Legislația nu e clară cu privire la cine sunt beneficiarii și care este cu exactitate procentul de acțiuni, în urma faptului că Guvernul a fost obligat de Instanța Supremă să vândă până la 8% din acțiunile Petrom către salariați, la prețul de acum 15 ani, reiese din declarațiile lui Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, Fondul Proprietatea.

Elena Birjovanu si Johan MeyerFoto: Hotnews

"Dacă va exista o astfel de tranzacţie, Guvernul va vinde până la 8% din acţiunile sale la preţul care era în momentul privatizării. Însă legea nu este clară în privinţa procentului: poate fi 8% sau 0,1%. Nu se ştie nici dacă este vorba de angajaţii de la momentul privatizării sau actualii angajaţi. Este un coşmar. Dacă se va întâmpla, vor fi ani de litigii, pentru că unii se vor simţi înşelaţi", a spus oficialul Fondului, potrivit Agerpres.

El nu crede, însă, că Guvernul va lua o astfel de măsură.

"Sincer? Să văd Guvernul vânzând pachetul de acţiuni la nivelul acela de preţ? Aş fi surprins. Nu este ceva ce credem că se va întâmpla pe termen scurt", a completat Meyer.

Guvernul este obligat să pună în aplicare o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia trebuie să vândă acțiuni ale OMV Petrom, până în limita de 8% din capitalul social, la același preț din momentul privatizării. Decizia Înaltei Curți a fost luată pe 8 mai 2019, însă nu a fost comunicată public până acum. Șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu a spus luni, fără să ofere prea multe amănunte, că problema vânzării acestor acțiuni va fi discutată în ședința următoare a Coaliției PSD-ALDE.

Procesul a fost câștigat de salariații Petrom. Pentru fiecare zi de neaplicare a deciziei, statul român este sancționat cu 1.000 lei. Practic, 30 de zile costă 30.000 lei și tot așa.

Vânzarea pachetului de până în 8% era stabilită chiar prin legea de privatizare a Petrom, însă statul român a amânat cât a putut acest moment, mai ales că a fost și un dosar DIICOT. Statul român ar trebui, practic, să renunțe la mare parte din pachetul de 20% pe care îl mai deține la Petrom.

Citește și: