Unul din capitolele incluse in Raportul asupra stabilitatii financiare publicat luni dupa amiaza de Banca de emisiune se refera la rezultatele testului de stres derulat in sectorul bancar. Aceste teste de stres au loc in fiecare an si nu doar in Romania. Partea buna este ca ele masoara riguros raspunsul la intrebarea :"Ce s-ar intampla daca...?". Partea proasta este ca ele s-au dovedit in timp, irelevante. Pentru ca problemele bancilor nu respecta scenariile desenate in birourile bancilor centrale. Dar sunt bune ca distonocalm.

Reamintesc ca BCE a facut o simulare pornind de la prabusirea pietei imobiliare, cu doi ani inainte ca ea sa pice cu adevarat. Testele au iesit perfect, bancile demonstrand pe hartie ca sunt capabile sa faca fata unei caderi masive a pietei. Realitatea a demonstrat ca viata reala e una, iar calculele de pe hartie cu totul altceva.

Citeste si “Draga, tu ma mai iubesti?” Sau despre testele de stress bancare, cu dragoste

  • Rezultatele exercitiului de testare la stres a solvabilitatii sectorului bancar (Raportul asupra stabilitatii-BNR 2013)

Cel mai recent exercitiu de testare la stres a solvabilitatii a acoperit un orizont de 2 ani (toamna lui 2013 - vara lui 2015) si avut la baza un scenariu in care moneda s-a depreciat puternic (peste 20% fata de euro), pe fondul unei cresteri economice negative, al unei cresteri semnificative a costurilor de finantare, recesiune in zona euro si o depreciere graduala a monedei euro in raport cu dolarul american.

Conform scenariului, probabilitatile de nerambursare considerate in cazul creditelor acordate companiilor nefinanciare, respectiv gospodariilor populatiei, sunt comparabile cu cele din 2009, cand s-a inregistrat cel mai ridicat nivel al acestora. De asemenea, in cazul creditelor acordate pentru cumpararea de locuinte, nivelul maxim considerat al ratei de nerambursare a fost de aproape 6 la suta, valoare semnificativ mai ridicata decat cea consemnata istoric. Aspectul poate fi explicat de predominanta denominarii in euro a acestei categorii de credite.

Rezultatele exercitiului arata mentinerea unui nivel adecvat al capitalului in conditiile scenariului, in pofida unei scaderi semnificative a indicatorului de solvabilitate. Astfel, la finele perioadei analizate, indicatorul de solvabilitate ar scadea cu aproape 4 puncte procentuale (de la 14,7% in iunie 2013 la 10,8% in iunie 2015). In perioada analizata, ajustarile de valoare pentru deprecierea activelor financiare ar creste cu aproximativ 27% in cazul expunerilor fata de populatie, respectiv cu aproximativ 31% in cazul expunerilor fata de companii. Un numar restrans de banci mici (lipsite de impact sistemic) ar putea avea nevoie de cresterea dotarilor de capital.

  • Rezultatele exercitiului de testare la stres a solvabilitatii sectorului bancar (Raportul asupra stabilitatii-BNR 2012)

Testul de stres inclus in Raportul pe 2012 acoperea perioada din vara lui 2012- primavara 2014, scenariul "vazand" o recesiune economica, o depreciere semnificativa a leului in fata euro (cu 14%) si o deteriorare a conditiilor de finantare al institutiilor bancilor.

Rezultatele testului confirmau o buna capitalizare a institutiilor de credit, care le confera capacitatea acoperirii pierderilor neasteptate, indicatorul de solvabilitate la nivel agregat diminuandu-se cu aproximativ 2,4 puncte procentuale (pana la 12,2%).

Dupa cum toti cei interesati stiu, cand s-au dat rezultatele "examenului de maturitate" la care au fost supuse bancile europene in 2011, cazusera examenul 8 banci, iar una -Helaba- nu a fost de acord cu publicarea rezultatului in ceea ce o priveste.

Testul de stress a lucrat cu doua scenarii: unul caldut si altul fierbinte. Drept e ca au fost lasate deoparte alte si alte scenarii, dar nu aveai cum sa incluzi toate catastrofele pamantului. Ei au testat, metaforic vorbind, reactia unei persoane care e lovita in cap de o creanga sau careia i se aprind pantalnii. Desigur, persoana in cauza poate fi lovita de fulger, se poate sufoca mancand un peste sau poate fi batuta de huligani pana fatalmente lesina. Nu poti deduce dupa derularea a doua scenarii tipul reactiei si intensitatea aceleiasi reactii la modul general.

Doi la mana, din cate tin minte, bancile care nu il trec nu patesc nimic. Promite ca se capitalizeaza si trece clasa. Nu mai vorbesc de faptul ca si bancile se pricep sa mai "copieze" pana trec clasa , dupa care sa se prabuseasca intr-o veselie. Vezi cazul bancilor irlandeze din 2010.

  • Concluzii?

Aceste teste de stres au rolul distonocalmului si atat. Calmeaza "pietele" , acesta e scopul lor final. Nu iau "temperatura" sistemului, nu sunt diuretice si nu examineaza EKG-ul bancilor.

Pana cand sistemul bancar va intelege ca o reglementare mai stricta a unora dintre activitati nu e decat in folosul lui, putem face mii de teste de stres.

Context

Conform unei metodologii dezvoltate in cooperare cu FMI, BNR desfasoara periodic exercitii de testare la stres a gradului de adecvare a capitalului institutiilor de credit. In urma simularilor, sunt identificate vulnerabilitati care ar putea conduce la aparitia unor perturbari in cadrul sectorului bancar, in ipoteza materializarii unor scenarii macroeconomice adverse. Scopul simularilor este acela de a preveni acumularea unor riscuri sistemice, in eventualitatea in care factorii de risc considerati cunosc evolutii nefavorabile. In cadrul exercitiilor, se estimeaza rezultatele financiare obtinute de banci conform scenariilor analizate, respectiv necesarul de capital aditional in vederea acoperirii pierderilor conform scenariilor, in vederea restabilirii indicatorului de adecvare a capitalului la nivelul minim reglementat pentru toate institutiile de credit.