Jumătate dintre românii emigrați își doresc să se reîntoarcă în România, dar numărul lor e cu 10% mai mic decât în 2017

de Red. Economic     HotNews.ro
Marţi, 20 august 2019, 12:58 Economie | Finanţe & Bănci


Marius Bostan
Foto: Ministerul Comunicatiilor
​Circa 47% dintre romanii emigrati vor să se întoarcă în țară, conform rezultatelor celui mai amplu studiu despre diaspora românească (1810 respondenti), comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research. În 2017, 57% din români aveau această intenție. Din românii emigrați care vor să se întoarcă, 73% declară “Vrem să fim din nou Acasă”. Din cei 53% din românii emigrați care nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive invocate sunt corupția, viața politică actuală și mentalitatea.

"Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (53% din românii emigrați), 83% declară că principalul motiv este corupția și 72% viața politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea", a declarat Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

Reprezentanții RePatriot - un proiect al Romanian Business Leaders - RBL au avut marți o întâlnire cu presa în care au prezentat activitățile desfășurate, rezultatele studiului anual despre Diaspora Românească precum și planurile din perioada următoare.

Marius Bostan, inițiator al proiectului, a deschis întâlnirea prin sublinierea misiunii RePatriot de conectare cât mai bună a românilor de pretutindeni cu țara și a importanței pe care aceștia o reprezintă: “Sunt frații noștri care în cea mai mare parte au plecat de greu, unii chiar alungați și care acum fac lucruri extraordinare în țările de adopție. Sunt cea mai importantă bogăție a țării noastre și vrem să rămânem frați, să nu piardă legătura cu țara și avem interesul să avem aici vecini asemenea lor.”

În contextul manifestărilor din 10 august a fost reiterată nevoia de respect a demnității românilor și aprecierea contribuției lor la dezvoltarea României. “Să luăm în considerare exprimarea votului ca o exprimare a identității naționale, a apartenenței la România, dacă vreți a ownership-ului în termeni antreprenorial și asta merită pe deplin respectat”.
Reprezentanții RePatriot spun că organizarea procesului de vot ar trebui să aibă ca obiectiv ca românii sa petreacă mai puțin de 30 minute la vot. Asta ar presupune, printre altele, și introducerea votului prin internet care poate deveni realitate cu ajutorul noilor tehnologii. Din păcate votul prin corespondență nu este adoptat, este destul de complex și birocratic.

În fiecare an RePatriot transmite un Apel către toate administrațiile locale în care explică importanța Diasporei și roagă ca pe parcursul lunii august, când mulți români revin acasă să organizeze manifestări care să arate deschidere, să ofere oportunități și să-i celebreze pe cei merituoși.


Un semn de respect este și organizarea a ceea ce Repatriot a lansat în urmă cu 4 ani și anume ZILELE DIASPOREI, în fiecare comunitate locală din România. Un semn de respect ar fi ca fiecare dintre cei peste 3000 de primari din România să-și cunoască propria diasporă și să se adreseze în scris anual cu câte o invitație fiecărui român din diaspora care provine din localitatea sa. Dacă astfel de acțiuni ar deveni realitate, toți românii din diaspora s-ar simți tratați cu respect, iar acest lucru este fundamentul pentru tot ce înseamnă decizia fiecăruia de a se reîntoarce în România.

Studiul privind românii din diaspora s-a desfășurat îniulie - august 2019, de către agenția de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot- Romanian Business Leaders. Chestionarul a fost completat online de către 1810 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

La întâlnirea cu reprezentanții mass-media, Adela Jansen, care s-a alăturat Echipei RePatriot, Director Resurse Umane la BRD și Președintele în exercițiu al Coaliției pentru Dezvoltarea României, a prezentat rezultatele studiului și a relevat importanța subiectului pentru dezvoltarea economică a României: "Tendințele din studiile RePatriot și din alte date publice nu sunt încurajatoare, însă acest lucru trebuie să reprezinte un motiv în plus să găsim urgent soluții. Una dintre ele o reprezintă platforma RePatriot Jobs, în care cât mai multe companii ar trebui să posteze oferte de joburi și internship-uri atractive."

Dragoș Anastasiu - fondator al Eurolines a vorbit despre nevoia de respect și de eliminare a birocrației. A prezentat cazuri concrete și a cerut administrației eliminarea acestorbariere administrative și comportamentale.“Pentru România, diaspora este o comoara și ea trebuie tratată ca atare. Principalul lucru pe care românii și mai ales conducătorii săi trebuie să-l arate diasporei este RESPECTul. Acest respect poate fi dovedit în diferite momente, care sunt importante pentru diaspora: momentul votului, momentul în care revine diaspora temporar acasă (vacanța), momentul în care diaspora revine pentru totdeauna, momentul recunoașterii diplomelor din străinăte sau momentul recăpătării cetățeniei române, dacă au renunțat la ea și o doresc înapoi.”

Echipa REPATRIOT cere autorităților române simplificarea drastică a tuturor interacțiunilor necesare în astfel de momente. Astfel, recăpătarea cetățeniei române ar trebui să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze mai mult de 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține oricum (certificat de naștere, de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante. În ceea ce privește organizarea poliției de frontieră în momentele cunoscute de vacanță, în care romanii se întorc în țară, ar putea avea ca obiectiv principal, acum în era tehnologiei, ca nicio persoana să nu petreacă mai mult de 15 minute la granița României.

Invitatul conferinței a fost Robert Stredie, Președintele Ligii Studenților Români din Străinătate care a prezentat Alianța dintre organizațiile studențești din Basarabia și România finalizată printr-un pact semnat la Covasna și care reiterează credința că rolul unei Diaspore unite cu Țara are un rol major în apărarea valorilor comune și dezvoltarea economică. “Mulți dintre cei plecați la studii ar dori să revină acasă să pună în aplicare ce au învățat în străinătate. Sperăm ca prin programul de internship-uri în companiile din România pe care o să-l lansăm în 2020 să-i ajutăm pe cât mai mulți să revină” a mai spus Robert Stredie.

La conferință a mai intervenit Gabriel Paal, care s-a alăturat Echipei RePatriot și care se întoarce în România după 12 ani de succes în industria oil and gas, cel mai recent rol ocupat fiind acela de director de operațiuni pentru Europa în cadrul companiei General Electric. A petrecut acești ani între USA, Europa și Orientul Mijlociu. Se întoarce în România cu dorința de a aduce o schimbare pozitivă prin experiența sa, în același timp se ocupă de dezvoltarea propriei sale firme de consultanță.

Echipa RePatriot a mai prezentat un caz de profesionist de succes care a revenit acasă după o carieră de 9 ani în project management în Roland Berger. Andreea Petrișor a coordonat echipe complexe în proiecte internaționale în diverse industrii și s-a întors în România, unde a preluat poziția de Managing Director al Delivery Hero România. Andreea este absolventă unui MBA în cadrul INSEAD în 2015, iar în 2010 a absolvit ca șefă de promoție European Business School din Londra.

La întâlnirea cu presă au mai intervenit membrii Echipei RePatriot: Nicuța Enache - repatriată din Italia și fondatoarea a două restaurante în București, Hilde Brandl - arhitect, revenită în România din Germaniacare au subliniat importanța Zilelor Diasporei și implicarea liderilor de business în prezentarea oportunităților credibile din România.

Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier, lider RePatriot a declarat: “Impactului Diasporei este extraordinar în schimbarea de mentalitate, de oferire a deschiderii și încrederii, de crearea unei culturi a libertății dar și a responsabilității, a muncii serioase și a respectului regulilor. Așteptăm în 3-6 Octombrie 2019 peste 300 de antreprenori în Bucovina, la Summitul RePatriot, pentru a discuta despre încrederea în România și pentru a face împreună proiecte concrete.”

RePatriot Summit, cea mai importantă întâlnire anuală a RePatriot, aflată la a IV-a ediție va avea loc în Bucovina la începutul lunii Octombrie și va avea ca teme principale tehnologia, turismul și dezvoltarea economică prin proiecte strategice de regenerare urbană. Mai multe detaliiAICI.

RePatriot este o comunitate construită ca o platformă de inspirație, acțiune, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară. RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders lansat în anul 2015.

Mai multe pe www.repatriot.ro.

Fundația Romanian Business Leaders este o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști români din diverse domenii. Ceea ce ne unește este dorința de a contribui la un bine public dincolo de interesele de companie, industrie sau domeniu. Credem că România va fi o țară mai bună pentru business atunci când va deveni o țară mai bună pentru oamenii ei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16573 vizualizari

 • +12 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 august 2019, 13:10)

  [anonim]

  • +7 (15 voturi)    
   Statistica e complicată (Marţi, 20 august 2019, 14:46)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui

   1810 respondenți este un eșantion îndeajuns de mare să-ți dea o marjă de eroare de 2.5%

   Genul ăsta de eșantioane se folosesc și la alegeri. Erorile care pot apare (dacă studiul e făcut cu intenție bună) sunt dacă nu-ți alegi eșantioanele bine sau pui întrebări ambigui/irelevante sau pur și simplu oamenii mint în sondaj. Cei care răspund la întrebări trebuie să aibă cam aceiași distribuție cu populația legat de sex, meserie, distribuție geografică etc.

   Sunt multe de spus dar asta e pe scurt. Nu arunca cu noroi dacă nu cunoști subiectul.
   • -10 (16 voturi)    
    ete fas... (Marţi, 20 august 2019, 15:36)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    ... lasa-i pe capsunari sa stea acolo. si asa ne sufoca in luna august. ganditi-va cum ar fi sa fie asa tot timpul...
   • -2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 august 2019, 15:49)

    [anonim] i-a raspuns lui trotuar

   • -1 (9 voturi)    
    Serios ? (Marţi, 20 august 2019, 15:59)

    Breeze [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    Te rog, nu confunda sondajele făcute pe teritoriul unui stat cu cele în diaspora .

    1810 de respondenti,, in aceasta plaja de subiecți , este o gluma. Daca mai scoatem americanii și canadieniii ce nu aveau ce căuta în această analiză, ei fiind emigrare definitiva, rămânem cu și mai puțini respondenți.

    La 1500 e deja sondaj telefonic, nu unul cu baza sociogica, iar eroarea e de peste 5%, aceasta eroare fiind valabilă exclusiv pe teritoriul României unde se îndeplinesc anumite condiții specifice.
    • +1 (1 vot)    
     Ce legătură are sula ... (Miercuri, 21 august 2019, 10:44)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Breeze

     cu prefectura.
     1. Nu contează unde e făcut sondajul, în tară, diasporă lună sau cosmos cât timp ai niște eșantioane reprezentative.
     2. Nu scoți pe nimeni din sondaj, sondajul se cheamă câți români vor să se intoarcă, nu câți români cu excepția celor plecați în SUA și Canada (de unde vine informația că cei care pleacă acolo pleacă pentru totdeauna?).
     3. Nu contează cum se ia sondajul, hărtie, prin telefon, morse sau fum dacă toată lumea are acces la acel mijloc de comunicare și poți identifica persoana din spatele lui în sensul din ce eșantion face parte (la treaba asta internetul pică)
     4. 1800 este o cifră suficientă pentru diasporă în ansamblu pentru o marjă bună de eroare dacă s-au luat în calcul numărul aproximativ de persoane plecate în fiecare țară, vârsta, sexul, situația familiară (singuri sau cu familia), profesia ... Devine insuficientă dacă vrei să detaliezi pe țară în parte, pe meserie, vârstă etc.
   • 0 (0 voturi)    
    E o mica mare diferenta... (Vineri, 23 august 2019, 3:25)

    Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    ...intre esantionare si cei 1810 care au completat chestionarul.
    Un specialist in statistica ar explica mai multe despre esantionare si alegerea aleatorie.
    Cert e ca cei 1810 au fost din cei ce stiu sau au ajuns pe site-ul respectiv si au completat un chestionar aflat acolo.
    Opinia mea este ca cei ce au completat chestionarul nu reprezinta un esantion reprezentativ, dar da bine la public ca sa fiu politicos, sa spui ca jumatate vor sa se intoarca. Iar daca te uiti la motive, cei ce vor sa se intoarca o dau pe motivele lacrimogene, aia cu acasa si altele, iar cei ce zic nu sunt cei pragmatici.
    La alegeri se aleg aleatoriu niste sectii de votare ce reprezinta orase foarte mari, capitala, orase mici, din Moldova, din Ardeal, de la sate, de la sate resedinta de comuna, etc, in asa fel incit sa acopere statistic profilul de locuitori. APoi la secti de votare au o rata de alegere: 1 la 15 alegatori, in primele ore, apoi 1 la 10 in orele de virf, daca nu raspunde mai astepti 2 sau 3, daca nu-ti raspunde barbat trebuie sa iei tot barbat...etc. Cei cu statistica ar trebui sa explice mai bine.
    Astfel de sondaje de genul suspomenit sunt absolut irelevante din punct de vedere statistic, dar sunt bune de propaganda.
 • -16 (24 voturi)    
  sub austro-bulgari era mai bine (Marţi, 20 august 2019, 13:14)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  romanii cu initiativa prefera "dominatia" si adminiistratia straina. Prefera sa invete si sa foloseasca o alta limba in afara cadrului familial.
  .
  • +11 (15 voturi)    
   Sau nu prefera marlania si hotia (Marţi, 20 august 2019, 14:56)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   si sa fie condusi de giboni, te-ai gandit la asta?
  • +17 (19 voturi)    
   Pragmatism / realism (Marţi, 20 august 2019, 15:09)

   Qxx [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Eu şi soţia am venit în Germania acum aproape 10 ani. Copiii s-au născut aici, aici cresc, au început şcoala.

   Eu spun tot timpul că mă voi întoarce dar va trebui să aştept până copiii nu mai au nevoie de mine. Nu ne întoarcem acum din două motive mari şi late: sistemul medical şi învăţământul care sunt praf (mai ales sistemul medical). Mi-e sincer frică că dacă dă boala-n noi, dăm de dracu'.

   Apoi e vorba şi de pragmatism, copiii au intrat în sistemul de învăţământ de aici, cred că adaptarea la cel românesc ar fi foarte dificilă în ciuda faptului că ambii vorbesc perfect limba română.

   Dar ca idee generală: eu resimt foarte puternic dificultatea interacţinii cu Statul Român. Indiferent dacă mergi la Bonn la Consulat, că vrei să-ţi preschimbi permisul de şofer în ţară sau că vrei doar să votezi (în străinătate), te loveşti ca de un zid de beton. Indolenţa şi indiferenţa slujbaşilor statului sunt pur şi simplu înfiorătoare.
 • +28 (36 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 august 2019, 13:31)

  [anonim]

 • +21 (29 voturi)    
  M-am intors pentru sotie (Marţi, 20 august 2019, 14:06)

  ruskimushki [utilizator]

  voi pleca cu ea si cu copilul.

  Multumesc pentru urari, de orice fel.
 • -4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 august 2019, 14:33)

  [anonim]

 • +13 (19 voturi)    
  In max. 1 an regreta prostia reintoarcerii si..... (Marţi, 20 august 2019, 14:39)

  Plagarus [utilizator]

  .......fug vazand cu ochii.
  Cand te lovesti de birocratia si stupizii din sistemele romanesti,incepe jalea
 • +13 (21 voturi)    
  two basic facts... (Marţi, 20 august 2019, 14:46)

  demaGOGU [utilizator]

  1. nu se mai intoarce nici dreaku.
  2. se pleaca in draci.
 • +11 (15 voturi)    
  Daca ai stat (Marţi, 20 august 2019, 14:57)

  vasile-roaita [utilizator]

  Mai mult de 15-20 de ani afara, ai copii si eventual nepoti afara, nu te mai intorci. Copiii deja sint formati in mentalitatea tarii unde traiesti si nu vor sa-si paraseasca tara in care traiesc acum. Eu sint plecat din 1986 am doi copii mari se trei nepoti.
  • +7 (7 voturi)    
   totusi, grosul a plecat dupa 2007 (Marţi, 20 august 2019, 20:06)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   cine a plecat inainte se intoarce doar daca vrea sa dea vreo lovitura antreprenoriala, sau il apuca nabadaile sa traiasca eco la pensie in vreun sat uitat de lume
 • +13 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 august 2019, 15:04)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   las-o (Marţi, 20 august 2019, 20:09)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   Diaspora de 9.7 milioane include aia fugiti inainte de revolutie, dar si sasii si evreii vanduti de Ceasescu. Aia nu se intorc sa stea.
   Discutia e poate despre cei 3-4-5 din UE. Dar nu e vorba de maine, ci candva.
   • +1 (1 vot)    
    Plus moldovenii (Marţi, 20 august 2019, 22:46)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Statistica la ministerul de pretutindeni, să pară mai importanți. Numai la reprezentare ii sare la număr.
 • +10 (18 voturi)    
  Asta e studiu ? (Marţi, 20 august 2019, 15:20)

  Breeze [utilizator]

  Daca și asta e studiu ...

  Îl știu pe Marius Bostan de fro 25 de ani, când era mare PNTist, și masterand la Stefan Gheorghiu (scuze SNSPA), la fel că și acum a trăit numai din granturi, ONG-uri sau sinecuri pe la diferite organisme .

  Un astfel de discurs nici la PSD nu găsești : “Sunt frații noștri care în cea mai mare parte au plecat de greu, unii chiar alungați și care acum fac lucruri extraordinare în țările de adopție. Sunt cea mai importantă bogăție a țării noastre și vrem să rămânem frați, să nu piardă legătura cu țara și avem interesul să avem aici vecini asemenea lor.”

  Sa revenim la studii:

  Îmi plac studiile făcute de unii care nu au experimentat nimic din ce înseamnă emigrarea. Cum e sa ajungi într-o țară a cărei limba nu o cunoști, a cărei cultura poate doar o intuiești , unde mentalitățile locului iți sunt complet străine și doar speri sa fie altfel decât în Romania, acolo unde toata viața vei fi alfel ... doar un emigrant. Și știu ce spun.

  1. 1800 respondenți la peste 6 milioane de români în afara granitelor poate fi o gluma , nicidecum studiu.

  2. Spre deosebire de un sondaj făcut în țară, unde mai poți indentifica eșantioanele în străinătate îți trebuie un număr mult mai mare de respondenți. Diferențele sunt uriașe între statele de adopție, percepția românilor vis a vis de noua țară și ce reprezintă normalitatea, condițiile socio-economice specifice etc.

  3. Nu aveau ce căuta în studiu românii din SUA și Canada. În proporție uriasa acolo vorbim de un alt profil al emigrantului. Ei intrând în categoria emigrare definitiva, fara interes în a se mai întoarce.

  4. Un astfel de sondaj are relevanta la emigrația europeană. Cei din Italia, Spania, Germania, UK etc au inca legături extrem de strânse cu România. Multi au plecat cu ideea de a câștiga ceva și ulterior văzând că se poate și altfel și-au adus întreaga familie, uneori chiar bunicii

  5. Oamenii nu se întorc pentru ca nu exista scoli, nu au spitale, nu au drumuri, nu pot pune baza pe politie ...
 • -2 (12 voturi)    
  Intotdeauna e un "dar" in titlu (Marţi, 20 august 2019, 15:32)

  holinessdani [utilizator]

  Adica: PIB-ul a crescut cu j'de mii de miliarde DAR ... s-au scumpit cartofii, s-au construit kilometri de autostrada DAR ... mai lipsesc 3 kilometri.
  In Ro nu exista stire fara "dar"!
  Revenind la subiect, explicatia celor 10% mai putini poate sa fie ca vreo 10% s-au intors de atunci. Eu stiu cazuri, la televizor se arata cazuri frecvent, deci da intorsul in Ro este o realitate.
  Apoi, e de salutat munca si activitatea acestei organizatii Re-patriot, dar hai sa nici nu exageram, respect merita toti cetatenii si cei plecati si cei intorsi si cei ramasi.
  Nu vad de ce ar merita o categorie mai mult respect decat ceilalti.
  Iar cat despre schimbari trebuie sa ai multa rea-credinta sau sa ai probleme mari cu capul sa spui ca Romania nu s-a schimbat imens in bine.
  Desigur ca e intotdeauna loc de mai bine, dar asta e valabil si pt. Franta si pentru Suedia si pentru ... intelegeti ce vreau sa zic.
 • -4 (8 voturi)    
  doar avem pretenții (Marţi, 20 august 2019, 17:20)

  Adona Luiza Papadima [anonim]

  sigur văd aici opinii gen am veni dacă am avea scoală cum trebuie, asistență medicală, joburi bine plătite etc etc ....intrebare pentru toți ăia plecați care s-ar intoarce...cine mama naibi vreți să vă facă toate astea??? e foarte usor să îți pui coada pe spinare si să pleci să iti rezolvi situatia personală si e mult mult mai greu să fi alături si să muncești si să lupți cu cei care au mai rămas...că suntem si mulți care rămânem si ne zbatem cat putem să tinem cat de cat țara asta si o vom scoate la capăt cumva ....si dacă toate ar fi bune si frumoase si gata făcute de noi cei ce rămânem, ce nevoie am mai avea de voi ? ... dacă cineva nu iti este alături la greu ce nevoie ai ai avea de el la bine??...stam si ne plângem dar cati fac totusi ceva???
  • +6 (8 voturi)    
   Da, vad ca aveti pretentii (Marţi, 20 august 2019, 19:33)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Adona Luiza Papadima

   Sa vina cei din afara sa va dea, sa va faca. Daca sunteti asa de grozavi de ce nu ati facut ceva, au trecut 30 ani din '89! Va laudati ca vai, muncim grozav. Dar tot tu spui ca daca ar fi bine si frumos nu ati avea nevoie de cei din afara. Dar sa cersiti de la ei aveti nevoie! Ca doar trimit bani din greu in tara. Asta stiti, sa cersiti. Ajutoarele au ajuns politica de stat pentru oricine. De ce ar veni inapoi cei din afara, ca sa traiasca si mai multi asistati social pe seama lor? Iar toti din afara au fost la un moment dat in tara, au incercat sa faca ceva. Si au plecat doar cand au vazut ca nu au nici o sansa, ca nu se mai poate. Nu cred ca a plecat cineva de bine ce o ducea.
  • +1 (1 vot)    
   Parțial ai dreptate (Marţi, 20 august 2019, 22:52)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Adona Luiza Papadima

   ca mulți au rămas din “n” motive, treaba lor.
   Cu durere îți răspund ca ești prea optimist :România sa dus și ce mai era bun.
   Nu sunt șanse semnai bine.
   Poporul este in mare dragoste cu: hoția, corupția și comunismul . M-a refer la majoritatea populație care continua , după mizeria și degradarea omului de către un nebun, bâlbâit și analfabet , sanki , ne-am eliberat in ‘89 !
   Vrăjeala mare Tot comunismul domina, tot hoția domina și corupția .
   Va rog, nu mi dați exemple de șmecheri :ca aveți socialism , sunteți progresiștii !
   Pe românește tot comunism se numește, doar ca termenul a ieșit din dictionar, pentru ca Pute ! Pute rău !
 • +3 (5 voturi)    
  Haha taree (Marţi, 20 august 2019, 17:24)

  FA [utilizator]

  Poate cei din suedia sa va predea placutele suedeze.
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 august 2019, 19:58)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  mai nou (Marţi, 20 august 2019, 20:40)

  hanu [utilizator]

  Eu nu prea mai vin nici in vacanta... parca e din alta viata...mai mult e nostalgia tineretii la mine. Altfel chiar nu e nimic de facut in ro. Nu daca vrei sa ramai normal la cap.
  • -4 (4 voturi)    
   Atunci (Miercuri, 21 august 2019, 12:44)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui hanu

   incercati sa nu mai votati. Puteti merge oriunde doriti, dar de ce sa va mai dati cu parerea votand lucruri care nu va mai intereseaza!
   • +1 (1 vot)    
    Nu am mai votat de cativa ani (Miercuri, 21 august 2019, 17:07)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

    Asa ca poti fi linistit, uita-te la antene si informeaza-te de acolo, ca asa considera majoritatea romanilor ca e bine. De ce sa beneficiati de experienta unora "straini", care traiesc in state civilizate si deci stiu ce e civilizatia, bunastarea, vad cum functioneaza adevarate sisteme politice. Preferati sa traiti in mocirla voastra si sa mai si dati in cap celor care vor sa faca cate ceva. Iar lucrurile ma interesaza pentru ca inca mai am rude si prieteni in Romania, care insa nu pot face nici ei nimic datorita celor ca voi. Asa ca fii linistit, nici nu voi mai vota. Cel putin pana nu vor fi apreciate adevaratele valori si nu hotii si coruptii.
   • 0 (0 voturi)    
    Priveste rezultatele alegerilor... (Vineri, 23 august 2019, 3:46)

    Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

    ...Numarul celor de afara ce voteaza este mic, foarte mic. Nu poate depasi 5-6sute de mii. Nu se poate fizic vorbind.
    Acum se spune ca va fi bine cu 3 zile de vot.
    (Vineri incepe votul la 12 si se termina la 21. Deci 9 ore de vot in care cei din comisie scriu la nume si CNP-uri in liste de fac scurta la mina. Plus cele cam doua inainte si una la sfirsit, se facu de 12 ore. Termina la 10 seara, mai face macar juma de ceas pe drum pina acasa ajunge la 11 si se culca la miezul noptii. Se scoala la 4 jumatate ca la 6 sa fie in sectie, unde iar scrie 14 ore ca un apucat. Ajunge tot noaptea la 11 cade lat pina la 4 jumatate ca sa fie iar la 6. Alte 14 ore de scris, iar la sfirsit cireasa de pe tort macar 3 ore de numarat, ca e si de vineri si simbata. Iar luni la jobul lui.
    Iar vineri si-a mai luat o jumatate de zi libera...
    Nu vorbesc de angajatii ambasadelor si consulatelor, ci de cei din comisie traitori pe acolo. )
    Revenind, numai in 2009 diferenta de scor intre cei doi candidati a fost asa de mica ce a justificat calificativele ca diaspora l-a ales pe Basescu. In rest diaspora n-a contat. Nici teoria cu telefoanele si amenitarile de a nu mai trimite bani nu o cred.
    Deci usor cu pianul pe scari. Iesiti la vot in numar mare. Acolo aveti sectia de vot la maxim 10 minute de casa si nu stati nici in frig afara,
    La 8-9-10 milioane de votanti in Romania, ce vine de afara e fara importanta.
    Nu va place nici unul. Foarte bine! Iesi la vot si pune stampila pe toti. Ba mai cere si tus sa o pui de 2 ori pe fiecare.
    Un presedinte sau partid ales cu 4-5 milioane de voturi nule va crea mari probleme afara si de legitimitate.
    Asa aveti un guvern PSD ales cu 3 milioande de voturi si 10 milioane ce au stat acasa. Este o diferenta colosala.
 • +4 (6 voturi)    
  Doamne ferește m-a ! (Marţi, 20 august 2019, 22:39)

  Observatory [utilizator]

  sa m-a întorc in România? Nu am înnebunit încă, poate mai ...încolo
  Personal am “fugit” de comuniști , demult , erau unii pe urmele mele , dar am “ sărit “ din oraș in oraș, și am scăpat ....
  Nu am regrete pentru sacrificiul făcut, sunt fericit .
  Sa m-a întorc intr-o țara in care poporul continua sa voteze și simpatizează tot cu vechi și noi comuniști ?

  Consider România o țara bolnava de doua boli incurabile: comunismul și hoția !
  • -3 (5 voturi)    
   Ramaneti (Miercuri, 21 august 2019, 12:49)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui Observatory

   acolo unde considerati ca e cel mai bine si mai usor cu grija fata de Romania! Cand tara asta va ajunge acolo unde am mai fost inainte de WW2 si vom avea guvernante nemtoaice sau englezoaice (nu e gluma, cititi literatura si vizionati filme despre acea perioada) atunci sigur va veti intoarce plini de patriotism.
   • +1 (3 voturi)    
    Cu baboonii care au infestat Institutiile Statului (Miercuri, 21 august 2019, 16:34)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

    Sigur o sa ajungi acolo!!! Dream on buoy, daca nu fumezi ceva tare!!!
   • +1 (3 voturi)    
    Ha! Ha! Ha! (Miercuri, 21 august 2019, 17:15)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

    Asta ori a vrut sa fie un banc, total nereusit, ori "Dalinar" are dreptate, cred ca esti sub influenta unor substante suspecte (ca sa fiu bland). Au trecut deja 30 ani. Ti se pare ca Romania a ajuns macar intre primele 10 tari europene? Nici nu mai vorbesc de pozitia din 1937-1938. Si se intrevede cumva asta in urmatoarea suta de ani? Ca eu nu prea vad... Oricum daca nu se intampla repede (si asta nu se intrevede de loc), nu cred ca o sa pot sa ma mai intorc, totusi oamenii au o viata limitata, daca cumva nu stiai asta.
   • 0 (0 voturi)    
    Deocamdata... (Vineri, 23 august 2019, 3:49)

    Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

    ...sunteti la stadiul cu bone filipineze si muncitori vietnamezi si irakieni...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by