​Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că economiștii și analiștii au fost surprinși de creșterea economică a României din primul trimestru. Totuși, spune el, greul nu a trecut. ​

HotNews.roFoto: Hotnews

„Economiștii/analiștii recunosc că au fost surprinși de creșterea economică din primul trimestru și văd șanse mari pentru o revenire în V a economiei. V-am spus că datele din economia reală vor duce la revizuirea estimărilor. Opiniile economiștilor, agențiilor de rating, dar și ale piețelor financiare sunt importante. Greul nu a trecut. Suntem în mijlocul trimestrului II și trebuie să analizăm foarte atent fiecare informație. Evoluția cheltuielilor din buget depinde 100% de ce se întâmplă cu economia”, a scris Cîțu pe Facebook.

Totodată, ministrul Finanțelor afirmă că un mesaj foarte important a fost cel al BNR care are ca obiectiv asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă.

„Este pentru prima oară, cred, în istoria noastră economică când politica monetară și politica fiscală (mix-ul de politici economice) lucrează împreună. Un mesaj extrem de important din partea BNR care împreună cu masurile de politica fiscală vor reduce semnificativ impactul negativ al pandemiei în trimestrul II”, mai scrie Cîțu pe Facebook.

România a înregistrat cea mai mare creștere a economiei dintre țările Uniunii Europene, în primul trimestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor preliminare ale Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Această creștere a avut loc în condițiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o scădere economică de 2,6%, fiind cea mai mare scădere din trimestrul trei 2009 încoace.