Articol actualizat

Rectificarea a fost adoptată. Teodorovici: Deficitul nu este în pericol/ Proiectul de ordonanță cu taxa pe zahăr și celelalte măsuri se va sparge în mai multe, după discuții

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 12 august 2019, 16:20 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici, ministrul finantelor
Foto: Guvern
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, anunță că Executivul din care face parte a adoptat rectificarea bugetară. El a precizat că este o rectificare pozitivă. Aceasta a fost adoptată în varianta propusă inițial de Finanțe.

"Deficitul nu este în pericol. Asigură plata în întregime a salariilor, pensiilor și sumele necesare proiectelor de investiții aflate în derulare și cele care vor începe până la final de an și care vor necesita și plăți aferente", a spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, pentru comunitățile publice locale se alocă sume importante.

"Suntem convinși că aceste sume se vor regăsi în acele măsuri pentru creșterea calității vieții românilor care trăiesc în comunitățile locale. 2,9 miliarde lei, pentru această primă rectificare, este o sumă destinată echilibrării bugetelor locale", menționează ministrul Finanțelor.

Alte declarații:
 • 1 milaird de lei este propunerea ministerului de Finanțe, a Guvernului, pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, la care se adaugă încă 700 milioane lei, sume care sunt practic un disponibil la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale.
 • Antreprenorii au al dispoziție programul Start-up Nation unde s-a făcut o propunere de alocare de aproximativ 100 milioane lei credite de angajament pentru a se putea semna contracte noi de ministerul de resort.
 • Se finalizează procesul de restituire a taxei auto pentru care am alocat 135 milioane lei (la rectificare n.r.). Suma totală restituită în perioada 2017-2019 este de 6,1 miliarde lei, inclusiv dobânzile aferente.
 • 500 milioane lei se alocă pentru a remedia sau atenua efectele calamităților naturale din acest an, care au dat peste cap viața oamenilor din comunitățile locale. Este o măsură socială, dar și o investiție, practic, pentru a reduce decalajele existente la nivelul comunităților locale.
 • Se are în vedere anularea sumelor blocate la început de an, acele 10% din buget, reținute conform legii 500/2002, sume care nu au putut fi angajate de instituții în primul semestru din acest an. La cea de-a doua rectificare bugetară se va analiza și gradul de contractare a acesto angajamente și, desigur, plățile aferente.
 • Pentru proiectele multianuale, adică proiectele din fonduri europene și cheltuilei de investiții, diminuările propuse ca urmare a gradului scăzut a execuției nu se aplică și creditelor de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare pe acele proiecte. Dacă recuperează, la a doua rectificare se fac și plățile, așa cum au fost estimate la începutul acestui an.
 • Măsura (de introducere a taxei pe zahăr, care nu a mai intrat în Guvern n.r.) a fost propusă nu de Ministerul Finanțelor, dar fiind o propunere fiscală, logic că o prindem în Codul Fiscal. Dincolo de acest lucru, va fi o discuție pe această propunere la minsiterul de resort, cel al Sănătății. Va avea discuțiile respective. Când discuția cu mediul economic se va definitiva, va fi prinsă într-un act normativ.
 • Celelalte măsuri care erau prinse în această Ordonanță sunt în discuțile la nivleul adminsitrației. Vor fi subiect al discuției în Coaliție și atunci se va lua o decizie. Cele care vor rămâne vor face subiectul unui act normativ fie la final de august, fie în luna septembrie.
 • Proiectul de ordonanță privind capitatul negativ al firmelor din România o să-l definitivăm, pentru ca până la final de lună august să poată fi emis.
Conform proiectului, având în vedere că s-a adoptat în forma propusă, s-au diminuat creditele bugetare ale ordonatorilor principali de credite, între care menționăm, în principal:
 • Ministerul Educației Naționale: -1,03 miliarde de lei. Execuția la semestrul I este de 46% din bugetul aprobat. S-au propus reduceri ale cheltuielilor bugetare
 • Ministerul Fondurilor Europene: -681,9 milioane lei. Execuţia la semestrul I este de 18% din bugetul aprobat. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția pe primul semestru al anului 2019.
 • Ministerul Cercetării și Inovării: – 369,1 milioane lei. Execuţia la semestrul I este de 26 % din bugetul aprobat.
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: – 310,4 milioane lei. Execuţia la semestrul I este de 34% din bugetul aprobat. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile bugetare anuale și diminuarea sumelor reținute în proporție de 10%.
 • Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: -243 milioane lei. Execuţia la semestrul I este de 1,5% din bugetul aprobat. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile bugetare anuale și diminuarea sumelor reținute în proporție de 10%.
 • Ministerul Economiei: -225,6 milioane lei per sold. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția scăzută pe primul semestru raportată la prevederile bugetare aprobate pe anul 2019.
 • Secretariatul General al Guvernului: -143,6 milioane lei per sold. Principalele diminuări au avut în vedere execuția scăzută pe primul semestru al anului 2019. S-au identificat economii în principal la bunuri și servicii
 • Ministerul Apelor și Pădurilor: -138,9 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția scăzută pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile anuale.
 • Ministerul Transporturilor: -128,8 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile bugetare aprobate pe anul 2019 (28,5% din prevederea anuală aprobată).
 • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: - 106,5 milioane lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția scăzută pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile anuale.
 • Ministerul Finanțelor Publice - Acțiuni Generale: +2.243,6 milioane lei din care: +2.150 milioane lei contribuția României la bugetul Uniunii Europene, +566,352 milioane lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, +56,734 milioane lei pentru rambursări de credite în contul împrumuturilor preluate de Ministerul Finanțelor Publice în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publică, -329,446 milioane lei subvenții - Susținerea exportului, a mediului de afaceri și a tranzacțiilor internaționale și -200 milioane lei transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat.
 • Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: +970,5 milioane lei per sold, propunere care are în vedere asigurarea a 1.500 milioane lei pentru PNDL și reduceri la alte naturi de cheltuieli în funcție de gradul de execuție precum și necesarul de finanțare până la finalul anului al anumitor proiecte/programe.
 • Serviciul Român de Informații: +396,5 milioane lei, per sold, astfel: cheltuieli de personal +356,8 milioane lei; bunuri și servicii +14,0 milioane lei; subvenții acordate instituțiilor din subordine +23,5 milioane lei; drepturi de pensie +17,1 milioane lei; proiecte FEN 2014-2020 -29,9 milioane lei; cheltuieli de investiții +15,0 milioane lei.
 • Ministerul Muncii și Justiției Sociale: +326,4 milioane lei per sold, în principal prin majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma de 517,4 milioane lei și a cheltuielilor de personal cu 50 milioane lei, diminuarea cu suma de 200 milioane lei la transferuri între unități ale administrației publice care înregistrează un nivel scăzut al execuției (9,9% din an, respectiv 52,7% din semestru) în principal din nerealizarea programelor de interes național, precum și a cheltuielilor aferente proiectelor cu finanțare din FEN cu 30,0 milioane lei unde execuția este de 13,5% din an
 • Ministerul Mediului: + 92,2 milioane lei per sold, propunere care are în vedere, în principal, asigurarea sumei de 135,0 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 258/2018.

Citește și:
 • Cele 7 motive pentru care Consiliul Fiscal dă de pământ cu rectificarea bugetară propusă de TeodoroviciCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8883 vizualizari

 • +2 (16 voturi)    
  Bugetul 1990 - 2019 (Luni, 12 august 2019, 16:31)

  un domn [utilizator]

  Este O Himera de Nimeni Auditata Implicit Inteleasa

  Nimeni dintre Alegatori NU a vazut / citit un sumar Cu Venituri vs Cheltuieli !

  Ce NU este surprinzator este faptul ca atat useree cat si penel£ ( prin Corsarul Catu ) NU au facut public NIMIC daca au de gand sa faca ceva in acest sens !

  De ineptii de la P$D stim ca sunt hotzi macar !
  • +10 (14 voturi)    
   Serios? (Luni, 12 august 2019, 17:52)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Cum ai ajuns la PNL si USR? Fac ei bugetul? Au majoritate in parlament ca sa infiinteze vreo comisie de ancheta? Vrei sa sparga noaptea cladirea guvernului si sa puna mana pe cifrele reale? Ce vrei sa faca ei daca poporul a decis in 2016 ca merita doar 19% respectiv 9%? Poporul a vrut P$D, acum sa ia cu paine pana nu mai poate!
   • -6 (10 voturi)    
    Sa o luam Pas Cu Pas (Luni, 12 august 2019, 22:54)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    Atat useree cat si penel£ au MINIM un reprezentant in Comisia Buget Finante atat la Deputati cat si la Senatori


    http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.co?idc=2

    https://www.senat.ro/ComponentaComisii.aspx?Zi=&ComisieID=59BA7D41-5DF2-46CF-B612-DF23963679E3


    NIMIC, hashtag NIMIC au comunicat in legatura cu brambureala BVC, atat useree cat si penel£

    Comunicare !
    • -1 (11 voturi)    
     Nu mai fii și tu răutăcios (Marţi, 13 august 2019, 0:29)

     Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Ai pretenții prea mari de la cei pe care îi enumeri acolo.

     Ăștia nu știu altceva în afară de scandal și acțiuni penibile de protest în Parlament.
  • +1 (3 voturi)    
   informatii publice (Marţi, 13 august 2019, 11:52)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Legea bugetului este publicata in Monitorul Oficial. In fiecare an se fac analize asupra bugetului si rectificarilor atat de catre specialisti cat si de catre partidele politice pe care alegatorii le pot citi. Atat USR cat si PNL au fost foarte vocale in anii trecuti.
   • 0 (0 voturi)    
    Te rog (Marţi, 13 august 2019, 15:32)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

    Citeste ce am scris, apoi sa treci la comentat

    UN SUMAR al Veniturilor si Cheltuielilor

    Te rog sa spui ce ai inteles TU din Monitorul Oficial, nu ce scrie acolo

    Facebook NU este Agora dezbaterilor parlamentare !
    • 0 (0 voturi)    
     incredibil (Miercuri, 21 august 2019, 0:01)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     E internetul plin de analize cu exceluri si tot! Cautati si veti gasi.
  • +1 (3 voturi)    
   adaugare (Marţi, 13 august 2019, 11:58)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   M-am uitat acum pe pagina de facebook a lui Florin Catu. Are 7 postari despre rectificarea bugetara, multe dintre ele cu cifre. Acum, inteleg ca e doar facebook dar nu se poate invita singur la televiziuni. Sunt convins ca daca ne uitam la reprezentantii USR au avut si ei pozitii destul de clare.
 • +11 (11 voturi)    
  siguurrrr.... (Luni, 12 august 2019, 16:53)

  ..13 [utilizator]

  Cresterea veniturilor a fost bazata in principal pe cresterea gradului de colectare a impozitelor si taxelor si pe mirabolantul vis ca cei care nu sunt la zi cu acestea se vor grabi, mai corect este vor alerga, sa le plateasca..

  Pe pariu ca dupa 9 luni o sa avem 3% deficit???
  (asta daca mai apuca astia sa fie tot ei la putere...)

  ZIc ca UE si FMI ar trebui sa stea cu ochii pe astia...
 • +10 (12 voturi)    
  Teodorovici trebuia să-și ceară scuze. (Luni, 12 august 2019, 16:55)

  asavreau [utilizator]

  Că bugetul făcut este prost.După ce că la făcut cu întârziere,la făcut și prost.Asta-i rectificarea lui Teodorovici-plimbă banii de la unii la alții.Ce-i pozitiv în prostia asta,bă Orlando?Orice prost făcea un buget mai bun decât Orlando.
 • +10 (12 voturi)    
  incompetenta PSD (Luni, 12 august 2019, 17:00)

  voxpopulix [utilizator]

  Au plecat constructorii de pe autostrazi, acum, VARA - cand trebuia sa se lucreze cu viteza maxima.

  Au plecat pentru ca statul roman este in urma cu platiile.

  Dupa ce au furat cat au putut, s-au imprumutat la dobanzi aberante, acum iar au ramas fara bani.

  Este o surpriza doar pentru cei care nu isi dau seama cat de incompetent este acest orlando.
 • -9 (19 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 12 august 2019, 17:06)

  Reticentul [anonim]

  • +8 (12 voturi)    
   E fumata, boss! (Luni, 12 august 2019, 17:53)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

   Mai schimbati si voi placa cu serviciile si protocoalele ca s-au plictisit pana si votantii p$d!
   • -5 (9 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 12 august 2019, 22:03)

    Reticentul [anonim] i-a raspuns lui omezu

 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 august 2019, 17:56)

  [anonim]

 • +4 (8 voturi)    
  BUugetul falimentului (Luni, 12 august 2019, 23:15)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  a fost adoptat de Parlamentul Hotiei Nationale
 • -6 (12 voturi)    
  psd cel mai bun guvern de la revolutie (Marţi, 13 august 2019, 1:09)

  icarag [utilizator]

  Teodorovici confirma ca stie ce face , in pofida rauvoitorilor de profesie. Actual guvern e cu adevarat pro -Romania . la urma urmei a crescut salariile cel mai mult la cei ce nici macar nu voteaza PSD. dar asa-i omul , nu lasa nici o fapta buna nepedepsita.
 • +2 (6 voturi)    
  Singurul lucru din Romania... (Marţi, 13 august 2019, 10:06)

  Luk [utilizator]

  ...care nu-i in pericol este deficitul, are dreptate Teodorovici. Deficitul este deja mare chiar si cu cifrele masluite de PSD impreuna cu INSSE si toti ceilalti lingatori de funduri.

  Deficitul e mare si-o sa fie mult mai mare decat pragul stabilit cu UE. Pomana dupa pomana "ca sa faca dobitocii ciocul mic cand il scoatem pe Dragnea". Dragnea a intrat si deficitul nu se mai poate ascunde.

  Asta este PSD.
 • +3 (5 voturi)    
  Dacă nu scăpăm rapid de acest bolșevic (Marţi, 13 august 2019, 12:06)

  Rescator [utilizator]

  rusofil de rit stalinist vom urma rapid Venezuela.
  De altfel acesta este scopul principal al lui Orlando
  și al Mafiei Roșii,Cupola Ciumei Roșii.
  Cred că este cel mai nociv ministru de finanțe de pe glob.
  • +3 (3 voturi)    
   Este doar un contabil de club (Marţi, 13 august 2019, 15:33)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   Ceva din specia Bamboo
 • 0 (0 voturi)    
  "deficitul nu este in pericol" (Marţi, 13 august 2019, 23:14)

  revo [utilizator]

  in traducere : stati linistiti, deficitul nu se va reduce (Doamne fereste!), dimpotriva, va creste! NU este in pericol, va dainui dupa noi pentru jumatate de secol, cel putin! Garantat rusofilul kgbist Orlando Teodorovici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by