conform datelor raportate de asiguratori.
In activitatea de solutionare a petitiilor, CSA a avut in vedere analiza aspectelor semnalate de petenti pe baza documentatiei justificative puse la dispozitie de catre asiguratori, respectiv pe baza analizei dosarelor de dauna care fac obiectul reclamatiilor inregistrate, precum si a notelor de fundamentare transmise de societatile de asigurare, urmarindu-se respectarea de catre asiguratori a cadrului legal din domeniul asigurarilor, precum si a celui contractual convenit de parti.
- Peste 99% din numarul petitiilor intemeiat formulate in anul 2012 au fost indreptate impotriva societatilor de asigurare, in timp ce petitiile inregistrate impotriva brokerilor de asigurare au reprezentat 0,93% din total.
Petitiile inregistrate pentru patru societati, respectiv ASTRA SA (31,83%), EUROINS SA (20,49%) OMNIASIG VIG SA (18,58%) si ASIROM VIG SA (12,44%), reprezinta 83,34 % din
numarul total de 7.405 de petitii intemeiat formulate si inregistrate in 2012 la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a initiat intalniri cu reprezentantii societatilor de asigurare (CARPATICA ASIG SA, EUROINS SA, ASTRA SA, ASIROM SA, OMNIASIG VIG SA etc.), in cadrul carora au fost rezolvate o parte dintre petitii, iar pentru altele s-a solicitat reanalizarea in baza Normelor/contractelor de asigurare, dupa caz.
De asemenea, pe baza analizelor efectuate privind numarul de petitii inregistrate la CSA impotriva operatorilor de pe piata asigurarilor, precum si asupra modului de respectare de catre acestia a prevederilor legale sau contractuale in instrumentarea dosarelor de dauna aferente, in cursul anului 2012 au fost initiate o serie de controale inopinate, in urma carora au fost stabilite masuri conform prevederilor legale.
In scopul protejarii asiguratilor, in sedinta Consiliului CSA din data de 6 iunie 2012, au fost adoptate masuri de sanctionare a persoanelor semnificative din cinci societati de asigurare care au inregistrat un numar mai mare de petitii, majoritatea acestora fiind cauzate de intarzieri la plata despagubirilor pentru dosarele deschise in baza asigurarilor obligatorii auto RCA peste termenele prevazute de legislatia in vigoare.
Cele cinci societati de asigurare sanctionate in conformitate cu prevederile art. 39 alin. 3 din Legea nr.32/2000 sunt: ASTRA SA, EUROINS SA, ASIROM VIG SA, OMNIASIG VIG SA si CARPATICA ASIG SA.
Pentru a veni in sprijinul asiguratilor/pagubitilor, in cursul anului 2012 au fost analizate, in mod separat, 962 de solicitari ale unitatilor reparatoare, iar 720 dintre acestea, reprezentand 74,84% din total, au fost finalizate prin plata despagubirilor solicitate.
Sfatul meu : dk nu vreti probleme , mergeti direct la politie si feriti-va de ''amiabile'' . si de omniasig !
fugiti de ei cat puteti.
idem Asirom.
Mai mult, pentru a convinge si pe cei mai reticenti, se supraliciteaza cu promisiunea unei proceduri cat se poate de lejere de constatare a pagubelor. Se creaza o atmosfera de inducere in eroare foarte bine ticluita, acoperita de un document cat se poate de avantajos, sub forma politei de asigurare. Contractul in sine, este prezentat ca o anexa, ceva fara prea mare importanta, dar care in realitate vine sa submineze pas cu pas fiecare favoare fluturata in polita de asigurare.
ASTRA asigura cam orice risc poate aparea, dar daca intr-o casa de vacanta sa zicem, se sparge un racord de apa, iar proprietarul revine abia in weekendul viitor si gaseste totul umflat, prabusit, mucegait, atunci intervine partea nespusa a inselatoriei.
ASTRA te incurajeaza sa dai bani mai multi pentru a asigura o locuinta in care nu stai permanent, dar daca se intimpla ceva, despagubirea e refuzata pentru ca nu ai fost acolo sa raportezi.
Mai mult, unii au relatii bune cu vecinii si lasa in grija lor casele de vacanta. Asta nu ajuta prea mult deoarece daca te cheama un vecin si te duci val virtej si gasesti casa inundata, peretii cazuti, totul distrus si te apuci sa evacuezi apa, salti mobila, opresti aparatura, etc, vine ASTRA si zice ca daca nu erai acolo in momentul producerii evenimentului, ei nu au de unde sa stie cind s-a produs si pentru asta nu te despagubesc desi este evident ca refuzul este abuziv.
Oricat de bine citesti contractul, in momentul in care intervine un eveniment nedorit, iti dai seama cate prevederi sunt formulate cu talc, pentru a prosti clientii.
Poate ca e bine ca lumea sa stie aceste lucruri si sa se orienteze spre societatile care nu promit marea cu sarea.
Constientizarea riscului de inselatorie pe care il are o polita incheiata la ASTRA , ar putea fi argumentul
Conform statiticilor aceluiasi CSA , nepublicate insa,
1 din 2 masini asigurate CASCO in Romania au dauna , pe cand in Uniunea Europeana media este de 1 la 7 ! De ce oare ? Pentru ca noi romanii suntem mai smecheri si ii consideram pe ceilalti din jurul nostru mai prosti !
ASTRA 19.3%
EUROINS 18.3%
OMNIASIG VIG 7.3%
ASIROM VIG 10.7%
In cazul EUROINS, cota de petitii (20.49%) nu difera mult de cota de piata (18.3%). Nu observ nicaieri o masura a cotei de piata in functie de numarul de contracte RCA, care ar putea genera o comparatie corecta, dar presupunand ca acesti patru asiguratori sunt cei mai ieftini, este foarte posibil ca numarul de petitii pe numarul de contracte sa nu fie prea diferit , ba sa fie poate chiar mai bun fata de ceilalti asiguratori RCA.
carpatica 238.402.877 11.16 4.89 0.44
uniqa 161.001.415 7.54 3.55 0.47
euroins 390.487.458 18.27 20.49 1.12
asirom 227.694.154 10.66 12.44 1.17
astra 412.474.490 19.3 31.83 1.65
omniasig 57.984.922+155.830.341 9.63 18.58 1.93
Carpatica iese pe primul loc :)