In 30 de zile dupa ce semnati contractului de inchiriere trebuie sa depuneti la ANAF Declaratia 220
Codul fiscal si Codul de procedura fiscala nu au prevederi legale care sa oblige rudele sa incheie contract de inchiriere, dar exista obligatia declararii la ANAF a contractelor deja incheiate, impozitarea fiind in conformitate cu prevederile Codului fiscal. Administratia fiscala nu poate interveni asupra vointei partilor exprimata intr-un contract de inchiriere in ceea ce priveste nivelul chiriei si nu poate stabili categoriile de persoane/rude pentru care exista obligatia incheierii unui contract de inchiriere. In schimb, exista obligativitatea incheierii unui contract de inchiriere si a declararii acestuia la fisc in toate situatiile in care proprietarul incaseaza sume de bani reprezentand contravaloarea cedarii dreptului de folosinta, indiferent de nivelul acesteia.
Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de chirias. Venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste in sistem real, la optiunea contribuabilului, pe baza datelor din contabilitate sau prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut si a contributiiilor de asigurari sociale de sanatate datorate. Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate se deduc de organul fiscal competent. Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Sunt doua declaratii simplu de completat si depus intr-un an de zile.
Un sistem electronic ar usura drumurile, dar nu ar fi foarte simplu de implementat, ar trebui create niste chestii destul de dure de securitate: sa stie ca cel care depune declaratia electronica este una si aceiasi persoana cu proprietarul real al casei. Acum la ANAF trebuie sa vina fizic proprietarul (sau un imputernicit legal) cu actele de proprietate in original, ca sa fie evitata orice problema.
Astfel pot sa va fac si eu o gluma proasta si sa trimit electronic o declaratie 220 pe numele dumneavoastra, daca stiu unde stati si ce cnp aveti. O sa zic ca v-ati inchiriat casa cu 1000 de euro/luna. Ar fi distractiv, nu?
Acum sincer, impozitul e 13% din chiria bruta (16% + 5.5% cu 40% cheltuieli forfetare). Nu e ceva impovarator, sincer nu ii inteleg pe proprietarii care nu declara- si care se expun la riscuri mult mai mari (orice problema cu chiriasii nu se mai poate rezolva in instanta sau cu sprijinul politiei).
Trecand si peste asta, daca ar fi doar impozitarea fara un mecanism cretin de declarare, impunere si conformare, ar fi ok. Iti vine sa nu mai declari numai din cauza frecusului. Ca sa nu mai zic de varianta in care-ti pleaca mai devreme chiriasul ;)