Marius Bostan, inițiator al proiectului, a deschis întâlnirea prin sublinierea misiunii RePatriot de conectare cât mai bună a românilor de pretutindeni cu țara și a importanței pe care aceștia o reprezintă: “Sunt frații noștri care în cea mai mare parte au plecat de greu, unii chiar alungați și care acum fac lucruri extraordinare în țările de adopție. Sunt cea mai importantă bogăție a țării noastre și vrem să rămânem frați, să nu piardă legătura cu țara și avem interesul să avem aici vecini asemenea lor.”

Reprezentanții RePatriot spun că organizarea procesului de vot ar trebui să aibă ca obiectiv ca românii sa petreacă mai puțin de 30 minute la vot. Asta ar presupune, printre altele, și introducerea votului prin internet care poate deveni realitate cu ajutorul noilor tehnologii. Din păcate votul prin corespondență nu este adoptat, este destul de complex și birocratic.
În fiecare an RePatriot transmite un Apel către toate administrațiile locale în care explică importanța Diasporei și roagă ca pe parcursul lunii august, când mulți români revin acasă să organizeze manifestări care să arate deschidere, să ofere oportunități și să-i celebreze pe cei merituoși.

Studiul privind românii din diaspora s-a desfășurat îniulie - august 2019, de către agenția de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot- Romanian Business Leaders. Chestionarul a fost completat online de către 1810 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.
La întâlnirea cu reprezentanții mass-media, Adela Jansen, care s-a alăturat Echipei RePatriot, Director Resurse Umane la BRD și Președintele în exercițiu al Coaliției pentru Dezvoltarea României, a prezentat rezultatele studiului și a relevat importanța subiectului pentru dezvoltarea economică a României: "Tendințele din studiile RePatriot și din alte date publice nu sunt încurajatoare, însă acest lucru trebuie să reprezinte un motiv în plus să găsim urgent soluții. Una dintre ele o reprezintă platforma RePatriot Jobs, în care cât mai multe companii ar trebui să posteze oferte de joburi și internship-uri atractive."
Dragoș Anastasiu - fondator al Eurolines a vorbit despre nevoia de respect și de eliminare a birocrației. A prezentat cazuri concrete și a cerut administrației eliminarea acestorbariere administrative și comportamentale.“Pentru România, diaspora este o comoara și ea trebuie tratată ca atare. Principalul lucru pe care românii și mai ales conducătorii săi trebuie să-l arate diasporei este RESPECTul. Acest respect poate fi dovedit în diferite momente, care sunt importante pentru diaspora: momentul votului, momentul în care revine diaspora temporar acasă (vacanța), momentul în care diaspora revine pentru totdeauna, momentul recunoașterii diplomelor din străinăte sau momentul recăpătării cetățeniei române, dacă au renunțat la ea și o doresc înapoi.”
Echipa REPATRIOT cere autorităților române simplificarea drastică a tuturor interacțiunilor necesare în astfel de momente. Astfel, recăpătarea cetățeniei române ar trebui să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze mai mult de 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține oricum (certificat de naștere, de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante. În ceea ce privește organizarea poliției de frontieră în momentele cunoscute de vacanță, în care romanii se întorc în țară, ar putea avea ca obiectiv principal, acum în era tehnologiei, ca nicio persoana să nu petreacă mai mult de 15 minute la granița României.
Invitatul conferinței a fost Robert Stredie, Președintele Ligii Studenților Români din Străinătate care a prezentat Alianța dintre organizațiile studențești din Basarabia și România finalizată printr-un pact semnat la Covasna și care reiterează credința că rolul unei Diaspore unite cu Țara are un rol major în apărarea valorilor comune și dezvoltarea economică. “Mulți dintre cei plecați la studii ar dori să revină acasă să pună în aplicare ce au învățat în străinătate. Sperăm ca prin programul de internship-uri în companiile din România pe care o să-l lansăm în 2020 să-i ajutăm pe cât mai mulți să revină” a mai spus Robert Stredie.
La conferință a mai intervenit Gabriel Paal, care s-a alăturat Echipei RePatriot și care se întoarce în România după 12 ani de succes în industria oil and gas, cel mai recent rol ocupat fiind acela de director de operațiuni pentru Europa în cadrul companiei General Electric. A petrecut acești ani între USA, Europa și Orientul Mijlociu. Se întoarce în România cu dorința de a aduce o schimbare pozitivă prin experiența sa, în același timp se ocupă de dezvoltarea propriei sale firme de consultanță.
Echipa RePatriot a mai prezentat un caz de profesionist de succes care a revenit acasă după o carieră de 9 ani în project management în Roland Berger. Andreea Petrișor a coordonat echipe complexe în proiecte internaționale în diverse industrii și s-a întors în România, unde a preluat poziția de Managing Director al Delivery Hero România. Andreea este absolventă unui MBA în cadrul INSEAD în 2015, iar în 2010 a absolvit ca șefă de promoție European Business School din Londra.
La întâlnirea cu presă au mai intervenit membrii Echipei RePatriot: Nicuța Enache - repatriată din Italia și fondatoarea a două restaurante în București, Hilde Brandl - arhitect, revenită în România din Germaniacare au subliniat importanța Zilelor Diasporei și implicarea liderilor de business în prezentarea oportunităților credibile din România.
Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier, lider RePatriot a declarat: “Impactului Diasporei este extraordinar în schimbarea de mentalitate, de oferire a deschiderii și încrederii, de crearea unei culturi a libertății dar și a responsabilității, a muncii serioase și a respectului regulilor. Așteptăm în 3-6 Octombrie 2019 peste 300 de antreprenori în Bucovina, la Summitul RePatriot, pentru a discuta despre încrederea în România și pentru a face împreună proiecte concrete.”
RePatriot Summit, cea mai importantă întâlnire anuală a RePatriot, aflată la a IV-a ediție va avea loc în Bucovina la începutul lunii Octombrie și va avea ca teme principale tehnologia, turismul și dezvoltarea economică prin proiecte strategice de regenerare urbană. Mai multe detaliiAICI.
RePatriot este o comunitate construită ca o platformă de inspirație, acțiune, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară. RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders lansat în anul 2015.
Mai multe pe www.repatriot.ro.
Fundația Romanian Business Leaders este o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști români din diverse domenii. Ceea ce ne unește este dorința de a contribui la un bine public dincolo de interesele de companie, industrie sau domeniu. Credem că România va fi o țară mai bună pentru business atunci când va deveni o țară mai bună pentru oamenii ei.
Genul ăsta de eșantioane se folosesc și la alegeri. Erorile care pot apare (dacă studiul e făcut cu intenție bună) sunt dacă nu-ți alegi eșantioanele bine sau pui întrebări ambigui/irelevante sau pur și simplu oamenii mint în sondaj. Cei care răspund la întrebări trebuie să aibă cam aceiași distribuție cu populația legat de sex, meserie, distribuție geografică etc.
Sunt multe de spus dar asta e pe scurt. Nu arunca cu noroi dacă nu cunoști subiectul.
N-am comentat rezultatul, care e marja de eroare sau alte aspecte, ci doar numarul de respondenti. Concluzia ta ca nu cunosc subiectul e fortata si pripita!
1810 de respondenti,, in aceasta plaja de subiecți , este o gluma. Daca mai scoatem americanii și canadieniii ce nu aveau ce căuta în această analiză, ei fiind emigrare definitiva, rămânem cu și mai puțini respondenți.
La 1500 e deja sondaj telefonic, nu unul cu baza sociogica, iar eroarea e de peste 5%, aceasta eroare fiind valabilă exclusiv pe teritoriul României unde se îndeplinesc anumite condiții specifice.
1. Nu contează unde e făcut sondajul, în tară, diasporă lună sau cosmos cât timp ai niște eșantioane reprezentative.
2. Nu scoți pe nimeni din sondaj, sondajul se cheamă câți români vor să se intoarcă, nu câți români cu excepția celor plecați în SUA și Canada (de unde vine informația că cei care pleacă acolo pleacă pentru totdeauna?).
3. Nu contează cum se ia sondajul, hărtie, prin telefon, morse sau fum dacă toată lumea are acces la acel mijloc de comunicare și poți identifica persoana din spatele lui în sensul din ce eșantion face parte (la treaba asta internetul pică)
4. 1800 este o cifră suficientă pentru diasporă în ansamblu pentru o marjă bună de eroare dacă s-au luat în calcul numărul aproximativ de persoane plecate în fiecare țară, vârsta, sexul, situația familiară (singuri sau cu familia), profesia ... Devine insuficientă dacă vrei să detaliezi pe țară în parte, pe meserie, vârstă etc.
Un specialist in statistica ar explica mai multe despre esantionare si alegerea aleatorie.
Cert e ca cei 1810 au fost din cei ce stiu sau au ajuns pe site-ul respectiv si au completat un chestionar aflat acolo.
Opinia mea este ca cei ce au completat chestionarul nu reprezinta un esantion reprezentativ, dar da bine la public ca sa fiu politicos, sa spui ca jumatate vor sa se intoarca. Iar daca te uiti la motive, cei ce vor sa se intoarca o dau pe motivele lacrimogene, aia cu acasa si altele, iar cei ce zic nu sunt cei pragmatici.
La alegeri se aleg aleatoriu niste sectii de votare ce reprezinta orase foarte mari, capitala, orase mici, din Moldova, din Ardeal, de la sate, de la sate resedinta de comuna, etc, in asa fel incit sa acopere statistic profilul de locuitori. APoi la secti de votare au o rata de alegere: 1 la 15 alegatori, in primele ore, apoi 1 la 10 in orele de virf, daca nu raspunde mai astepti 2 sau 3, daca nu-ti raspunde barbat trebuie sa iei tot barbat...etc. Cei cu statistica ar trebui sa explice mai bine.
Astfel de sondaje de genul suspomenit sunt absolut irelevante din punct de vedere statistic, dar sunt bune de propaganda.
.
Eu spun tot timpul că mă voi întoarce dar va trebui să aştept până copiii nu mai au nevoie de mine. Nu ne întoarcem acum din două motive mari şi late: sistemul medical şi învăţământul care sunt praf (mai ales sistemul medical). Mi-e sincer frică că dacă dă boala-n noi, dăm de dracu'.
Apoi e vorba şi de pragmatism, copiii au intrat în sistemul de învăţământ de aici, cred că adaptarea la cel românesc ar fi foarte dificilă în ciuda faptului că ambii vorbesc perfect limba română.
Dar ca idee generală: eu resimt foarte puternic dificultatea interacţinii cu Statul Român. Indiferent dacă mergi la Bonn la Consulat, că vrei să-ţi preschimbi permisul de şofer în ţară sau că vrei doar să votezi (în străinătate), te loveşti ca de un zid de beton. Indolenţa şi indiferenţa slujbaşilor statului sunt pur şi simplu înfiorătoare.
Multumesc pentru urari, de orice fel.
Cand te lovesti de birocratia si stupizii din sistemele romanesti,incepe jalea
2. se pleaca in draci.
Discutia e poate despre cei 3-4-5 din UE. Dar nu e vorba de maine, ci candva.
Îl știu pe Marius Bostan de fro 25 de ani, când era mare PNTist, și masterand la Stefan Gheorghiu (scuze SNSPA), la fel că și acum a trăit numai din granturi, ONG-uri sau sinecuri pe la diferite organisme .
Un astfel de discurs nici la PSD nu găsești : “Sunt frații noștri care în cea mai mare parte au plecat de greu, unii chiar alungați și care acum fac lucruri extraordinare în țările de adopție. Sunt cea mai importantă bogăție a țării noastre și vrem să rămânem frați, să nu piardă legătura cu țara și avem interesul să avem aici vecini asemenea lor.”
Sa revenim la studii:
Îmi plac studiile făcute de unii care nu au experimentat nimic din ce înseamnă emigrarea. Cum e sa ajungi într-o țară a cărei limba nu o cunoști, a cărei cultura poate doar o intuiești , unde mentalitățile locului iți sunt complet străine și doar speri sa fie altfel decât în Romania, acolo unde toata viața vei fi alfel ... doar un emigrant. Și știu ce spun.
1. 1800 respondenți la peste 6 milioane de români în afara granitelor poate fi o gluma , nicidecum studiu.
2. Spre deosebire de un sondaj făcut în țară, unde mai poți indentifica eșantioanele în străinătate îți trebuie un număr mult mai mare de respondenți. Diferențele sunt uriașe între statele de adopție, percepția românilor vis a vis de noua țară și ce reprezintă normalitatea, condițiile socio-economice specifice etc.
3. Nu aveau ce căuta în studiu românii din SUA și Canada. În proporție uriasa acolo vorbim de un alt profil al emigrantului. Ei intrând în categoria emigrare definitiva, fara interes în a se mai întoarce.
4. Un astfel de sondaj are relevanta la emigrația europeană. Cei din Italia, Spania, Germania, UK etc au inca legături extrem de strânse cu România. Multi au plecat cu ideea de a câștiga ceva și ulterior văzând că se poate și altfel și-au adus întreaga familie, uneori chiar bunicii
5. Oamenii nu se întorc pentru ca nu exista scoli, nu au spitale, nu au drumuri, nu pot pune baza pe politie ...
In Ro nu exista stire fara "dar"!
Revenind la subiect, explicatia celor 10% mai putini poate sa fie ca vreo 10% s-au intors de atunci. Eu stiu cazuri, la televizor se arata cazuri frecvent, deci da intorsul in Ro este o realitate.
Apoi, e de salutat munca si activitatea acestei organizatii Re-patriot, dar hai sa nici nu exageram, respect merita toti cetatenii si cei plecati si cei intorsi si cei ramasi.
Nu vad de ce ar merita o categorie mai mult respect decat ceilalti.
Iar cat despre schimbari trebuie sa ai multa rea-credinta sau sa ai probleme mari cu capul sa spui ca Romania nu s-a schimbat imens in bine.
Desigur ca e intotdeauna loc de mai bine, dar asta e valabil si pt. Franta si pentru Suedia si pentru ... intelegeti ce vreau sa zic.
Cu durere îți răspund ca ești prea optimist :România sa dus și ce mai era bun.
Nu sunt șanse semnai bine.
Poporul este in mare dragoste cu: hoția, corupția și comunismul . M-a refer la majoritatea populație care continua , după mizeria și degradarea omului de către un nebun, bâlbâit și analfabet , sanki , ne-am eliberat in ‘89 !
Vrăjeala mare Tot comunismul domina, tot hoția domina și corupția .
Va rog, nu mi dați exemple de șmecheri :ca aveți socialism , sunteți progresiștii !
Pe românește tot comunism se numește, doar ca termenul a ieșit din dictionar, pentru ca Pute ! Pute rău !
Acum se spune ca va fi bine cu 3 zile de vot.
(Vineri incepe votul la 12 si se termina la 21. Deci 9 ore de vot in care cei din comisie scriu la nume si CNP-uri in liste de fac scurta la mina. Plus cele cam doua inainte si una la sfirsit, se facu de 12 ore. Termina la 10 seara, mai face macar juma de ceas pe drum pina acasa ajunge la 11 si se culca la miezul noptii. Se scoala la 4 jumatate ca la 6 sa fie in sectie, unde iar scrie 14 ore ca un apucat. Ajunge tot noaptea la 11 cade lat pina la 4 jumatate ca sa fie iar la 6. Alte 14 ore de scris, iar la sfirsit cireasa de pe tort macar 3 ore de numarat, ca e si de vineri si simbata. Iar luni la jobul lui.
Iar vineri si-a mai luat o jumatate de zi libera...
Nu vorbesc de angajatii ambasadelor si consulatelor, ci de cei din comisie traitori pe acolo. )
Revenind, numai in 2009 diferenta de scor intre cei doi candidati a fost asa de mica ce a justificat calificativele ca diaspora l-a ales pe Basescu. In rest diaspora n-a contat. Nici teoria cu telefoanele si amenitarile de a nu mai trimite bani nu o cred.
Deci usor cu pianul pe scari. Iesiti la vot in numar mare. Acolo aveti sectia de vot la maxim 10 minute de casa si nu stati nici in frig afara,
La 8-9-10 milioane de votanti in Romania, ce vine de afara e fara importanta.
Nu va place nici unul. Foarte bine! Iesi la vot si pune stampila pe toti. Ba mai cere si tus sa o pui de 2 ori pe fiecare.
Un presedinte sau partid ales cu 4-5 milioane de voturi nule va crea mari probleme afara si de legitimitate.
Asa aveti un guvern PSD ales cu 3 milioande de voturi si 10 milioane ce au stat acasa. Este o diferenta colosala.
Personal am “fugit” de comuniști , demult , erau unii pe urmele mele , dar am “ sărit “ din oraș in oraș, și am scăpat ....
Nu am regrete pentru sacrificiul făcut, sunt fericit .
Sa m-a întorc intr-o țara in care poporul continua sa voteze și simpatizează tot cu vechi și noi comuniști ?
Consider România o țara bolnava de doua boli incurabile: comunismul și hoția !