Bugetul a trecut pe deficit dupa primele 5 luni
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 91,2 miliarde de lei, reprezentand 12% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contributii de asigurari sociale (+6,1%), impozitul pe salarii si venit (+1,7%), precum si din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), in special din taxele pe jocuri de noroc.
In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere de 7,9% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care au fost afectate atat de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat in incasarile din februarie, cat si de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicata de la 1 iunie 2015.
Incasarile din contributii de asigurari sociale la bugetul general consolidat au fost mai mari cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care au fost influentate negativ de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii in urma majorarii cotei de contributii de la 5% in anul 2015, la 5,1% in anul 2016, precum si de aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai platesc la bugetul asigurarilor sociale de stat contributiile de asigurari sociale aferente angajatorului din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile nefiscale cu 16,3%, in timp ce la taxa pe utilizarea bunurilor s-a inregistrat o scadere de 2%. La impozite si taxe pe proprietate s-a inregistrat o scadere de 17% din cauza amanarii termenului de plata a impozitului pe proprietate pana la 30 iunie, data pana la care se aplica o reducere de 10% la plata integrala a impozitului pe locuinta, terenuri si masini.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 92 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 5,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile de personal au crescut cu 9,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate in principal de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din institutiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar si a personalului din sistemul public de asistenta sociala, 15% pentru personalul din invatamant, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala, precum si majorarea salariului minim brut pe tara cu 75 de lei incepand cu 1 iulie 2015.
"Mentionam ca in analiza cheltuielilor de personal trebuie tinut cont de faptul ca in trimestrul I 2015 s-a platit prima transa aferenta platilor drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti, de aproximativ 1,5 miliarde de lei", arata comunicatul Ministerului Finantelor.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 7,6%, fiind influentate in principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2016 si de dublarea alocatiei de stat pentru copii incepand cu 1 iunie 2015.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB, cu aproximativ 24,2% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
La inceputul acestui an, Comisia Europeana a estimat ca in 2016 deficitul bugetar in termeni ESA ar urma sa creasca pana la 3% din PIB, limita prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
au facut o treaba grozava dar vina este a executivului
( probabil ca au pus in aplicare grozaviile legiferate de ei sub indrumarea luminata a psd si -tacit- a pdl.
corect?
Urlati mai !
Ador maretele realizari ale P$D. A scazut impozitul pe dividende. A pus CAS pe veniturile din chirii, dar numai la cei care inchiriaza un apartament sau doua, nu si la cei care inchiriaza niste zeci de apartamente. Tocmai bine pentru un guvern de stanga: ia mai multe taxe de la clasa de mijloc (ca de la cei mai saraci nu are de unde), iar pe cei mai bogati ii mai scuteste de niste taxe! Deci, viotati P$D! Mai mare ipocrizie decat cea de stanga nu am vazut. Si rezultatul este ca, cu asemenea politici bugetare ajungem din urma Grecia d.p.d.v. al datoriilor, ba chiar ii vom depasi cu mult daca se continua asa inca 8 ani - ca 4 ani mi-e tare teama ca tot asa va merge, la cat de inteligent este electoratul roman.