Infidelitate, alcoolism sau violență fizică - care e cel mai invocat motiv de divorț? Depinde pe cine întrebi - femeia sau bărbatul...

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 7 iunie 2018, 8:24 Economie | Finanţe & Bănci


Anul trecut s-au pronuntat peste 31.000 de divorturi in Romania
Foto: sxc.hu
Anul trecut, în România s-au desfăcut peste 31.000 de căsnicii, mai multe cu 650 față de 2016. Unele din vina bărbatului, altele din vina soției sau din culpă comună. Ne vom uita în continuare la divorțurile din vina lui  sau ei, pe motive invocate și durata mariajului. Și observăm următoarele: la divorțurile desfăcute din vina soției, infidelitatea este cel mai des invocat motiv, indiferent de durata căsătoriei. Pe locul al doilea e alcoolismul, mai ales după un mariaj de peste 20 de ani. Dar au existat anul trecut și câteva divorțuri cerute de soț, din cauza violenței fizice a nevestei. În cazul divorțurilor desfăcute din vina soțului, violența fizică este principalul motiv imputat, urmat de infidelitate în primii ani și de alcoolism, în căsniciile de peste 20 de ani.

Mai jos aveți datele privind divorțurile pronunțate anul trecut, selectând cele trei cauze: infidelitatea, alcoolismul și violența fizică. E un tablou general al divorțurilor, fără să defalcăm după cine a cerut desfacerea mariajului- soțul sau soția.Mai jos, aveți fotografia divorțurilor desfăcute din vina soțului, după motivele imputate și durata căsniciei.


Iar următorul grafic arată datele referitoare  la divorțurile desfăcute din vina soției, după motivele imputate și durata căsniciei.


Ce mai trebuie să știți despre divorțuri:
 • Rata divorţialităţii a crescut de la 1,37 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2016, la 1,40 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2017.
 • În mediul urban, în anul 2017, s-a înregistrat un număr dublu de divorţuri faţă de cel înregistrat în mediul rural, rata divorţialităţii fiind de 1,5 ori mai mare în mediul urban faţă de mediul rural.
 •  Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor a fost de 4,6 căsătorii la un divorţ în anul 2017.
 • În medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă în rândul bărbaţilor şi femeilor din grupa de vârstă 35-39 ani (19,1% dintre divorţuri în cazul femeilor şi 19,8% în cazul bărbaţilor), urmată în cazul femeilor de grupa de vârstă 30-34 ani (18,5% dintre divorţuri) şi de grupa de vârstă 40-44 de ani în cazul bărbaţilor (19,2% dintre divorţuri);
 •  Numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi grupe de vârstă; 
 • după vârsta de 50 de ani numărul bărbaţilor care au divorţat a fost semnificativ mai mare decât cel al femeilor, de 1,5 ori la grupa de vârstă 50-54 ani şi de peste 1,8 ori la persoanele de 55 de ani şi peste.
 • Vârsta medie a soţilor la divorţ a fost de 42,5 ani pentru bărbaţi şi 38,9 ani pentru femei, cu valori mai mari în urban decât în rural.
 • Comparând vârsta medie la divorţ cu vârsta medie la căsătorie (33,3 ani – bărbaţi, 30,1 ani – femei) se poate observa în cazul cuplurilor care au divorţat că secvenţa de viaţă maritală durează, în medie, 9,2 ani pentru bărbaţi, respectiv 8,8 ani pentru femei
 • Pe judeţe, vârsta medie la divorţ a înregistrat cea mai ridicată valoare în judeţul Hunedoara, pentru bărbaţi (43,7 ani) şi pentru femei în judeţele Covasna şi Hunedoara (40,0 ani). Cea mai mică valoare a vârstei medii la divorţ s-a înregistrat în judeţul Ilfov pentru bărbaţi (41,1 ani) şi pentru femei în judeţeţe Maramureş şi Satu Mare (37,5 ani).
 • Cea mai mare rată a divorţialităţii s-a înregistrat în judeţul Gorj (1,90 divorţuri la 1000 locuitori) şi cea mai mică rată de divorţialitate s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (0,52 divorţuri la 1000 locuitori).
 • Comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, în anul 2015 (ultimul an pentru care sunt date disponibile la nivel european), România, cu o rată a divorţurilor28 de 1,6‰, a înregistrat un nivel mediu. Cele mai mici rate de divorţialitate la nivel european s-au înregistrat în Malta (0,9 ‰) şi Slovenia (1,2‰). Cele mai mari rate de divorţialitate s-au înregistrat în Danemarca (2,9‰) şi Lituania (3,2‰).
Datele sunt prelucrate din lucrarea Statisticii: Evenimente demografice în 2017.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4719 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Mda (Joi, 7 iunie 2018, 9:52)

  electron [utilizator]

  Si uite asa se spulbera mitul ca barbatii inseala mai mult. La infidelitate cifrele sunt comparabile.
  • -1 (1 vot)    
   pai cu cine sa insele barbatii? (Joi, 7 iunie 2018, 10:51)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui electron

   Sa-si insele sotia cu alti barbati?
  • +1 (1 vot)    
   Nu, e vorba de divorturi din cauza infidelitatii (Joi, 7 iunie 2018, 11:14)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui electron

   si nu de numarul real de barbati infideli.
   Nu se stie cate femei "inchid ochii" si raman in contnuare casatorite. Poate renunta la amanta si se face baiat cuminte.
  • -1 (1 vot)    
   da (Joi, 7 iunie 2018, 11:47)

   alex34 [utilizator] i-a raspuns lui electron

   barbatii nu inseala mai mult, doar ca femeile mint mult mai mult cand vine vorba sa recunoasca,
 • 0 (2 voturi)    
  praf in ochi (Joi, 7 iunie 2018, 14:29)

  nihilism [utilizator]

  asta sunt corelatii irelevante. Nimeni nu inseala si isi bate femeia de bine ce merge relatie. haideti mai bine sa privim mai matur un pic problema: cum este comunicarea? ce nu se ne spunem defapt? ce influente au altii in viata noastrA? cat de mult de cunostem pe noi insine? ce ne dorim de la partener in dormitor etc etc. Daca iti cauti intr-adevar un partener matur si tu insuti esti matur, sunt sanse sa nu divortezi. Daca cauti o femeie oarecare, sansele de divort cresc
  astea sunt doar simptome ale unei boli, nu boala in sine.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by