Suciu, BNR: Nu există nicio justificare rațională de a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței. Domnii Piperea și Zamfir aduc acuzații fără fundament, bazate pe neadevăruri și neînțelegeri grave

de DP     HotNews.ro
Marţi, 22 ianuarie 2019, 16:42 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Suciu
Foto: Agerpres
Domnul senator Daniel Zamfir și domnul avocat Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie a.c., la postul de televiziune Antena 3, un atac la reputația Băncii Naționale a României prin proferarea unor acuzații fără fundament, bazate pe neadevăruri și neînțelegeri grave legate de implicarea BNR în piețele financiare interbancare, spune purtătorul de cuvânt al BN într-o declarație de presă.

Deși reprezentanții BNR au răspuns, subliniind prin intervenții publice neclaritățile și neadevărurile exprimate, domnul senator a continuat să propage acuzațiile respective, fără niciun amendament.

În consecință, sunt necesare mai multe precizări:

 • Piața financiară interbancară (monetară, valutară), înființată în 1995, este un canal esențial prin care se transmite politica monetară, atributul exclusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, BNR definește și culoarul de variație a dobânzilor pe piața interbancară, în scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental, asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecință, un rol vital în configurarea politicii monetare.
 • Indicii de referință ROBOR (inițial numiți BUBOR la înființarea pieței) au fost stabiliți pentru transparentizarea și definirea tendințelor și a eficienței politicii monetare, precum și a corelațiilor vitale cu piața valutară. Cele 8 referințe din această piață (overnight, o zi, o săptămână, o lună, trei luni, șase luni, nouă luni, 12 luni) sunt calculate într-o platformă independentă pe baza cotaţiilor afişate de către băncile comerciale la scadențele respective.
 • În consecință, nu există nicio justificare rațională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței, regulament care respectă toate standardele internaționale, după cum confirmă Asociația Piețelor Financiare. Această piață interbancară a contribuit, la rândul său, la obținerea statutului de economie de piață funcțională, condiție obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană.
 • Domnul senator Daniel Zamfir se adresează greșit Băncii Naționale a României atunci când încearcă să pună în discuție așa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piață. Mai mult, abia prin OUG 50/2010 referința ROBOR a fost preluată ca parte explicită și transparentă în structura ratelor la credite. A fost aleasă scadența la 3 luni (care atunci era de 6,84%), pentru că a fost considerată relevantă ca urmare a volatilității relativ reduse, a valorii de semnal și pentru a oferi suficientă predictibilitate în relația dintre bănci și debitori. Decizia alegerii acestei referințe nu a aparținut BNR. Dacă domnul senator Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deși este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referință, cu toate consecințele de rigoare.
 • Totodată, după cum clarifică și comunicatul Asociației Piețelor Financiare, cifra invocată în public de domnul senator Daniel Zamfir, cea a tranzacțiilor din 17 ianuarie 2019 (de 1,56%), nu reprezintă altceva decât media tranzacțiilor ROBID - ROBOR pe termen scurt, pentru o zi cu o lichiditate mare, dar care nu caracterizează tranzacțiile pe durată mai lungă de timp (cum e ROBOR la 3 luni), în zilele cu lichiditate mică. De exemplu, pentru ziua de ieri, 21 ianuarie a.c., această cifră este 2,39%, ceea ce subliniază încă o dată volatilitatea indicilor ROBOR pe termen scurt. Aceasta nu înseamnă că se anticipează o prognoză într-un sens sau altul, variațiile de lichiditate fiind determinate pe termen scurt de operațiunile Ministerului de Finanțe (încasări de taxe și impozite sau plăți de salarii și pensii), după cum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat de nenumărate ori.
 • BNR este deschisă la dialog și la conlucrare cu toate instituțiile statului, în limitele mandatului său definit de lege și ale decenței interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale și trebuie să se bazeze pe înțelegerea corectă și onestă a situației. Din păcate, asistăm la același atac dezlănțuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir și a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor inițiativelor legislative promovate de acesta în Parlament. Un dialog real este binevenit atunci când cei implicați pot contribui cu clarificări, dar nu și atunci când este deturnat pentru a întreține artificial o stare de confuzie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9337 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  corect... (Marţi, 22 ianuarie 2019, 16:47)

  liviu_ [utilizator]

  acum evident pesedeii si postacii psd nu o sa priceapa...
  • 0 (6 voturi)    
   Si asta e corect! (Marţi, 22 ianuarie 2019, 19:11)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Dar crezi ca le pasa?
 • +1 (23 voturi)    
  ma sparg de ras (Marţi, 22 ianuarie 2019, 16:49)

  Humbert [utilizator]

  pana si Libor-ul a fost manipulat, dar noi suntem convinsi ca Robor-ul nu poate fi

  penibil

  https://en.wikipedia.org/wiki/Libor_scandal#Early_reports_of_Libor_manipulation
  • -1 (7 voturi)    
   Ai auzit alternativa? (Marţi, 22 ianuarie 2019, 20:38)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Humbert

   Sa calculeze pe baza mediei tranzactiilor din piata in ziua respectiva.
   Volatilitatea ar urca la cer in o gramada de situatii:
   - statul plateste pensii,
   - salariile bugetarilor,
   - statul se imprumuta de la banci
   - statul plateste o transa mare de imprumuturi externe
   - BNR face operatiuni REPO
   - o banca e in dificultate si restul stiu
   - repatrierea profiturilor dupa stabilirea dividendului
   - statul da o lege dubioasa si toate bancile stau in expectativa pe termene medii (accepta doar termene scurte - 1 zi, 1 sapt, sau lungi - 10 ani).
   Guvernul tocmai s-a imprumutat la 5.11% pe an la 10 ani, iti dai seama ca ROBOR e subevaluat la 2.97% (prima casa au marje si de 1.9-2% + fondul de garantare).
   • +4 (6 voturi)    
    Atentie (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 0:17)

    Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Alternativa despre care mentionezi se refera la media tranzactiilor intre banci nu intre banci si terti, cum ai mentionat tu, Guvernul.

    Sa vad eu ca bancile isi dau ele intre ele bani cu dobanzi mari. Ar sucomba in 3 luni. Ar rezista 1-2 luni ca sa arate ca se poate apoi ar da inapoi. Exact asa au facut si cu darea in plata.
 • 0 (16 voturi)    
  Parlamentul rinocerilor (Marţi, 22 ianuarie 2019, 16:52)

  clencix [utilizator]

  Asistam la dialog al absurzilor cu oamenii normali, al celor cu spoiala de știință dar infatuare mare cu specialiștii în materie care se sfiesc sa le spună proștilor ca sunt proști. Adică ar fi vinovați cei ce știu ca spoiții nu pricep. Asta pentru ca înțelegerea și comunicarea începe de la un același nivel de cunoștințe, pe care unii "nu le are".
 • +2 (22 voturi)    
  Ce vrea Zamfir (Marţi, 22 ianuarie 2019, 17:09)

  AdrianBorza [utilizator]

  Practic ce vor Zamfir si Piperea e un soi de a stabili prin lege valoare numarului PI (3.141592...) la un numar care le convine lor, gen 2. De ce? Pentru ca atat ii duce capul.
 • -3 (19 voturi)    
  Offf (Marţi, 22 ianuarie 2019, 17:23)

  Who_is [utilizator]

  Nici *** nu a mancat, nici gura nu ii miroase. Asa sunt romanii, se ascund in spatele sintagmei ... "nu e treaba mea". Vezi cum faci mister, sa fie treaba ta.
  Ajunge cu ajutatul bancilor. Cred ca sunteti toti plini de bani luati de la banci in defavoarea noastra.
  Iar voi ceilalti care votati negativ sau comentati, ori sunteti si voi platiti, ori nu aveti credite, ceea ce va face sa fiti niste nimeni de pe dreapta, deci opinia voastra nu conteaza
  • -2 (10 voturi)    
   Chiar asa? (Marţi, 22 ianuarie 2019, 21:48)

   Hydra [utilizator] i-a raspuns lui Who_is

   E nu mai spune, iaca am doua ipoteci. Cum era normal, cresterea robor-ului mi-a crescut ratele. Insa la ambele credite am avut anvans subtantial (ca sa fiu rau cu psd-istii cand lucrezi la multinationale se poate sa strangi bani de un avans consistent), asa ca un nimeni platitor de taxe si de credite, iti spun ca e prostie sa fixezi cu ce suma se pot imprumuta intre ele 2 entitati fiscale. Daca a fost o intelegere (cum se prea poate sa fi fost) Consiliul Concuretei ii poate amenda, in caz ca au dovezi. Dar nu te apuci sa faci aberatii de tip Zamfir si Piperea. Si teoretic, masura aia cu asa zisa taxa pe lacomie (da e lacomie, a celor ce sug de la buget, sub forta de contracte fictive sau paguboase, pensioari speciali, neica nimeni angajati la stat ca-s ruda cuiva), m-ar ajuta. Si ghicei ce cap patrat, nu sunt de acord cu ea. Urmatorul pas care o sa fie, sa imi puna mie o taxa pe lacomie ca imi achizionesc unele produse mai scumpe? Asa si taxa asta imbecila. Daca asa mult va displace piata libera si capitalismul, exista Correa de Nord.
 • +1 (5 voturi)    
  OH. (Marţi, 22 ianuarie 2019, 17:30)

  letsoc [utilizator]

  O sa faceti pana la urma tot ce vor spune jigodiile comuniste . NC .
 • +7 (13 voturi)    
  CNA (Marţi, 22 ianuarie 2019, 17:49)

  AndreiIV [utilizator]

  Eheee...cum era aia cu verificarea informatilor? Obligativitatea de a transmite publicului adevarul?

  Canale de gunoaie cu oameni pe masura sustinute de agentii capusate de incompetenti.

  Indrazneste sa crezi!
 • +5 (7 voturi)    
  Piata functionala? (Marţi, 22 ianuarie 2019, 19:36)

  protagoras [utilizator]

  Sa vedem un exemplu de piata functionala:

  "SANCTIUNI RECORD IN UE pentru 8 BANCI CARE AU MANIPULAT Indicatorii EURIBOR şi LIBOR

  Cea mai dură sancţiune vizează banca germană Deutsche Bank, amendată cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană.

  Banca franceză Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.

  Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sancţionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli în zona pieţei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influenţarea dobânzilor la yeni.

  Băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.

  Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra şi birouri în principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendată de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.

  "Şocantă la scandalurile LIBOR şi EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţi din întreaga lume, CI SI COLABORAREA INTRE Banci CARE SE PRSUPUNE CA AR FI CONCURENTE. Decizia de astăzi trimite un mesaj clar că CE este hotărâtă să se opună şi să sancţioneze aceste activităţi de tip cartel în sectorul financiar. Concurenţa sănătoasă şi transparenţa sunt de importanţă crucială pentu ca pieţele financiare să funcţioneze corect, în serviciul economiei reale, şi nu în interesul câtorva persoane", a declarat în comunicat Joaquin Almunia, vicepreşedinte CE pentru concurenţă.
  ---
  https://www.zf.ro/business-international/sanctiuni-record-in-ue-pentru-8-banci-care-au-manipulat-indicatorii-euribor-si-libor-1174004
  • +2 (4 voturi)    
   ai inteles un pic gresit (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:27)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui protagoras

   Mai exact, nimeni din UE nu a bagat o taxa pe active legata de LIBOR si nici nu a propus ca acesta sa fie fixat de stat. Pur si simplu i-a prins cu manevre si i-a amendat.
   Pe de alta parte linkul tau nu functioneaza, nu stim de cand sunt amenzile, pe ce perioade au fost date, etc.
 • -1 (9 voturi)    
  Ii asteptam pe pipercea si zamfirache si cu : (Marţi, 22 ianuarie 2019, 21:48)

  deval [utilizator]

  -abolirea impozitului pe case si in general, a oricaror impozite;
  -condamnarea la gazeta de perete a tuturor celor care sug sangele poporului : banci, straini,multinationale;
  -ceva cu cip-uri, ceva cu biserica, ceva cu gay...
  Si or sa vina , pentru ca ar inceta doar daca ar fi la guvernare si desi sunt , in fapt nu sunt ! Nu pot extrage acum liber rente fara supravegherea Sultanului care nu le lasa decat resturi !!
 • +1 (5 voturi)    
  Eonia and Euribor - 2020 deadline (Marţi, 22 ianuarie 2019, 23:26)

  strutul [utilizator]

  Eonia and Euribor are important interest rates for eurozone countries but they don't comply with the recently introduced EU Benchmarks Regulation (BMR). The European Central Bank (ECB) is working on an alternative to Eonia, called the Euro Short-Term Rate (ESTER), which is due to be launched before 2020. And there are plans to reform Eonia although there are questions over whether this is achievable by the 1 January 2020 deadline and Oliver Wyman states: “Given the volume of business involved, companies should have a Plan B for Euribor reform.”
 • +1 (5 voturi)    
  LIBOR Phaseout by the end of 2021 (Marţi, 22 ianuarie 2019, 23:27)

  strutul [utilizator]

  The Financial Conduct Authority (FCA) of the United Kingdom plans to phase out the London Interbank Offered Rate (LIBOR) by the end of 2021.
 • +4 (8 voturi)    
  LIBOR, Euribor (Marţi, 22 ianuarie 2019, 23:31)

  strutul [utilizator]

  sunt in plan sa fie inlocuite (pentru ca pot fi manipulabile) si in Romania vedem la Robor numai avantaje.
 • +4 (6 voturi)    
  Cateva aspecte (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 0:13)

  Eu123 [utilizator]

  " Nu există nicio justificare rațională de a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței." - "BNR este deschisă la dialog și la conlucrare cu toate instituțiile statului, în limitele mandatului său definit de lege și ale decenței interlocutorului."

  Imi pare rau dar prima fraza citata spune ca BNR nu este deschisa dialogului.

  Uite 10 motive pentru care orice pe lumea asta merita ca orice chestie sa fie revizuita si imbunatatita, in special lumea financiara:

  1. Scandalurie Deutsche Bank :
  a) a masluit piata creditelor ipotecare
  b) parte activa in scandalul LIBOR facut si el din stilou (cum spunea @Humbert)
  c) spalari de bani
  d) nerespectarea sanctiunilor economice legate de Iran, Siria, Libia si Sudan

  2. Lehman Brothers - cred ca nu necesita niciun comentariu suplimentar

  3. Societe Generale - Jerome Kerviel - frauda de 50 de miliarde de EUR

  4. Manipularea HIBOR, TIBOR

  5. Evaziune fiscala HSBC

  6 Scandalul Bankia Group - Spania

  7. Scandal JPMorgan Chase - pierderi prin fraudare de 5,8 miliarde USD

  8. Scandal manipulare FOREX - Bank of
  England, UK’s Financial Conduct Authority, US Department of Justice, Switzerland’s Financial Market Supervisory Authority au evidentiat ca aceasta piata FOREX a fost scena unor manipulari masive

  9. Frauda Wells Fargo

  10. Scandalul fixarii pretului la aur si argint de catre banci

  Dar, deh, domnul Suciu ne spune sa stam linistiti, vorba aceea, „Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine” , nu-i asa?!?!
 • +2 (4 voturi)    
  ACI este coordonata de BNR si banci (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 9:07)

  Fides [utilizator]

  Suciu se face de ras citand din ACI (Asociatia Pietelor Financiare) - chiar el lider suprem din BNR este membru de onoare acolo. Este ca si cum tu centrezi, dai cu capul, si dupa aperi.
  O acolada - ACI este atat de transparenta, incat in 2012, avea ca si membri pe urmatorii:
  Presedinte Victor Andrei (Banca Nationala a Romaniei)
  - Secretar General Marius Stoica (BRD - Groupe Societe Generale)
  - Trezorier Cosmin Bucur (RBS Bank)
  - Seful Comisiei de educatie Eugen Carstea (BCR)
  - Seful Comisiei de profesionalism Cristian Sporis (Ministerul Finantelor Publice)
  - Responsabil comunicare Theo Buftea (Bancpost)
  - Membru Luminita Runcan (Banca Transilvania)
  - Membru Razvan Gheorghe (CEC Bank)
  Ghici ghicitoarea mea cine se afla azi in conducerea ACI?
 • +2 (4 voturi)    
  Eurobor falsificat (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 10:20)

  Delavale [utilizator]

  Iata ca in presa apare ca si Eurobor-ul a fost falsificat de borfasi cu gulere albe


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by