Pentru a doua oara in ultimele 45 de zile, Guvernatorul BNR se ia de banci: Educatia financiara trebuie sa inceapa cu bancherii. Va plangeti ca populatia nu e educata financiar si tipariti brosurele. Pai populatia nici nu trebuie sa fie educata! financiar
El a mai insistat pe puterea dialogului real si a dezbaterilor bine facute pentru ca oamenii si societatea romaneasca sa depaseasca starea de confuzie. "Stiinta economica spre deosebire de chimie, fizica, are doua particularitati. Prima e ca nu are laboratoare, iar pe de alta parte economia adevarata este grea. O simulare de tip laborator poate fi de exemplu o dezbatere. Toate bancile centrale organizeaza seminarii, deoarece dezbaterile sunt un laborator foarte important. Profesorul care m-a format, profesorul Murgescu, era un as al dialogului. Un dialog pe care nu stii sa-l conduci aduce cu sine mai multa confuzie. Murgescu ca si Kiritescu aveau aceasta arta"", a spus Isarescu.
Potrivit Guvernatorului, in ultimii 20 de ani au aparut si alte feluri de "laboratoare": modelele macroeconomice. "In ultimii 20 de ani aproape toate premiile Nobel in economie au fost luate de matematicieni. O spune si Mervyn King in cartea lui, Sfarsitul alchimiei: Atentie la modele! Ce mai spune King, dar eu nu pot spune pentru ca sunt guvernator: trebuie sa ai curajul de a fi pesimist. Sa stim sa lucram cu riscurile si sa nu ne speriem. Incurajati dialogul!", le-a mai cerut marti Isarescu bancherilor comerciali.
"Brosurelele pe care le faceti despre educatia financiara a populatiei nu sunt suficiente. Populatia nu este educata, pai nici nu trebuie sa fie!Trebuie sa ii dati informatii de calitate, daca vreti sa fiti stewarzi cu adevarat!", a mai adaugat Guvernatorul, care a reluat o tema dezbatuta cu cateva ore mai devreme la ZF Bankers Summit: cea a cursului de schimb. "Sunt multi de aici care nu stiu ca acel curs se cheama de fapt Cursul pietei valutare de la Bucuresti calculat de Banca Nationala a Romaniei!. Atunci cand i-am dat acest nume, a fost un membru din Consiliul de Administratie care spunea sa scoatem din titulatura <<Banca Nationala>> ca o sa creada lumea ca e cursul BNR. Acum, retrospectiv privind, ii dau dreptate. Lumea crede ca se stabileste pe undeva prin BNR...", a mai adaugat Isarescu.
"Cultivati clientul, dar cu adevarat!. Fiti activi si discutati cu clientii. Aveti responsabilitati mari, nu mai impingeti spre BNR aceste responsabilitati. Sunt cateva miliarde de euro in piata pe care nu ii sterilizam, ca sa dati credite.
"Nu la Banca Nationala se coteaza moneda, sunt intre 3.000 si 10.000 de tranzactii zilnic. Dar apar stiri in ziare ca Banca Nationala lasa leul sa se deprecieze si nu are grija de cei cu credite in valuta. Banca Nationala face o flotare controlata. Multi au spus ca nu e nevoie de piata valutara atunci cand am infiintat-o. Dinu Patriciu de exemplu a spus ca avem nevoie de currency board, si stabilim cotatia fata de dolar euro etc. Nu va va fi usor sa dati credite daca lumea nu intelege", a conchis Isarescu.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Ca risc aditional, in afara CH mai poate interveni rata de conversia valutara CHF - adesea agravata de politica SNB de manipulare activa a ratei."
Astfel chiar si votantul PSD putea intelege ca exista 2-3 riscuri ascunse...
Acestea insa nu doar c-au fost ascunse implicit in tacerea complicita bancara (nu intrebi, nu-ti spun...), dar si exacerbate de lacomia unor marje romanesti de 3-8x mai mari decat cele din CH.
Net: Fara educatie nu avem viitor.
Si ce masuri ia daca bancile spun pas la predica lui? Ca doar spun pas de cativa zeci de ani... mai bate saua mult?
cand e cursul stabil zice ca e prea bun el si bnr-ul, cand e acuzat ca e prea sus cursul zice ca nu poate interveni :)
Si daca educatia economica e zero,putin bun-simt v-ar obliga sa nu comentati ce nu pricepeti.
Cheia este un singura: Mugurel nu vrea o populatie cu educatie economica si mascheaza asta plusand ca el trage bancile de urechi. Apropo de ce trebuie sa te iei public de cineva cu care ai raporturi institutionale bine reglementate - sa arunci populist cu praf, cand tu esti platit sa coordonezi sistemului, mai mult ai la dispozitie legi cand acesta da nasoale?
l'au dat pe sticla cu niste spuse. a zis despre taxa pe gospodarie, ca se numeste "sel tex". (pronuntia marelui finantzist, expert in limba engleza).
daca se referea la sale tax, atunci e confuz bine. sale tax este o taxa de vanzare, un fel de tva, si se aplica procenual, la pretul de vanzare cu amanuntul. n'are aface cu producatorul.
o plateste cumparatorul, iar negustorul o varsa la fisc.
apare pe bonul de vanzare la orice pravalie.
este stabilita local, de fiecare stat. este in jur de 8-10% din pretul de vanzare, cu variatii de la stat la stat.
alimentele de baza si medicamentele sunt scutite de sale tax. la fel si cand pravalia declara ca face vanzari de solduri sau promotie, asa zisele "sales", cu preturi reduse.
producatorul plateste taxele curente in cursul procesului de productie, la achizitii, salarii, etc., plus impozitul pe profit, platit fie anual, fie odata la sase luni.
impozitul pe gospodarie se numeste income tax si se plateste la fiecare pay check, saptamanal, la doua saptamani sau lunar, in functie de cum plateste salarii compania respectiva.
odata pe an se regularizeaza in urma declaratiei de venit pe care fiecare persoana sau familie trebuie s'o completeze si s'o trimita la i.r.s./fiscul american. daca in timpul realizarii venitului s'a retinut mai mult sau mai putin, in urma declaratiei, verificata de fisc, mai poti lua inapoi sau datorezi si platesti catre i.r.s.
dupa spusele astora, despre impozitul pe gospodarie, omul, gospodaria plateste odata pe an, in urma declaratiei verificate. adica, in timpul anului nu platesti impozite.
asta este o aberatie, din ce se finanteaza activitatea administratiei de stat daca nu are intrari in timpul anului ?!
sau daca ai actiuni in portofoliu, profitul net se aduna, sau pierderile se scad.
sau daca ai avut noroc la atlantic city si ai tras lozul mare.:-)
ce vroiam de fapt sa spun este ca in timpul anului omul/familia plateste in mare parte impozitul pe venit, in transe saptamanale sau lunare.
deci, statul nu intra in gol de venit, de intrari in buget.
din cate am inteles, aici salariatii nu au obligatia sa mai retina impozit la plata salariilor.
apare astfel problema finantarii activitatii curente a statului. adica, statul, pt a functiona, ar trebui sa sa imprumute cu dobanzi.
asa am priceput io.
HST = harmonized sale tax
PST = provincial tax
e ca si cum as tipa eu la un caine de pe strada, nu-l doare pe ala nici in coada de ce-i zic eu
teatru si aparente... ca cica BNR-ul vegheaza pentru populatie... cand de fapt e invers, vegheaza pentru bunastarea bancilor...
cand s-a dat legea cu insolventa, iesea saptamanal sa zica ca toti romanii vor renunta la rate si ca o sa arunce tara in haos...
Apoi, am impresia ca ar fi si faptul ca multi dintre bancherii care au habar de ceva cauta mai curand sa-i amageasca pe clienti ca sa semneze niste contracte in care banca are mai multe avantaje, iar clientul mai curand dezavantaje.
2. Cu alte cuvinte, daca la nivel de sistem (BNR+ guvern), nu se fac LEGI in care clientul sa fie PROTEJAT de ingineriile bancii, intr-un proces natural, banca poate jupoaie clientul cu legea in mana, fara sa faca ilegalitati. Banca are departamente de risc, juridice etc. Este o "academie", ultraspecializata, care negociaza cu un client care, si specialist fiind, tot nu are suficiente instrumente sa lupte.
3. Practicile abuzive ar trebui sa stopeze NATURAL, pentru ca daca clientul pierde definitiv, adica daca i se ia si "aerul de respirat", atunci si banca pierde (asa ar fi normal, in fond banii de la client vin).
4. In REALITATE nu se intampla asa, pentru ca banca este lasata de acelasi BNR sa ruleze niste contracte camataresti in care clientul este VINOVAT inclusiv pentru LACOMIA bancii.
5. Ordonanta 50, legea darii in plata si a insolventei au fost blocate cu toate mijloacele propagandistice si tehnice de BNR, acestea fiind niste instrumente prin care banca era RESPONSABILIZATA sa suporte consecintele propriei lacomii.
6. Isarescu nu avut niciodata, dar absolut niciodata,
O initiativa in propunerea unor reguli de buna practica in ceea ce priveste colaborarea ECHITABILA intre banca si client.
In concluzie, pestele de la cap se impute (Isarescu si BNR-ul pe persoana fizica).
Daca Isarescu incearca acum sa capitalizeze imagine cu niste vorbe fara valoare, asta nu face decat sa incurajeze bancile puna "brosuri" cu poze mai frumoase.
BNR s-a opus ordonantei50, lagea darii in plata, insolventei etc.
"El a mai insistat pe puterea dialogului real". BNR cand a avut un dialog real?
Au taxa pentru orice miscare de hirtie sau de pix, de parca nu ar fi treaba lor sa faca asta. Ce, eu le cer taxa de scos patentul sau surubelnita din trusa, de demontat sau montat aparatura electrica pe lingas plata integrala a lucrarii?
Niste timpiti. Sa astepte mult si bine pina vin eu sa iau imprumuturi. Or sa moara de foame ca Hagi Tudose.
Faliment grabnic le doresc tuturor.
Multumesc.
Poate sa inceapa cu juristii care lucreaza in sistemul bancar.