„Mai la toate veniturile avem o subperformanță, cu excepția a două capitole, impozitul pe salarii și venit, respectiv CAS. Explicația este aceeași, că avem o dinamică a salariilor mult mai rapidă decât dinamica luată în calcul la construcția bugetară. La martie am avut, de exemplu, o creștere a salariilor în economie de peste 15%. La TVA avem un 1,1% creștere, față de un buget făcut cu o creștere de 14,5% pentru tot anul 2018, deci e o diferență mare între ce e bugetat și execuție. Pe ansamblu, la venituri suntem un pic sub ceea ce s-a bugetat ca rată anuală pentru 2018 pe execuția la primele 4 luni”, a spus Dumitru, pentru HotNews.ro
El a reamintit că la cheltuieli creșterea este de 21,5% la patru luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, comparativ cu un buget făcut cu 13,9% pentru tot anul.
- La asistență socială avem 10,8% creștere, față de un buget făcut cu 6,5%, în condițiile în care creșterea de pensie din 1 iulie nu a intrat încă în vigoare”
- O să avem un salt mare în a doua parte a anului în condițiile în care avem o depășire semnficativă a ceea ce s-a bugetat pe primele patru luni.
- Avem o problemă evidentă, anume cheltuielile sociale, salarii și pensii, mult peste ceea ce s-a bugetat, iar pe venituri suntem ușor sub la nivel agregat.
Potrivit acestuia, întotdeauna vor fi bani de salarii și pensii, dar trebuie luați din altă parte.
- În bugetul de anul acesta nu sunt alocați. Se vor lua banii din alte părți, ca anul trecut. Dacă ne uităm la ambele rectificări s-au luat bani de la investiții și s-au dat la salarii și pensii. Problema este că acum nu mai avem spațiu de manevră atât de mare la investiții că deja ele sunt la minime istorice și mare parte sunt cheltuieli cu achiziții militare.
?!?!
De aceea, orice guvernare non PCR va veni vreodata in Romania trebuie sa aiba un scop: renuntarea la Leu in favoarea Euro.
Popcorn si sa ne radem de coledzii lu #ve0rica
sociale sunt comisioanele incasate de administratorii privati ai contributiilor cu adevar sociale ale sus-numitului cetatean lambda.
Pilonul 2, in schimb, presupune ca o parte din contributia ta se aduna intr-o pusculita si banii respectivi ii vei primi la pensie. Si in orice economie de piata, cel care iti administreaza banii astia plateste un comision. Nu face nimeni munca patriotica. Si vazand cit e comisionul fata de media europeana pt pilonul 2 si cit e randamentul, orice om care e interesat de rentabilitatea propriilor bani si nu de capra vecinului, ar trebui sa se declare multumit.
2. contributiile de acum 40 de ani s-au dus de mult. cine le vrea inapoi sa-i intrebe pe aia care erau la putere atunci... ca doar ei i-au votat. macar la pilonul 2 stii exact unde iti sunt banii si cine ii administreaza.
3. 40 de ani nu au contribuit nici macar jumatate din pensionarii de azi... si bugetul de pensii "speciale" e mai mare decat contributiile la pilonul 2.
4. daca nu e cheltuiala sociala, oare de ce se finanteaza din contributiile pentru asigurari sociale? sa le finanteze din banii cu care au contribuit ei 40 de ani!..
Spre deosebire de Spania, spre exemplu, care abia acum incepe sa-si revina, sau Italia, care inca e in buda.
Nu, PSD nu va alege calea brutala si eficienta. PSD va mari inflatia, dind vina pe BNR si pe multinationalele care sug singele poporului si va lasa cursul sa sara la 5-5.5 lei/eur, ca sa re-echilibreze raportul bugetar/privat si sa recistige competitivitatea. Deja vedem inflatia la peste 5%, roborul bate spre 3%, si chestia asta se va accentua. Si cind o ajunge roborul pe la 5%o sa dea drumul la cursul de schimb din cauza presiunilor pe cheltuielile cu dobanzile. Deja dupa 4 luni de 2018 cheltuielile cu dobanzile sunt cu 56% mai mari ca anul trecut.