​Proiectul "Trei în unu" al lui Daniel Zamfir prin care să oblige băncile să plafoneze dobânzile, să convertească creditele în valută la cursul inițial și să vândă debitorului creditul externalizat la prețul la care acesta a fost vândut are probleme chiar din titlu, potrivit unei prezentări realizată de profesorii ASE Cristian Păun și Radu Mușetescu. Titlul este: "Lege privind protecția consumatorilor împotriva cametei și a altor forme de abuz de putere economică”.

Daniel ZamfirFoto: Agerpres

În acest moment, camăta este definită în Codul penal, iar abuzul de putere economică este reglementat de către legislația în domeniul concurenței.

În Codul Penal, camăta este definită ca „darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”. Conform prezentării, utilizarea termenului în sectorul financiar pentru a desemna creditori acreditați (indiferent de comportamentul lor comercial) este incorectă, abuzivă și manipulativă.

În proiect este dată următoarea definiție: „Dobânda excesivă sau camăta este o dobândă contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instituțiile de credit pe piața financiar bancară internă, fiind în mod manifest disproporționată față de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depășește dublul mediei dobânzii comerciale curente”.

Legislația în domeniul protecției consumatorului nu include conceptul de „abuz de putere economică”. Potrivit relgementărilor în vigoare, legislația în domeniul concurenței vorbește de abuzul de putere dominantă (monopol) și cartel (oligopol).

Definiția, conform proiectului senatorului ALDE Daniel Zamfir, este: „Abuzul de putere economică înseamnă practicarea de dobânzi excesive, trecerea întregului risc de devalorizare a monedei naționale în sarcina exclusivă a consumatorului, cesiunile de creanță speculative, executarea silită intempestivă a locuinței familiale a consumatorului, clauzele abuzive, precum și orice altă practică comercială incorectă”.

Conform prezentării celor doi profesori, un asemenea proiect de lege încalcă aria de reglementare atât a Băncii Naționale cât și a Consiliului Concurenței. Aplicarea acestei legi, lăsată la nivelul Curților de Justiție, este practic inoperabilă în măsura în care nu există aparatul administrativ care să aplice analiza economică + anchetarea fiecărui caz, de unde rezultă că fiecare judecător va avea probabil propria înțelegere și apoi duce la un haos al sistemului juridic.

Cunoscut pentru atitudinea anti-sistem bancar și anti-BNR, senatorul ALDE a revenit cu un nou proiect legislativ prin care dorește să impună plafonarea dobânzilor la creditele date de bănci, conversia creditelor în valută la cursul inițial plus cel mult 20% din devalorizarea leului (”în cazul imposibilității consumatorului de a accepta majorarea dobânzii sau de a suporta șocul valutar”, precizează proiectul) dar și dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul pe care banca i l-a vândut, la prețul ”real”. Proiectele similare pe care Zamfir le-a depus au fost declarate neconstituționale.

Vezi mai multe aici:Senatorul Zamfir revine și depune un nou proiect prin care să oblige băncile să plafoneze dobânzile, să convertească creditele în valută la cursul inițial și să vândă debitorului creditul externalizat la prețul la care acesta a fost vândut