​In cursul diminetii de luni clientii ING care au incercat sa faca plati online au avut parte de aceeasi surpriza neplacuta cu care se intalnisera sambata: servere nefunctionale. "Au fost cateva momente in care, probabil ca din cauza aglomerarii clientilor, serverul a picat. Serviciul ING Home’Bank este din nou functional in varianta desktop. Dupa unele mici probleme pe care le-am identificat si rezolvat rapid, acum totul e functional si la capacitate maxima. Puteti folosi fara griji serviciul nostru de internet banking", au spus oficialii bancii.

Clientii cu conturi la ING au avut o surpriza neplacuta sambata dupa-aiazaFoto: Hotnews

Amintim ca in cea mai mare parte a zilei de sambata, reteaua bancii nu a putut fi efectuata nicio operatiune de plata atat in online, cat si la comercianti sau prin bancomatele bancii.

Oamenii care se aflau la cumparaturi in Carrefour sau in alte magazine care utilizau POS-uri ale bancii olandeze au lasat marfurile printre rafturi, neputandu-le plati. Altii au sunat dupa rude sau prieteni care sa le imprumute cu bani cash sau au fost nevoiti sa ramana in restaurantele in care consumasera pana la remedierea defectiunii ca sa poata sa isi achite nota de plata.

"Sambata, 10 septembrie, in timpul unui test planificat in centrul nostru de date pentru sistemul de stingere a incendiilor, procedura de eliberare a gazului Inergen a afectat in mod sever si neasteptat mai multe servere si sistemul de stocare a datelor. Primele probleme au inceput sa apara dupa ora 13:00. Au fost afectate toate serviciile conectate sistemului de stocare a datelor, respectiv tranzactii cu cardul, operatiuni la bancomat, serviciul de internet banking, sistemele de comunicare si website-ul www.ing.ro. In consecinta, o mare parte din tranzactii nu au putut fi procesate si comunicarea cu clientii a fost intarziata (...) Ne cerem scuze, inca o data, pentru situatiile neplacute pe care le-au intampinat clientii nostri si ne asumam responsabilitatea pentru problemele cauzate. Astfel, vom returna clientilor comisioanele aferente retragerilor de numerar de la bancomatele altor banci efectuate ieri. Avem, de asemenea, in vedere acoperirea costurilor aditionale generate clientilor afectati de indisponibilitatea platilor cu cardul. In ciuda acestui incident exceptional si fara precedent in istoria ING Romania, prioritatea noastra ramane asigurarea de servicii financiare la nivelul inalt de asteptari cu care ne-am obisnuit clientii de-a lungul anilor", se arata in comunicarea bancii.

Potrivit sursei, in consecinta, la momentul aparitiei incidentului, au fost activate de urgenta procedurile si planurile de recuperare prevazute pentru astfel de situatii.

"Toate echipele relevante din IT, suport pentru clienti, management al produselor, comunicare si conducerea bancii au fost mobilizate pentru rezolvarea cat mai rapida a situatiei. De asemenea, furnizorul extern al sistemului afectat a tratat cu prioritate zero restaurarea serviciului. Din cauza magnitudinii si complexitatii defectiunilor, din pacate timpul necesar pentru restaurarea activitatii prin sistemul de back-up a fost mai lung decat in cadrul testelor pe care le efectuam regulat. Mai mult decat atat, pentru a asigura deplina integritate a datelor, am efectuat o copie aditionala a bazei de date inainte de a incepe restaurarea sistemului, ceea ce a prelungit perioada de indisponibilitate a serviciilor"', precizeaza ING Bank Romania.

Reprezentantii bancii mentioneaza ca "la ora 21:15 am restaurat serviciul de online banking ING Home'Bank, iar tranzactiile cu cardul la comercianti si la bancomate au redevenit functionale incepand cu ora 23:00', iar 'in prezent, finalizam analiza diagnostic a acestui eveniment exceptional, monitorizam indeaproape evolutia situatiei impreuna cu furnizorii si luam masuri aditionale pentru a asigura derularea normala a operatiunilor".

De asemenea, ING Romania noteaza ca lipsa de comunicare catre clienti, in primele momente de la aparitia problemei, a fost cauzata tot de incidentul respectiv.

"Ne pare rau ca am dezamagit, pentru ca nu am comunicat proactiv in primele ore. Defectiunea sistemelor de comunicare (website, sms,mail-uri) a afectat transmiterea mesajelor catre clienti", mentioneaza sursa citata.

ATM-urile, sistemele de acceptare a cardurilor ING, cat si serviciul Home'Bank, au fost indisponibile sambata, timp de mai multe ore, pentru clientii bancii, din cauza unor erori in sistemul de stocare a datelor. Reprezentantii bancii au precizat ca problema tehnica nu a pus niciun moment in pericol datele si disponibilitatile banesti ale clientilor ING.