Tot mai puțini români se căsătoresc și tot mai târziu. Cum a evoluat nupțialitatea, vârsta medie a mirilor sau căsătoriile după studiile soțului și statutul social al soției

de Dan Popa     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 iunie 2020, 17:52 Economie | Finanţe & Bănci


Rata nuptialitatii a coborat la sub 6 casatorii la mia de locuitori
Foto: sxc.hu
​La 3 februarie 1767, când Stanca văduva vrea să se recăsătorească, mitropolitul refuză să-i dea „pecete de cununie" până nu va aduce martori care să ateste că n-are bărbat şi că nu este rudă cu cel cu care vrea sa se cunune. Femeia aduce trei martori diferiţi, pe „Matei vizitiul de la sfânta Mitropolie, pe Ivan ot Copăceni şi pe Badea preoteasa răposatului popii Calin ot mahalaua Flămânda". Toţi trei o cunosc pe femeie și depun mărturie, pentru ea, astfel că într-un final, nunta are loc.


La 250 de ani de atunci, nupțialitatea în România testează cele mai de jos praguri. De la 12 căsătorii/mia de locuitori în perioada 1949-1958, rata nupțialității a scăzut la sub 10 căsătorii după 1960, iar după 1994 a coborât sub 7 căsătorii/mia de locuitori. În 2019, acest indicator a fost de 5,8 căsătorii/1000 de locuitori.

Mai jos, vîrsta medie a românilor la prima căsătorie, pe județe:
Vârsta medie a femeilor la prima căsătorie a fost, înainte de 1990, de 21-22 ani, iar vârsta medie a mamelor la prima naștere în jurul a 22,3 ani. O nupțialitate precoce era favorabilă unei fertilității ridicate de peste 2 copii la o femeie. Dar, timpurile se schimbă, și odată cu ele și obiceiurile demografice. Începând cu anul 1992 asistăm la o creștere a numărului de nașteri în afara căsătoriei, proporția lor progresând de la 15% (1992) la 30,1% (2019). Paradoxal, mai afectat de acest fenomen a fost mediul rural, considerat mai conservator și apărător al tradițiilor. În 2019, din totalul copiilor născuți în rural, 36,5% au fost născuți de mame necăsătorite. Cea mai mare parte a copiilor născuți în afara căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%).

Diferența dintre vârsta medie a femeii la prima căsătorie și vârsta medie de la prima naștere a fluctuat destul de mult, înregistrat un proces de diminuare (de la 0,6 ani în 1980 la zero ani în 2010), urmat de o revenire la 0,9 ani în 2019), ceea ce arată o schimbare de comportament demografic. Există și acum județe în care această diferență rămâne negativă: Iași, Gorj, Suceava, Timiș, Cluj.

De precizat că aceste diferențe între vârsta medie la prima naștere și vârsta medie la prima căsătorie (și mai ales diferența negativă, frecvent întâlnită după 2003) se datorează și creșterii ponderii nașterilor ilegitime, deci a femeilor foarte tinere, care necăsătorindu-se, nu mai contribuie la obținerea vârstei medii la prima căsătorie, deși contribuie la obținerea vârstei medii la nașterea primului copil. În grupa județelor cu o natalitate ridicată se remarcă de regulă acele județe care au un grad de urbanizare mai scăzut și o pondere a populației tinere mai mare. Acești factori au determinat o variație sensibilă a natalității la nivelul fiecărui județ.

Mai jos, căsătoriile după statutul ocupațional al soției:
În anul 2019 s-au înregistrat 128.610 căsătorii, cu 14.682 căsătorii mai puţine decât în anul anterior, scăderea fiind determinată de numărul mai mic de căsătorii înregistrate în mediul urban (cu 14.843 mai puţine în 2019 decât în anul 2018). În mediul rural s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de căsătorii comparativ cu anul precedent.

În mediul urban, femeile se căsătoresc, în medie, la vârste mai înaintate decât în mediul rural.

În mediul rural, numărul de căsătorii al femeilor din grupa de vârstă sub 20 ani a depăşit semnificativ pe cel înregistrat în mediul urban, fiind de 2,1 ori mai mare.

Decalajul între vârsta medie a soţilor a fost de 3,3 ani, aspect considerat favorabil din punct de vedere al condiţiilor necesare asigurării reproducerii populaţiei.

În trecut, căsătoriile erau exclusiv apanajul Bisericii, odată cu deciziile luate la Conciliul de la Trento din 1563, care a reuşit să-şi impună doctrina matrimonială în tot Occidentul catolic şi să influenţeze şi celelalte religii. Prin decretul Tametsi se proclamă caracterul sacru al căsătoriei, monogamia, puterea Bisericii de a decide în problema obstacolelor, indisolubilitatea, posibilitatea separării de corp, interzicerea căsătoriei preoţilor, superioritatea virginităţii şi a celibatului asupra căsătoriei, calendarul liturgic al căsătoriei, competenţa exclusivă a judecătorilor ecleziastici în probleme matrimoniale.

”De-a lungul secolului o serie de alte măsuri se prevăd în aşa numitele „zapise de cununie" - adevărate certificate alcătuite de preotul unei comunităţi. Se regăsesc acolo elemente cu privire la gradul de rudenie dintre parteneri, starea civilă înaintea solicitării unei căsătorii - june, fată mare, văduv, văduvă, divorţat, divorţată, în cazul acestora din urmă dacă au primit şi dreptul de a se recăsători”, scrie cercetătorul român Constanța Vintilă- Ghițulescu în cartea sa ”În șalvari și cu ișlic”.

Mai jos, numărul căsătoriilor din 2019, după nivelul de instruire al soțului:
Trebuie menționată distincţia între căsătorie şi concubinaj. Interzis de canoane, el se practică totuşi, dar conform pravilei, în această legătură ilicită femeia deţine o poziţie foarte fragilă. Bărbatul o poate alunga după o anumită perioadă de convieţuire, fie pentru a-şi lua o altă concubină, fie pentru a se însura. Concubina se află la discreţia bărbatului, iar copiii rezultaţi se găsesc în aceeaşi poziţie de inferioritate, bastarzi, depinzând de mila celorlalţi. Dacă se încumetă să se plângă la Mitropolie, femeia nu are niciodată câştig de cauză, Biserica nu poate să ceară bărbatului s-o ia de soţie, pentru că ar gira o legătură imorală, scrie Constanța Vintilă-Ghițulescu.

Documentele însă păstrează numeroase cazuri de concubinaj pentru că supuşii nu au întotdeauna mijloacele economice pentru a duce la bun sfârşit o relaţie, dar şi pentru că mulţi definesc căsătoria altfel decât Biserica. A se aşeza împreună, a avea copii înseamnă pentru mulţi căsătorie, fără a avea nevoie de consfinţirea religioasă atâta timp cât are privirile şi complicităţile comunităţii. Suspicioasă asupra bunelor sau relelor intenţii ale supuşilor săi, dar şi pentru a evita o serie de „uniuni spurcate şi eretice", Biserica cere preoţilor parohiali efectuarea unei anchete asupra candidaţilor la căsătorie, adaugă cercetătorul român.

Mai jos, numărul căsătoriilor după luna în care acestea au loc (datele din 2019):
Ce am mai reținut din cartea Constanței Vintilă-Ghițulescu:
 • Dintr-o serie de documente, prin care preotul este pedepsit că a cununat fără să ţină seama de sfaturile trimise de la Mitropolie, reies sarcinile ce-i revin atunci când un cuplu cere efectuarea cununiei. În acelaşi timp, ele sunt prescrise şi de Antim Ivireanul în manualul său. Parohul, cunoscător al turmei sale, are misiunea de a trece la o mică anchetă asupra celor doi candidaţi. Sarcina este destul de uşoară atunci când ambii pretendenţi aparţin comunităţii. În această situaţie, preotul trebuie să se intereseze asupra vârstei, asupra gradului de rudenie, asupra stării civile, dacă au cărţi de despărţire emise de marele arhiereu, în cazul unor căsătorii anterioare, dacă au dreptul de a se recăsători.
 • Lucrurile se complică atunci când unul dintre parteneri nu aparţine comunităţii, dar doreşte să se cunune în biserica din parohie. „Străinul" trebuie să aducă zapis de cununie de la arhiereul locului prin care să ateste că nu este căsătorit sau că a fost, dar s-a despărţit prin învoiala mitropolitului cu toate actele în regulă. Zapisul de cununie apare deseori menţionat în interiorul documentelor şi constituie o piesă importantă în sine.
 • Se poate spune că zapisul de cununie dă dreptul persoanei de a cere preotului citirea cununiei religioase, dovedind totodată că la mijloc nu se află nici un obstacol. El îmbracă şi o altă formă: „zapis de chezăşie pentru căsătorie". Despre ce este vorba în acest tip de document? în momentul în care preotul bănuieşte că unul dintre parteneri s-ar putea să nu fie în regulă din punct de vedere civil, îi cere o scrisoare de chezăşie prin care două sau mai multe persoane garantează că tinerii candidaţi nu sunt căsătoriţi în altă parte, că nu au altă religie, că nu se înrudesc între ei.
 • Măsura se impune mai ales în cazul numeroşilor străini veniţi din Imperiul Otoman, deja căsătoriţi acolo şi care devin bigami printr-o nouă căsătorie în Ţara Românească. Mitropolitul Antim Ivireanul surprinde acest fenomen în manualul său, avertizându-i pe preoţi că mulţi „din Ţara Ungurească, şi din Ţara Turcească, şi dintr-alte locuri depărtate" vin şi se însoară în Muntenia fie devenind bigami, fie încălcând poruncile Bisericii care interzic a patra căsătorie.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19530 vizualizari

 • -13 (47 voturi)    
  Pe vremuri (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 18:04)

  Alexa.99. [utilizator]

  cereai o femeie in casatorie ca sa ai intimitate cu ea, ca sa te poti muta cu ea. Acum stau cu anii...prieteni. De ce s-ar mai stresa barbatii sa se si insoare cand au totul la dispozitie? Stau...prieteni cate 10 ani, pana isi da el seama ca nu va gasi o femeie mai buna si zice "OK, hai, raman cu asta..." si se casatoresc si ei la 35, 40 de ani, incep femeile tratamente de fertilitate ca sa poata avea macar un copil. Asta e, ne asumam consecintele faptului ca oferim totul de-a gata barbatilor, cu anii, fara obligatii.
  • +18 (24 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 19:20)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   De parca doar femeile au probleme de fertilitate, oho. Complicatii de la oreion , fumatul, stresul, cauze genetice etc. , au si dnii multe.
  • -2 (24 voturi)    
   Clar (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 20:19)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Institutia casatoriei e deja depasita. Primul pas e sa amane, insa tot musca de disperare pe la 40. Mai tarziu nu o sa mai muste deloc. In mod paradoxal casatoria are doar avantaje legale si financiare - pentru partenerul mai sarac evident. Parctic ne casatorim la presiunea altora (a societatii), nu pentru ca exista o nevoie reala. Ce nu inteleg sunt persoanele care se casatoresc de mai multe ori. Hai prima data erai tanar(a), nu ai stiut, ai o scuza.
   • +8 (12 voturi)    
    poate că ar fi o nevoie reală (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 20:53)

    zxcv [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

    nevoia de a nu trăi singur cuc în casă, doar tu cu tine
    • +1 (5 voturi)    
     Statistica... (Duminică, 7 iunie 2020, 10:20)

     Bibishor [utilizator] i-a raspuns lui zxcv

     ...facuta pe genunchi...amestecam mere cu pere si ies cucuvele...
    • 0 (0 voturi)    
     Nu e o nevoie reala (Duminică, 7 iunie 2020, 16:06)

     JohnR [utilizator] i-a raspuns lui zxcv

     Poti sa-ti aduci pe cine vrei cand vrei. E chiar un avantaj. Poti sa ai un animal de companie. Poti sa calatoresti.
  • +7 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 20:32)

   [anonim] i-a raspuns lui Alexa.99.

  • +6 (14 voturi)    
   sau invers (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 20:37)

   anonim8080 [anonim] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Sau stai cu o proasta 10 ani de zile si te rogi de ea sa se csatoreasca si sa faceti un copil. SI dupa 10 ani tu o astepti cu ciorbita acasa si ea te inseala cu colegul ei de servici.
  • +1 (7 voturi)    
   de ce s-ar mai stresa barbatii sa se insoare? (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 21:47)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Dar femeile de ce s-ar mai stresa?
 • +17 (21 voturi)    
  pfff.. inca o mostra de ineptie statistica (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 18:37)

  pehash [utilizator]

  1. Pune rata aia de nuptialitate pe acelasi grafic cu procentul populatiei din grupa de varsta 18-35. Sa vezi minune.. scade sau nu scade o data cu imbatranirea populatiei? ;)

  2. Procentul de copii nascuti in afara casatoriei creste raportat la numarul de nasteri, dar raportat la populatia feminina din grupa de varsta?.. Ca poate descoperi alta minune, numita "emigratie"!

  3. Distributia aia a casatoriilor dupa nivelul de instruire al sotului (de ce nu al sotiei?.. "roaba lui Dumnezeu"..) ar fi stat foarte bine cot la cot cu o distributie a intregii populatii dupa nivelul de instruire. Sa vedem si noi daca este vreo diferenta intre ele.
  • +14 (18 voturi)    
   am remarcat si eu (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 19:12)

   Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui pehash

   ca nu au nici o noima graficele astea.

   Mai exact ce informatie vrea sa se obtina din ele? Daca vrei de exemplu sa stii daca baietii cu liceul se casatoresc mai repede decat cei cu masterul, pai arata-ne procent din populatie cu liceu/master. Daca's in valori absolute e inutil... numarul masteranzilor e infim raportat la cei cu liceul terminat.
   In fine, statistica nu-i pentru oricine...
  • +1 (5 voturi)    
   corect (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 22:51)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   4. De ce nu sunt date graficele comparative pe aceleasi criterii (ocupational la sot si nivel instruire la femei)? :D
 • 0 (14 voturi)    
  foarte interesante datele.... (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 18:45)

  Georgescu En[chel [anonim]

  ...multumim pentru analiza! E o lectura reconfortanta.
 • -1 (21 voturi)    
  sa scada pana la disparitie (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 19:01)

  Je__ [utilizator]

  oricum masoara toti rahatul cu ata, nu care cumva sa le mananci averea cu alocatii, investitii in scoli, gradinite

  poporul asta isi merita soarta, pas rapid spre groapa de gunoi a istoriei....cand nu-ti iubesti copii, batranii nici nu ai ce traditie sa inchegi

  mergeti ma sa pupati bocancul si sa ingenuncheati, ca vad ca in SUA e la moda acu in timpul protestelor
  • -3 (11 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 21:44)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Aia este. Oricum suntem prea mulți pe pământ.
 • -4 (12 voturi)    
  inchideti maternitati (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 20:42)

  TrickyWicky [utilizator]

  Si apoi faceti analize.
  Nu sunteti penali??
 • 0 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 iunie 2020, 0:50)

  [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   Corect, sa creasca numarul casatoriilor (Duminică, 7 iunie 2020, 9:30)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui

   Doar intre bugetari, mai ales intre cei cu pensii speciale, cum era pe vremuri intre boieri ca sa nu se instraineze averile, si cresterea demografica tot de la ei sa vina.
   Noi astialalti, nespecialii, plecam, daca noi nu ca e prea tarziu,, ne bucuram cand ne pleaca copiii.
 • -2 (4 voturi)    
  Lipsa sigurantei zilei de maine (Duminică, 7 iunie 2020, 9:13)

  robyzs [utilizator]

  Lipsa sigurantei zilei de maine, statul te ajuta mai deloc sa intemeiezi o familie, bancile impun rate de imprumut mult mai mari decat in Vest, totul cu acordul Guvernului si a Presedintelui. Cand statul a dorit sa impoziteze bancile au iesit la TV toti analistii care sug de la BNR si care fac jocul bancilor lacome.

  S-a incurajat aparatia dezvoltatorilor imobiliari care vor profit maxim, intr-un bloc nou il auzi de la parter pe vecinul de la 5 cand stranuta.

  Statul este aici doar ca sa ia spaga si sa iti puna bete in roate daca vrei sa schimbi ceva.

  Ce familie, ce paduri, ce poluare, ce autostrazi in Moldova? Pentru guvernanti conteaza doar sa le iasa ceva cat timp sunt la butoane
 • +3 (3 voturi)    
  Dezavantajele casatoriei: (Duminică, 7 iunie 2020, 15:48)

  TheFreeOne [utilizator]

  - trebuie sa investesti o suma mare de bani in nunta (unii isi recupereaza banii, dar nu toti)
  - trebuie sa iti iei casa (toata lumea o sa te intrebe de ce nu iti iei casa)
  - trebuie sa iti iei un job bun
  - trebuie sa faci copii
  - trebuie sa te duci la spital cu copilul, unde ti se spune ca e contra cost consultatia, ca s-a stricat aparatul. Macar daca foloseau banii cu care platesti consultatia ca sa repare aparatul, dar nu, ii dai la privat, care e mana in mana cu spitalul public (au aceiasi medici). Si apoi consultatiile se deconteaza de 3 ori catre smecheri

  Avantajele: cica nu mai stai singur.
  Pai nu esti niciodata singur in casa, tot timpul ai:
  - copiii galagiosi care se joaca afara
  - caini plimbati de stapani care se latra isteric atunci cand trec unul pe langa altul
  - bormasina unui vecin, in orice directie pe 360 de grade (de exemplu, azi am detectat una la est cu o altitudine de 30 de grade )
 • -1 (1 vot)    
  Ce casatorie? Ce copii? (Marţi, 9 iunie 2020, 12:25)

  high_rez [anonim]

  Suntem o tara de lenesi si egoisti, fiecare se gandeste doar la el si cat de bune sunt avantajele sa ramai singur. Sunteti patetici.

  Nu faceti copii ca e mai usor - fac tiganii si arabii destui, o sa culegeti roadele peste cativa ani cand o sa va prinda tiganii la coltul strazii sa va intrebe de sanatate.

  Vedeti problema europei imbatranite care cauta forta de munca din regiunile sarace, vedeti problema Japoniei. Noi in Romania suntem in declin din 1990, intr-o lume in care tari precum India, China fac prea multi, noi suntem pe minus, in 50-100 ajungem la 10M :))

  Culmea ca pe vremea parintilor nostri, oamenii faceau mult mai multi copii si intelegeau bucuria si frumusetea in a avea asa ceva + o familie.

  Dar generatia lui peste dupa 90' (din care fac si eu parte) nu stie nimic altceva decat instagram, facebook si sa se planga ca nu are conditii si ca e "prea stresant" pentru ei, si prefera sa petreaca pana la adanci batraneti, imaturi.
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 17:18)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui high_rez

   "Suntem o tara de lenesi si egoisti," -> nu doar noi, de obicei tarile dezvoltate, vestice, au problema asta.
   "fiecare se gandeste doar la el si cat de bune sunt avantajele sa ramai singur" -> cum iti asterni, asa dormi. Daca nu imi asigur eu conditii bune, nimeni nu o sa faca asta pentru mine.
   "o sa va prinda tiganii la coltul strazii" -. de zeci de ani se fac eforturi de reintegrare a lor in societate, ataea fonduri europene, phare etc, nu sant sigur, dar cred ca fiecare tigan are cel putin 10 specialisti inalt calificati sa se ocupe de el, asta e senzatia. Deci, poate ca in cativa ani, procesul de integrare va fi complet.
   "problema europei imbatranite" -> cand se va acutiza aceasta problema, peste cativa ani, daca se va intampla, nu cred ca, de acolo din cer, o sa ma preocupe asta. Deloc.
   "oamenii faceau mult mai multi copii si intelegeau bucuria si frumusetea" -> fiecare cu placerile lui, eu vad familii cu multi copii care dorm in grajd si mai face cate o asociatie cheta sa le ofere conditii mai bune. Nu mi se par foarte bucuroase familiile astea numeroase.
   Nici Isus n-a avut copii.
   "Sunteti patetici" -> cei care toarna plozi si dupa aia isi cauta alt partener, si copii raman abandonati, in voia soartei, aia cum sant?

   In incheiere, ma intrebam, cum ar fi ca sa nu te mai preocupe atat de mult ce face celalalt (cat timp nu iti afecteaza drepturile si libertatile), si fecare sa isi vada de persoana proprie?
   Si cand consoderi ca esti un exemplu de urmat, iti expui realiarile, dupa care incepi sa dai sfaturi individuale celor care pot profita (cu voia lor) de ele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by