Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va primi de la Fiscul francez, in urma unei cereri, datele despre toti cetatenii romani care au detinut sau detin conturi secrete la banca HSBC. Seful Fiscului, Gelu Diaconu, va primi la Paris in cursul acestei luni lista completa cu cetatenii romani care si-au depus banii la filiala elvetiana a bancii, HSBC Private Bank, fara sa-i declare in Romania, potrivit unor surse guvernamentale.

  • Reamintim ca scandalul Swissleaks, declansat in luna februarie 2015 de o investigatie jurnalistica a ziarului francez Le Monde, a zguduit lumea financiara prin dimensiunea evaziunii fiscale dezvaluite. Din acel moment, mai multe institutii de control din state europene au inceput verificarea datelor.

Lista cu cetatenii romani care detin sau au detinut conturi secrete la HSBC Private Bank va putea fi utilizata pentru compararea cu declaratiile de avere ale demnitarilor si functionarilor publici pentru a verifica daca exista oameni politici sau inalti functionari care au omis din declaratiile de avere mentionarea acestor conturi.

De asemenea, lista completa a conturilor poate fi comparata cu declaratiile posesorilor de averi mari. Reamintim ca programul de control al marilor averi a fost inceput de Fisc in anul 2011 si pana acum a avut in vizor 400 de persoane cu averi de cel putin 20 de milioane de euro.

Reamintim ca in februarie 2015 Le Monde a publicat rezultatele unei anchete desfasurate intre Paris, Washington, Bruxelles si Geneva, care dezvaluie dedesubturile unui vast sistem de evaziune fiscala acceptat, ba chiar incurajat de institutia financiara britanica HSBC, al doilea grup bancar ca marime din lume, prin intermediul filialei sale elvetiene HSBC Private Bank.

Le Monde a intrat la inceputul anului 2014 in posesia unor date bancare, referitoare la perioada 2005-2007 si care indicau o frauda la scala intrnationala. Publicatia franceza a impartit datele financiare cu 6 institutii media internationale, coordonate de ICIJ, un consortium de jurnalisti de investigatie. Printre acestea se numara The Guardian si BBC Panorama.

In ceea ce priveste romanii cu conturi la HSBC Private Bank, jurnalistii de la Rise Project au aratat in investigatii de presa ca mai multe nume grele din politica si mediul de afaceri ar fi detinut asemenea conturi. Printre ei se numara Viorel Hrebenciuc, Daniela Florentina Ganea - sotia lui Mihai Tanasescu, Ionut Costea - cumnatul lui Mircea Geoana, si oamenii de afaceri Vladimir Cohn si magnatul imobiliar Sorin Creteanu.

In 11 februarie, la cateva zile dupa aparitia investigatiei jurnalistice din Le Monde, Eugen Serban, directorul Directiei de Verificari Fiscale din ANAF, spunea ca institutia nu se afla in posesia unor informatii oficiale privind conturi bancare la grupul bancar HSBC, dar anunta ca autoritatile romane vor intreprinde demersurile sa obtina astfel de informatii. "Din punctul nostru de vedere, al Directiei de Verificari Fiscale, ne intereseaza si am vrea sa cunoastem astfel de informatii", spunea la acel moment Eugen Serban.