Isarescu recomanda bancilor sa publice dobanzile reale la depozite, nu pe cele nominale. Adica un DAE al depozitelor, similar celui al creditelor

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 26 mai 2015, 11:29 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
"Ar trebui sa obisnuim publicul cu date nete si sa publicam rata reala a dobanzii nu cea nominala, pentru ca publicul intelege mai usor asa. ​Daca unii deponenti sunt nemultumiti de scaderea veniturilor aduse de dobanzile bancare, eu cred ca ar trebui sa se uite la dobanda reala, nu la cea nominala. Politica de comisioane a bancilor trebuie sa evite descurajarea economisirii. Aceste comisioane sunt inca mari. Sa taxezi cu 1% o operatiune bancara e mult si fac cu aceasta ocazie un indemn la realism. Am ajuns cu dobanzile la nivel european, trebuie sa reducem si comisioanele la nivel european, a spus marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o dezbatere bancara.

Practic, Isarescu recomanda afisarea unui DAE (dobanda anuala efectiva) si in cazul depozitelor, ca si in cel al creditelor, idee care a aparut inca din 2007.

"In 2012, dobanzile nominale erau de 6-7%. Dar si inflatia era tot pe-acolo. Diferenta dintre rata reala si cea nominala abia daca era de 1%. Acum dobanzile sunt de 3% iar rata inflatiei e aprope de zero si va fi chiar negativa. Practic, dobanda REALA e mai buna acum", a mai spus Isarescu. Asta nu e o invitatie adresata bancilor de a reduce dobanzile la depozite ci la o citire cu atentie a cifrelor, a mai adaugat Guvernatorul. 

Ce a mai spus marti, Isarescu:
 • Cred ca merita reamintit ca, de pilda, banii acordati de banci sub forma de imprumut sunt de fapt banii deponentilor, care suntem tot noi. Iar acesti "noi" isi asteapta inapoi banii depusi la banci si mai asteapta si o dobanda la ei, ca altfel suntem nemultumiti.
 • Bancile nu urmaresc acumularea de proprietati imobiliare depuse garantie. Bancile nu sunt dezvoltatori imobiliari, nu sunt nici agentii imobiliare si nici institutii de binefacere.
 • In consecinta, solutii de tipul "credit dupa nevoi, rambursari dupa posibilitati" dezechilibreaza balanta dintre debitorii actuali si cei viitori. Este subminata viabilitatea activitatii bancare si nu avem cum discuta despre asta daca prin legi actuale afectam creditarea multor...
 • Intreb si eu public: cine va acorda credit imobiliar, daca rambursarea acestora se va face in cladiri. Orice initiativa legislativa in aceasta directie va descuraja total creditarea.
 • Sistemul bancar romanesc a fost nevoit sa treaca printr-o serie de transformari ca sa faca fata crizei.
 • Exista o tendinta europeana: revenirea a 40% din banci la un model clasic bancar. Vom avea banking modern, cu telefonul, dar in forma clasice. Creditezi productia, creditezi agricultura primavara si iti recuperezi banii in toamna...nu te transformi in dezvoltator imobiliar.
 • Nu doar bancile comerciale au fost nevoite sa se transforme, ci si bancile centrale, prin masurile neconventionale pe care sunt nevoite sa le ia. Noi avem ceva experienta in Romania, noi le-am numit "masuri ne-ortodoxe". In Romania nu facem catusi de putin relaxare cantitativa, nu obligam pe nimeni sa cumere titluri de stat. Am lasat ceva mai multa lichiditate in piata.
 • Nu avem nici deflatie. Chiar daca vom avea in vara asta o inflatie negativa poate chiar de-a lungul a cateva trimestre. Deflatia inseamna o stare de spirit pe care n-o vad instalata in mintea romanilor. Ea amana decizia de cummparare care duce la scaderea consumului si apoi iar la reducerea preturilor.Nu trebuie sa ne preocupe deflatia.
 • Nu avem nici dobanzi real negative, nici nominale si nici reale. Daca unii deponenti sunt nemultumiti de scaderea veniturilor aduse de dobanzile bancare, eu cred ca noi toti ar trebui sa ne uitam la dobanda reala, nu la cea nominala. In 2012, dobanzile nominale erau de 6-7%. Dar si inflatia er tot pe-acolo. Diferenta dintre rata reala si cea nominala daca era de 1%. Acum dobanzile sunt de 3% iar rata inflatiei e aprope de zero si va fi chiar negativa. Asta nu e o invitatie adresata bancilor de a reduce dobanzile la depozite ci la o citire cu atentie a cifrelor. Politica de comisioane a bancilor ar trebui sa evite descurajarea economisirii. Aceste comisioane sunt inca mari. Sa taxezi cu 1% o operatie bancara e mult. Eu fac un indemn la realism. Noi suntem preocupati si am luat masuri pentru a reduce comisioanele acolo unde putem sa intervenim
 • .Am ajuns cu dobanzile la nivel european, trebuie sa reducem si comisioanele la nivel european.
 • Ar trebui sa obisnuim publicul cu date nete. sa publicam cu rata reala a dobanzii nu cu cea nominala, pentru ca publicul asta intelege. Si cu datoria publica neta. Am vazut o avalansa de stiri cum ca a crescut datoria publica. Nu avea cum sa creasca, dar cifrele suneam adevarut intrucat era vorba de o datorie publica bruta. Daca faci un net al tuturor acestor neturi, castigul este pentru Romania.
 • Probabil ca bufferele Finantelor sunt cam maricele, dar cum nici ei nu se baga peste rezerva noastra, nu ne exprimam nici noi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6132 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Recomandare? (Marţi, 26 mai 2015, 11:50)

  Vali [anonim]

  De ce nu se impun de catre BNR acest mod de comportare al bancilor?
  • +10 (16 voturi)    
   corect! (Marţi, 26 mai 2015, 12:04)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Vali

   Li se falfaie bancherilor din Romania de "recomandarile" BNR!
   De ce nu exista NORME, daca asa ar trebui sau ar fi corect, cum spune Dl Isarescu?!
   Deci, suntem cu dobanzile la depozite la nivel european dar cu comisioanele la nivel romanesc, adica urias si numai bun pentru profituri uriase pentru banci!
   Oricum, imi place cum vorbeste Dl Isarescu catre nimeni, facand recomandari generale si de neluat in seama!
   • -1 (7 voturi)    
    pentru ca este economie de piata (Marţi, 26 mai 2015, 13:00)

    alexandru [anonim] i-a raspuns lui lili

    nu poti impune pretul pentru produse si servicii in economia de piata. Daca faci asta investitorul se reorientează, nu e nimeni dispus sa piarda bani în state cu politici populiste. Toate autoritățile din state vestice lucrează prin recomandări și coduri de conduită pe aspectele ce nu pot fi reglementate
    • +1 (3 voturi)    
     poti! (Marţi, 26 mai 2015, 17:14)

     tba [utilizator] i-a raspuns lui alexandru

     va reamintesc cum Comisia Europeana a reglementat intrumentele de plata numite carduri.
     sunt stabilite comisioane maxime la plati cu cardul, pe care banca tre sa ke practice in relatiike cu comerciantii si cu detinatorul de card.
     nu stiu daca a intrat in vigoare deja, dar se poate reglementa cu siguranta nivelul comisioanelor
   • -1 (1 vot)    
    Ma tem ca... (Marţi, 26 mai 2015, 22:42)

    Claudiu [anonim] i-a raspuns lui lili

    I se falfaie lui Isarescu de soarta amarastenilor...Asta e ceea ce conteaza.
    Uita sa zica si de dobanzile la credite !
    Ce frumos le zice el, asa, ca din tribuna....Cine NANA calului e raspunzator de normele care reglementeaza toti indicatorii pietei monetare ?! Cine are toate parghiile necesare ?! Mama parca nu, ultima data cand am verificat !
  • -5 (17 voturi)    
   Pentru ca nu toti au cascheta (Marţi, 26 mai 2015, 12:27)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Vali

   Nu toti au mentalitate de stat politienesc in care prin lege reglementezi si obligi pe fiecare in orice aspect al vietii lor. In relatia clientului cu o banca BNR e doar un organism de supraveghere si control, nu paznicul inchisorii; clientul poate cere bancii, banca poate fi sau nu de acord, clientul poate alege alta banca sau alta sursa de finantare (ex: face economii pana are banii), e o piata relativ deschisa, nu ca la RCA, de pilda, unde nu ai de ales nimic si companiile se comporta abuziv tocmai din cauza asta.
   • +1 (3 voturi)    
    Reclama mincinoasa (Marţi, 26 mai 2015, 12:54)

    nicu_dicu [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Neafisarea unei dobanzi reale din care este scazut comisionul si toate cheltuielile tine de reclama mincinoasa.
    Cand vei observa ca din depozit nu iei nimic ci din contra trebuie sa platesti si 25% din reclama mincinoasa, nu vei mai fii asa fericit.
    25% reprezinta impozitul. Iar daca mai pui si inflatia .....
   • 0 (4 voturi)    
    esti in eroare (Marţi, 26 mai 2015, 16:06)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

    si inca mare. daca BNR ar impune o astfel de obligatie de informare, nu ar fi nimic politienesc in asa ceva. informezi clientii de ceva real, ce e politienesc in asta?

    si bati campii cu alte banci si cu comparatia cu RCA. degeaba alegi alta banca daca in clipa asta NICI UNA nu ofera ce zice isarescu. cu rca ai dat cu oistea in gard, alta e problema acolo, nu ca nu ai tu dintre ce alege.
 • +2 (2 voturi)    
  daca a spus-o... (Marţi, 26 mai 2015, 12:05)

  ..13 [utilizator]

  ..oamenii ar trebui sa intrebe - chiar daca nu este reglementata de BNR...

  Oricum se simte in buzunar!

  Asa ca sloganul perioadei, spus printre rânduri, este investiti!
 • +7 (9 voturi)    
  dobanzi (Marţi, 26 mai 2015, 12:08)

  Mache [anonim]

  Reducerea dobanzii de catre BN nu ajuta deloc economisirea iar investitiile nu sunt stimulate numai de dobanzile mici la depozite. Situatia economica incerta este cea care descurajeaza investitiile, mai ales cele pe termen lung, si in special incertitudinea politicii fiscale. BNR este ca organul acela care "participa dar nu se baga"! Oare nu mai avem in tara asta decat pe Isarescu si Vasilescu??!! Un exemplu din UE cu care ne tot comparam: vrei sa incurajezi constructiile ? - nu facilitezi creditarea ci deduci cheltuielile pentru constructiile noi din impozitele persoanelor fizice- si atunci veti vedea cum fiecare va cere factura pentru materiale si manopera de constructii!! Efectul este dublu si la incasarea taxelor si la incurajarea activitatii de constructii noi. Nu cu bonurile fiscale la covrigi si frizer, cum propune personajul acela dubios care se cheama ministru de finante..
  • +1 (1 vot)    
   Da, dar se creeaza o presiune... (Marţi, 26 mai 2015, 16:44)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Mache

   .. care nu stiu daca nu duce automat la schimbarea cailor de la bicicleta obosita a Primului Mincinos, inclusiv la plecarea Primului Mincinos.

   Mediul de afaceri nu mai inghite prostiile venite de la politrucii astia.

   Si nici UE nu ii mai suporta, interesant este ca nici pretenii lor de partid aflati la Bruxelles...

   Li s-a luat rau de tot, la toti, de astia.

   Cred ca semnalul este clar - se schimba pagina!
 • +4 (4 voturi)    
  comisionele mari la banci... (Marţi, 26 mai 2015, 12:11)

  ..13 [utilizator]

  Pot sa indice ca este inca nevoie de restructurare/ regandire...
 • 0 (2 voturi)    
  Bancile fac afaceri cu banii creditorilor naivi! (Marţi, 26 mai 2015, 13:20)

  hotnewsfil [utilizator]

  Unii dintre oamenii care, muncind din greu, reusesc sa stranga cativa banuti pentru vremuri grele, bani pe care fie ii tin in casa (la ciorap, sub saltea, intr-o oala, etc.), fie ii depun intr-o banca de la care spera sa ia o mica dobanda si, mai ales, cu convingerea ca banii lui vor fi in deplina siguranta (raman intangibili pe vecie).
  Cei mai multi dintre deponenti nu stiu ca o banca poate intra in faliment, caz in care banii lui se duc pe 'apa Sambetei' (creditorul este solidar cu debitorul).
  In ultimul timp, UE a decis ca bancile comerciale sa depuna o anumita suma in contul bancii nationale, din care deponentii la o banca intrata in faliment sa isi poata recupera macar o parte din banii depusi.
  In relatia cu banca, deponentul este 'creditor' (are incredere in banca, o crediteaza), iar banca este 'debitor' (primeste o suma de bani pe care sa ii poata inmulti prin credite acordate unor alti debitori, caz in care, pentru aceia, banca este 'creditor'.
  Banca este 'un strain' pentru cel ce o crediteaza initial, primeste niste bani de la un neconoscut de ea, pe incredere.
  Aceasta situatie este aproape uluitoare! Acel om (deponentul credul) ar da el, oare, bani unui necunoscut, oricate hartii de recunoastere a imprumutului a imprumutului i-ar semna necunoscutul?
  Banca debitoare, care primeste initial banii, se angajeaza ca va da o anumita dobanda pentru suma pe care o primeste.
  Ulterior, banca reduce discretionar dobanda, fara sa il previna pe deponent.
  Se ajunge si in situatia ca dobanda sa fie negativa, adica deponentul sa primeasca, la retragerea banilor, o suma mai mica decat cea pe care o depusese initial.
  Guvernatorul BNR face bine ca 'intra' putin mai adanc in banci, ca nu le mai lasa sa isi faca de cap, in loc sa multumeasca cerului ca pot obtine castiguri grase, din bani primiti, pe incredere, de la niste naivi .
  • +1 (1 vot)    
   uiti de Fondul de garantare al depozitelor bancare (Marţi, 26 mai 2015, 16:53)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   care in prezent este de 100 000 euro/persoana. Acesti bani se dau in max 20 zile de la declararea falimentului bancii respective.
   Asa ca, daca nu aveti min 100 000 euro in conturi la aceiasi banca, stati linistiti: nu va fura nimeni.
 • +4 (4 voturi)    
  Comisioane care Afecteaza Castigul din Depozite (Marţi, 26 mai 2015, 13:44)

  Irina [anonim]

  Cel mai "daunator" comision pentru castigul din depozite, este cel de retragere numerar (0,4% - 0,5%, aplicat de unele banci chiar si in ziua scadentei depozitului).

  In conditiile in care, in acest moment, cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei la 3 luni este de 3% pe an (deci doar 0,75% este dobanda aferenta celor 3 luni), iar media pietei este de 2% pe an (conform Indexului DAE FinZoom pentru depozite) 

  O lista completa de comisioane se regasesc aici:
  http://www.finzoom.ro/Info/art/Advices/Comisioane-care-Afec~c3291417544d417e9df21cccbe66faae/
 • +1 (5 voturi)    
  e un fel de a face capital de imagine (Marţi, 26 mai 2015, 14:02)

  jackalphonse [utilizator]

  specific lui poanta: una declaram in public, recomandam adica, si alta IMPUNEM pe cai legale.
  in alta ordine de idei, se stia de cand este Romania democrata ca bancile nu fac altceva decat camatarie. sa creditezi investitii? asta este pentru alte universuri, nu pentru cel romanesc.
  Isarescu se compota de parca acum a aflat si recomanda, de parca ar fi o chestie minora. nu dmn'le, atitudinea asta a condus la criza actuala. nu recomandati, impuneti, tot asa cum ni se impune si noua sa platim comisionul abuziv si care dispare doar daca eu am bani si timp sa dau in judecata banca si, miracol, castig.
 • +3 (5 voturi)    
  De ce nu ia exemplul Poloniei (Marţi, 26 mai 2015, 15:55)

  Codru [anonim]

  Mă alătur, împărtășesc și eu unele din părerile de mai sus. Pe Domnul Isărescu îl supără adevărul că oamenii numai tac, declanșează procese, defăimează băncile, justiția începe să facă dreptate, etc. În 20 de ani de când este la conducere se găseau soluții prin pârghiile de care dispune BNR să fim departe și economic și în toate felurile ..... și în altă ordine de idei și care este cel mai important lucru mândria că a rămas ceva trainic în urmă, o națiune fericită, prosperă cel puțin cum sunt vecinii nostri -vezi Polonia -. De ce acolo s-a putut că doar și ei au avut un singur Guvernator și care ne-a făcut și nouă ceva recomandări, ne-a împărtășit din experiența lor. Un singur lucru nu știu și nu vreau să știe conducătorii noștri că negreșit vor da socoteala de felul cum și-au făcut datoria față de poporul pe care-l diriguesc!,,. așa spune cuvântul lui Dumnezeu...
  • +3 (3 voturi)    
   da, dar... (Marţi, 26 mai 2015, 16:59)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Codru

   ...pana ajung unii la Dzeu ne mananca sfintii astia mici ...

   Mai demult am asistat la o conferinta in care un tanar face o analiza pe contractele oferite de banci - erau in contradictie cu reglementarile...

   Nu vreau sa spui ce urlete veneau din partea juristilor prezenti in sala...

   Cand mi-am ridicat vocea si le-am spus ca erorile prezentate sunt in contractele propuse de dumnealor clientilor bancii si ca erorile nu sunt inventate de cineva anume ca sa enerveze pe stimabilii juristi din banci s-a lasat liniste...

   Tanarul aflat sub presiunea salii a facut mentiunea ca nu ma cunoste si nu avem nici o intelegere secreta/ tacita...

   Horror!

   BNR-ul a lucrat cu manusi pentru ca RO avea nevoie de capital, dar a si stiut sa puna piciorul in prag cand a trebuit. Isarescu si-a luat-o cand a impus RMO de 40% in valuta... Adicalea nu era putintel de loc...Si urlau toti care veneau in RO si guvernatorul a dat note explicative dar a ramas cum a stabilit el...

   Nimic pana la urma nu este perfect!
 • +2 (4 voturi)    
  i intentionat. (Marţi, 26 mai 2015, 16:17)

  asd [anonim]

  Bine isarescule ... saracele banci.
  Adica bancile sa nu-si asume nimic.
  Am o intrebare sa-i adresez lui isarescu (desi nu cred ca va raspunde vreodata): cine a evaluat imobilele in momentul acordarii creditului??
  Dupa parerea lui isarescu TOATE RISCURILE trebuie sa fie suportate de debitor: riscul valutar, riscul devalorizarii imobilelor .... iar bancile au toate drepturile: sa cresca dobanzile cum vor, sa aplice toate comisionale posibile.
  Mare caracter isarescu asta.
 • +3 (3 voturi)    
  fondul problemei este altul (Marţi, 26 mai 2015, 16:41)

  Xorciser [utilizator]

  Chestia asta cu DAE este importanta (clientul trebuie sa fie informat), dar este doar o problema de forma.

  Problema de fond este alta.

  Azi am fost la banca (nu mai locuiesc in Romania) pentru o problema minora si angajatul bancii mi-a facut o simulare pentru un credit de nevoi personale. Dobanda (DAE): 3,7% p.a. fixa pe 4 ani, fara nici o garantie decat bonitatea personala.

  In Romania nu am reusit sa obtin sub 9% p.a.

  Problema de fond aceasta este, decalajul foarte mare intre dobanzile din Romania si cele din restul UE (poate doar pe la bulgari, unguri sa fie ca la noi).

  Dobanda este un cost (al vietii, al unei investitii, al unei afaceri)- cand dobanda este mare nu esti competitiv, traiesti din ce in ce mai rau, dai faliment samd.
 • 0 (2 voturi)    
  pentru asd (Marţi, 26 mai 2015, 16:51)

  ..13 [utilizator]

  Sa nu crezi ca i-ul tau nu stie cu cine are de a face in sistem.

  La o alta conferinta a spus ca unii bancheri ar trebui sa isi puna pistolul la tampla si .... Cred ca exista si un articol de genul asta pe HN.

  Dara problema este cu cine - mama lui stefan cel mare poate stie ...- sa ii inlocuiesti pe astia inca in viata???

  De aceea este nevoie de
  1. oarece cultura financiara si mai ales
  2. practica cu THE END tragic uneori...

  Numai de bine sa auzim!
 • 0 (0 voturi)    
  FITI CORECT D-LE ISARESCU (Miercuri, 27 mai 2015, 10:07)

  jidanul [utilizator]

  BNR-ul a lasat de capul lor bancile si ifn-urile (c.a.r.-urile) sa ja-i jefuiasca si sa-i talhareasca pe concetatenii Dvs. deveniti clientii ai institutilor financiare de creditare din Romania. BNR-ul in calitate de banca a natiei romane nu a protejat siguranta financiara a natiunii romane, ba chiar se poate spune ca BNR-ul a protejat institutile financiare de creditare, tradandu-i pe clientii institutilor financiare de creditare, cea ce reprezinta un abuz grav si o tradare fata de siguranta nationala romanilor si Romaniei, deoarece siguranta financiara si economica a unei natiuni, a unui popor, face parte total din sistemul de siguranta nationala. Prin modul de lucru al BNR si al dumneavoastra personal, d-le Isarescu ati provocat dezechilibre majore multor familii din Romania, carora le-ati provocat prin nepasarea BNR-istilor distrugeri maxime, iar multe dintre ele ireparabile. Sistemul financiar de creditare in care BNR-ul ar fi trebuit sa fie institutia care sa asigure echilibrul si stabilitatea sigurantei financiar economice a romanilor prin protejarea clientilor institutilor financiare de creditare. Daca ati fi corect, ati realiza ca Dvs. nu ati fost corect fata de natiunea romana.
 • 0 (0 voturi)    
  la pensie (Miercuri, 27 mai 2015, 10:25)

  hifi [utilizator]

  Imaginea deplorabila a sistemului bancar din Romania reprezinta, in mod indirect, rezultatul activitatii domnului Isarescu. Lipsa de implicare, controlul slab precum si lipsa de profesionalism au permis bancilor comerciale (straine evident), sa dicteze politica comisionanelor , a dobanzilor ascunse etc.
  Asa ca le recomandam si noi domnului Isarescu si Negritoiu (caci este acelasi tipar) sa se indrepte catre pensie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by