Guvernul a aprobat proiectul amnistiei fiscale pentru persoane fizice, prin care este dispus să lase bugetul fără 1 miliard de lei

de CP     HotNews.ro
Marţi, 14 mai 2019, 14:47 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul Dancila
Foto: gov.ro
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, la începutul ședinței de Guvern, că va fi aprobat proiectul de OUG privind unele măsuri legate de deciziile de impunere emise recent de ANAF pentru anii 2014-2017. Este un act normativ în urma căruia unele persoane vor ajunge să plătească mai puțin, iar altele deloc.

UPDATE Proiectul a fost aprobat. Cei care au plătit deja contribuțiile de sănătate vizate de OUG își vor putea recupera banii, dacă vor face solicitări în acest sens, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, la finalul ședinței de Guvern. Sau vor putea opta pentru a nu recupera banii, aceștia urmând să fie folosiți pentru compensări ulterioare. "Sumele se pot cere pentru a fi rambursate sau pot să rămână la nivelul statului pentru a se face compensările pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului român", a precizat Teodorovici.

Pe scurt, una dintre prevederi este scutirea de la plata obligatorie a contribuției la sănătate (CASS) a celor care au obținut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017. Aceeași prevedere este valabilă și pentru cei care nu au obținut venituri.

Impactul negativ asupra bugetului ar fi de 1 miliard de lei. Mai exact, conform notei de fundamentare, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 și care ar urma sa fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoarea a CASS de aproximativ 1,035 miliarde lei.

Ce prevede proiectul

Se propune instituirea unei derogări de la prevederile art.V alin.(3) din OUG nr.89/2018 conform cărora termenul de plată al sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuală pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 - 2017, este data de 30 iunie 2019, prin reglementarea unor termene, distincte, de plată de 120 de zile, în funcție de data comunicării deciziei astfel:
 • dacă decizia este comunicată între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, inclusiv, termenul de 120 de zile pentru plata sumelor se calculează de la data intrării în vigoare a actului normativ,
 • dacă decizia se comunică după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, termenul de 120 de zile pentru plata sumelor se calculează de la data comunicării deciziei.
În mod corespunzător, se propune modificarea termenului pentru plata anticipată și acordarea de bonificații pentru contribuabilii cărora le sunt comunicate decizii de impunere pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate după data de 15 martie 2019 în considerarea faptului că acești contribuabili au fost privați de dreptul legal de a beneficia de bonificația de 10% prin necomunicarea la timp a deciziilor de impunere.

Astfel, se propune ca în cazul deciziilor de impunere anuală emise şi comunicate între data de 15 martie 2019, inclusiv și data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, inclusiv, să se acorde bonificaţia, cu condiţia achitării integrale a sumelor stabilite prin deciziile de impunere, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

În cazul deciziilor comunicate după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, bonificația se acordă dacă sumele sunt achitate integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
 • Se propune reglementarea anulării contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.
Aceleași prevederi se propun și în cazul persoanelor fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală cuprinsă între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită este salariul de bază minim brut pe ţară.

Prevederile proiectului de act normativ nu se aplică persoanelor fizice pentru care organul fiscal a emis decizie de impunere ca urmare a opțiunii acestora pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv fie lunar, pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia, fie la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii.

De asemenea, se propune ca pentru aceeași perioadă organul fiscal să nu mai emită decizie de impunere.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12170 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  Eu mi-am platit taxele si impozitele (Marţi, 14 mai 2019, 14:57)

  Velma Kelly [utilizator]

  Sunt un dobitoc.
  • +11 (11 voturi)    
   mda (Marţi, 14 mai 2019, 15:07)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   si eu la fel...

   stai linistit ca suntem multi care acum ne-o luam in traditionalul "in gura"

   evident ca interlopii si evazionistii acum vor fi extrem de fericiti

   la fel si samsarii care in ultimii 3 ani au facut averi grosolane vanzand cazane aduse din vest, fraierilor din romania

   si multe multe categorii de smecheri si baieti "destepti" care nu contribuie cu nimic, ci numai mulg si dau tepe
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 14:59)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  Foame de voturi pt. psderbedei, dar vin si ....... (Marţi, 14 mai 2019, 15:23)

  Plagarus [utilizator]

  ......alte taxe si impozite pt. a se recupera acel 1 miliard de lei pomana. !
 • -2 (10 voturi)    
  N-ați înțeles nimic! (Marţi, 14 mai 2019, 15:30)

  Costin33 [utilizator]

  Acel miliard nu i se cuvine statului. Deci amnistia fiscală în cauză nu lasă bugetul statului fără un miliard de lei, ci previne un abuz al statului împotriva cetățenilor vizați de amnistie.

  E greu...
 • +4 (6 voturi)    
  legi cu dedicatie.... (Marţi, 14 mai 2019, 15:34)

  un oarecare [utilizator]

  legi cu dedicatie. ce conteaza ca bugetul se scufunda mai rau ca titanicul.
  sa scape cine trebuie de datorii, restul nu mai conteaza.

  la fel cum au facut si cu toti criminalii eliberati. ce le pasa... dupa ei... potopul
 • +4 (4 voturi)    
  Dancila (Marţi, 14 mai 2019, 16:16)

  levierul [utilizator]

  Sa faca publica lista cu datoriile de care au fost scutiti, nominal, cat sa se inteleaga pe cine favorizeaza.
  Daca au de plata 100 de lei pentru un venit de 5 lei, este o nedreptate, dar 1 miliard in suma totala, sigur se refera la altele. Sunt convins ca sunt smecherasi care au incasat tot doar pe PFA si drepturi de autor si au datorii enorme. Aia sunt cei favorizati, nu saracii.
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 16:21)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Pentru cei impotriva amnistiei (Marţi, 14 mai 2019, 16:37)

  Adri4n [utilizator]

  De fapt nu e amnisite cat e repararea unei imbecilitati

  Voua vi se pare normal ca pentru un venit de 1 (un) leu intr-o luna oarecare, sa trebuiasca sa platiti la sanatate contributia aia echivalenta salariu minimului pe economie, de vreo 50+ de lei cat era acum vreo 2 ani. (acum e 10% din minim deci 200 lei)?

  Si in cazul in care va intrebati de unde puteati avea 1,2 lei venit. Simplu din dobanzi la un banal depozit sau chiar la contul curent.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by