ANAF a publicat Ordinul care reglementează declararea noilor taxe introduse de OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pe activele financiare datorate de instituțiile bancare și taxa pe veniturile din jocuri de noroc organizate online. Asta deși discuțiile privind o eventuală modificare a Ordonanței sunt în plină desfășurare.

Mihaela Triculescu, presedintele ANAFFoto: Guvern

Potrivit documentului, în situația în care indicele ROBOR calculat ca medie trimestrială depășește procentul de 2%, instituțiile bancare plătesc o taxă pe activele financiare.

Nivelul taxei este:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%;

b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51- 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;

c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01- 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%;

d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51- 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%;

e) dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.

  • Taxa se claculează și se declară trimestrial, până pe data de 25 a lunii următoare trimestrului încheiat, dată până la care trebuie efectuată și plata. Ordin ANAF nr. 426/2019 modifică nomenclatorul obligațiilor ce se achită la bugetul de stat cu această taxă, situație pentru care instituțiile financiare vor utiliza formularul 100 pentru declararea taxei pe activele financiare.
  • Nivelul ROBOR se stabilește de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi se publică pe site-ul acestei instituţii.

Același act normativ reglementează și declararea taxei datorate de organizatorii de jocuri de noroc online. Taxa se datorează lunar și reprezentă procentul de 2% calculat la ”totalul taxelor de participare încasate lunar”.

Notă: textul de mai sus aflat între ghilimele este sintagma folosită de legiuitor, iar probabil acesta a vrut să se refere la veniturile încasate lunar.

Taxa se declară tot prin formularul 100 Declarație la bugetul de stat, până pe data de 25 a lunii următoare lunii încheiate, dată până la care trebuie efectuată și plata. Astfel, taxa aferentă lunii ianuarie 2019 trebuie declarată și achitată până pe data de 25 februarie 2019.

Reamintim că în forma actuală, OUG 114/2018 ar duce la intrarea pe pierdere a mai multor bănci, discuțiile dintre reprezentanții Asociației Române a Băncilor arătând conducerii ALDE că taxa este cea mai ridicată din Europa și include toate activele, inclusiv creditele date cu garanția Statului prin Prima Casă, cât și rezervele minime obligatorii și titlurile de stat. Potrivit unui studiu de impact inițial, sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil începând cu anul 2019, înregistrând o pierdere estimată de 680 milioane lei anul 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei in anul 2020

Prin urmare, ne așteptăm ca foarte rapid să fie actualizat formularul 100. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Bența.