Dupa ce premierul Mihai Tudose a declarat la Antena 3 ca BNR trebuia sa intervina in privinta cursului valutar si nu a facut-o, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Isarescu a explicat la RFI ce poate si ce nu poate sa faca Banca Nationala: "Noi de la Banca Nationala spunem si asta este realitatea: colaboram cu guvernele pe care le da tara. Legea spune foarte limpede ca Banca Nationala sprijina politica economica a Guvernului, dar numai in conditiile in care nu ataca obiectivul fundamental al Bancii Nationale care este stabilitatea preturilor si in esenta si stabilitatea financiara, ca sinteza a functiilor bancii centrale. Deci eu nu vorbesc in contradictoriu cu Guvernul si nici cu premierul, chiar daca premierul mi-a recomandat cand nu vorbesc in numele Bancii Nationale si nu vorbesc in numele Bancii Nationale, sa port un tricou cu inscriptia: privat"

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

"Eu vorbesc cu cartea in fata. Cand de la banca centrala pleaca valuta in piata, se apreciaza cursul, nu se depreciaza, leul castiga in altitudine, nu pierde in altitudine. Banca centrala in primavara cand a eliberat din Rezerva Minima Obligatorie (RMO) o suma de valuta, reprezentand banii bancilor comerciale tinuti in pastrare la BNR, normal era ca leul sa se aprecieze si asta se si intampla, asta a fost in primavara. Sa spunem ca banca X si-a luat o parte din RMO tinuta in pastrare la banca centrala, a preluat-o si sa spunem ca a trimis-o in strainatate, desi nu s-a intamplat asa, nu avem nici un fel de indicii si nici nu se pot face calcule. Deci sa spunem ca banca respectiva face ce vrea cu banii si sa spunem ca i-a trimis. Or n-a avut nici o influenta, pentru ca banii au venit nu din piata, ci au venit de la Banca Nationala, de la RMO, in conturile bancii si din conturile bancii in strainatate, au trecut asa ca fulgerul, daca s-ar fi intamplat asa ceva, fara sa influenteze piata interna, pentru ca banii n-au iesit din piata", spune consilierul.

Adrian Vasilescu a mai precizat vineri ca "Banca Nationala poate si trebuie sa intervina si Banca Nationala intervine cu absolut toate mijloacele. In sensul asta si-a si pastrat si arme si gloante, pentru ca atunci cand toate tarile sau majoritatea tarilor au dus dobanda de politica monetara jos spre 0 sau sub 0, Banca Nationala a tinut-o din septembrie 2016, n-a mai coborat nici macar cu o centima, a tinut-o la 1,75%, tocmai pentru a putea sa intervina in piata, intervine in piata cu toate instrumentele pe care le are la dispozitie si din cauza aceasta avem in acest sfarsit de toamna, in conditiile specifice, cu un sentiment al pietei mai ingrijorator decat in septembrie sau in august, au crescut trei categorii de preturi: preturile de consum, care se regasesc in inflatie, dobanda ROBOR, care este pretul imprumuturilor intre banci si cursul de schimb leu-euro, care este pretul pietei valutare. Toate aceste trei categorii de preturi au crescut, dar au crescut incet. Este o crestere moderata, in conditiile in care aceasta crestere se petrece pe toata planeta si noi avem o economie deschisa, nu mai suntem in economia lui Ceausescu, care era o economie inchisa, Romania era izolata, acum suntem in contact cu lumea, iar toate aceste categorii de preturi sunt libere, asta spune Constitutia Romaniei, avem preturi libere si la bani si la marfuri".

Premierul Mihai Tudose nu a exclus o "razbunare a sistemului bancar", dupa ce a criticat bancile ca inregistreaza profit zero sau pierderi in Romania.

Cum comenteaza Adrian Vasilescu aceasta afirmatie: "Eu va pot spune un singur lucru: daca se razbuna cineva in acest moment, nu stiu pe cine, dar daca se razbuna cineva in acest moment, se razbuna cartile de economie. Atat si nimic mai mult".