Proiectul schemei de stimulare a consumului prin masuri fiscale (care sa faciliteze pentru urmatorii doi ani o reesalonare a creditelor contractate la banci de populatia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie) nu a implicat si nu va implica, din partea Bancii Nationale a Romaniei, niciun fel de decizii de politica monetara sau bancara, sustine BNR intr-un comunicat difuzat miercuri dupa amiaza. Schema in cauza se bazeaza, in esenta ei, pe masuri fiscale, fiind conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, in acest sens, este faptul ca intreaga motivatie a acestei masuri a facut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnatura domnului Voinea.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Banca Nationala a Romaniei a fost consultata in legatura cu acest proiect inainte si in timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. O echipa din BNR adecvata temei propuse, formata din experti din departamentele supraveghere, reglementare bancara, stabilitate financiara si juridic, a participat la discutiile cu echipa Ministerului Finantelor, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, furnizand date statistice si facand evaluari. Elementele considerate esentiale de catre expertii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale si negocierea individuala de catre debitori cu bancile comerciale) apar in forma actuala a proiectului, se mai spune in comunicatul BNR.

Conlucrarea dintre Banca Nationala si Ministerul Finantelor se desfasoara in mod curent, fiind mai intensa in perioadele de negocieri cu institutiile internationale, si are drept baza legile romanesti, reglementarile europene si bunele practici internationale. In acest context legal s-au desfasurat in ianuarie a.c. si consultarile pe tema schemei fiscale mentionate, dar si cele legate de lansarea emisiunilor de obligatiuni ale statului roman pe pietele interne si internationale, conchid autorii comunicatului.

Proiectul de ordonanta pare insa mai degraba conceptia fostului sef al lui Voinea de la Finante, nimeni altul decat actualul prim-viceguvernator Florin Georgescu, spun surse din cadrul Bancii de emisiune.

"Nu doar informatiile din text dovedesc ca proiectul a fost scris de specialisti ai bancii centrale, dar si structura, frazeologia si elemente de scriere arata ca documentul este redactat in interiorul sau cu sprijinul BNR", noteaza si agentia Mediafax.

Reamintim ca miercuri, in cadrul unei conferinte desfasurate la sediul BNR, Isarescu nu a facut nicio referire la declaratiile extrem de dure ale sefului statului cu privire la implicarea Bancii Nationale in proiectul "ratei lui Ponta", cum mai este denumit.

Traian Basescu a lansat marti seara un atac fara precedent la BNR, afirmand ca Banca Nationala a fost implicata in 'electorata' si trebuie sa explice public despre asta. "Vreau ca BNR sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt", a spus presedintele, intr-un interviu acordat postului de televiziune B1 TV.

A doua zi, miercuri, premierul Victor Ponta a participat la o conferinta desfasurata la sediul BNR, unde a afirmat ca banca centrala "este una din putinele institutiii din Romania care si-a castigat respectul pentru profesionalism si dedicatie. Ca un personaj colectiv din Mos Ion Roata, suntem la BNR pentru ca acolo unde a scuipat boierul, noi sa felicitam", a spus Ponta.