Unii IT-ști încep să ia în calcul mutarea rezidenței fiscale în alte țări, din cauza Fiscului netehnologizat

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 iunie 2018, 8:30 Economie | Finanţe & Bănci


IT-stii i plata taxelor
Foto: pixabay.com
Deși lucrează în România, Ionuț a decis să-și mute activitatea în Estonia, din cauza administrației fiscale netehnologizate. Toată interacțiunea cu fiscul estonian o va face exclusiv online, lucru care nu îi va consuma la fel de mult timp ca în România.

El are 40 de ani, a lucrat mulți ani în IT pentru câteva multinaționale, iar de câțiva ani a început să muncească pe cont propriu. Este asociat în mai multe proiecte, lucrează și „pro-bono”, fiind de fapt un fel de freelancer.

A văzut că în IT, dacă lucrezi pe cont propriu, veniturile nu sunt constante, fiind perioade în care nu există proiecte. Există și situații în care proiectele nu produc bani, iar în timpul acesta trebuie să învețe pentru a se ține la curent cu tehnologia.

Interacțiunile cu Fiscul românesc slab tehnologizat i-au adus neplăceri. La începutul anului a primit o decizie referitoare la "obligații financiare accesorii" în valoare de câteva sute de lei, cu termen legal de plată scurt. Pentru că lucrează în IT și nu are încredere în sistemul online al ANAF-ului, a ales să plătească respectiva sumă direct la ghișeul trezoreriei, în câteva zile de la primirea acesteia.

Câteva luni mai târziu a primit prin poștă titlul executoriu, "întrucât a expirat scadența/termenul de plată", referitor al suma plătită deja. A fost nevoit să aducă dovada plății și chitanța emisă atunci când a plătit.

Acesta a fost „picătura care a umplut paharul”, moment în care s-a gândit să își mute orice activitate productivă din România. Își dorește un regim fiscal în care să plătească taxe doar atunci când câștigă bani și un regim administrativ în care interacțiune cu statul să nu consume inutil resurse, precum bani, timp și sănătate.

În acest sens, a decis să se mute virtual cu activitatea în Estonia, deși desfășoară activitatea pe teritoriul României. El privește o mutare de genul ăsta ca pe o evoluție, nu ca pe o decizie de moment, având în vedere faptul că în momentul în care se mută virtual, îsi sacrifică o parte din relațiile pe care le-ai stabilit, dar este încrezător că își creează altele. Asta pentru că multora li se pre ciudat faptul că lucrează în România, dar are rezidența fiscală în Estonia.

A ales acea țară pentru că interacțiunea cu administrația este foarte ușoară și poate fi desfășurată exclusiv online, iar o companie plătește taxe doar pe profitul extras sub formă de dividende.

Mai sunt și alte aspecte ale deciziei de mutare a activității în acea țară. Nu îi place direcția în care merge țara asta și nu mai are încredere în ea. Așa că decizia este și o formă de protest, respectiv  preferă ca taxele sale să sprijine o țară care a rupt legătura cu trecutul și care a înțeles cât de important este să își reformeze “pe bune” administrația.
 
Nu și-ar muta activitatea înapoi pentru că din punctul său de vedere suntem "beyond the point of no return". El îi va sfătui pe toți românii cu care lucrează să ia această decizie.

Povestea prezentată este inspirată dintr-un caz real, iar ca el sunt din ce în ce mai mulți. Sistemul IT al Fiscului este de nesuportat pentru cei care lucrează în tehnologie. Cu alte cuvinte, este frustrant pentru cineva care are de-a face cu tehnologia în fiecare moment al muncii să interacționeze cu un sistem vechi care pică frecvent. Faptul că Fiscul cere documente și dovezi de păți de care dispune deja, nu face decât să consume timpul contribuabililor onești care nu vor decât să își facă treaba.

Un sondaj realizat printre cititorii HotNews.ro, la care au răspuns circa 500 de persoane, arată că cele mai frecvente probleme cu care se confruntă aceștia sunt bazele de date ale ANAF, care nu sunt integrate (30% din voturi). Pe locul al doilea în topul nemulțumirilor, cu 22%, este faptul că Fiscul cere ce are deja. 16% au apărut la ANAF cu restanțe inexistente, 13% s-au confruntat cu procesarea grea a documentelor, 10% cu formulare online depuse offline, iar 9% cu altele.

Despre situația sistemului IT al ANAF și problemele pe care le creează contribuabililor, HotNews.ro a scris recent aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Câteva lămuriri (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 13:54)
  Ionut-Dima [utilizator]

  Aș dori să aduc câteva precizări, având în vedere discuția care s-a iscat aici.

  În primul rând, nu este nimic ilegal în demersul pe care l-am făcut. Orice rezident al UE poate aplica pentru "e-Residency" în Estonia și odată obținută această rezidență electronică poate înființa o companie acolo. Costurile de înființare și mentenanță ale acesteia sunt relativ mici, iar interacțiunea cu administrația este minimă și se poate desfășura exclusiv online. Există diverși furnizori de servicii care se pot ocupa de aspectele juridice și contabile, costurile lunare pornind de la 50-60 EUR.

  În al doilea rând, taxele pe care trebuie să le plătești către Estonia sunt de 20% și se aplică EXCLUSIV asupra PROFITULUI DISTRIBUIT sub formă de dividende; în plus fată d eacestea, arice rezident străin (ne-estonian) poate avea de plătit taxe în propria țară.
  Personal, mă avantajează această situație: în primul rând, voi lăsa cea mai mare parte a banilor câștigați să se acumuleze în Estonia. În ultimii ani am învățat să trăiesc moderat și am strâns suficient încât să pot supraviețui aici fără venituri o vreme; la un moment dat nu exclud ideea de a mă muta permanent acolo.

  În afară de avantajele practice, decizia pe care am luat-o este și o formă de protest și de a taxa - așa cum pot eu - România, țara în care m-am născut și care m-a dezamăgit ireversibil.

  Și - întrucât prevăd o nouă serie de comentarii - menționez faptul că am votat de fiecare dată și am participat la toate protestele de până acum. Însă trebuie să mă gândesc și la mine.

5178 vizualizari

 • -6 (32 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 8:42)

  MarianPConstantin [anonim]

  • -6 (14 voturi)    
   hmmm... (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 9:23)

   Confuzu [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   daca ar citi un pic din legislatia referitoare la rezidenta fiscala, Ionut ar afla ca nu e legal sa faca ceea ce scrie in articol...
   altfel, am plati toti taxe in Estonia / Panama / etc.
   Taxele se platesc in tara in care obtii veniturile, deci ca sa faca ceea ce scrie in articol, Ionut ar trebui sa se mute in Estonia... Si chiar si atunci s-ar putea sa nu fie in regula...
   https://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/romania/index_en.htm
   • +13 (13 voturi)    
    corect (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 10:04)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Confuzu

    e ilegal si in acelasi timp irelevant..

    degeaba scrii o lege daca nu o poti aplica. cum il verifica ANAF pe Ionut? firmele cu care colaboreaza vor avea contract cu o entitate juridica estoniana. perfect legal. singura "ilegalitate" este ca el va locui fizic in Romania.
    practic, renunta la "beneficiile" sistemelor de santate si asigurari sociale din Romania. daca se imbolnaveste, plateste la privat in Ro sau pleaca in Estonia. daca ajunge somer, pleaca in Estonia sa-si incaseze somajul. sa fim seriosi.. nu a pierdut nimic!
    nici dpv moral nu e o problema. produce in continuare valoare in Romania, isi cheltuie banii in Romania (carei il taxeaza prin TVA, accize etc).
    • +13 (17 voturi)    
     Corect, e vorba de firme vs PFA (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 11:59)

     DragNe-aiFiIngropat [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Si eu am mutat toate firmele in afara Romaniei, satul sa platesc sute de mii de euro pe an pentru a da pensie sau ajutoare sociale aluia de ma injura sau ma fura pe strada sau a plati salariu unor bugetari cu case si masini de lux.
     Cateodata, trebuie omorata gazda pentru a elimina parazitii. Statul roman trebuie reinventat, si asta se va petrece doar cand va ajunge la pamant.
     Ce faceti voi este sa sustineti pe calmante un bolnav de cancer. Nu veti obtine niciodata nimic de la el si nici lui nu-i faceti bine.
    • -6 (8 voturi)    
     Comment sters de user (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 12:33)

     MarianPConstantin [anonim] i-a raspuns lui pehash

     • +9 (11 voturi)    
      nici greu nici imposibil (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 14:26)

      Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

      Vezi ceea ce am scris și în alte comentarii - demersul este 100% legal. În ceea ce privește banii pe care îi voi transfera în România - voi plăti taxe pe aceștia, însă voi transfera cât mai puțini posibil.
      • +1 (3 voturi)    
       Sau faci cumparaturile cu un card (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 23:59)

       DragNe-aiFiIngropat [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

       Asa fac eu. Cursul de conversie e cel mai bun. Mai nasol cand retrag bani de la bancomat, dar am altceva aici. Am facut pe numele parintilor pensionari conturi in euro si in lei, si carduri in lei. Transfer bani in contul de euro, apoi in lei si scot de la bancomat cu comision aproape zero. Profit de beneficiile date pensionarilor de catre Dragnea. Complet legal, complet in pierderea statului.
       • +1 (1 vot)    
        E discutabil (Luni, 25 iunie 2018, 13:48)

        Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui DragNe-aiFiIngropat

        Sounds fishy.
        Eu prefer să acumulez banii în firmă pentru a îi folosi după cei voi părăsi definitiv România.
    • +8 (8 voturi)    
     corect și legal (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 14:24)

     Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Repet ceea ce am scris și în alte comentarii - nu este nimic ilegal. Ca estonian e-Resident poți locui în orice țară vrei.
     În privința taxelor plătite către statul român pe profitul extras sub formă de dividende, da, normal, le voi plăti.
     Însă profitul pe care îl voi extrage va fi minim.
     • 0 (2 voturi)    
      Poți plăti taxe pe dividende în Estonia (Duminică, 24 iunie 2018, 13:33)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

      Firma din România plătește dividende firmei din Estonia - acest proces nu se taxează aici - iar firma din Estonia plătește dividende persoanei fizice - plătești taxe pe dividende doar în Estonia.
      • +1 (1 vot)    
       Bă, cel care ai reacționat la mesajul meu, (Luni, 25 iunie 2018, 10:40)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       indiferent de reacția ta, persoanele tot vor putea să încaseze dividende în alt stat și vor putea plăti taxele acolo.
    • 0 (2 voturi)    
     Este obligat de lege să platească CASS (Duminică, 24 iunie 2018, 8:20)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Nu poate eluda această obligație - toți o au, indiferent că ai sau nu ai o sursă de venit. Doar șomerii declarați ca atare, minorii și persoanele aflate în întreținerea altora sunt scutite.
     • 0 (2 voturi)    
      Nici vorbă (Duminică, 24 iunie 2018, 13:35)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      CASS se plătește acolo unde se declară obligațiile fiscale; de ex. dacă tu ești angajat pentru o firmă cu sediul în Bacău sau Viena, dar lucrezi în Constanța, taxele pe salariul tău vor fi plătite în Bacău sau Viena.
      • 0 (0 voturi)    
       seriooos? (Luni, 25 iunie 2018, 8:50)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       WTF?!? Fiscalitate de radio shantz

       Citeste art. 153 CF, inainte sa te dai asa rotund. Tu poti fi cat de rotund vrei sa te dai, dar unii chiar iau de buna si uite asa perpetuam cultul sfertodoctilor.
       • 0 (0 voturi)    
        Fix Art. 153 prevede posibilitatea respectivă (Luni, 25 iunie 2018, 9:07)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        Însă cine să citească și aliniatul 2 înainte să se apuce de comentat...?
        • 0 (0 voturi)    
         :))) (Luni, 25 iunie 2018, 10:28)

         Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         Esti constient ca l-am citit, ca nu ti-am dat doar aln 1, ci tot articolul.

         Hint: "in temeiul legislaţiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul României"

         E ca la clauzele scrise cu font de 6 din contracte :D

         Asta inseamna de la caz la caz, nu regula generala. Ca si in cazul tratatelor de evitare a dublei impuneri, daca exista.

         Mai e unu' mai jos care considera legal sa praduiesti banii firmei, daca o faci platind cu cardul.
         • 0 (0 voturi)    
          În acest caz, înseamnă că nu l-ai înțeles (Luni, 25 iunie 2018, 10:59)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

          și/sau nu ai înțeles ce am scris eu (stai liniștit, încă nu te bănuiesc de analfabetism funcțional ci doar de băgare-n seamă aiurea).
          Codul fiscal prevede faptul că, dacă persoana are încheiată o asigurare în sistemul de securitate socială a unui alt stat UE, nu mai are calitatea de contribuabil în România? Sigur, aliniatul 2 de care vorbeam.
          Ionut are o firmă în Estonia, are rezidență (fiscală), ceea ce înseamnă că poate plăti CASS acolo? Sigur.
          Estonia e stat membru UE? Firește.
          Ce crezi tu că l-ar obliga să plătească CASS în România, dacă el vrea să-l plătească în Estonia?
          Nota Bene: în baza legislației europene, Ionut beneficiază de tratamentele medicale necesare (cu anumite limite) pe teritoriul oricărui stat UE.
          • 0 (0 voturi)    
           zici? (Luni, 25 iunie 2018, 13:11)

           Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hsl

           Read the fine print. Poate pricepi in engleza, ca-n romana se pare ca nu. Daca legislatia din Estonia nu permite, NU se aplica ce spui tu. Asta inseamna ca daca a lor casa de asigurari de sanatate nu permite asigurarea unui NEREZIDENT sau nu deconteaza sumele cerute de sistemul de sanatate de la noi, ne intoarcem la alin 1.

           Acum, ca ti-am tradus, esti mai fericit?

           Mai sus era speta pe legilsatie, sa continuam cu ceata din al tau capshor:

           Ionut nu are rezidenta fiscala pe persoana FIZICA in Estonia. Este NEREZIDENT. Confunzi firma cu persoana. Firma nu se duce la spital, dragule. Ionut _probabil_ se poate asigura FACULTATIV, pe persoana fizica, DACA legislatia de acolo permite.
           Deci... repeta pana pricepi:
           Daca cineva detine o firma intr-o tara, asta nu inseamna ca acea persoana FIZICA este rezidenta "fiscal", cum crezi tu, iar asta nu inseamna ca, automat, poate plati cass acolo.

           Gizas...

           Ca sa-ti luminez orizontul punctiform, stii de ce sunt limitarile astea legislative, nu numai la noi? Pentru ca ar insemna ca un englez (inca), rezident in UK, sa-si faca o micro aici, sa plateasca aici 2280 pe an (:))) ) si sa se trateze acolo, ca doar cetateni iuropeni, cu drepturi RECIPROCE si COMUNE. Serios? Io zic sa patentezi ideea. Te umpli de bani dand consultanta in UK. Fugi si fa-l de ras pe Becali.
           • 0 (2 voturi)    
            Amice, (Luni, 25 iunie 2018, 13:47)

            hsl [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

            cred în continuare că ești un simplu băgător în seamă.

            În primul rând, ai nevoie să te informezi cu privire la ce presupune e-rezidența estoniană (pe care Ionut spune clar că a obținut-o) și ce drepturi oferă persoanei (asta ca să nu mă freci la cap că persoana are nevoie să locuiască pe teritoriul Estoniei).
            În al doilea rând, trebuie să te informezi înainte să te bagi în seamă și vei afla că:
            „An insured person is ... a person living in Estonia by virtue of a temporary residence permit or by the right of permanent residence, who pays the social tax for himself/herself.... Insured persons are:
            ...
            a member of the management or supervisory board of a legal entity;”

            (sursa este haigekassa - o găsești și singur dacă nu ești bătut în cap - deci legislația din Estonia permite).
            De altfel, puteam doar să-ți spun că legislația UE prevede aveste drepturi încă din 2011, iar România și Estonia sunt ambele state membre UE.

            Ca să concluzionez: habar n-ai despre ce vorbești și mai ești și violent în exprimare.

            PS (consultanță pe care o ofer moacă): cetățeanul britanic n-are decât să completeze formularul S1 (fostul E106; unele instituții încă folosesc formularele E109 și E112 care și ele sunt bune) și este asigurat în GB (acesta este calificativul de țară a Regatului Unit) în baza unei asigurări plătite în alt stat UE.
            PPS: României îi lipsește ceva (ce are Estonia), pentru ca ideea ta să fie fezabilă.
            • 0 (0 voturi)    
             pumkin (Luni, 25 iunie 2018, 15:20)

             Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hsl

             Tu nu intelegi 50% din ce citesti si 50% intelegi pe invers. Trecand peste faptul ca ti-a raspuns si Ionut, hai sa-ti mai explic propriile tale citate, informatule care te crezi:

             - a person LIVING in Estonia by virtue of a TEMPORARY residence permit or by the right of permanent residence, who pays the social tax for himself/herself

             Tu confunzi E-rezidenta cu rezidenta temporara. WOW. Uite ce mai zic "fraierii" aia de estonieni:
             "Just remember, your Estonian e-Residency card is not a physical ID card, and it can't be used as a travel document. It also doesn't grant you citizenship, tax residency, residence permit of rights, or entry into Estonia or the rest of the European Union."

             - Insured persons are:...a member of the management or supervisory board of a legal entity;

             Aici se refera la cazul in care nu ai cim (cum se poate si la noi), DAR esti rezident (NB: fara E in fata)

             Si ziceai ca eu n-am habar ce vorbesc? Esti bine. Tu-i contrazici si pe "fraierii" de estonieni si "produsul" lor. Hai, du-te si fa bani multi pe consultanta. Incepe cu estonienii, ca nu-si cunosc legislatia.
             • 0 (2 voturi)    
              Este ultimul mesaj pe care ți-l adresez (Luni, 25 iunie 2018, 16:29)

              hsl [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

              dacă vei continua să fii nepoliticos în discuție.

              În primul rând, tu te-ai băgat peste situația unui cetățean al unui stat UE, ANGAJAT de o firmă cu domiciliul în alt stat UE care își schimbă rezidența în primul stat (cu tot ce presupune acest lucru).

              Ulterior, te-ai legat de o altă situție clară: „Ionut ... are rezidență (fiscală) [în Estonia]” - acesta este punctul de plecare; dacă nu o are, se schimbă lucrurile, însă în discuția noastră Ionut ARE rezidență fiscală în Estonia, ceea ce înseamnă că-l doare la banană de CASS din România.
              • 0 (0 voturi)    
               esti bine (Luni, 25 iunie 2018, 17:14)

               Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hsl

               Ionut NU are rezidenta fiscala in Estonia!

               FIRMA lui Ionut are rezidenta fiscala acolo!

               Cat timp nu faci diferenta intre cele doua chestii CLARE si mai confunzi si rezidenta TEMPORARA PF cu cea ELECTRONICA, care este LIMITATA si doar cu scop firma, vorbesc la pereti. Chiar foarte politicos, dat fiind nivelul.

               Ti-am dat copy paste la ce spun fraierii de estonieni ca inseamna rezidenta aia electronica. Tu batman-batman
               • 0 (0 voturi)    
                Ionut despre care am vorbit eu (Luni, 25 iunie 2018, 21:11)

                hsl [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

                (și care nu este neaparat Ionut-Dima) ARE rezidență fiscală în Estonia (am spus-o clar în două rânduri), deci nu este în niciun fel obligat să plătească CASS în România.
                De aceea spun că doar te bagi în seamă fără să citești despre ce vorbesc eu.
                • 0 (0 voturi)    
                 :)))) (Luni, 25 iunie 2018, 23:19)

                 Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hsl

                 Ce scuzo-explicatie lame :))))

                 Te citez: "(pe care Ionut spune clar că a obținut-o"

                 Deci tu vorbesti de si cu un prieten imaginar? E fratele lu' doamne-doamne?:))))))

                 La dracu', credeam ca vorbim de gizas, ca asta are the cea mai smechera rezidenta :)))))

                 QED
           • +2 (2 voturi)    
            WTF (Luni, 25 iunie 2018, 13:56)

            Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

            Nu știu cum a ajuns discuția în punctul ăsta. Pentru dividende, CASS-ul se plătește în România.
            De ce plecați toți de la premisa că o firmă trebuie musai să fie o modalitate mascată de a disimula un salariu!!??
            În cazul meu concret, voi face tot posibilul să nu extrag dididende și să acumulez capital în firmă, pe care să-l utilizez după ce voi părăsi România. Moment în care nu voi mai avea nicio rezidență fiscală aici.
            • 0 (0 voturi)    
             multumesc pentru interventie (Luni, 25 iunie 2018, 15:07)

             Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

             Discutia dintre mine si inteligent, era una derivata, dar l-ai lamurit. Sper.
     • +1 (1 vot)    
      Corect (Luni, 25 iunie 2018, 13:50)

      Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      Din câte știu, așa este. Însă eu prefer să acumulez capitalul în firmă și pe cât posibil să nu-l extrag sub formă de dividende decât după ce voi părăsi România.
    • +1 (1 vot)    
     Precizare (Luni, 25 iunie 2018, 13:46)

     Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Ba, da, pentru veniturile sub formă de dividende vei plăti CASS.

     Dacă beneficiezi sau nu într-un fel sau altul de acestea e altă poveste. Judecând după starea de sănătate a sistemului românesc de sănătate, CASS-ul este într-adevăr un jaf instituționalizat, însă nu avem ce face și trebuie să-l plătim. Cel puțin până la următoarea reformă fiscală.

     Pentru mine situația este însă temporară. După cum am menționat și în alte comentarii, plănuiesc să scot foarte puține dividende și să plec definitiv din România; capitalul pe care îl câștig în respectiva firmă reprezintă buffer-ul necesar unui nou început într-o țară normală.
   • -7 (11 voturi)    
    Comment sters de user (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 12:31)

    MarianPConstantin [anonim] i-a raspuns lui Confuzu

    • +8 (10 voturi)    
     100% în regulă (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 14:29)

     Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

     Sunt 100% în regulă și acum, vezi precizările din comentariile pe care le-am făcut.
     Și da - ai intuit corect - dacă țara asta nu se vindecă în următorii ani (și sunt aproape 100% șanse să nu se vindece) s-ar putea să mă mut și "fizic" în Estonia. E o țară frumoasă populată de oameni frumoși.
     • 0 (4 voturi)    
      uite scenariul cel mai rau! (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 23:42)

      Gigantoraptor [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

      Fiscul descopera, posibil si in urma acestui articol, ca locul conducerii efective a firmei din Estonia este in Romania. Chiar daca nu e inregistrata in Romania, firma din Estonia devine rezidenta in Romania (vezi art. 7 pct. 37 Cod fiscal). Cu alte cuvinte, 16 din cei 20 la suta revin Romaniei, plus penalitati pentru plata cu intarziere.
      Altfel, nu uita ca pleci dintr-un paradis fiscal. Pleci de la 3% (cota micro; presupun ca n-ai cine stie ce cheltuieli ca IT-st si nici angajati) la 20%.
      De impozitul pe dividende 5%, iarasi, chiar daca nu aduci banii aici, il vei datora cata vreme esti rezident fiscal roman ca persoana fizica (trebuie sa declari dividendele in anul distributiei si in Romania si nu prea cred ca o sa scapi daca n-o faci).
      Succes!
      • +1 (1 vot)    
       precizare (Luni, 25 iunie 2018, 13:58)

       Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Gigantoraptor

       Firma pe care am făcut-o nu are rolul de a masca venituri salariale. Pe cât posibil, nu voi extrage dividende decât după ce voi pleca definitiv din România.
  • +10 (16 voturi)    
   nope (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 9:24)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   e suficient de legala in conextul de acum
   • 0 (8 voturi)    
    Cel mai tare comentariu de aici. (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 11:59)

    DragNe-aiFiIngropat [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

    Foarte corect.
   • -5 (9 voturi)    
    Comment sters de user (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 12:30)

    MarianPConstantin [anonim] i-a raspuns lui nikita11

    • +9 (9 voturi)    
     Precizare (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 14:20)

     Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

     Nu este vorba de PFA ci de o FIRMĂ. Pentru care nu trebuie să fi rezident fizic în Estonia.
  • +9 (11 voturi)    
   Nu este adevărat, este perfect legal (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 14:07)

   Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   Înființarea unei companii în Estonia (și în multe alte țări, dar administrația estonă a făcut procesul extrem de user-friendly) este perfect legală.
   Taxe (~20%) plătești pentru profitul pe care îl extragi sub formă de dividende, iar birocrația este APROAPE INEXISTENTĂ, spre deosebire de cea din România.
   Da, pentru banii pe care îi scoți sub formă de dividende trebuie să plătești o serie de dări și în România.
   Personal, voi scoate cât mai puțini bani din firma respectivă.
   Vreau să cresc un business, vreau să câștig și bani, însă prefer să îi acumulez în afara țării pentru că nu mai vreau să sprijin România. Cel puțin nu România în care trăiesc acum.
 • +10 (12 voturi)    
  Și la casa de pensii e la fel (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 9:03)

  nick24 [utilizator]

  Primești decizia de recalculare prin poștă, dar nu și banii nici după câteva luni.
  Faci sesizare la ei și îți cer COPIE DUPÂ DECIZIA pe care tot ei au emis-o!

  La estonieni, totul fiind on line, poate că IT-istul nostru și-a luat nr de cerificat fiscal estonian așa.
  Apoi a obținut înregistrare fiscală ca persoană cu rezidența în străinătate si regularizarea impozitului în Estonia, pt evitarea dublei impozitâri.
 • -13 (19 voturi)    
  Fiscalitate (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 9:06)

  Gebe [utilizator]

  Ca cineva care lucrează in tehnologie ar putea sa se informeze despre fiscalitate. Poți sa faci o firma in Estonia dar tot aici va plăti toate contribuțiile ca persoana fizica. Majoritatea interacțiunilor cu ANAF rămân.
  Hipsteri care prefera sa plătească 20% in loc de 16% impozit pe profit și apoi se plâng ca nu sunt bani la bugetul de stat.
  • +7 (15 voturi)    
   fiscalitate v2 (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 10:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gebe

   PFA in UK, platesc toate taxele acolo si lucrez cu oricine si de oriunde. nu stiu daca e mai ieftina Estonia, posibil sa fie mai ieftin si in Romania (in UK e cam 35%), dar macar stiu ca nu finantez ciuma rosie cu munca mea.
  • +12 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 10:40)

   [anonim] i-a raspuns lui Gebe

  • +7 (11 voturi)    
   Precizare (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 14:18)

   Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Gebe

   Ca persoană fizică, da, ai de plătit și aici.
   Firma este însă PERSOANĂ JURIDICĂ ESTONĂ și plătește ceea ce are de plătit (respectiv 20% pe profit extras sub formă de dividende) în Estonia.
   Da, hipsteri care preferă să plătească 20% către altă țară în loc de 16% + MULTE ALTELE + TIMP + NERVI dedicați administrației incompetente a unui stat eșuat.
   Nu hipsterii de mai sus sunt cei care "se plâng că nu sunt bani la bugetul de stat", ci asistații care beneficiază de redistribuirea lor.
   Hipsterii știu suficient de multe și sunt suficient de realiști încât să-și dea seama că nu se vor putea baza pe asistența oferită de stat (respectiv pensii, sistem de sănătate) peste 10-20 de ani.
   • -1 (3 voturi)    
    aberezi. mult. (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 17:59)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

    Tu ai citit ce a zis?!? Ai simtit tu nevoia sa pui caps la persoana juridica, in conditiile in care omul nu te-a contrazis ref asta?

    Hai sa o luam in ordine pe costuri firma (NB: iau de bune procentele tale din Estonia). Costul conta il consideram acelasi, desi pari fix genul de "profesionist" care nu concepe sa plateasca mai mult de 100ron pe luna, daca se poate 100 ron/3 luni, ca doar nu-s acte multe.

    Romania - 3% impozit venit (presupunand ca nu vei avea angajat), 5% (CINCI) impozit dividende cand le repartizezi/ridici. La asta se mai adauga CASS plafonat la 2280, daca ridici peste 22800.

    Estonia - 20% impozit dividende cand le repartizezi/ridici. Venitul va trebui sa-l declari la ANAF, doh. Vezi CASS

    Deci NU vei scapa de anaf pe persoana fizica, avand parte in continuare de cele mentionate cu CAPS, si te va costa mai mult. Foarte inteligent. Foarte.

    Intrebare: ai habar de costuri/procente firma mica in Romania, in aceleasi conditii de nerepartizare si neridicare profit? Ca de aia a remarcat tipul de mai sus ca nu te-ai dat nici macar 1 min pe net sa le afli, IT-stule.

    PS: nu contest ce ai spus de ANAF, dimpotriva.
    • 0 (2 voturi)    
     Tu ai citit ce am scris??!! (Luni, 25 iunie 2018, 14:09)

     Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Dacă ai citit, nu ai înțeles. Am scris și alte lucruri cu CAPS. Nu este vorba de optimizare de costuri. Nu sunt de acord cu direcția în care merge țara asta și nu peste mult timp voi pleca definitiv. Până atunci vreau să mă confrunt cât mai puțin posibil cu administrația publică de aici. Chiar dacă asta înseamnă să-mi asum niște costuri. Da - ca PF, pentru veniturile pe care le extragi sub formă de dividende trebuie să interacționezi și să plătești și aici (ex. CASS), n-ai încotro. Firma este însă în Estonia și interacționează cu autoritățile de acolo - la cu totul alte standarde.
     Am ales Estonia pentru că în țara aia cred; în România nu.
     Plănuiesc însă să scot cât mai puțini bani și să acumulez capitalul în firmă pentru a beneficia de el după ce voi părăsi România fizic, definitiv și fără a mă uita înapoi.
     • 0 (0 voturi)    
      dap (Luni, 25 iunie 2018, 15:31)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

      Interactiunile tale cu jalnica anaf au fost pe PF, si de ele NU vei scapa, costandu-te mai mult.

      Acum spui asa: "Până atunci vreau să mă confrunt cât mai puțin posibil cu administrația publică de aici".

      Poti sa-mi spui si mie de ce anume ai scapat, _punctual_?

      Te intreb, pentru ca daca aveai firma mica in RO, nu interactionai cu anaf pe PJ mai mult decat o vei face acum cu firma in Estonia.
      • 0 (0 voturi)    
       Parțial de acord (Luni, 25 iunie 2018, 16:22)

       Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       De cele pe PF nu voi scăpa cât timp voi mai locui în România. Fac parte din "cost of living".

       În ceea ce privește cele pe PJ, nu, nu o să le înșir _punctual_ aici. Ar ieși un roman cu multe pasaje care l-ar face și pe Kafka să pară desuet.

       Dacă ești în situația de a avea PJ, trust me, mai devreme sau mai târziu vei ajunge să te confrunți cu situații similare. Sau don't trust me, e alegerea ta.

       Am avut firmă încă de pe vremea în care trebuia să duc declarațiile pe floppy-uri și am luat decizia s-o închid după ce am câștigat un proces cu anaf-ul și am constatat că victoria în justiție nu mă ajută practic cu nimic.

       Și din păcate anaf-ul nu este un caz izolat, ci reprezentativ pentru România. Repet ceea ce am mai scris și cu alte ocazii: nu mai cred în această țară, iar decizia de a îmi muta activitatea este premergătoare deciziei de a mă muta cu totul și nu este neapărat legată de optimizarea costurilor materiale de moment.
       • 0 (0 voturi)    
        Eh... (Luni, 25 iunie 2018, 16:48)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

        Sa zicem ca lucrez oarecum in domeniu si sunt cel care se loveste de anaf muuult mai mult decat o faci tu. Poti spune ca in locul tau ;)

        De aia te-am intrebat de ce ai scapat, pentru ca ai ramas cu partea cea mai "misto": interactiunea pe PF. Aia e si mai grava ca aia pe PJ :D Daca te uiti la formularile de pana acum, incepand cu articolul, ideea era de scapat de anaf, ceea ce NU se va intampla. Asta am combatut ;)

        Daca ar exista RASPUNDERE la lucrazarii de la stat, multe ar merge altfel. Raspundere insemnand in primul rand loc de munca si urmand, dupa caz, cu patrimoniul personal.
        • 0 (0 voturi)    
         ok (Luni, 25 iunie 2018, 19:16)

         Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         Good. Deci suntem de acord. RĂSPUNDERE și RESPONSABILITATE nu există și cel mai probabil nu va exista niciodată.
         Nu mai vreau să sprijin acest sistem și nu mai cred în reformarea lui, așa că voi profita de libertatea de a schimba țara... cât timp această libertate încă există.
 • +10 (12 voturi)    
  Si unde e noutatea ? (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 9:12)

  Frankie [utilizator]

  Este stiut faptul ca a lucra in Romania ca bugetar, inseamna sa tai frunze la caini.
 • +9 (13 voturi)    
  , (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 9:21)

  Ingwar [utilizator]

  Ionut inca este mare patriot de a ramas in tara ca sa hraneasca asistatii si criminalii, pe cind poate pleca undeva prin Germania sau UK si va avea un salariu de citeva ori mai mare, medicina adevarata, drumuri, siguranta in ziua de miine
  • +7 (7 voturi)    
   Patriot? (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 14:53)

   Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

   Patriot? Am fost. De acum înainte nu mai sunt.
 • +13 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 9:23)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 10:41)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 12:29)

  [anonim]

 • -6 (12 voturi)    
  FAKE NEWS (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 12:54)

  itza.ro [utilizator]

  Multi ar vrea sa faca asta, dar nu se poate daca nu locuiesti si STAI (dovedit fiecului roman) macar 6 luni + 1 zi. Altfel iti cere si fiscul roman banii conform legilor Romaniei si UE.
  Ce ziceti dvs este un scenariu pe care multi si l-ar dori posibil, dar care nu poate exista odata ce te documentezi cu adevarat.
  Daca sustineti ca nu e fake news, dati un nume de firma si invitati-l pe administratorul firmei la interviurile hotnews. E identic si pentru PFA (ca sa nu existe comentarii inutile). Altfel hotnews, o cam dai in fake news.
  • +6 (8 voturi)    
   te grăbești cu aprecierile (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 15:14)

   Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui itza.ro

   Te grăbești cu aprecierile. Nu este nici fake news nici un scenariu imposibil.
   Este vorba de o firmă, nu de un PFA, și da, din păcate trebuie să plătești și către fiscul român niște taxe pe profitul PE CARE ÎL EXTRAGI din firmă. Taxe care - ne place sau nu - vor continua, ca și până acum, să alimenteze pomeni electorale și contracte cu dedicație pentru proiecte dubioase, unele dintre ele chiar de IT... precum "dosarul electronic de sănătate" al CNAS-ului.
   • 0 (0 voturi)    
    Taxele inevitabile: (Duminică, 24 iunie 2018, 8:32)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

    5% pe dividende, plus CASS.
    Noile schimbări fiscale ating şi sfera dividendelor de la 1 ianuarie 2018. Deşi rata impozitului va rămâne tot 5%, una din schimbări apare în momentul în care contribuabilul a depăşit plafonul de 22.800 lei, bani provenţi din dividende, chirii sau PFA, iar acesta va trebui să plătească 2.280 lei (10%) contribuţie pe asigurări sociale de sănătate.
    Există și o zonă gri a impozitării - adică dacă ai un card al firmei și faci cheltuieli de pe el. Cum este să-ți acorzi salariu pe firma respectivă din Estonia? Cum se regularizează impozitarea salariului între cel două țări?
    • 0 (0 voturi)    
     corect si nu chiar (Duminică, 24 iunie 2018, 15:18)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

     Ma refer la zona gri a impozitarii. Ce spui tu, e infractiune. Pentru cheltuielile facute, inclusiv
     platite card, trebuie sa produci documente justificative.

     Ref cass, ar mai fi de mentionat ca e plafonat la 2280.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu și pentru firma estoniană (Duminică, 24 iunie 2018, 23:09)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Pe ăia nu îi interesează cheltuielile tale. Te impozitează pe dividende.
      • 0 (0 voturi)    
       :))))) (Duminică, 24 iunie 2018, 23:29)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

       Nu-mi spune ca si tu esti IT-st, ca nu pareai :D

       https://investinestonia.com/business-in-estonia/taxation/

       Distributed profits include:
       - corporate profits distributed in the tax period
       - gifts, donations and representation expenses
       - expenses and payments not related to business
       - transfer of the assets of the permanent establishment to its head office or to other companies

       Ce spuneai?

       Mda... intotdeauna ma amuza fiscalitatea de radio shantz. Nu ma amuza insa cand pierd timpul sa explic unora ca ce au visat ei noaptea si simt in pipi, nu este legal si nu a fost vreodata. Nu ma refer la tine ;)
    • 0 (0 voturi)    
     Nu știu (Luni, 25 iunie 2018, 14:12)

     Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

     Nu știu cum e să-ți acorzi salariu pe firma din Estonia; nu m-a interesat. În ceea ce privește regularizarea, din câte știu între România și Estonia există convenție de evitare a dublei impozitări; caută pe net.
 • -9 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 13:43)

  andipetre [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 13:58)

   MarianPConstantin [anonim] i-a raspuns lui andipetre

  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 21:58)

   [anonim] i-a raspuns lui andipetre

 • +8 (16 voturi)    
  Câteva lămuriri (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 13:54)

  Ionut-Dima [utilizator]

  Aș dori să aduc câteva precizări, având în vedere discuția care s-a iscat aici.

  În primul rând, nu este nimic ilegal în demersul pe care l-am făcut. Orice rezident al UE poate aplica pentru "e-Residency" în Estonia și odată obținută această rezidență electronică poate înființa o companie acolo. Costurile de înființare și mentenanță ale acesteia sunt relativ mici, iar interacțiunea cu administrația este minimă și se poate desfășura exclusiv online. Există diverși furnizori de servicii care se pot ocupa de aspectele juridice și contabile, costurile lunare pornind de la 50-60 EUR.

  În al doilea rând, taxele pe care trebuie să le plătești către Estonia sunt de 20% și se aplică EXCLUSIV asupra PROFITULUI DISTRIBUIT sub formă de dividende; în plus fată d eacestea, arice rezident străin (ne-estonian) poate avea de plătit taxe în propria țară.
  Personal, mă avantajează această situație: în primul rând, voi lăsa cea mai mare parte a banilor câștigați să se acumuleze în Estonia. În ultimii ani am învățat să trăiesc moderat și am strâns suficient încât să pot supraviețui aici fără venituri o vreme; la un moment dat nu exclud ideea de a mă muta permanent acolo.

  În afară de avantajele practice, decizia pe care am luat-o este și o formă de protest și de a taxa - așa cum pot eu - România, țara în care m-am născut și care m-a dezamăgit ireversibil.

  Și - întrucât prevăd o nouă serie de comentarii - menționez faptul că am votat de fiecare dată și am participat la toate protestele de până acum. Însă trebuie să mă gândesc și la mine.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 18:59)

   [anonim] i-a raspuns lui Ionut-Dima

   • 0 (0 voturi)    
    da (Luni, 25 iunie 2018, 17:06)

    Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui

    Da, trebuie. Cât timp trăiești și respiri aici trebuie să plătești. În cazul meu situația e temporară. Plănuiesc să trăiesc și să respir mult timp de acum înainte, însă nu aici.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 22:01)

   [anonim] i-a raspuns lui Ionut-Dima

   • 0 (0 voturi)    
    Mulțumesc! (Luni, 25 iunie 2018, 19:21)

    Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui

    Mulțumesc. Este concluzia la care am ajuns în cele din urmă și eu. De fiecare dată când am încercat să schimb lumea n-am avut parte decât de nervi și neplăceri. Așa că nu voi mai încerca. Prefer ca de acum înainte să-mi văd de treabă cum pot mai bine și UNDE pot mai bine.
  • -1 (7 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 24 iunie 2018, 4:54)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui Ionut-Dima

  • 0 (0 voturi)    
   Poți fi angajat al propriei firme înființate acolo (Duminică, 24 iunie 2018, 8:33)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Ionut-Dima

   Și dacă da, cum se impozitează salariul(adică și în România?)
   • 0 (4 voturi)    
    Probabil lucreaza prin "contracte de colaborare" (Duminică, 24 iunie 2018, 23:44)

    adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Daca il ia la puricat fisc-ul e evaziune fiscala, pentru ca el e efectiv angajatul propriei lui firme si nu lucreaza doar pe proiecte, doar face o data pe luna un contract de colaborare si isi trece acolo suma pe care vrea sa o transfere in Romania ca plata

    Da asa sunt hotii la noi ... "protesteaza" dupa ce fraierii de romani i-au platit scoala, si acum ne explica cat de "avantajos" e sa faca evaziune fiscala si sa "protesteze".

    L-am raportat deja la fisc pe hot.
    • +1 (3 voturi)    
     ha-ha (Luni, 25 iunie 2018, 10:58)

     CRMS [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

     Pot sa-mi fac firma oriunde in lumea asta. Nu conteaza unde am domiciliul.
     Iar daca produc soft pot sa-l vand prin ea.
     Sun o multime de producatori de soft din Romania care au firme inregistrate in SUA si platesc taxele acolo. Au carduri bancare de la banci de acolo
     Un client din SUA nu o sa-ti plateaca niciodata intr-o banca din Romania pentru ca nu are de gand sa se judece pe legile romanesti daca ii dai vreo tzeapa (vorbim aici de clienti mici nu de multinationale care pot sa se judece cu tine peste tot Globu').
     Poti sa anunti tu cate Ficuri vrei: atat timp cat exista tratate pentru evitarea dublei impuneri si nu vinzi (mai) nimic in Romania nu are ce sa-ti faca.
    • +1 (3 voturi)    
     Mulțumesc (Luni, 25 iunie 2018, 14:41)

     Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

     Vai, mulțumesc. Spre informarea ta, am câștigat deja un proces împotriva fiscului și în teorie acesta trebuie să îmi returneze niște bani. Lucru care, în practică, o să se întâmple la Sfântu' Așteaptă (cei care au trecut prin asta știu la ce mă refer).

     Și oricum nu, nu sunt angajatul propriei firme.

     Judecând însă după istoricul tău de comentarii pe aici, acesta e probabil sistemul în care ești plătit tu pentru propaganda pe care o faci neîncetat. Ori așa, ori îți primești salariul direct din bugetul vreunui centru pentru îngrijirea copiilor orfani...

     Tot spre informarea ta, "fraieri de români" au fost bunicii mei cărora, în ciuda protestelor, comuniștii le-au confiscat ceea ce reușiseră să agonisească până în '48, și în cele din urmă și viața.

     În ceea ce privește școala, nu mi-a plătit-o nimeni. În vremurile în care am terminat eu învățământul de stat, acesta era aproape la fel de deconectat de realitate ca astăzi. Nu am învățat IT în scoală ci ulterior pe timpul meu și plătind cursuri din banii mei.
   • 0 (0 voturi)    
    Da (Luni, 25 iunie 2018, 19:22)

    Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Da, poți, însă nu cred că este avantajos cât timp locuiești în România.
 • 0 (4 voturi)    
  A fost odata un cetatean care... (Sâmbătă, 23 iunie 2018, 19:52)

  xtraterestrul_roman [utilizator]

  A fost odata un cetatean care locuia cu chirie intr-o cladire alaturi de alti locatari, si, deodata, (probabil dupa ce s-a mai chivernisit) a constatat ca nu dispune de confortul dorit, din cauza ca administratorul care incasa chiria, era cam betiv, neserios, incompetent, ticalos si hot, cheltuia banii aiurea in loc sa furnizeze niste servicii locatarilor la un nivel corespunzator. Afland ca exista posibilitatea sa-l fenteze pe administratorul incompetent prin plata chiriei catre un alt administrator al unei alte cladiri mai aratoase si mai confortabile, dar fara a se muta de tot acolo, s-a gandit ca astfel il va pedepsi pe primul lipsindu-l de chiria datorata, si sprijinindu-l pe celalalt mai competent si serios prin plata chiriei catre acesta. Ba mai mult incurajand si pe alti colocatari sa faca acelasi lucru, aducandu-l pe administrator, asa prost cum e sa nu mai aiba nici resurse pentru reparatii critice cum e cea pentru acoperisul cladirii, de exemplu. ...Povestea continua... Dar in randul audientei apar intrebari de genul: Daca locatarului nostru ii pute locuinta actuala, de ce nu se muta de tot in cealalta mai confortabila, unde mai si plateste chirie, doar asa ca sa sponsorizeze un administrator competent, pe placul sau si sa-l pedepseasca pe primul parazitandu-i locatia? Ce il retine in loc, relatiile cu vecinii, rudele, parintii, peisajul familiar al zonei? Daca nu vrea sa plece nu este mai logic sa discute cu ceilalti colocatari sa gaseasca metode de a controla comportamentul administratorului, ba chiar de a-l schimba cu unul mai competent, mai serios? Oare resentimentele lui chiar bat logica, adica prefera sa ramana intr-o locuinta ce se degradeaza accelerat, doar ca sa demonstreze ceva? Ce? Si mai este si IT-st?
  • +2 (2 voturi)    
   A fost odată o asiciație de locatari (Luni, 25 iunie 2018, 15:05)

   Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui xtraterestrul_roman

   A fost odată o asociație de locatari condusă de un administrator cam bețiv, neserios, incompetent, ticălos și hoț, care cheltuia banii aiurea în loc să furnizeze niște servicii la un nivel corespunzător. Administratorul nu era însă un caz aparte; fusese ales democratic și îi reprezenta legitim pe 70% din locatarii imobilului. Marea lor majoritate ascultau manele toată noaptea, scriau pe pereți, scuipau pe oglinda din lift și își aruncau o parte din gunoiul menajer direct peste balcoane. Nu, nu mai exista demult problema că pungile s-ar fi putut opri în copacii din fața blocului, pentru că în urmă cu doi ani locatarii aleseseră să îi taie pentru a își putea parca mașinile cât mai aproape. Pungile de gunoi căzute printre mașini nu îi deranjau; ei erau oricum obișnuiți să își scuture scrumierele direct sub mașini.
   Timp de 20 de ani, ceilalți 30% dintre locatari încercau în fiecare zi să discute cu primii 70%, să îi educe, să îi determine să se schimbe și să privească spre viitor.
   Într-un final, sătui de demersurile sisifice, cei 30% au început să-și caute - întâi temporar - locuințe în alte imobile, locuite într-o proporție mai mare de oameni care gândeau asemeni lor. Și au făcut asta nu din convingere ci din disperare, deși demersul era costisitor: în vechiul imobil erau proprietari (și plăteau în continuare taxe), în cele noi erau, cel puțin pentru început, doar chiriași. După un timp însă, cu multă muncă și determinare, proscrișii au început să reușească să-și cumpere noile locuințe și să le vândă (chiar și în pierdere) pe cele vechi, fără a se uita înapoi. Pentru că unele lucruri nu pot fi cuantificate financiar.
 • -3 (9 voturi)    
  Trist Ionut (Duminică, 24 iunie 2018, 0:57)

  mmagic [utilizator]

  Tara aia numita Estonia iti asigura confortul in a plati taxe mai usor dar Romania are nevoie de sustinerea tuturor inclusiv a ta, revenind in tara fiscal tu sustii romania, nu prin proteste! Proteste ca sa ce? Ca sa vina la putere alti incompetenti? Oricum Romania este si va fii condusa de incompetenti de la orice partid, protestele subrezesc situatia tarii. Eu am revenit din strainatate din Franta unde am stat vreo 5 anisori si sa stii ca e bine si in Romania. Asa ca lasa nervii, lasa furia contra puterii, lasa propaganda de doi lei facute de toate partidele care ne invata ca trebuie sa cada ceilalti ca sa fie ei alesi, ei care sunt la fel de incompetenti, vino in tara, ajuta pe cei care te-au ajutat cand erai mic.
  • +1 (1 vot)    
   Da, trist (Luni, 25 iunie 2018, 15:14)

   Ionut-Dima [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Dacă oricum România este și va fi condusă (și deci reprezentată) de incompetenți, de ce aș vrea să ma întorc?... Are nevoie de susținerea mea ca să?...
   Am încercat să ajut și să schimb lucrurile - caută istoria GovITHub dacă ești curios - dar am decis, în cele din urmă, că ar fi momentul să spun STOP.

   Asta nu mai e țara mea. Și nici a celor 4 milioane care s-au trezit înaintea mea.
  • 0 (0 voturi)    
   da, este nevoie (Luni, 25 iunie 2018, 20:55)

   CRMS [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   ...De prosti care sa munceasca pentru ca alde Dorneanu si Toader sa ia pensii speciale dar spitalele si scolile sa ramana cu WC-uri in curte.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by