Dragos Popescu, BNR: Sapte lucruri obligatoriu de stiut despre aurul Romaniei

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 21 martie 2018, 17:13 Economie | Finanţe & Bănci


Dragos Popescu, arbitrajist principal BNR
Foto: Hotnews
De aproape doi ani, mai multi colegi din directiile de specialitate ale BNR au publicat o serie de articole care au lamurit, cu date si documente, problema aurului detinut de Romania la Banca Angliei, explica arbitrajistul principal al Bancii Nationale, Dragos Popescu.  Aceste luari de pozitie au fost facute nu neaparat pentru a raspunde comentariilor tendentioase, ci pentru a  informa corect publicul, mai spune Popescu, acesta facand o sinteza a acestor precizari, avand acelasi scop: informarea corecta a publicului.

 • 1.    Mentinerea aurului in custodie la Banca Angliei, una din cele mai prestigioase si sigure banci centrale din lume, are ca scop, in primul rand, garantarea faptului ca Romania dispune de o rezerva de aur standardizatasi disponibila a fi utilizata ca garantie in cazul unor operatiuni de finantare a tarii in situatii de criza ori pentru o eventuala valorificare intr-o perioada scurta de timp. Pastrarea aurului la Banca Angliei confera implicit pietei internationale confortul ca acea rezerva de aur respecta conditiile standard minime pentru tranzactionare imediata. In cazul folosirii aurului din tara drept garantie (colateral) ar fi necesare cateva etape de verificare a  caracteristicilor lingourilor avute in vedere, etape ce ar face practic imposibila folosirea in caz de urgenta.
 • 2.    Pentru pastrarea in custodie, custodele - in acest caz Banca Angliei - nu remunereaza pe cel caruia ii presteaza servicii. Ca atare, Banca Angliei nu plateste dobanda pentru aurul aflat in custodie nici unui client,fie banca centrala sau comerciala.Nici banca centrala a Romaniei, nici cea a Poloniei, nici cea a Bulgariei, nici cea a Italiei, etc. nu primesc dobanda pentru aurul aflat in custodie la Banca Angliei si este firesc sa fie asa.
 • 3.    Aurul aflat in custodie la Banca Angliei apartine  in continuare Romaniei - si nu poate fi folosit decat la instructiunile exprese ale Bancii Nationale a Romaniei. O eventuala valorificare a stocului de aur ar implica o forma sau alta de instrainare, chiar daca ramane depozitat la Banca Angliei. Mai mult, anumite operatiuni ar impune vanzarea aurului si rascumpararea ulterioara a acestuia ￯ pe perioada derularii acestor tipuri de operatiuni, cantitatea de aur nu ar mai aparea in rezerva internationala a Romaniei. Deciziile de natura strategica privind administrarea rezervei internationale a Romaniei (aur plus valute convertibile) se aproba, conform legii, de catre Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Deciziile de natura tactica adoptate la nivelul Comitetului de administrare a rezervelor internationale din BNR,  precum si propunerile formulate catre Consiliul de administratie, se realizeaza la nivelul intregului comitet, nu doar de catre o persoana, chiar daca aceasta persoana este Guvernatorul BNR. Decizia de trimitere in custodie a aurului la Banca Angliei afost facuta cu informarea Parlamentului, Presedintiei si Guvernului de la acea data. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp inaintea crizei financiare internationale si nu dupa aceasta asa cum se vehiculeaza in interventiile recente ale unor analisti.
 • 4.    Apetitul fata de risc difera intre bancile centrale si chiar de-a lungul timpului in cazul aceleiasi banci centrale, in functie de conditiile pietei. In cazul BNR, obiectivele principale urmarite in activitatea de administrare a rezervelor internationale raman siguranta si lichiditatea, pentru a consolida bonitatea financiara internationala a Romaniei si pe aceasta baza, a reduce costurile de finantare internationala ale tarii.Preocuparea majora a Bancii Nationale la nivelul activitatii de administrare a rezervelorinternationale este, in consecinta,  practicarea unui management prudent si eficace al rezervelor, centrat pe diversificarea riscurilor bilantiere ale institutiei, siguranta si lichiditatea plasamentelor. Obtinerea unei performante investitionale cat mai ridicate este un obiectiv secundar, urmarit pe termen lung. Motivul acestei orientari este urmatorul: beneficiile obtinute de Romania din costurile de finantare internationala mai scazute, ca urmare a acestei strategii prudente si credibile de plasare a rezervelor internationale,  sunt considerabil mai mari decat eventualele "dobanzi" sau "comisioane" pe care le-ar obtine din operatiuni riscante, inclusiv operatiuni riscante cu aur. Datele pe care le-a publicat BNR arata ca aceste "dobanzi" au fost, in perioada post-criza, extrem de mici. Analizand experienta post-criza, mai este de mentionat ca astfel de operatiuni cu rezerva de aur au mai fost practicate, in anumite limite, de banci centrale care au inregistrat pierderi, din alte operatiuni. Dupa cum se stie, BNR a obtinut in perioada ultimilor ani profit bilantier si nu a fost nevoita sa utilizeze rezerva de aur
 • 5.    In cele din urma dar nu in ultimul rand mentionez ca plasarea aurului sau a altor active  de rezerva in depozite la banci comerciale sau alte tipuri de institutii financiare, in operatiuni de arbitraj sau de tip speculativ, se face cu un risc  - unul din cele mai importante fiind cel de contrapartida. Acest risc a crescut semnificativ odata cu ultima criza majora, si desi a scazut intre timp, nu a revenit la nivelul pre-criza. Materializarea acestui risc ar presupune chiar pierderea cantitatii de aur plasata la acea contrapartida - asa cum se spunea intr-unul din articolele publicate de specialistii BNR. In consecinta, a fost corecta decizia BNR de a renunta treptat la astfel de operatiuni cu aur, pe masura ce dobanzile au devenit mici sau negative, iar riscurile s-au amplificat.
 • 6.    Programele de repatriere ale aurului anuntate de unele banci centrale au vizat mai putin aurul de la Londra, principalul centru de tranzactionare  de pe piata aurului. Banci centrale precum cele ale Germaniei sau Olandei au repatriat intr-adevar o parte din cantitatea de aur depozitata in strainatate, dar cu predilectie pe cea din diferite alte centre (Paris, New York). In plus, trebuie avut in vedereca aceste tari detineau peste 70 la suta din rezervele de aur in strainatate, sensibil mai mult decat detinerile Romaniei (60 la suta). In ceea ce priveste repatrierea rezervei de aur a Bancii Nationale a Ungariei, aceasta fiind foarte mica (3 tone), nu are semnificatie pentru problematica in discutie.
 • 7.   De peste 10 ani rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tonedin care 61,24 tone in contul de la Londra si restul in tara. Informatiile privind rezerva de aur a Romaniei, in contextul evolutiei rezervelor internationale ale tarii, sunt publicate lunar de catre BNR.


N.Red: Discutiile despre aurul Romaniei s-au intensificat in spatiul public, dupa ce Lucian Isar a acuzat Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca nu incaseaza dobanda pentru aurul pastrat la Banca Angliei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6740 vizualizari

 • -6 (22 voturi)    
  mda... (Miercuri, 21 martie 2018, 17:22)

  cititoare [utilizator]

  la fel cum am dat aurul la rusi spre pastrare si dup-aia am luat o mare teapa.
  • -7 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 martie 2018, 22:25)

   [anonim] i-a raspuns lui cititoare

   • 0 (8 voturi)    
    Si daca sta in Romania nu este mai bine ? (Joi, 22 martie 2018, 10:39)

    cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui

    1.La punctul 1 garantarea faptului ca Romania dispune de o rezerva de aur .Pai vino frate daca nu ai incrdere ca exista acest aur vino in Romania sa il vezi.Asa se poate indoi lumea ca este si in Anglia si ca aceasta nu face tranzactii cu aurul nostru sau l-a si depus in alte tari sa fie garantie pentru afacerile Angliei
    2.Ni se dau exemple jalnice de tari care nu ar primi dobanzi cand se stie ca MAJORITATEA TARILOR PRIMESC DOBANZI SI ESTE SI NORMAL ASA.
    3 Aurul aflat in custodie la Banca Angliei apartine in continuare Romaniei si nu poate fi folosit
    decat la instructiunile exprese ale Bancii Nationale a Romaniei
    Hai sa fim seriosi BNR=ISARESCU.BNR nici nu sufla daca Isarescu vrea ceva.Jongleriile acestui fracmason nu au servit niciodata natiunii romane.Este Banca NATIONALA doar cu numele ca nu apartine natiunii ci unui singur om ce se identifica cu institutia.
    4.5.6.7 La aceste puncte trebuie sa intervina DNA -PARLAMENTUL-CURTEA DE CONTURI ,alte organe pentru ca aceasta institutie condusa de Isarescu este de multi ani ermetica,sub acoperisul unor secrete bancare nimeni nu stie sau nu poate sa controleze BNR,.
    Ce este si mai grav e faptul ca desi Isarescu este de multi ani singurul demnitar ce a facut trecerea intre cele doua sisteme comunist si capitalist nu exista o metodologie clara de numire sau destituire a lui.
    Asa ca ,romani stati linistiti Isarescu vegheaza pentru voi,dar nu si in folosul vostru.
  • +5 (9 voturi)    
   Nu cunosti! (Joi, 22 martie 2018, 8:36)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Inainte de al doilea razboi mondial, una dintre tarile baltice (parca Lituania, dar nu sunt sigur) avea rezerva de aur la Londra. Acea tara a fost inghitita de URSS. Apoi, dupa 1990, cand tarile baltice au ajuns sa fie independente, Marea Britanie le-a dat inapoi aurul, adica a recunoscut ca este al lor. Ceea ce este extraordinar de bine.
   Nu compara Marea Britanie cu Rusia/URSS!
   • +3 (3 voturi)    
    100% corect (Joi, 22 martie 2018, 11:48)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    si-au primit aurul inapoi.
    de fapt si BNR a incercat intai sa duca aurul la Londra in 1916, dar era prea riscant de trecut prin Bosfor si Dardanele, care erau controlate de turci si germani.
    • +2 (2 voturi)    
     As baga mana in foc (Joi, 22 martie 2018, 13:45)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     ca de la inamicii de atunci l-am fi recuperat deja spre deosebire de fratele cel mare de la rasarit.
  • +1 (5 voturi)    
   prostii (Joi, 22 martie 2018, 10:20)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Mai documenteaza-te si vezi in ce conditii a fost dus in Rusia si nu mai bate campii...
 • -9 (11 voturi)    
  Cambridge Analytics (Miercuri, 21 martie 2018, 18:16)

  Kosmos [utilizator]

  Cu relatiile lor in MI5 si MI6 dupa cum se laudau pot avea groja ca aurul sa ramana acolo
 • -2 (4 voturi)    
  Chiar nu ma incalzeste cu nimic (Miercuri, 21 martie 2018, 19:05)

  Zummm [utilizator]

  Mai si ninge afara.
 • -11 (15 voturi)    
  si daca... (Miercuri, 21 martie 2018, 19:19)

  Soricelu [utilizator]

  se scufunda toata anglia? ramanem cu buzitza umflata. pen'ca trimit rusii repede submarinele si fura tot. haha. e posibil acest scenariu: exemplu un tzunami. mai bine cu el in tara ba, mai bine cu el sub pat. numai slabutzi pe la bnr.
  • +2 (2 voturi)    
   stai calm, (Joi, 22 martie 2018, 11:49)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Soricelu

   aurul e asigurat. Se practica.
 • -5 (13 voturi)    
  CE-I IN MINA (Miercuri, 21 martie 2018, 20:09)

  dincannes [utilizator]

  ...nu-i minciuna!
  Domnule Popescu, cei ce si-au retras aurul de acolo, se pere ca nu v-au consultat!
  • +2 (8 voturi)    
   hehe (Joi, 22 martie 2018, 8:37)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Ce-i in mana lui Dragnea e al vostru, nu-i asa postacelule pesedisto-belinist? Ati pus okii si pe AUR doar ca nu puteti sa-l bagati in buzunar cu o lege pentru ca e la Londra, nu la Videle :-))))
 • -4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 martie 2018, 22:13)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   Si daca e tinut la Moscova (Joi, 22 martie 2018, 8:26)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

   E ca si cum nu mai e.
  • +1 (5 voturi)    
   in primul rand ca nu este spatiu la BNR (Joi, 22 martie 2018, 11:54)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   de depozitare...abia intra cele 40 tone pastrate acum, unde sa mai pui inca 63 tone?
   In al doilea rand, ca sa garantezi un imprumut cu aurul pe care il ai in depozit, trebuie sa vina un evaluator independent, sa il evalueze si sa garanteze ca exista si este curat. Deci ia timp...Plus ca, in caz ca nu iti platesti datoria, aurul din custodia ta e mai greu de executat de creditor decat cel in custodie la Londra.
   Pentru imprumuturi de urgenta, gen cataclism, razboi, cutremur, explozie nucleara, e mult mai rapid sa garantezi cu aurul de la Londra decat cu cel de la Bucuresti.
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 martie 2018, 14:13)

    [anonim] i-a raspuns lui bancher

    • -1 (1 vot)    
     ha, ma ia rasul (Vineri, 23 martie 2018, 10:49)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui

     se vede ca nu ai fost in viata ta intr-un tezaur.
     Tu poti sa depui aurul si intr-o clasa de scoala din sectorul 5 daca vrei, ca e spatiu, dar il mai gaesti a doua zi?
     E vorba de spatii securizate, cu usi blindate cu 3 chei, cu usi metalice la holuri, in care sa nu poti intra nici cu tancul daca nu ai cheile si nu stii codurile Aici e marea problema cu pastrarea aurului, nu ca nu gasesti spatiu.
     In plus nu tot aurul se tine in aceiasi camera, pe principiul ca nu tii toate ouale in aceiasi caciula..se tine in cantitati mai mici in mai multe camere blindate, special ptr a fi mai greu de sustras
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 24 martie 2018, 2:45)

      [anonim] i-a raspuns lui bancher

 • -8 (14 voturi)    
  Oricum incercati sa vindeti asta (Joi, 22 martie 2018, 7:20)

  Incomod3 [utilizator]

  e o mare imbecilitate... mai ales in vremurile de azi si avand in vedere si brexit-ul... in caz de vanzoleala, in cazul in care guvernul maiestatii sale va fi la stramtoare :) vreau sa vad si eu cum aurul ala nu va fi folosit "decat la instructiunile exprese ale Bancii Nationale a Romaniei"... sigur... oricum demult bnr nu mai e nici nationala si nici a Romaniei...
  • +5 (7 voturi)    
   ehhh (Joi, 22 martie 2018, 8:35)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   demagogiile ca astea pe care le vinzi tu sunt mai placuite la gust cu toate ca sunt imbecilitati demonstrate. stai jos, vorbeste despre ce intelegi nu despre ce nu-ti place, postacel
 • +6 (10 voturi)    
  dobanda pentru aur :) (Joi, 22 martie 2018, 7:48)

  cristianfagadar [utilizator]

  e ridicol ca unii cred ca poti lua dobanda pentru ceva ce nu e in circulatie.dar si Isar si Catu au fost dati afara pentru mult profesionalism in activitate.cum de posturi ca B1 sau altii accepta prostiile acestora e vporba despre nivelul de educatie financiara si mai ales cunostiintele generale ale angajatilor din aceste posturi de televiziune
  • +1 (1 vot)    
   Isar si Catu au incercat sa sparga leul (Joi, 22 martie 2018, 11:56)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui cristianfagadar

   in favoare bancilor la care lucrau....e vorba de niste atacuri speculative, care, daca ieseu, aveau ca rezultat o puternica devalorizare a leului.
   De asta au fost dati afara.
 • -4 (4 voturi)    
  transparenta (Joi, 22 martie 2018, 9:15)

  sorin3 [utilizator]

  Putem citi si noi contractul dintre BNR si BoE?
  Noi mai avem un depozit si in Moscova, Grecii au unul in Anglia...
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 martie 2018, 11:47)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Un lucru obligatoriu de stiut (Sâmbătă, 2 martie 2019, 13:16)

  Amenhotep [utilizator]

  Despre tradatorii de tara: In opera binecunoscuta a lui Dante locul lor este in cel mai de jos nivel al iadului


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by