Cei mai multi dintre somerii tineri(mai precis grupa de varsta 25-34 ani) sunt absolventi de facultate. In cazul lor, sintagma "ai carte, ai parte" nu prea se nimereste, din pacate. Click pe imagine pentru a o mari.

Daca ne uitam la motivele pentru care se intra in somaj, avem asa: cele mai multe intrari in somaj vin ca urmare a concedierilor sau ca urmare a sfarsitului unui contract de munca pe perioada determinata.. Pe locul al treilea gasim falimentul angajatorului si pe penultimul loc e plecarea voluntara prin demisie. Normal, nu traim vremuri in care sa ne depunem demisia fara a avea un plan B. Ca idee, numarul demisiilor e la mai putin de jumatate fata de cel din 2007-2008.

Desigur, somerii se impart in oameni care au mai lucrat inainte sau persoane care nu au lucrat in viata lor. Aici intra absolventii care nu si-au gasit de lucru si cei care au suficiente resurse pentru a-si cauta un serviciu care sa le asigure cativa firfirei. Acestia din urma sunt foarte putini, drept este.

O alta situatie interesanta este cea legata de durata somajului la romani. Tineretul sta cel mai prost la toate capitolele din acest punct de vedere. Peste 57.000 de someri sub 35 de ani sunt in asteptare de peste doi ani pentru un job. Datele sunt mai jos.

In luna iunie 2014, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,1%, aflandu-se in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 0,3 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna iunie 2013.
Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,7% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,4% in cazul celor de sex feminin).
Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa.
-desfiintarea locurilor de munca prin de acum faimosul cuvant restructurare.. la indemnul bunul nostru samaritean UE!
Suntem primiti in UE cu conditia sa fim piata lor de desfacere..
deci nu tb sa producem prea multe...
deci cine sa munceasca si unde...
someri fara drepturi financiare.. asta vom deveni, in curand, aproape toti.
Agentiile nu stiu sa numere nici angajatii...mare parte din populatie nu e luata in evidente la'somaj'...pentru ca nu depun cereri...meseria lor e reglementata in alte tari=agricultura...la noi despre ce someri in agricultura ati auzit?
Nu intra la someri "populatia ocupata in agricultura" adica cateva milioane de oameni...categorie care nu exista pe nicaieri in Europa la dimensiunea asta.
Somerii din Oltenia isi gasesc cel mai greu de munca, peste 60% dintre acestia petrecand perioade de peste 12 luni in somaj, in timp ce, la nivel national, aproape jumatate dintre someri sunt in aceasta situatie, potrivit datelor Eurostat. Locuitorii din Bucuresti si Ilfov isi gasesc de munca mult mai usor comparativ cu locuitorii din restul tarii, ponderea somerilor pe termen lung (peste 12 luni) in numarul total al somerilor fiind la jumatate in zona Capitalei fata de media nationala. La nivel national, 46,4% dintre someri sunt in aceasta situatie de mai mult de 12 luni, usor sub media celor 28 de state UE, de 47,5%, potrivit datelor prezentate marti de Eurostat. In zona Bucuresti - Ilfov, somajul pe termen lung a fost de 23,6% anul trecut, aproape la jumatate fata de media nationala. Cel mai ridicat somaj pe termen lung a fost inregistrat in zona Sud-Vest Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea), unde 60,8% dintre someri nu si-au gasit locuri de munca de cel putin un an. Oltenia este urmata de regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea), cu 54,8%, Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), cu 51,1%, Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj), cu 48,8%, Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman), cu 44,4%, Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), cu 42,4%, respectiv Vest (Arad, C
asta este titlul!
Avem 700.000 de someri, din care peste jumatate au sub 35 de ani. Un sfert de milion de someri nu au lucrat niciodata iar 200.000 sunt capi de familie. Vezi motivele principale ale intrarii oamenilor in somaj
stiu ca sunt si someri neinregistrati, dar aia nu fac parte din categoria care ai numit-o dumneata
iar la motive am enumerat..
despre ce vorbesti dumneata?
"populatia ocupata in agricultura" nu are cum sa fie somera!!!!.. pt ca tb sa munceasca acolo unde este "ocupata"..dc vorbim de trantorii de prin birt-uri.. de cei care lasa pamanturile in paragina si normal ca nu au ce sa culeaga...sunt doar niste pomanagii...
aia nu au cum sa fie inregistrati someri pt ca au de unde isi castiga traiul, dar le e prea mare lenea!
oricum, indifirent daca e in statistica sau in afara , tot la cheremul frustrarii celorlalti sunt , care de pe caii mari unde se afla momentan (desi viitorul poate rezeva surprize neplacute) isi aroga dreptul de a judeca si emite condamnari.
(OK, un dus rece nu strica nimanui, dar poti garanta ca nu e cu cianura ? si faci mai mult rau decat bine... daca nu cumva ideea initiala era de a elimina pe celalalt, nu de a-l ajuta)
sa ne intoarcem un pic la povestea lenesului lui Creanga - poate prima descriere in literatura romaneasca a unui depresiv ... si sa nu ne pripim.