Majorarea cu 40% a pensiilor va crește gradul de inegalitate. Ce soluții există

de DP     HotNews.ro
Luni, 5 octombrie 2020, 13:29 Economie | Finanţe & Bănci


Cresterea cu 40% a pensiilor va costa Romania
Foto: Pixabay
Orice creștere a pensiilor este binevenită, mai ales când te uiți la distribuția nivelului pensiilor. 37% din 4,67 milioane de pensionari trăiesc cu sub 1000 de lei pe lună, scrie Marian Șerban, CFA România. 82.7% trăiesc având pensii sub 2000 de lei pe lună! Unii trăiesc în mediul rural și de bine de rău reușesc să își procure alimentele din grădina proprie, dar pensionarii care locuiesc în mediul urban? Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: cum ajungi la acești oameni cu un mesaj, astfel încât să înțeleagă aspectul aberant al majorării cu 40%, fără sa faci referire la PIB, rating, finanțe?

Majoritatea parlamentară actuală a votat cât mai aproape de alegerile locale amendarea rectificării bugetare, astfel încât pensiile să fie majorate cu 40% conform legii aprobate de Parlament in 2019, în loc de 14%, realizat de guvernul actual in septembrie. Impactul bugetar este covârșitor, fapt subliniat în mod repetat de către analiști din BNR, asociații profesionale și ONG-uri, agențiile de rating, Comisia Europeană și va avea ca efecte probabile: dificultăți în ceea ce privește finanțarea deficitului bugetar, explozia datoriei totale/PIB, retrogradarea rating-ului suveran al României, deprecierea monedei na.ionale, majorarea dobânzilor pe pia.a internă (inclusiv ROBOR și IRCC), majorarea taxelor indirecte (TVA) și un posibil program de asistență cu FMI, mai spune Șerban într-un articol publicat în newsletterul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari.

Articolele prin care se explică impactul unor astfel decizii, deși argumentate clar, transparent, nu ajung la oamenii de rând, pentru că majoritatea pensionarilor nu au pregătirea necesară si nici disponibilitatea de a înțelege diversele efecte negative directe sau ulterioare ale unor astfel de măsuri.

Și de ce ar înțelege? Pe de o parte, există politicieni ce manipulează electoratul, fără a promova o viziune de țară, ce nu discută și nu realizează investițiile necesare pentru dezvoltare. Aceștia vor putere și bani. Iar pe de altă parte se contureaza un nou tip de politician care a ales corect mesajul anul acesta: investiții si majorări etapizate ale pensiilor.

Orice creștere a pensiilor este binevenită, mai ales când te uiți la distribuția nivelului pensiilor. 37% din 4,67 milioane de pensionari trăiesc cu sub 1000 de lei pe lună! 82.7% trăiesc având pensii sub 2000 de lei pe lună! Unii trăiesc în mediul rural și de bine de rău reușesc să își procure alimentele din grădina proprie, dar pensionarii care locuiesc în mediul urban? Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: cum ajungi la acești oameni cu un mesaj, astfel încât să înțeleagă aspectul aberant al majorării cu 40%, fără sa faci referire la PIB, rating, finanțe?

Problema care trebuie pusă este cea a inegalității pensiilor, amplificată de majorarea punctului de pensie, care este complet împotriva bunului simț și solidarității sociale.

Un pensionar cu o pensie de 1000 de lei, va primi în plus 400 de lei, în timp ce unul cu o pensie de 4000 de lei, va primi 1600 de lei. O astfel de frază simpla ar fi înțeleasa de pensionari!

Efortul bugetar suplimentar în fiecare an, aferent doar majorării cu 40%, va fi de cca. 45 miliarde de lei. Impactul bugetar total este de peste 10% din PIB sau 110 miliarde lei.

1,7 milioane de pensionari primesc 5,5 miliarde din cele 45 de miliarde. Adică 37% din totalul pensionarilor primesc 12% din suma alocată suplimentar. 808.000 de pensionari primesc 24 de miliarde. Adică 17,3% primesc 53,6%. Este echitabil? Este în regulă? Este normal să comunici asta pensionarilor?

Este etic să le transmiți că așa se împarte o majorare complet aberantă a pensiilor? Consider că este etic pentru ca aceasta este realitatea. Sper ca astfel să înțeleagă aberația unor astfel de promisiuni, natura celor care fac astfel de promisiuni. Este imoral, pentru că în loc sa iți înfrumusețezi „casa” prin investiții, ademenești electoratul cu bani ce nu sunt ai tai, nu i-ai produs datorita priceperii în guvernare. Este imoral, pentru că profiți de mizeria în care trăiesc milioane de pensionari, deși nu faci decât sa amplifici sărăcia, inegalitatea.

Ce mesaj ar trebui transmis concret si curajos pensionarilor:
 • orice majoritate parlamentară viitoare să reformeze sistemul de calcul al pensiilor (o soluție ar putea fi introducerea unor diverse paliere pentru punctele de pensie) astfel încât orice majorare ulterioară să se realizeze în procent mai mare pentru cei cu pensii mici. Un exemplu similar este in tenis: cei care ajung în tururile inferioare la un Grand slam primesc an de an premii mai mari decât cei ce ajung in semifinala sau finală (Ex. -> Australian Open)
 • o astfel de promisiune poate atrage voturilor pensionarilor care câștiga sub 2.000 de lei. Poate ar trebui dat si un exemplu, daca mărești cheltuiala totală cu 10% pe an (adică 11.25 miliarde) și, după reformarea sistemului de calcul, implementezi procente de majorare diferite, atunci lucrurile pot arata mult mai echitabil.
 • un apel privind un pact social cu pensionarii: reformarea modului de calcul + efectuarea de majorări etapizate, dar cu procente decente (maxim 10% pe an) in schimbul promisiunii unei accelerări a investițiilor, care sa permită atragerea de investiții străine, realizarea de venituri bugetare mai mari, creșterea investițiilor în educație, si eventual stoparea migrației tineretului din România și reîntoarcerea unora dintre romanii plecați din țară în anii ’90 și 2000.
Este nevoie de creativitate si comunicare excelentă din partea guvernului pentru a rupe acest cerc vicios imoral, alimentat de promisiuni populiste din partea unor forțe politice fără viziune pentru România, conchide Șerban.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22470 vizualizari

 • +14 (32 voturi)    
  ce spui tu?!? (Luni, 5 octombrie 2020, 13:56)

  Nevermind [utilizator]

  "Problema care trebuie pusă este cea a inegalității pensiilor, amplificată de majorarea punctului de pensie, care este complet împotriva bunului simț și solidarității sociale."

  Pentru pensiile bazate pe CONTRIBUTIVITATE? Pai ala care are 4k ron, a CONTRIBUIT, micule socialist. Foarte tare... Unde era solidaritatea aia cand aia care au contribuit bagau overtime si ceilalti relax? Cand aia invatau noaptea si munceau ziua si altii nici/nici? Cand unii dadeau bani pe carti si altii pe concedii? Mda... Nu mai bine iti donezi TU tot ce ai saracilor, ca sa-i "ridici"? Pastreaza doar cat vor avea si ei. Baga solidaritate, scumpete.

  Macar daca te refereai la aberatiile de pensii speciale, care ar trebui desfiintate si trecut la contributivitate.
  • -4 (4 voturi)    
   pensii contributive (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:39)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   primesc doar o parte din pensionarii militari; cei care nu au renuntat la "pensiile Boc"; si pensiile lor au fost gresit calculate, in majoritatea cazurilor; "s-au pierdut" actele din arhivele MApN.... Chiar in perioadele cu salarii mari; si pensiile au fost calculate -pe perioada respectiva- pe baza pensiei medii civile; adica rahat pe bat;
   de altfel, cei cu pensii contributive nu vor avea pensiile marite; nici nu le-au avut cu cei 14%; prin lege; ei doar beneficiaza de indexari, daca guvernele binevoiesc sa respecte legea; unele (Ponta, VVD) nu au respectata legea; nu au indexat sau au indexat doar la 30% din inflatie;
   prin urmare, toata teoria dvs. referitor la pensii contributive este nula...
   • +4 (6 voturi)    
    sula si prefectura (Marţi, 6 octombrie 2020, 11:58)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

    Vorbim de un principiu sau cazuri particulare?

    La vremea respectiva, dobiboc nu a putut sa-si argumenteze coerent o masura buna, singura dealtfel: toti pensii bazate pe contributivitate. Prima varianta, pana sa apara exceptiile, incepand cu exceptionalii de la ccr care dadeau "erate".

    Din ce-mi amintesc, la vremea respectiva, boc a propus in cazul militarilor sa li se calculeze punctul de pensie raportat la salariul mediu din anul contributiei "ca si cum ar fi contribuit". Solutia mi s-a parut fair.

    Cazurile prezentate de tine, cand statul a "pierdut" acte, ar trebui rezolvate prin gasirea/reconstituirea lor, nu solutii din "pix". Stiu ca salariile erau mai mari si nu li se retineau/plateau sume ca civililor, dar solutia lui boc era decenta, chiar daca ar fi rezultat niste pensii un pic mai mari. Un pic mai mari sunt diferite insa de specialele calculate pe baza ultimelor x luni ;)
  • -1 (1 vot)    
   ce spui tu!? (Marţi, 6 octombrie 2020, 18:38)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Cand sau dat pensiile speciale n-au mai fost inegalitati intre pensii???NISTE HOTI SI LEPRE SUNT GUVERNUL SI PRESEDENTIA!!!
   • +3 (3 voturi)    
    ?!? (Marţi, 6 octombrie 2020, 23:30)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui gillda_47

    Ce treaba au alea pe contributivitate REALA, pe care asta le-ar vrea plafonate, si aberetiile de pensii speciale?!?
 • -5 (17 voturi)    
  Cum (Luni, 5 octombrie 2020, 13:56)

  coor [utilizator]

  ajungi la acești oameni cu un mesaj, astfel încât să înțeleagă aspectul aberant al majorării cu 40% ? Iata raspunsul MEU de inginer : le spui sa-si imagineze cum ar fi sa li se ia 40 % , cam asa ar arata bugetul dupa treaba asta . Mai simplu nu cred ca se poate .
 • +5 (19 voturi)    
  CCR (Luni, 5 octombrie 2020, 13:59)

  andimi [utilizator]

  bineinteles ca totul e aberant, insa guvernantii nu stiu sa explice. Cum sa dai unui amarat cu 1000 lei doar 400 de lei si 4000 de lei unui fost bugetar de lux care are acum pensie de 10.000 lei!!! Insa, trebuie reformata obligatoriu CCR, acolo sunt principalele obstacole, pentru ca PSD-istii, dornici sa isi protejeze clientela formata din fosti militieni si bugetari cu functii, va contesta si va castiga mereu acolo. Tocmai pensionarii de lux ai CCR, fosti judecatori, nu vor fi de acord cu plafonarea maririi pensiilor, invocand discriminari si alte prostii! Dar PNL nu e capabil sa explice public asta.
  • +9 (13 voturi)    
   pensiile speciale nu cresc cu 40% (Luni, 5 octombrie 2020, 14:22)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   doar partea contributiva care se deconteaza de la casa de pensii.
   Sunt foarte putini pensionari cu pensii normale de peste 3000 lei (dupa marirea cu 14%): sub 350 mii
   • -4 (10 voturi)    
    sa va (Luni, 5 octombrie 2020, 15:13)

    zot [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    fie rusine in fata copiilor si mai ales a parintilor;
    daca a-ti avut asa ceva
    • +7 (13 voturi)    
     Un pic de istorie? (Luni, 5 octombrie 2020, 16:05)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui zot

     Parintii mei au muncit in conditii grele, muncitori cat 5-6 si au pensii peste 2500 fiecare. Pe munca, nu pe intins mana ...
     PSD a guvernat 6 din ultimii 8 ani.
     In guvernarea Ponta, indexarile pensiilor au fost modice, 5% pe an. In guvernarea Dragnea, cresterile din primii 3 ani au fost de 350-400 lei la punctul de pensie, dar se promitea o crestere de 510 lei cu 2 luni inainte de alegeri ... dupa ei potopul, pe pariu ca dadeau vina pe COVID? Stiti de memo-ul lui Teodorovici ca nu erau bani pentru 40% (la nivelul lui 2018)
     La alocatii, majorarile au fost asa:
     - 2008 - 40 lei
     - 2009 - 42 lei
     - 2015 - 84 lei (Ponta era PM de 3 ani, si se terminase si criza). Obligat de PNL dupa ce s-a spart USL.
     - 2019 - 150 lei (PSD avusese 2 ani jumate de guvernare, 3 guverne). Din nou obligat de PNL, dar si atunci a fost un pic de scandal
     Atunci nu era urgent?
     • +1 (5 voturi)    
      Recurs la istorie (Luni, 5 octombrie 2020, 20:00)

      tedycv [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Nu contest ca mulți cetățeni romani au muncit si chiar din greu. Dar atunci când afirmi ca părinții tai au muncit “in condiții grele ... si au pensii peste 2500 lei fiecare” cu certitudine ești paralel cu subiectul. Eu am 68 ani, am fost inginer in industria aeronautica timp de 31,8 ani la care se adauga si cei 5 ani de facultate si am o pensie bruta de 2626 lei si net 2563 lei (pentru ca ce depășește 2000 este impozabil).
      Eu nu ma plâng si nici nu doresc indexarea pensiilor, pentru ca aceste măriri politice duc la explozia prețurilor, deci vor duce la scăderea valorii reale a veniturilor din pensie, chiar dacă pensia mea de 2563 lei pare MARE!
      Dar tu, pentru cine faci aici tu aici atâta “istorie” dacă nici măcar nu știi cum este sa trăiești din pensie, mare sau mica, meritata sau nemeritata, câta vreme nu ești pensionar?
      • 0 (4 voturi)    
       Felicitari, traiti mai bine decat 75% din angajati (Marţi, 6 octombrie 2020, 1:32)

       jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

       2500 e si 75% din salariul mediu net.
       40% dintre angajati au sub 1500 net - plus ca multi nu au locuinta in proprietate, au copii de crescut si nu au timp sa faca piata sau sa pregateasca masa ceea ce e mult mai ieftin.


       https://www.wall-street.ro/articol/Careers/248017/distributia-salariilor-in-tara-noastra-1-din-4-romani-castiga-salariul-minim-iar-altii-iau-pana-la-120-000-de-lei-pe-luna.html

       Ai mei traiesc modest, dar se descura destul de bine, chiar economisesc.
       Tatal meu a muncit vreo 45 ani, de la tractorist la lacatus, functionar pe la aprovizionare in delegatii, lucrat in acord si ore suplimentare sau chiar paznic in ultimii ani. Nu i-a fost rusine sa munceasca, ne-a tinut la scoala.
       45 ani in care esti platit si se considera puncte de pensie conteaza ... El ia ceva mai putin vreo 2300, mama are vreo 2700 ca a lucrat 30 ani la special (conducator de activitate, dar fara studii superioare sau plata suplimentara)
   • -3 (11 voturi)    
    S-o crezi tu ca e fara speciale! (Luni, 5 octombrie 2020, 16:29)

    all23 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Oare pensia speciala nu e in puncte de pensie ? Daca se mareste punctul se mareste si speciala ....
    • +8 (8 voturi)    
     pensia speciala s-a marit deja anul asta de 2 ori (Luni, 5 octombrie 2020, 16:52)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui all23

     cu aproape 10%
     Ele nu se exprima in puncte de pensie pentru ca nu sunt platite din fondul casei de pensii (doar partial partea contributiva la cele nemilitare), ci din buget.
     Se indexeaza anual cu rata inflatiei (daca e pozitiva).
     Daca creste punctul de pensie, atunci partea care se ia de la buget e mai mica, restul s-ar lua din fondul de pensii (care e pe deficit din 2008, deci tot de la buget).

     https://lege5.ro/Gratuit/ge3dqmrzgi4q/ordonanta-de-urgenta-nr-59-2017-privind-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-din-domeniul-pensiilor-de-serviciu
 • +5 (15 voturi)    
  Ce uita sa spuna autorul - contributiile (Luni, 5 octombrie 2020, 14:04)

  jorj_bv [utilizator]

  Romania are un ecart foarte mare intre salarii - de altfel 2.5 milioane (din 6) de angajati au salariul minim - in jur de 1500 net. In Europa inteleg ca e un proiect sa fie minimul 60% din mediu - la noi 40% (si taxele la fel procentual).

  Majoritatea celor cu pensii mici sunt cei care au avut contributii foarte mici:
  - angajati la CAP (desfiintate de 30 ani)
  - vechime putina (chiar si 10-15 ani)
  - salariul minim
  - evaziune (munca la negru sau gri - minim plus plic)
  - inselaciune (muncitori fara carte de munca sau cu norma partiala, fara stiinta angajatului)
  - munci la negru in alte tari (infirmiere, bone, infractionalitate)

  Romania nu mai are insa nici un cult al muncii: multi prefera sa isi traiasca zilele de azi pe maine in subzistenta decat sa incerce sa scape de acolo - uneori nu sta doar in ei, dar unii nici nu incearca. Plus emigratie, chiar si sezoniera, spor natural negativ.
  Asta a dus ca raportul angajati / pensionari sa fie aproape 1:1. Sistemul de pensii publice e o schema Ponzi, el functioneaza daca baza de contributori depaseste semnificativ pe cea de recipienti.
 • +9 (13 voturi)    
  ajutor (Luni, 5 octombrie 2020, 14:09)

  gpavel [utilizator]

  pensiile nu sunt ajutor social(cu exceptia "pensiilor"sociale),deci ce relevanta are aici"inegalitatea",aceiasi relevanta ca la inegalitatea salariilor,.....,etc!!
 • +9 (15 voturi)    
  Solutia este simpla (Luni, 5 octombrie 2020, 14:14)

  Ion_2 [utilizator]

  Solutia este simpla:

  1.)Plafonarea pensiilor la o limita maxima
  Un exemplu din SUA : "$2,265 for someone who files at 62" textul integral aici : https://www.investopedia.com/ask/answers/102814/what-maximum-i-can-receive-my-social-security-retirement-benefit.asp

  2.)Pensiile de "servicii" ar trebui defalcate in parte contributiva si parte necontributiva .
  Partea necontributiva ar trebui limitata la un maxim pentru toata lumea indiferent de tipul de munca prestata in trecut

  3.)Ar trebui desfiintate pensiile speciale incepind cu o anumita data iar pentru cele deja existente ar trebui sa se aplice punctele 1.) si 2.)

  Nu cred ca va fi aplicata vreodata pentru ca toti beneficiari de pensie speciala se vor opune si din pacate numarul lor este in continua crestere.
  • +4 (6 voturi)    
   nu e chiar asa (Luni, 5 octombrie 2020, 14:47)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ion_2

   Uite mai complet:
   https://www.ssa.gov/news/press/factsheets/colafacts2020.pdf

   1. Ai contributie cu 10pp mai mica, 15% vs 25%
   2. Este plafonata. La noi nu (mai) e. Lasa ca la ei mai ai exceptii/deduceri.

   Mai usor cu cherry picking sau comparat mere cu pere ;)
  • +2 (4 voturi)    
   ce ai dat tu nu e pensie contributiva (Luni, 5 octombrie 2020, 15:23)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Ion_2

   ci un fel de pensie minima, dar diferentiata pe vechime
 • 0 (6 voturi)    
  sa facem un calcul (Luni, 5 octombrie 2020, 14:17)

  jorj_bv [utilizator]

  Ce inseamna pensie sub 1000 lei cand punctul de pensie e de 1442? Deci sub 70%
  Numarul de puncte de pensie e dat de impartirea sumei raportului intre salariul primit si salariul mediu pe economie la numarul minim de luni de contributie (sa zicem 30 ani).
  Daca ai muncit pe salariul minim cel mai probabil nu ai pregatire, deci puteai sa muncesti de la 18-19 ani la macar 60, deci aveai 40 ani de munca.
  Salariul minim e mai nou cam 40% din cel mediu.
  40*12*40% / 30 / 12 = 53% din punctul de pensie
  Pe de alta parte, daca ai avut doar 15 ani de cotizare sa zicem pe salariul mediu:
  15*12*100% / 30 / 12 = 50% din punctul de pensie
  In ambele cazuri rezulta o pensie mai mica decat "pensia minima", acum 800 lei, iar in completare se pun bani de la buget.
 • -1 (9 voturi)    
  cred ca e (Luni, 5 octombrie 2020, 14:17)

  victor L [utilizator]

  o formulare gresita:
  "Un exemplu similar este in tenis: cei care ajung în tururile inferioare la un Grand slam primesc an de an premii mai mari decât cei ce ajung in semifinala sau finală (Ex. -> Australian Open)"
  NB,
  cei care au pensii mici, nu au ani multi de vechime in cimpul muncii.
  • +1 (5 voturi)    
   Manipulare - fondul de premiere e mai mare (Luni, 5 octombrie 2020, 15:43)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   pentru ca sunt mai multi.
   E doar un singur castigator, dar si ceilalti primesc cate ceva. Sa nu uitam ca din fiecare runda jumatate castiga (deci vor lua cel putin suma din categoria superioara) si jumatate pierd (deci raman cu ce au castigat pana atunci).
   La categoriile foarte mici (de ex calificari), premiile nu scad foarte mult pentru ca apar cheltuieli cu transport, cazare, staff. Astfel, doar tenismenii deja bogati fara sanse reale ar veni la un turneu aflat la capatul lumii (daca nu au sanse sa-si amortizeze macar deranjul).
 • +8 (14 voturi)    
  rezolvarea (Luni, 5 octombrie 2020, 14:24)

  mos ion roata [utilizator]

  este foarte simpla,dar trebuie curaj si bun simt din partea politicienilor:
  Se impoziteaza cu 99%toate pensiile cu conditia ca suma ramasa sa nu fie mai mica decat suma stabilita prin contributivitate.Acolo unde nu au fost contributii se ia in calcul salariul primit.Orice alta reglementare nu se mai poate lua in considerare in viitor.
 • +2 (10 voturi)    
  no shit?! (Luni, 5 octombrie 2020, 14:58)

  liviu_ [utilizator]

  asta ca sa nu vb de problemele financiara majore care o sa le intampline romania...

  si tot privatii astia nenorociti, injurati de toata lumea, o sa plateasca...

  apropos... interesant cum aici CCR nu a respins ca nu au fost bagate in lege si metodele de finantare, la DNAu padurilor a respins... e ca si cand CCR nu judeca constitutionalitate, ci interesul propriu...
 • 0 (6 voturi)    
  majorare progresiva (Luni, 5 octombrie 2020, 17:25)

  anion [utilizator]

  In primul rand un guvern trebuie sa limiteze punctajul maxim care se plateste. Pensia minima este 900 lei adica 900/1442=0,625 punctaj minim. Daca limitam pensiile contributive la 6,25 punctajul maxim adica de 10 ori pensia minima, se creaza posibilitartea majorarii diferentiate a oricarui procent propus. Sa consideram ca maximumul este 10%. Cei cu 0,625 punctaj vor primi 10% iar cel cu 6,25 punctaj va primi 1%. Ce procent va avea unul sa zicem cu 2,54326 ? 10- (2,54326/0,625)=10-4,06922=5,93078. Acesta este procentul pe care-l calculeaza softul calculatorului. Ati inteles?Un guvern poate schimba plaja 8, 10, 12 ori pensia minima, dar s-o faca odata, calculul ramane valabil in orice situatie.
  • -1 (3 voturi)    
   credeti ca va admite CCR-ul (Marţi, 6 octombrie 2020, 9:42)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui anion

   Limitarea pensiilor?
   Judecatorii de la CCR in mod special sunt beneficiari de pensii speciale care depasesc orice plafon de bun simt.

   Nu tine numai de guvern aceasta lege.
   • -2 (2 voturi)    
    CCR nu se baga. (Marţi, 6 octombrie 2020, 10:46)

    anion [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Nu este vorba de limitarea pensiilor! Exista acum o pensie minima adica limita inferioara dar in sus cat te duci? de 10, 20, 100 de ori pensia minima?. De aceea am zis limitarea adica acum poate fi limitat la cat exista in acest moment in plata daca guvernului ii convine.
  • 0 (2 voturi)    
   pai ce sens mai are calculul? (Marţi, 6 octombrie 2020, 15:18)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui anion

   practic ai dat o suma identica la toti indiferent de contributie, vechime, etc
   Daca aplici de cateva ori asta practic va ramane doar o ordonare in functie de contributivitate, dar cuantumul nu va fi proportional cu contributivitatea.
   De ex, daca dai 400 de lei unuia cu 800 si 400 de lei unuia cu 1600, va rezulta 1200 vs 2000
   Pensiile mici sunt la cei cu contributii mici, care se inscriu in una sau mai multe din urmatoarele:
   - CAP (inchise de 30 ani)
   - vechime mica
   - salarii mici
   - evaziune (munca la negru, la gri =minim+plic, norma partiala)
   - munca in gospodaria proprie, patroni, PFA, etc
   - munca in strainatate (la negru sau o perioada prea scurta)
 • 0 (8 voturi)    
  Există soluții matematice mai corecte (Luni, 5 octombrie 2020, 17:44)

  nick24 [utilizator]

  de exemplu cine are vechime incompletă în muncă va primi 500 lei, cine are vechime completă în munca va primi 1000 de lei ( cu paliere pt diferite vechimi) Apoi se adaugă pensia obținută pe puncte ( pt că trebuie încurajate munca și stagiul complet) Valoarea punctului de pensie de la care se pleacă este în așa fel încât să fie per total o majorare a pensiei de 14%.
  Adică să zicem că acea parte fixă să reprezinte 40-50% din totalul pensiei.
  Deci la vechime completă se adună 1000 de lei plus să zicem valoarea punctului de 800 de lei pt a ieși aceeași pensie ca acum pe medie.
  Majorările pot fi făcute fie la valoarea fixă fie la cea variabilă pe puncte, fie la ambele, după cum se dorește în functie de încercări pe mai multe valori de pensii.

  Dar adevărul este că totuși cea mai echitabilă metodă de calcul al pensiei este tot pe puncte, dar cu scoatetea coeficienților de corecție și egalizarea între bărbați și femei. E prevăzută în noua lege a pensiilor.
  • 0 (6 voturi)    
   cultivarea cultului muncii- (Luni, 5 octombrie 2020, 20:02)

   richter [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   cresterea productivitatii, posibilitati continue de recalificare si specializare,(pt. orice categorie sociala, profesionala si varsta) activitate lucrativa pana tarziu-(ca la tara sau ca in Japonia unde oamenii lucreaza cat ai tine sanatatea- si e bine si pentru batrani sa fie activi si sa se simta utili- stiu ce spun, sunt implicat ) cultivarea unor asteptari realiste vs. o legislatie echitabila, nu "daruri" electorale, sau,mai rau, alocarea unor drepturi prezentate ca niste "binefaceri" sau "cadouri" din partea guvernului/partidului aflat la conducere, ca o solutie pe termen lung,si ,deloc de neglijat, investitii/economisiri sanatoase dpdv. financiar
  • +1 (3 voturi)    
   solutii matematice (Marţi, 6 octombrie 2020, 10:49)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Nu am gasit nici o formula matematica in postare care sa fie supusa rationamentului. ''Daca'' inseamna probabil si variabil.
  • 0 (0 voturi)    
   Discutii (Marţi, 6 octombrie 2020, 21:08)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Cei iesiti la pensie anul asta au obtinut 40% inainte sa se intample din cauza transferului contributiei ce a cauzat cresterea artificiala salariului brut, plus legea salarizarii unitate (adica dublarea salariilor bugetarilor plimbatori de hartii).
   Nu stiu daca a stiut cineva din guvern de aberatia asta, ca puteau sa o proroge inainte de adoptarea bugetului. Erau ocupati cu motiunea., dar si cu anticipatele.
   Cresterea cu inca 20% a circa jumatate din pensii nu e chiar de dorit ... Pentru PSD nu a fost o prioritate egalitarismul, important a fost populismul. Romania e o societate patriarhala in care femeia face majoritatea menajului, iar daca a ieiit la pensie ceva mai devreme e pentru ca a nascut (dar cele iesite la pensie in anii '-97-2000 au fost obligate de sistem ca sa nu iasa in somaj), iar daca au iesit la 55-57 s-au apucat de crescut nepoti.
 • +4 (12 voturi)    
  Majorare pensii (Luni, 5 octombrie 2020, 19:33)

  ISoli [utilizator]

  Acesti oameni ori sunt habarnisti sau sunt asumat niste ticalosi.
  Voi cum v-ati simti daca banca la care va tineti economiile v-ar sifona banii din depozite?!
  Cum poti trata atat de discretionar subiectul pensiilor? Probabil pentru a acoperi o mare delapidare cu o alta mai mica!
  Iata despre ce este vorba: pilonul 1 a fost epuizat prin sifonare catre bugetul de stat si acum li se spune contribuabililor ca nu mai sunt bani pentru marirea pesiilor! Cum poti sa spui asemenea aberatii, cand este este vorba despre generatiile de pensionari care in anii 1990 si 2000 au platit contributii de 120% RAPORTAT LA SALARIU (aproape 20 de ani) si apoi de 70%. Acestor generatii care i-au tinut in spate prin contributiile lor si care prin marimea contributiilor platite au sperat ca isi vor asigura pensii decente, acestora li se spune ca n-au dreptul la ceea ce au platit dinainte?
  Apoi luati in calcul ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar nu primeste in medie inapoi, ca total pensii, din contributiile pe care le-a platit timp de 35 de ani, nici 35%, deci grosul de 65% ramane, dupa decesul lor, la fondul de pensii (iar de acolo, sifonat la bugetul statului din care se indestuleaza cu totii).
  In plus, in bataie de joc, guvernele din 2016 (Ponta) si 2018 (PSD) au comis ilegalitatea de a nu indexa pensiile, desi aveau obligatia legala de a o face.
  Iar daca legea a tot fost incalcata si inainte, spre batjocorirea pensionarilor, de ce sa nu o faca si acum?!
  De ce nu auzim pe nimeni punand in discutie aceste aspecte si cerand masuri reparatorii pentru pensionari?!
  Dar se pare ca nici gand de asa ceve ci probabil se doreste decimarea pensionarilor prezenti si viitori pentru a le ramane cat mai mult din contributiile pe care acestia le-au platit.
  Rusine este un cuvant prea usor pentru ceea ce se intampla de atata amar de vreme!
  PS: care este acum baza legala de a plati pe luna octombrie pensii majorate tot numai cu 14%? Nu este oare un caz penal notoriu?!
  • -1 (3 voturi)    
   presupui ca banii fiecaruia s-ar aduna (Luni, 5 octombrie 2020, 22:09)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui ISoli

   nu e asa. Daca au fost sifonati in trecut, e posibil. Firmele falimentare, multe de stat, ramaneau cu contributiile neplatite si apoi erau sterse datoriile.
   Banii se cheltuie in aceeasi luna, mai ales ca e deficit.
   Fiind mult prea putini pensionari atata ies pensiile (contributia de 25% din salariul mediu brut 5400 lei da o pensie medie de vreo 1350, posibil 1500 ca sunt cu circa 10% mai multi salariati decat pensionari, dar sunt si vreo 200 mii de militari care nu stiu exact daca sunt inclusi la angajati sau daca ei contribuie proportional cu beneficiile).
  • 0 (4 voturi)    
   intrucat nu exista motivare (Luni, 5 octombrie 2020, 22:12)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui ISoli

   plus ca nu e promulgata de catre presedinte modificarea orgonantei de rectificare bugetara.
  • +1 (7 voturi)    
   Stimate domn, dincolo de calculele mai mult (Luni, 5 octombrie 2020, 22:36)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ISoli

   sau mai putin corecte nu ati raspuns la intrebarea principala pe care o pune articolul si anume:
   Indiferent de valoarea acelui procent, este corect ca el sa fie aplicat uniform de jos pana sus?
   In mod clar 40% va crea discrepante mai mari decat 14% si poate o lege corecta ar fi trebuit sa lucreze progresiv sau punctual.
   Una peste alta, banii din contributiile de care vorbiti au fost praduiti demult de catre guvernele PSD iar orice marire poate fi asigurata doar din imprumuturi externe.
   Ar fi cazul sa ne dorim o justitie mai puternica si un DNA de 3 ori mai eficient decat era pe vremea Codrutei, poate asa oprim furtocratia.
   • +3 (5 voturi)    
    in Germania pensia e limitata, DAR ... (Marţi, 6 octombrie 2020, 2:08)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    e limitata si contributia de pensie obligatorie la 19.6% din DUBLUL salariului MEDIU (anual).
    Ei au si limitare la asigurarea de sanatate (plus ca poti decide sa faci asigurare privata fixa in anumite conditii).
    Pana in 2017 exista si in Romania un plafon de 5 salarii minime pentru care se platea contributie la sanatate, acum nu mai e. Si astfel e un dezavantaj intre angajati si cei cu castiguri pe alte scheme : PFA, patroni, drepturi de autor, castiguri din chirii sau bursa.

    Pensiile contributive peste 5000 lei sunt foarte putine, poate vreun director de banca (de ex, Ghetea). Dar parca nu e foarte mult daca te gandesti ca pentru a primi pensie de X lei trebuie sa fi platit contributii lunare de 95% X la vechime completa...
   • 0 (2 voturi)    
    termenu consacrat (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:44)

    mongolul [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    este "cleptocratia"; eu l-am lansat, altii l-au raspindit...
  • +1 (3 voturi)    
   Majorare pensii (Marţi, 6 octombrie 2020, 14:07)

   Val18 [utilizator] i-a raspuns lui ISoli

   In loc sa ne mandrim cu acesti pensionari care au contribuit la CNPP zeci de ani in mod consistent iar acum e randul CNPP sa le returneze banii ne uitam la acesti HAIDUCI DAMBOVITENI care vor sa nu le mai returneze banii.
   Este un mod de deturnare a atentiei de la pensiile NECONTRIBUTIVE
 • -2 (6 voturi)    
  PSD e de fapt partidul ocrotitor al bogatilor (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:15)

  Coresponedntu [utilizator]

  Acesta e doar un exemplu al anomaliilor partidelor politice romanesti. PSD nu are nimic in comun cu trasaturile unui partid socialist sau social democrat modern. Prin masurile sustinute timp de 30 de ani de tranzitie a sprijinit bogatii judetelor, asa zisii BARONI, este impotriva minoritatilor de orice fel, ca un veritabil partid de centru dreapta crestin democrat european. In plus PSD e impotriva ecologismului, politicilor de mediu, ceea ce iarasi in contradictie cu politicile de stanga. Dar nici PNL nu e nici pe departe liberal, a se vedea unele politici nationaliste sau anti parteneriat civil. Si in general partidele asa zis de dreapta din Romania au adoptat politici sociale de stanga dupa ce au venit la putere dupa PSD care a adus saracie si discrepante mari intre salarii pensii. PSD fiind ocrotiroul cel mai invesrunat al pensiilor sociale si bugetarilor de lux, si oprimatorul celor saraci, din satele sarace din Sudul si Estul Romaniei. Acestia culmea, desi sunt mentinuti in saracie de PSD, sunt votantii constanti ai partidului, tot mai putin din Moldova pe care PSD incepe sa o piarda. In schimb Oltenia e mentinuta in plasa de Sindromul Stockholm sau compasiunea victimei pentru calaul sau.
 • 0 (8 voturi)    
  inca nu ati inteles esentialul: (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:42)

  mongolul [utilizator]

  Activul PCR, nomenklatura si ofiterii superiori (MApN si MAI) vor sa aibe un nivel de viata peste al amarastenilor si oamenilor de afaceri; fara nici un risc; "pentru ca pot".
  Cine li se poate opune, cand au toata puterea in mina? (Partide, CCR, servicii secrete..., mass-media etc.)
  Sunteti copii? Sau va place sa va imbatati cu apa chioara?
 • +8 (8 voturi)    
  Pensie dupa invatatura, munca, contributie!... (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:49)

  Entiu [utilizator]

  Pensie dupa invatatura, munca, contributie!
  ,,Nu majorarea pensiilor bazate pe contributivitate va retrograda ratingul suveran, ci pensiile speciale si celelalte privilegii nesimtite si nemeritate, platite unor impostori.
  Cand guvernul plateste milioane de euro lunar, pentru niste salarii, pensii si indemnizatii nesimtite si nemeritate, nu poti spune ca nu sunt bani pentru majorarea pensiilor.
  Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut.
  Atunci nu au pus in pericol ratingul suveran ?
  Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare.
  Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
  Daca guvernul nu stie de unde sa faca rost de bani, fara sa faca imprumuturi, fara sa duca la retrogradarea ratingul suveran, il ajutam noi :
  – sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale, nemeritate si nesimtite
  – sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, de la ANRE, de la ANCOM etc.
  – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
  – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
  – sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor
  – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
  – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
  – sa reduca masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, din care iau comisioane
  – sa confiste averile marilor corupti si marilor infractori, cafre au devalizat tara
  - sa colecteze mai bine taxele si impozitele”- @cristian popa
  • -1 (3 voturi)    
   ideea este ca (Marţi, 6 octombrie 2020, 9:56)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   Guvernul a incercat sa faca ceva dar s-a izbit cu OUG de Parlament si urmeaza izbirea finala cu CCR-ul.

   In mare parte aberatiile mentionate au fost create si generate de PSDisti care nu au fost contrati atunci de opozitia de la aceea data iar acum se vede treaba ca CCR-ul este un vajnic aparator al pesedistilor.

   parlamentul ar trebui sa fie un teren de lupta permanent iar CCR-ul ar trebui sa aiba mereu justa masura in toate, dar imi pare ca nu se intampla acestea.

   Ei, cum iesim de aici?
   Posibil ca toate propunerile sa se blocheze in Parlament si daca cumva trec de acesta vine CCR-ul sesizat de o mana de parlamentari si zice HALT!
   • -2 (2 voturi)    
    Ideea este ca (Marţi, 6 octombrie 2020, 19:35)

    gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Guvernul a incercat sa faca o hotie taind pensiile legale cu 26% iar parlamentul a vrut sa opreasca hotia lui sica & comp.
 • -3 (5 voturi)    
  sa ne lamurim: (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:54)

  mongolul [utilizator]

  pensii contributive sunt doar in mediul militar; Boc a incercat sa faca ceva; dupa model UE; rezistenta a fost imensa; din pacate, pensiile au fost gresit calculate; pentru ca "lipseau actele" din arhivele MApN;
  in fata acestei situatii, Ponta si Dogaru au inceput o noua lege a pensiilor militare; dupa grad, functie, vechime si cel mai mare salariu; fara nici o legatura cu contributia; pensionarii au fost pusi sa opteze: ori pensia Boc, ori pensia militara (Ponta&Dogaru); cei mai multi au optat pentru pensia militara; numai ca s-au fript; era cam 30-40% din pensia Boc.....; au aflat abia cu primul fluturas...; acu asteata marirea, sa egaleze pensiile contributive si nici asa nu vor reusi;
  In rest, nu exista pensie contributiva, dupa cunostintele mele; s-a dorit sa se ajunga acolo si pentru civili, dar proiectul a cazut datorita proastei aplicari a legii Boc si caderii guvernului sau.
  Pensiie contributive nu se majoreaza, conform legii.(Doar se indexaza, daca guvernanti binevoiesc.) Cei 14% nu au fost primiti, de pensionarii cu pensii contributive.
  • +2 (2 voturi)    
   semantica (Marţi, 6 octombrie 2020, 12:49)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   In economia discutiei/temei, pensie contributiva inseamna ca punctul de pensie sa fie calculat conform contributiilor platite in anul respectiv. N-are nicio legatura cu (doar!) in mediul militar, cum nu are nicio legatura cu acumularea, cum cred unii habarnisti, sistemul fiind Bismark.

   Ref problema ridicata de tine, hartogarii/izmenarii din mapn sa faca sectoare si sa "gaseasca"/reconstituie actele. S-au pierdut pe dracu'. Au mai ramas urme si la petrov, oricat acolo chiar s-a "pierdut" dosarul de fond :D
  • +2 (2 voturi)    
   aberezi, doar nu sunt 5 milioane de speciali (Marţi, 6 octombrie 2020, 13:30)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   cum sa nu existe pensii contributive la civili?
   Unii se plang ca nu se recupereaza banii dati in 35-40-45 ani in cei circa 10 de la 65 incolo, pensiile fiind la jumatatea netului pentru vechime completa.
   Chiar si la militari inteleg ca exista un fel de contributie, dar doar 11-17% si include si sanatatea prin casa proprie.
 • 0 (0 voturi)    
  Egalitarism (Miercuri, 7 octombrie 2020, 11:39)

  Zapciul [utilizator]

  Atunci este cazul ca si contributia la fondul de pensii sa se faca cu aceleasi procente ca cele propuse pentru cresterea pensiilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by