Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-/A-3, iar perspectiva rămâne negativă.
"Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce privește balanțele fiscală și externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizie nu stabilizează și consolidează poziția bugetară după recesiunea indusă de COVID-19", se arată în document.
Conform S&P, ratingul ar putea scădea dacă:
- Dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât anticipăm acum și în absența consolidării fiscale care să ducă la o mai mare datorie publică și externă
- Există o lipsă a sincronizării politicii economice care să crească volatilitatea cursului de schimb, cu repercusiuni potențial negative asupra balanțelor publice și private
Agenția estimează o contracție economică de 5,5% în 2020 și se așteaptă ca guvernul să ia măsuri în privința majorării pensiilor. De asemenea, precizează că alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru determinarea traiectoriei fiscale.
S&P atinge subiectul pensiilor în contextul alegerilor din acest an. Astfel, agenția de rating crede că "pensiile vor crește cu aproximativ 10% (în loc de 40% cât era în legislație)". "Asta va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021".
Această informație dă de înțeles că cei de la S&P au primit astfel de asigurări din partea Guvernului.
Conform S&P, deciziile politice din ultimii ani au slăbit bazele pentru finanțe publice sustenabile. Din 2018, România a derulat o politică fiscală expansivă, ducând la unele dintre cele mai mari deficite gemene din piețele emergente majore și a făcut România vulnerabilă la potențiale șocuri interne și externe.
În legătură cu măsurile economice luate de autorități ca răspuns la criza COVID-19, S&P estimează, în ansamblu, că pachetele de stimulare fiscală anunțate până acum, de 3% din PIB, sunt printre cele mai slabe din regiune. Incluzând efectul bugetar automat de stabilizare, precum asigurarea șomajului, anticipăm ca măsurile introduse vor crește cheltuielile fiscale cu 1,2% din PIB.
Deși măsurile pot reduce efectele crizei, considerăm că aceste vor duce deficitul la aproximativ 8% din PIB, inclusiv scăderea veniturilor din cauza contracției economice, ducând datoria publică la 40% din PIB.
Cu cheltuielile cu salariile (bugetare n.r.) și pensiile la circa 90% din veniturile încasate din taxe, structura bugetară a României este rigidă. Randamentele titlurilor de stat au crescut în 2020 pe fondul instabilității politice și fiscale în combinație cu contextul COVID-19. Având în vedere creșterea nevoilor de finanțare pe termen scurt, dobânzile ar putea crește în continuare.
- Credem că deficitul de cont curent se va adânci, ajungând la 5% din PIB în 2020 ca o reflecție a politicii fiscale guvernamentale.
S&P crede că BNR va continua să folosească rezervele în valută pentru a susține leul pe parcursul anului, având în vedere că este un an electoral.
Multumim PSD si multumim tu, conducator suprem , BOR, cu SLK Mercedes si ante mergator.
O sa treaca 200 de ani, cand nu vom mai avea preoti violatori pedofili, care scapa de arest si poate atunci vom avea rating mai bun.
Pana atunci, sa ne delectem pe antene cu vulpita si alte staruri cu deficit mintal si influenceri care promoveazaa violul si apoi isi cer scuze ca Jake Paul si tratamentul suprem impotriva virusilor cu leustean.
Traiasca pensiile speciale in timp ce mii de copii se culca flamanzi si mii de romani mor pe drumuri pentru ca nu avem infrastructura.
Sa tot avem bugetari cu sporuri pentru pericol la lucrul cu calculatorul si fugiti in costa rica si care se intorc in tara si traiesc bine.
Cam asta e Romania secolului 21 si sa nu ne mire ca avem acest rating.
Ne auzim in 200 de ani, poate o sa ne fie mai bine.
Noapte buna, Romania!
Restu-s vorbe si frustrari.
Poporul a fost incantat de zornaitul catuselor si promisiunea mortii caprei vecinului la ultimele alegeri ... asa ca Klaus si-a tras "guvernul meu".
Sunt fan al vointei populare, deci aici nu-s discutii. Eu chiar sper ca PNL-ul sa castige detasat alegerile parlamentare si sa dea poporului exact ce-si doreste.
Cat priveste faptele, ele raman fapte, oricat de mult s-ar stradui unii sa le rescrie: pesedoii au avut crestere economica constanta si pe baza ei au crescut si nivelul de trai, pensiile si salariile.
Cum spuneam, restu-s vorbe si frustrari.
da , da stiu strainii "e" rai si nu vor sa ne dezvoltam cu pensii de 10k ieuro...
Nu trebuie sa ne ingrijoram daca vom plati mai mult pt dobinzi iar investitiile vor fi mai putine .Expertii in economie :Ciolacu, Tariceanu si Olguta au solutii .Prima solutie sa se aplice la virgula legile fara fundamentare economica votate in Parlament
Cand au pus mana pe guvernare au promis ca vor majora pensiile cu 40%, ministrul finantelor a declarat. de mai multe ori. ca a prevazut bani in buget pentru cresterea pensiilor cu 40%.
Unde sunt banii ? Au fost deturnati sau au fost furati ?
Decizia politica pe care trebuie sa o ia guvernul este de unde sa taie, sau cum sa impoziteze, daca nu poate majora, asa cum a fost deja stabilit si votat.
Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut.
Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare.
Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
Daca nu stie de unde sa faca rost de bani, il ajutam noi :
- sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale si nesimtite
- sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor
- sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
- sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
- sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor
- sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
- sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
- sa reduca masiv sumele din PNDL, din care primarii risipeau banii pe lucruri inutile, din care luau comisioane
- sa confiste averile marilor corupti si marilor infractori, cafre au devalizat tara
Cu un P care pune în mod iresponsabil noi sarcini neproductive pe o economie debilă si debilizată prin Covid, nu se poate iesi din criza. Un Guvern responsabil nu poate lua măsurile necesare, dacă are drept partener impus de alegerile anterioare un P al cărei majoritate dorește nu binele tării, ci demonstrarea incapacitătii guvernului de a îndeplini tot ce stabileste el fără precizarea resurselor (deci- în mod iresponsabil). Ce contează pentru nemernici că toate aceste măsuri fac necesare noi împrumuturi, care nu vor fi investite în proiecte productive sau de infrastructură -aducătoare de prosperitate, ci vor reprezenta pietre de moara în cârca generatiilor viitoare!?
Un nou P va putea decide măsuri care să conducă la reorganizarea Curtii Constitutionale, transformata acum in Ogradă Anexă a majoritatii parlamentare. Bineânțeles că membrii îmbuibati si hapsâni ai ogrăzii se opun desfiintării pensiilor speciale. Votul din Ogradă pe acest subiect ar fi trebuit să fie declarat NUL, deoarece nici un judecător nu poate decide într-o spetă în care sunt implicati afini de grad 1-4: ori, în această spetă ei insisi sunt implicați!!!
Fara opozitia interesata a acelei Ogrăzi, s-ar fi putut lua de unde s-a dat prea mult, și da celor care nu au după ce bea apă. S-ar fi putut face toate acestea, fără a afecta proiectele productive sau de infrastructură aducătoare de prosperitate pentru tară.
SOLUTIA: să profităm de acalmia pandemiei și să-i fortăm să organizeze ALEGERI LOCALE SI PARLAMENTARE în toamna aceasta. Să-i fortăm să le organizeze prin mijloace electronice sau prin corespondentă, caci suntem în situație de criză. În alte tări s-au putut organiza! La noi, de ce nu?
Creșterea pensiilor cauzeaza însă probleme pe 2921vsi în anii urmatori: cheltuiala suplimentara de 15% din buget. Adică vreo 4-5% din PIB deficit, hai doar 2-3% că o parte s-ar întoarce în economie, deși e anormal să ai 2.5 milioane de angajați cu salariul minim pe economie (sub 1500 net) , dar să crești pensia medie la peste 1800 lei.
https://www.wall-street.ro/articol/Careers/248017/distributia-salariilor-in-tara-noastra-1-din-4-romani-castiga-salariul-minim-iar-altii-iau-pana-la-120-000-de-lei-pe-luna.html
Mărirea diferențiată înseamnă că dispare criteriul contributivitatii și apare idealul marxist "munca după posibilități, remunerație după nevoi".
Mie nu mi se pare normal ca pensionarii să nu plateasca contribuție la sănătate. Asta și reducerea impozitului au crescut și mai mult pensiile speciale.
Pentru pensionarii speciali trebuie introdusa taxa de solidaritate ceva care sa le plafoneze spre 2-3 salarii medii nete (7-10 mii lei). Poate fi introdusă ca o contribuție la pensie dacă tot primesc venituri pe care nu au muncit, să plătească la pensie.
E ca si cum luam credit pentru a merge la mare un weekend.
Revolatator!
Pentru pensionari nu-s bani! Pentru privilegiati sunt!
Legile sunt pentru ei, pentru cei ce ne exploateaza si ne dezumanizeaza!
. Trebuie o schibare, de ce nu, o noua viziune
Despre pensii O BATAIE DE JOC ! TINGUIALA ,TARGUIALA ASTA CA LA PIATA ,LIPSA DE CUVANT PANA LA LIPSA DE ONOARE SI ONESTITATE ,a decidentilor si vorbitorilor mai profesonisti sau mai putin profesionisti ,insa cu buzunrele doldora, care vin sa dea lectii de cum trebuie sa traiesti in saracie dupa ce ai invatat multi ani ,ai muncuit multi ani , pune pensionarii in postura de cersetori cu mana intinsa ,lasati sa astepte aceste DREPTURI CARE LI SE CUVIN ca si cum ar fi prescolari si mai au timp sa astepte .Toti acesti consumatori de bani si de timp pe la televiziuni ,ba chiar si uniiI moderatori ,se alatura impartitorilor de firimituri ce au mai ramas de la masa BOGATILOR (unii din ei imbogatiti) .Vor sa ne convinga ca daca pretindem sa avem si noi un venit cat de cat decent pentru ca meritam,deoarece noi am construit nu am daramat ,noi am adus plus valoare tarii nu am furat ,acum noi suntem acuzati ca vom darama
economia tariii .TOTAL INCORECT SI IMORAL Trebuie sa va reculegeti si sa ganditi bine "ca nici nu stiti ce pierdeti" si anume: respectul si sprijinul
romanilor care oricum ne-am mai desteptat. Speram ca PNL sa pice!”
Ca aceasta cifra i-a fost sugerata de Citu, ala care defiinteaza Directia Generala Judiciara din Ministerul Finantelor Publice, ce avea dosar cu tatal sau, asta e alta chestie!
SALARII. In Romania sunt peste 200.000 de potentate guvernamentali si ,in general ai puterii,care au 2-3-4----salarii ,din care 150.000 au salarii lunare mai mari decat PRESEDINTELE REPUBLICII ?., IAR 14 INI MAI MARE DECAT SALARIUL PREEDINTELUI s.u.a. !!!
PENSII. ..La 30 aprilie 2020. ..,9.463 magistrati aveau 17.537 lei / lunar pensie,din care 1.418.aveau penia lunara mai mare decat alariul preedintelui republicii.. lor li e mai adauga penziile corpului diplomatic,ale peronalului aeronautic,ale curtii de conturi,ale unor functionari parlamentali au guvernamentali. toti aceti penionari incaeaza penzii mai mari decat zalariile pe care le-au avut.pe langa penii ei mai beneficiaza I de;medicamente gratuite,tranport gratuit , ofer platit,wauchere de vacanta,etc. daca magitratii ar primi peniile dupa legea generala a peniilor,adica pe principiul contributivitatii,atunci ar economii la fondul de penii 2.000.000 euro lunar !!!!!!!!!!!!!. daca -ar plati penia dupa o ingura lege,corecta,pe principiul contributivitatii,atunci valoarea unui punct de penie ar trebui a fie de 2.700 lei...…. cm.dragan -acad.
Principiul contributivitatii e dat de suma adunata de la cei care plătesc acum. Pensiile speciale costa vreo 10 mld de lei anual (doar 1 mld la magistrați, probabil doar 15% acoperite din contribuții deci 200 mil euro anual) , cele normale vreo 80, plus alocări de la stat pentru acoperirea diferenței la pensia minima. Exista ceva suprapuneri.
Sunt bolnavi închipuiți, dosare cu grupe de munca false, cei de la CAP nu au contribuit niciodată, dar nu prea ies calculele cu 2700 punctul (adica mai mult de dublu). Ar rezulta un buget de pensii de 180 mld (bugetul total e de vreo 360 mld).
Guvernele lumii ar trebuii sa ignore aceste "agentii" care nu fac altceva decat sa urmeze ordinele stapanilor lor!
NU TREBUIA nici un leu dat pensiilor si altor destrabalari parlamentare si guvernamentale.
Banca Nationala a actionat ca un zmeu ca sa obtina de la BCE o finantare in caz ca ni se intampla ceva, asta doar, doar ca sa atenueze dezastrele generate de Parlament si Guvern.
Tu-i Dumnezeul mamei lor de Parlamentari care nu mai incetateaza cu PROSTIILE care sunt facut in fata unui electorat prostanac care daca ar citi 2 randuri din rating-ul oferit gratuit spre consultare prostimii ar putea sa vada ca astia chiar nu sunt nebuni si ca nebuni sunt ai nostri...
Unde PANA MEA nu iese Presedintele, GUVERNUL sa SPUNA TARE NU MAI DAM UN BAN pana in 2021 si atunci ne-om mai gandi pentru ca nu mai sunt graunte in stoc...
Ce sunt toate aburelile astea cu uite 10% si mai ia de aici ceva ca sa ne alegeti tot pe NOI???
Bre este nevoie de MULT SANGE IN INSTALATIE ca sa ii dam DREAC #ciumarosie.
si uite in incheiere ce spune agentia de rating care indica calea spre cresterea rating-ului carevasazica voi a demonstra ca se poate gandi pozitiv
"We could revise the outlook to stable if the government makes headway in anchoring fiscal consolidation, leading to a stabilization of Romania's public finances and external position."