Anexa componenței Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank a fost modificată pentru a zecea oară din 2007 până acum. Hotărârea a fost publicată în Monitorul oficial de ieri, iar despre subiectul acesta, când era în varianta de proiect, HotNews.ro a relatat pe 10 martie: Cum nu există secretar de stat pe zona de buget și datorie, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va putea numi pe oricare dintre ceilalți în Comitetul Interministerial.

Componenta CIFGA - EXIMBANKFoto: Monitorul Oficial

Un membru în acest Comitet câștigă anual 200.000 lei.

Mulți miniștri de finanțe au modificat Anexa în funcție de interesele pe care le-au avut. Ei bine, acum problema a fost că pe zona de datorie publică nu mai există secretar de stat. Așa reiese din nota de fundamentare, iar în prezent coordonarea o asigură ministrul Florin Cîțu.

Conform anexei proiectului, funcția de președinte va putea fi ocupată de „secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, coordonator al Departamentului de datorie publică/Departamentului de buget, desemnat prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice. În cazul în care nu este desemnat un Secretar de Stat cu atribuții de coordonare de datorie publică/buget, Ministrul Finanțelor Publice va desemna prin Ordin un alt Secretar de Stat care să exercite atribuțiile de Președinte CIFGA”.

Această funcție putea fi ocupată, din 2007 până în ianuarie 2018 doar de secretarul de stat coordonator al Direcției generale de trezorerie și datorie publică. Apoi a putut fi ocupată de secretarul de stat coordonator al Departamentului de buget.

Totuși, din 2007, acea anexă a suferit diferite modificări. S-a ajuns, la un moment dat, să facă parte 18 membri din componența CIFGA, deși la început au fost 13 (cu tot cu funcțiile de președinte și vicepreședinți). Ulterior a ajuns la 15.

Cel mai recent, anexa a fost modificată în august 2019, când s-a dat funcția de membru și șefului cancelariei prim-ministrului. Această modificare rămâne în picioare și acum.

Cât câștigă un membru

De precizat că nivelul indemnizației lunare a membrilor Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări este de 20% din salariul lunar al președintelui Băncii.

Uitându-ne pe declarația de avere a lui Traian Halalai, președitele băncii, în 2018, de exemplu, din calitatea de vicepreședinte al acestui comitet a încasat aproape 220.000 lei, iar funcția de președinte i-a adus peste 1 milion de lei.

Așadar, un membru în CIFGA câștigă circa 18.000 lei/lună, poate mai mult, deoarece astea erau veniturile din 2018.