Ministerul Finanțelor va face controale pe zona taxei de clawback din sănătate și a redevențelor petroliere

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 13 august 2019, 8:28 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Ministerul Sănătății ar fi identificat o reglementare insuficientă a controlului modului de respectare a fundamentării, declarării și virării contribuțiilor trimestriale prevăzute Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății. Adică la taxa pe clawback. În acest sens, cele două instituții au creat un proiect de Ordonanță prin care Ministerul Finanțelor să efectueze controlul modului de respectare a fundamentării declarării contribuției trimestriale.

Vezi proiectul aici

În momentul de față, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor care sunt persoane juridice române, precum și deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanții legali ai acestora, declară contribuțiile trimestriale în baza datelor pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate le comunică persoanelor obligate la plata acestor contribuții.

Proiectul se referă și la verificarea exactității datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră, redevența minieră și redevența petrolieră. Verificarea a fost în sarcina organelor administrației publice cu atribuții în domeniul controlului financiar până la apariția Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 47/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a reglementat această atribuție doar în sarcina organelor fiscale din subordinea ANAF.

Conform notei de fundamentare, neluarea unor măsuri imediate pentru întărirea disciplinei economice și financiare la entitățile care fundamentează și virează taxa de clawback și la plătitorii de taxă pentru activitatea minieră, redevență minieră și redevență petrolieră datorate bugetului de stat poate avea impact major asupra încasărilor la bugetul general consolidat afectând interesul public.

„În scopul asigurării și protejării interesului public, este necesară reglementarea măsurii ca Ministerul Finanțelor să fie abilitat cu efectuarea controlului modului de respectare a fundamentării declarării și contribuției trimestriale (taxa de clawback) și verificarea exactității datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră.

Se urmărește reducerea riscului fraudării bugetului general consolidat al statului, cu consecința obținerii de venituri bugetare.

Persoanele împuternicite pentru acest scop vor fi desemnate prin ordin de ministru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1933 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by