Veniturile totale (brute) medii lunare au reprezentat in trimestrul I 2017, in termeni nominali, 3250 lei pe gospodarie si 1233 lei pe persoana, au transmis joi reprezentantii Institutului National de Statistica. In aceeasi perioada, cheltuielile totale ale populatiei, au fost de 2761 lei lunar pe gospodarie (1048 lei pe persoana) si au reprezentat 85,0% din nivelul veniturilor totale. In dinamica, data de ultimul trimestru din anul trecut, veniturile au crescut cu peste 10.36%, iar cheltuielile cu 9.3%.

Ce mai arata datele INS:

  •  principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
  • cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,5%).
  • conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul I 2017, in medie, 35,0% din consumul gospodariilor.