Datele sărăciei sunt legate de productivitate. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este, în general, folosit ca un indicator al nivelului de trai, iar un PIB pe cap de locuitor mai mare semnifică un nivel de trai mai ridicat. Acest indicator poate fi utilizat și pentru a măsura productivitatea forței de muncă.
O privire a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor relevă faptul că cele mai scăzute niveluri erau în 2017, conform Comisiei Naționale de Prognoză, în Vaslui (4.343 euro), Botoșani (4.701 euro), Teleorman (5.402 euro), Mehedinți (tot 5.402 euro) și Olt (5.615 euro). Prin comparație, Capitala avea, în 2017, un PIB/locuitor de 25.400 euro, adică puțin sub suma cumulată a celor cinci județe menționate.
În unele dintre aceste județe șomajul se afla la un nivel foarte ridicat, anul trecut. De exemplu, la Vaslui era de 10,2%, la Teleorman de 10%, la Mehedinți cu 9,4%. Pe locurile patru și cinci din punct de vedere al șomajului, se aflau Dolj cu 8,8% și Galați cu 7,9%. Pe de altă parte, cel mai scăzut șomaj era observat în Ilfov de 0,6%, Timiș de 1%, București și Arad cu câte 1,5% și Cluj cu 2,1%.
O privire asupra regiunilor și persoanelor care beneficiază de ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat, datele Ministerului Muncii ne arată că în Nord-Est sunt două județe care se fac remarcate cu un număr ridicat al asistaților. Este vorba de Bacău și Vaslui cu 11.048 persoane și 10.437 persoane care care beneficiază de acest lucru, restul având sub 8.000.
În Sud-Est sunt tot două județe, Buzău și Galați, cu peste 11.000. În regiunea Sud-Muntenia, un singur județ s-a făcut remarcat, cu de peste 10.000 de persoane care beneficiază de ajutor social, respectiv Teleorman cu 10.500. În Sud-Vest Oltenia, județul Dolj are 14.462 persoane, iar în restul regiunilor județele au sub 8.000 persoane în această situație.
Sunt mai multe tipuri de ajutoare de care beneficiază mai mulți oameni, de exemplu, cele pentru încălzire (până la câteva sute de lei), unde aproape jumătate de milion de români primesc sume de bani, sau cele pentru susținerea familiei (peste 250.000 persoane, cu până la 300 lei).
Sunt câteva județe care se tot repetă când vine vorba despre aceste statistici: Vaslui, Teleorman și Mehedinți.

„Dacă în anul 2016 nu s-ar fi plătit pensiile şi celelalte transferuri sociale, aproape jumătate din populaţie (49,6%) s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative şi în mod evident situaţia s-ar fi înrăutăţit în cazul persoanelor vârstnice (65 de ani şi peste) care, într-o proporţie de 85,3%, ar fi fost în stare de sărăcie relativă. Aceeaşi situaţie s-ar fi înregistrat şi la persoanele aflate în grupa de vârstă 55-64 de ani, dar într-o proporţie mai redusă, de 54,1%”, informează INS.
Conform Eurostat, România se află pe primul loc în UE la persoanele în risc de sărăcie după transferurile sociale, cu 25,3% din populație, Bulgaria fiind pe cel de-al doilea loc cu 22,9%.
Din datele Eurostat reiese că deși au fost câțiva ani de scădere a persoanelor în risc de sărăcie și exclusiune socială, respectiv din 2012 până în 2015, aceasta a început să urce în 2016 la 38,8%, de la 37,4%, în 2015.
Pe de altă parte, vecina Bulgaria a realizat o scădere spectaculoasă a acestui fenomen. Astfel, dacă în 2012 erau 49,3% în această situație, în 2016 a ajuns la 40,4%, foarte aproape de România, cu o scădere constantă an de an.
drept urmare l-am facut singur.
mandru ca sunt roman!
nu poti plati pe zi un om sa faca o munca fizica cat sunt platit eu pentru o munca extrem de specializata. de fapt nu poti plati pe cineva cu mai mult bani decat incasezi tu pe zi daca poti face si singur munca respectiva.
Atit timp cit contributia ta plateste pensia altuia, se cheama ca tu contribui la un fond cu care ajuti pensionarul de azi. Si la fel va fi s cind vei fi tu pensionar. Asta e Pilonul 1, oricum vrei sa-i spui.
Ca banii contribuiti de tine sa fie ai tai peste zeci de ani, ai nevoie ca banii respectivi sa intre intr-un fond care sa le mentina valoarea (si eventual chiar sa le-o creasca marginal), cum sunt pilonul 2 si pilonul 3.
O)ricit de rau ar suna, asta e realitatea.
In schimb pentru oamenii educati ar trebui sa fie una din cele mai mari griji. E singura modalitate prin care putem avea educati/santate etc... adica doar asa putem educa (in multi ani) si prima categorie...
Peste tot in lume, popoarele care apreciaza meritocratia si taxeaza furtul o duc bine, iar cele care se lasa manipulate de tot felul de populisti o duc rau.
Cum sa pui in aceeasi oala pensionarii care au muncit o viata cu betivii asistatii social de prin vaslui, teleorman si mehedinti??
Dreptul fiecaruia sa voteze ce si cum vrea, ori sa nu voteze, insa e trist ca a ajuns tara sa fie guvernata pe baza votantilor de genul "toti fura, insa macar astia ne dau si noua". In plus, multi nu ar misca un deget de teama ca astfel vor pierde ajutoarele sociale.
E masa de manevra manipulabila cu doi lei in plus in mana si 5 in minus indirect, prin scumpiri. Doar ca nu au cum sa priceapa astfel de lucruri. Ar trebui dat un test inainte de votare, stii ce votezi? Da, OK! Nu, citeste intai si revino.
Condusi in ultima suta de ani de la Iasi sau de la Cluj, Romania ar arata cu totul si cu totul altfel. Accentul ar fi fost pus pe EDUCATIE, pe MUNCA, si Valori Europene. Romania nu ar fi fost in aceeasi liga cu Austria si Elvetia. Ar cam fi timpul sa schimbam aceasta situatie.
Asta ca sa bifez tot spectrul politic. Deci am putea sa le multumim ardelenilor pentru rahatul in care suntem? Asta voiai sa spui?
Vezi cu barna si paiul, molcom ganditorule...
cat din cei de la conducere sunt bucuresteni? Dancila, Nicolicea, Nicolae, Dragnea etc
In plus, toate pleava birocratica se opune oricarei miscari mai semnificative la Cluj sau la Iasi. Pentru ca lor le convine mediocritatea turco-lalaie, nu responsabilitatea Europeana. Pana nu gasim o solutie, situatia va stagna, sau se va inrautati.
Ajutoarele sociale ar trebui sa fie "ajutoare pentru reinsertie profesionala", dar in absenta profesionalismului administratiei Romanesti si in prezenta primitivismului comunistoid de origine estica nu raman decat o pomana care creeaza o populatie dezabuzata, dependenta si fara speranta.
Expresii calcate in picioare de comunisti si apoi uitate in bazarul bucurestean care a invadat Romania in perioada tranzitiei: demnitate umana, profesionalism, merit, eleganta.
Doamnei iarta-i,ca-s din alte vremuri sireacii.
garantate (actual - indemnizaţie socială), în anul 2017, a fost de 828,5 mii persoane, din care:
660,2 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 14,1% din totalul
pensionarilor din această categorie;
160,3 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori,
reprezentând 42,7% din totalul acestora;
8,0 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 4,8% din totalul acestei categorii.