Deputatul social-democrat Ana Birchall solicita convocarea Comisiei pentru buget-finante a Camerei Deputatilor pentru sustinerea solutiilor propuse de ministrul Finantelor, Darius Valcov, in urma discutiilor cu reprezentantii Bancii Nationale si pentru promovarea altor masuri legislative pentru ajutorarea celor afectati de fluctuatiile cursului de schimb al francului elvetian, transmite Agerpres.

"Am solicitat biroului Comisiei pentru buget-finante a Camerei Deputatilor sa convoace in cel mai scurt timp membrii comisiei pentru a sustine solutiile propuse de ministrul Finantelor, domnul Darius Valcov, in urma discutiilor cu reprezentantii BNR si pentru promovarea altor masuri legislative complementare pentru ajutorarea celor afectati de fluctuatiile cursului de schimb al francului elvetian", a precizat Ana Birchall intr-un comunicat de presa.

In opinia sa, este imperativ ca toate partile implicate sa se aseze la aceeasi masa pentru gasirea de solutii echilibrate care pot fi puse in practica.

"Amendarea OUG nr. 46/ 2014 privind re-scadentarea creditelor prin majorarea plafonului de la 2.200 lei brut la 2.500 lei net este un prim pas pentru ajutorarea a peste 80% dintre cei care au credite in franci elvetieni", a declarat deputatul PSD Ana Birchall.

"Aceasta masura sustinuta complementar de adoptarea proiectului de lege pe care l-am initiat privind conversia creditelor din monede straine in moneda nationala avand la baza Directiva Europeana 2014/17/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale si de modificare a Directivelor 2008/48/CE si 2013/36/UE si a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, precum si a altor facilitati fiscale cum ar fi reducerea impozitului pe venit pana la 900 de lei ofera tuturor romanilor amenintati ca isi vor pierde agoniseala de o viata datorita cresterii ratelor bancare exclusiv din cauza fluctuatiilor de schimb valutar, solutii responsabile, care pot fi puse in practica, nu solutii demagogice si politicianiste", a mai sustinut Ana Birchall.

Deputatul PSD face un apel catre bancile care au in portofoliu credite in franci elvetieni sa vina in regim de urgenta cu masuri concrete de ajutorare reala a cetatenilor.

Rescadentarea si programele proprii ale bancilor de conversie si anihilare a efectelor aprecierii puternice a francului elvetian in raport cu moneda nationala sunt doua solutii pentru problema celor cu credite in franci elvetieni, identificate in urma intalnirii de vineri a ministrului Finantelor Publice, Darius Valcov, cu conducerea Bancii Nationale.