Clujenii trebuie să facă cel mai puternic efort dacă vor să își cumpere o locuință de 60 de metri pătrați fără a se împrumuta la bancă. Ei au nevoie de 139 de luni de muncă la salariul mediu din Cluj, în ipoteza absurdă că ar economisi întregul venit lunar, arată o analiză HotNews făcută pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și Analizeimobiliare.ro. Salariul mediu net în Cluj este al doilea cel mai ridicat din România (după București) de 3763 de lei, dar prețurile locuințelor sunt pe măsură. De asemenea, Clujul are o rată a șomajului printre cele mai reduse din țară, de numai 1,5%.
Evident, în interiorul Clujului există variații de preț, în funcție de zona apartamentului vizat. Arealul central și ultracentral sunt și cele mai scumpe, cu o medie de preț de 2.200 de euro pe metru pătrat util (în creștere cu 3,2% față de primul trimestru), fiind urmat de Gheorgheni - Andrei Mureșanu (unde prețurile s-au majorat cu 2,1%, până la 1.930 de euro pe metru pătrat util), la egalitate cu Plopilor (tot cu 1.930 de euro pe metru patrat, dupa un avans de 3,5%). De asemenea, locurile patru și cinci din clasament sunt ocupate de zonele Mărăști - Între Lacuri - Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.810 euro pe metru pătrat, dupa un avans de 1,8%) și, respectiv, Buna Ziua - Europa - Calea Turzii (cu 1.800 de euro pe metru patrat), arată un raport al imobiliare.ro.
După clujeni, pe locul al doilea ca intensitate a efortului pentru achiziția unui apartament se află Constanța. unde salariile sunt cu puțin peste 3000 de lei. Constănțenii au de muncit aproape 10 ani pentru a lua 60 de metri pătrați, și asta doar dacă pun deoparte tot venitul lunar încasat.
În orașul de la malul marii, arealul Faleza Nord - Trocadero - City Park Mall - Capitol - Delfinariu se situeaza, în continuare, în fruntea clasamentului zonelor cu cele mai scumpe apartamente: prețul mediu solicitat de catre vânzatori ajunge, aici, la 1.440 de euro pe metru patrat util. Pe urmatoarele locuri se gasesc, la foarte mica distanță între ele, zonele Central - Ultracentral - Peninsula ( 1.270 de euro pe metru patrat), urmata de Tomis III - Dacia - Tomis II - Brotacei - Tomis I (1.260 de euro pe metru patrat), apoi de Tomis Nord - Inel II - Inel I - Primo - Far (+1,7%, pâna la 1.250 de euro pe metru patrat) și, respectiv, Casa de Cultura - Tomis Plus (1.240 de euro pe metru patrat), mai arată imobiliare.ro.
Bucureștiul nici nu intră în topul celor mai scumpe orașe, calculat ca luni de muncă necesare pentru a cumpăra o locuință, iar Giurgiu, Reșița și Alexandria sunt orașele cele mai ”abordabile”, fiind necesari circa 5 ani de muncă.
Oricum, nu era mare diferenta. cateva zeci de euro primul + 15% al doilea. Mai pui doua pe numele sotiei, copiilor, parintilor, matusii Tamara...
De-aia stau si azi o gramada de apartamente goale si preturile cresc in timp ce populatia scade.
Analiza HN lasa impresia gresita ca asa-zisele orase "abordabile" sunt atragatoare. De fapt nu este asa, fiind foarte greu sa iti gasesti un loc de munca platit decent acolo.
Cand dorel se apuca sa faca statistici si compara pretul pe metru patrat din principalele municipii cu salariul mediu pe tot judetul, raportul este umflat artificial. In plus, aceste statistici se fac raportate la "venit", nu la "salariu"...
"De fapt nu este asa, fiind foarte greu sa iti gasesti un loc de munca platit decent acolo. "
Chiar mai rau!
Nu doar pentru cei in activiate, ci si pentru rentieri sau pensionari, astfel de orase PAR atragatoare (case ieftine, chirii mici, costul vietii redus) dar de fapt nu sunt de loc - lipsesc utilitatile, asistenta medicala, comunciatiile ...
De un fenomen asemanator, chiar daca la alta scara, se plange administratia din Hong Kong. Traiul de zi cu zi costa atat de mult in Hong Kong incat multora dintre cei nascuti acolo simt le e frica ca pe termen lung o sa moara de foame. Asta desi economia locala e extrem de dinamica, chiar mai ceva decat aia din China continentala.
Ce-i drept, aia va afecta pe termen lung mediul economic, nivelul de trai si stilul de viata. Da' va dura mai mult de doi ani pana la schimbari semnificative.
Chinezii au de mii de ani o cultura a asimilarii fortate. La origine, acu vreo 4-5 mii de ani, China nu era nici pe departe atat de uniforma cultural cum e acuma. In fapt, nici acuma, daca lucrurile ar fi lasate libere, China n-ar avea asa o mare uniformitate culturala cum vrea guvernul sa para din exterior. Asa ca la ei are loc o politica crunta de deznationalizare pentru majoritatea minoritatilor etnice. Doar ca de aia, ca de multe alte porcarii care se intampla in China, nu se prea aude in exterior.
Aia o sa faca si in Hong Kong. Chiar daca in cei aproape 150 de ani cat au guvernat Hong Kong-ul britanicii s-a format o cultura aparte, specifica locului, diferentele fata de China continentala nu-s atat de mari cum sunt cele dintre chinezii Han, care-s majoritari in China, si uiguri sau tibetani. Asa ca odata ce elitele se vor da pe brazda, si populatia va fi convinsa, cu binele sau nu, sa accepte regimul politic dictatorial al guvernului central, interventia n-o sa mai fie asa dramatica ca acuma.
Ca pozitie geografica, as prefera Resita, Targoviste sau Turnu-Severin, m-am saturat sa fiu calificat drept "mitic sudist dambivitean", dar cate joburi gasesti acolo?
Asta este adevarat!
"alte orase din Romania, chiar daca nu musai multe, sunt mai atractive. "
CARE ar fi acele orase?
Si daca ma simt mai atras si vreau sa ma mut acolo, CUM pot convinge firma la care lucrez, cu 260 de angajati, sau firma-mama din Germania, cu peste doua mii de angajati, sa deschida o filiala la Oradea, Suceava sau Sibiu??
Potential, daca te muti in alt oras, tre' sa accepti si o scadere de leafa, in valoare absoluta. Ceea ce nu musai ar reprezenta o scadere a nivelului de trai sau a capacitatii de economisire. Daca de ex. in Bucuresti ai leafa de 100 de lei, din care 10 lei pui deoparte pentru concediu, avans la masina noua sau la casa, zile negre sau pur si simplu din spirit de economisire, aia inseamna ca traiul cotidian te costa 90 de lei. Daca in Oradea ai leafa de doar 80 de lei, avand in vedere ca-n Oradea costul vietii e semnificativ mai redus, poate chiar la jumatate (fara banc), ai cheltui doar 45 de ani cu traiul zilnic, si-ai pune deoparte 35 de lei - mai bine de dublu fata de Bucuresti. Evident, cifrele astea-s pura imaginatie, da' in multe situatii raportul cam de-asa natura iese.
De pe 17 martie lucrez cam o saptama de acasa, una la birou.
Iar pe 7 august am facut MUTAREA, planificata de mult - firma s-a mutat in alt spatiu, c sa incap bine toti cei 267 de angajati, si facilitatile de productie.
Chiar azi am vazut destule incaperi mai mult goale, colegii lucreza de acasa, dar spatiul de birouri ramane, si firma plateste pentru el!
nu am auzit de reduceri de chirie ...
Se considera ca panemia este ceva temprar, o situatie anormala, care O SA TREACA!
Evident, pe termen mai lung o sa existe schimbari. Da' alea n-o sa se intample peste noapte, si revenirea le vechile obiceiuri va fi foarte rapida, dupa ce vaccinurile devin disponibile pe scara larga.
Cu sau fara pandemie, mi se pare un pic excesiv, dar va rig sa va uitati sa vedeti ca nu se opresc de loc constructiile!
De acord cu colaborarea dificila, iar aia cu trainingul este foarte reala: sefa, care are doi copii mici, vroia sa lucreze de acasa, dar luni trebuie sa se duca, exact pentru trainingul unui nou angajat.
Spatiul nostru este amplu, dar daca am fi toti prezenti la birou, riscul de contaminare ar fi excesiv, pe cand alternanta "50% de acasa si 50% de la birou" asigura o distantare fizica suficienta!
Deci mai avem putin si ni se indeplineste visul de a trai ca in vest...
Romanii prefera sa-si cumpere locuintele motivati de acelasi factor care pe occidentali ii face sa stea in chirie o viata. La ei, statul te sustine. Sistemele de ajutor social functioneaza. Somajul iti permite sa traiesti. Daca ajungi in strada, da' esti in stare sa intretii un apartament, iti plateste statul chiria, cel putin temporar. La noi nu-ti poti plati chiria din somaj, si ajutorul de la stat e pe termen limitat, dupa care ajungi in strada si mori de foame. Asa ca si nemtii si romanii sunt motivati unii sa stea in chirie si altii sa-si cumpere locuinte cat de mici si prapadite dar care sa fie ale lor de acelasi factor: sistemul de ajutor social.
Atat ca pe la 40 ti se schimba drastic prioritatile.
Dar chiar daca iti transferi 100% constiinta intr-un format electronic, tot vor exista niste cheltuieli de intretinere, care te impiedica sa pui deoparte 100% din bani. Ba chiar un munte de servere are nevoie de mai mult loc, sisteme de racire si consum energetic decat un om "natural"...
Realist, CE procent din salariu poti pune deoparte, fie ca esti cyborg, fie ca nu?
Daca stai in chirie, dai bani din care nu mai vezi niciodata nimic. Daca iei un apartament in rate, dai aceeasi bani, dar si daca la un moment dat ajungi in imposibilitate de plata, tot nu pierzi tot, ca dupa ce vinde banca la licitatie apartamentul poate-ti mai pica si tie ceva. Daca ajungi la sfarsitul creditului, ai avut aceleasi costuri cu statul in chirie (probabil mai mici, ca rata la banca nu creste la fel de repede ca chiriile), da' mai ti-a iesit si-un apartament.
Costurile-s cam la fel, la ambele variante. Pe varianta chirie garantat nu ramai cu nimic. Pe varianta cumparare cu credit in cel mai rau caz nu castigi nimic, pe varianta cea mai buna ramai cu un apartament. De ce-ai prefera varianta in care garantat nu ramai cu nimic?
Daca Romania are 18.3 milioane de locuitori in Moldova locuiesc 4.2 milioane deci ar fi trebuit o reprezentare de 23% din tabel. Am gasit doar Iasi, Suceava si cu indulgenta Galati adica 3 puncte din 25, adica 12%.
Macar daca erau alese dupa marime, deci Bacau, Botosani si Focsani unde sunt ?