Moștenirea lui Teodorovici pentru Guvernul Orban: deficit bugetar de 2,6%, la nouă luni, cu peste un procent mai mare decât anul trecut / Datele Ministerului Finanțelor
Veniturile bugetului general consolidat, sunt, potrivit datelor citate de Mediafax, în sumă de 228,7 miliarde lei, reprezentând 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018.
Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o creștere cu 23,7 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+15,3%, respectiv o creștere cu 11,0 miliarde lei), impozit pe profit (+14,5%, respectiv o creștere cu 1,6 miliarde lei), TVA (+11,9%, respectiv o creștere de 5,1 miliarde lei), accize (+8,8%, respectiv o creștere de 1,8 miliarde lei).
Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creștere cu 11,9% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 47,5 miliarde lei. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 14,1% respectiv o creștere cu 0,7 miliarde lei.
Se înregistrează scăderi ale încasărilor cu 77,8% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.
Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 11,1 miliarde lei. Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 255,6 miliarde lei, cu 15,3% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile de personal sunt cu 20,2% mai mari față de cele realizate în primele nouă luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 16,4% față de primele nouă luni ale anului precedent.
Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 11,3%. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, și cu 15% de la 1 septembrie 2019, ajungând de la 1.100 lei la 1.125 lei, precum și de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei (de la 1 iulie 2018) și de la 640 lei la 704 lei (începând cu septembrie 2019).
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 22,9 miliarde lei, cu 50,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
asa ceva ...
E ca si cum iti creste salariul cu 11%, dar tu maresti si cheltuielile cu 16%.
Faliment scrie pe tine, nu crezi?
Asta in timp ce media europeana nu trece de 10%, iar tarile alea incaseaza la buget cam 40-45% din PIB, nu 26% ca noi.
Daca are loc si marirea promisa de pensie de la anul (40% crestere punct de pensie intr-un an!) o sa ajungem la situatia in care toate veniturile bugetare sunt consumate cu pensiile si salariile! Asa ceva este absolut imposibil din punct de vedere bugetar, inseamna practic sa nu mai dai bani pentru medicamente, echipamente medicale, caldura in scoli si spitale, benzina pentru masinile de politie si asa mai departe.
Pur si simplu, PSD a aruncat bomba atomica si apoi a fugit. Acum, Teodorovici ranjeste ca un sacal la evaluarea ministrilor: sa vad cu inchideti voi bugetul dupa dezmatul urias facut de mine!
Vazui zilele trecute un articol. Competent ! Deficit de cinci miliarde la importul de automobile, un miliard la importul de telefoane mobile, adaugati deficitul de un miliard al turismului - romanilor le place sa se plimbe si nu oriunde. Chiar credeti ca astea se datoreaza cresterii de salarii si pensii ? Aia carora pensia le-a crescut de la 900 la 1000 de lei si-au luate jipane si au calatorit in Thailanda ?