Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

SOCIAL, POLITIC:

  • Medicul Hadrian Borcea este șeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Judeţean Oradea din 2006. Anul acesta, din cauza a două acte normative naționale și a unei decizii locale, s-a văzut pus în situația de a nu-și mai putea respecta principiul după care condusese Unitatea. Așa că a demisionat. Era vineri, 4 mai, şi, în decurs de câteva ore, toţi ceilalţi 40 de medici de la UPU i-au urmat exemplul. Apoi, asistenții și-au anunțat și ei intenția de a demisiona.
  • Pe Alex Bobeș, un IT-ist de 28 de ani, l-am cunoscut într-una din acele zile în care se trezește la șase dimineața ca să traverseze Bucureștiul în lung și-n lat. Iese tiptil din casă, să nu-l trezească pe David, băiețelul său de un an, apoi urcă în mașina lui de culoarea cernelii diluate și pleacă la drum să ajute oameni. Asta este pe scurt Taxi Gratis. Unii donează bani, alții donează sânge, alții donează păr din care se fac peruci pentru bolnavii aflați la chimioterapie. Taxi Gratis este despre donații calculate în timp, benzină și mai ales compasiune.  Câtă bunătate încape într-un taxi?.
  • Mircea Florian. Cant-autor și om deștept și-n anii 1970 și mereu în România. Cenzurat de Nicu Ceaușescu și Adrian Năstase. Om făcut din sunete. Cu multiple avataruri: M.A.N., Florian din Transilvania, FloriMan, Tralalart, Ceata Melopoică. Mircea Florian! Și nevoia salvării Tulnicului de la uitare. Mircea Florian a fost la Fotocabinet, la Cabinetul de perspektive.  A fost și LIVE pe Facebook Perspektiva 2.0.  Aici, iată un rezumat al unei întâlniri esențiale. Am reconstituit istoria sunetelor din viața lui Mircea Florian

ECONOMIE, FINANȚE:

  • Restituirea taxei de primă înmatriculare explicată în cinci elemente cheie. În Monitorul Oficial  a apărut Ordinul nr. 1937/2018 ce aprobă formatul cererii de restituire a taxei de primă înmatriculare. Acesta aprobă formatul tipizat al cererii de restituire, având în vedere ultimele modificări normative din acest domeniu. În esență nu se mai solicită documente justificative de la contribuabilul care solicită restituirea taxei, procedura prevăzând doar depunerea cererii de restituire
  • Creșterea PIB s-a temperat la 4%. Economia a stagnat faţă de trimestrul precedent. Produsul Intern Brut pe primul trimestru din 2018 a crescut cu 4% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent (4,2% ajustat după sezonalitate, valoarea care va fi comunicată la Eurostat pentru comparabilitate). Avansul faţă de trimestrul precedent a fost nul (tot ajustat sezonier), situaţie care nu s-a mai întâlnit din T3 2016.

BONUS:

  • Nunta regală a Marii Britanii. Ceremonia nupțială dintre Meghan Markle și Printul Harry vor avea loc pe 19 mai la ora 12:00, cu multă fanfară - deși 66% dintre britanici spun că nu le pasă prea mult de eveniment.

:

Cum nasc calutii de mare

  • Timpul este o iluzie. Cronologia și continuitatea lui sunt doar o poveste pe care ne-o spunem nouă înșine ca să ne înțelegem existența
  • Ciocolata infinita:

  • Iată un job nerentabil:jefuitor de bănci în Suedia. În 2016, în toată Suedia au fost două atacuri pentru a jefui bănci, față de 110, cu opt ani mai devreme. De ce? Pentru că plățile în numerar sunt aproape inexistente acolo. Așa că și hoții nu mai fură cash, ci...bufnițe! În 1661, Suedia a devenit prima țară europeană care a tipărit bancnote; câteva secole mai târziu, ar putea deveni prima țară care scapă de ele. Cititoarele de carduri și aplicațiile de plată mobilă sunt acum folosite chiar și pentru donațiile din biserică. Autobuzele din Suedia nu acceptă bani.
  • Povestea cu anturajul care te influenteaza o stiti. Ei bine, hai s-o demolam: opiniile sau mai degraba influenta altora asupra noastra dispare dupa circa 3 zile. Cam asta e concluzia la care a ajuns un studiu recent.

Ce înseamnă mai exact: nivelul mării?:

  • Arta cere sacrificii...

  • Raportul Politiei: In data de 20 mai 1899, conducatorul auto Jacob German, avand functia de taximetrist, a fost depistat in trafic conducand pe Lexington Avenue cu viteza de 19,3 km/ora. Respectuos atragem atentia ca in acel moment, limita de viteza era de 12 km/ora, ceea ce facea il facea pe cetateanul J.G. sa para rapid ca glontul. Ofiterul de politie Roundsman Schuessler l-a tras pe dreapta si l-a si arestat pe Jacob sub aspectul savarsirii infractiunii de depasire ilegala a vitezei, conducandu-l pe infractor la inchisoare. Aceasta a fost prima infractiune  din istoria SUA la legea vitezei pe drumurile publice.

Bravura sau prostie?

  • 10 Hard to Believe Facts About Movies

TED Talks. Nu aţi văzut vreodată date prezentate astfel. Cu dramatismul și viteza unui crainic sportiv, maestrul în statistici Hans Rosling demolează miturile despre aşa numita „lume în curs de dezvoltare”.:

Voi ce ati citit/vazut interesant în aceste zile?