​UPDATE Document Proiectul privind trecerea la impozitul progresiv. Sorin Bota, inițiator: Am discutat proiectul și cu actualul ministru al Finanțelor. Simonis, PSD: Dl Bota candidează pentru PER. PSD NU susține proiectul

de DP     HotNews.ro
Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:04 Economie | Finanţe & Bănci


Sorin Bota
Foto: Facebook/ Marius Sorin Bota
Marius Bota - ex PSD, a depus proiectul care introduce impozitul progresiv, eliminând astfel cota unică (atât cât a mai rămas din ea). Autorul asumat al proiectului admite în Nota de Fundamentare care însoțește proiectul de lege că, în comparație cu veniturile din acest moment se va înregistra un deficit în primul an de 1,3 miliarde euro (500 milioane lei/luna). Deficit care, în opinia autorului, ”este perfect sustenabil pentru Romania”. Într-o discuție cu reporterul HotNews.ro, Bota susține că proiectul e asumat de PSD, că e cel mai progresist proiect și a discutat noul impozit ”la nivel de idee” cu actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu. UPDATE Contactat de HotNews, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD spune că Bota nu mai e în PSD de aproape un an el candidând pentru Partidul Ecologist Român la Maramureș, nemaigăsindu-se pe listele PSD.

Nu e clar dacă actualul Parlament are timpul necesar la dispoziție pentru a dezbate și vota proiectul sau el va fi dezbătut de viitoarea formulă legislativă.

UPDATE Contactat de HotNews, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD spune că Bota nu mai e în PSD de aproape un an el candidând pentru Partidul Ecologist Român la Maramureș, nemaigăsindu-se pe listele PSD. ”Considerăm că acum nu e momentul să trecem la impozitarea progresivă. Nu am văzut acest proiect. În general în ceea ce susține dl Bota nu mă regăsesc. În acest moment e nevoie de stabilitate și predictibilitate. O discuție de tipul ăsta poate fi făcută așezat, alături de mediul de afaceri, atunci când avem relaxarea necesară pentru asemenea discuții”, a declarat Simonis pentru HotNews.ro

Mai jos, noile trepte de impozitare salarială propuse de PSD:”Introducerea unei cote progresive de impozitare se anunţă necesară, acordând sprijin persoanelor cu venituri mici, care definesc un segment al populaţiei majoritar. Conform datelor comunicate de la ITM, in prezent 87% din salariaţi au un venit brut sub 5000 Ron (64,5% au un venit sub 3000 Ron, 22,5% au un venit cuprins intre 3000-5000 Ron) iar 2,5% din salariaţi au un venit de peste 9000 Ron. Acest lucru demonstrează faptul că pentru creşterea venitului net, a majorităţii salariaţilor, statul trebuie să găsească noi modele de taxare”, consideră autorul proiectului în Nota de Fundamentare.

Ce se mai precizează în Nota de Fundamentare:

 • Prin aplicarea taxării diferenţiate, din calcule reiese o diferenţă cuprinsă intre 5%-7% - mai puţin faţă de încasările din prezent, dar luând in calcul o taxare scăzută a salariilor mici ar rezulta eliminarea plăţilor nefiscalizate a salariaţilor (munca la negru) şi care in mod direct ar determina o creştere a numărului de salariaţi fiscalizaţi greu de cuantificat astăzi. Astfel, printr-o conformare voluntara imbunatatita, ca urmare a unei fiscalitati reduse pe forta de munca, pe langa incasarile mai mari, vom inregistra si un fenomen masiv de reducere a muncii la negru.
 • O fiscalizare redusa asupra salariilor face ca salariul net sa creasca substantial, ceea ce va duce si la o stabilizare a fortei de munca in Romania si implicit la o rezolvare a multiplelor probleme sociale cauzate de exodul fortei de munca.
 • De asemenea, se creează un climat investiţional foarte atractiv pentru investitori, români sau străini, a căror efecte se vor putea cuantifica după primul an de aplicare a prezentei legi. Marea parte a acestor venituri nete majorate vor duce la creşterea nivelului de trai pentru majoritatea salariaţilor, care prin reintroducerea masei monetare în circuitul economic vor menţine nu numai un consum ridicat ci vor oferi şi posibilitatea investiţiilor pentru salariaţi in bunuri de folosinţă indelungată, care la rândul lor vor genera venituri pentru cei ce la furnizează.
 • Am putea asista astfel la o relansare a investitiilor private si practic la o crestere a economiei romanesti. Acest fenomen s-a inregistrat prin reducerea fiscalitatii in anii 2017 si 2018, ceea ce a condus la o crestere substantiala a PIB-ului. În acest fel, statul face o injectie de capital direct in economie, iar din calcule rezulta că, în comparație cu veniturile din acest moment să se inregistreze un deficit în primul an de 1,3 miliarde euro (500 milioane lei/luna), care este perfect sustenabil pentru Romania, fara sa luam in calcul albirea veniturilor din forta de munca si cresterea economica generata de aceasta injectie de capital. Aplicarea acestei Legi ar face ca deficitui anual sa scada din al doilea an, chiar sa se transforme intr-un plus in comparatie cu incasarile din acest moment.
 • Implementarea cotei progresive de taxare reduce disparitătile economice dintre oameni, urmărind reducerea incidenţei taxelor pe care le suportă cetăţenii cu venituri mici sau foarte mici. Nu în ultimul rând, taxarea progresivă este apreciată în multe state occidentale, permitând posibilitatea colectării unor sume mai mari la bugetul de stat.
Reamintim că în vară, într-un material publicat de Valentin Lazea pe blogul BNR, acesta dă „Trei motive pentru revenirea la impozitarea progresivă”: economic, socio-politic, cultural. Însă și în Banca Centrală, unde susținătorul cel mai important e chiar primul vice-guvernator Florin Georgescu, opiniile rămân împărțite. Directorul Direcției de Stabilitate Financiară, Eugen Rădulescu nu vede cu ochi buni trecerea la impunerea progresivă. ”Vom reveni la impozitare progresivă, dar atunci când vom fi bogați. Asta e diferența mare dintre noi. În momentul de față vorbim de 2,3% din PIB care reprezintă impozitul pe venit. Cât să-l faci ca să conteze? La ora actuală, 47% din ce încasăm noi se duce la stat. Cât să-l facem? 98% e bine? Din motive tehnice nu e momentul să trecem la impozitarea progresivă. Avem în jur de 4 milioane de salariați, tot pe ăștia vrem să-i batem? Hai să ne uităm la toate excepțiile care sunt. La toate tipurile de impozite avem zeci de excepții. Avem 30.000 de IT-iști care nu plătesc impozit. Avem 300.000 în construcții care nu plătesc impozit. Unde ajungem? Deschidem Cutia Pandorei. Hai să o închidem. Să nu mai avem excepții. Nu să ne apucăm acum să fim siguri că ăia care muncesc sunt ăia în care dăm cu ciomagu în cap, ca să nu cumva să mai muncească”, a arătat Rădulescu, alături de alți economiști de prim rang.

Fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, e și mai tranșant: ”Discuția cotă unică sau impozit progresiv trebuie făcută cu calculele pe masă. Întrebați politicienii dacă vor să plătească impozite pe averile acumulate”, spune Dumitru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9827 vizualizari

 • -7 (19 voturi)    
  better than expected! (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:17)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nici in Occident nu exista cas/cass progresiv, cotisatiile sociale sunt flat rate, doar impozitul pe venit este "progresiv"

  de urmarit, un proiect cu adevarat progresist pentru Ro!
  • 0 (4 voturi)    
   nu e un proiect psd, cum zice articolul (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 0:09)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   dar nici nu mai conteaza. Asemenea idei se arunca pe piata din timp, din anumite sfere inalte, sa se obisnuiasca lumea cu ele. In realitate, cand se va constata dezastrul din economie, nu numai ca se va reveni la progresiv, dar cotele vor fi consistent mai mari.
  • +1 (5 voturi)    
   Impozit progresiv=comunism. (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 10:33)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Degeaba muncești pe rupte,trebuie să împarți cu puturoșii.Asta vrea impozitul progresiv.Impozitul progresiv transformă statul în tâlhar la drumul mare,să ia de la bogați și muncitori cât mai mult,să dea ceva la prostime,restul pentru ei reprezentanții .
   • +1 (1 vot)    
    hai să fim serioşi! (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 16:24)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    cei cu venituri mai mult decât exagerate, poţi spune orice despre ei dar nu că muncesc pe rupte...
    poate profită pe rupte ar fi mai plauzibil.
    • +1 (1 vot)    
     Ai dreptate, dar ... (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 23:00)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     ... impozitul progresiv e doar praf in ochi pentru prosti. Banii multi nu vin din salarii, asa ca impozitarea progresiva a salariilor - care alea-s afectate de proiectul asta, nu venituri din functii in consilii de administratie, prime de toate felurile sau pensii speciale - tot impozit progresiv pe munca cinstita ramane.

     Daca vor sa impoziteze corect, sa introduca cota unica (sau progresiva) pe venitul total. Adica nu conteaza ca-ti vin banii din pensie speciala, din dividende, din ce-o fi, impozitul sa fie acelasi. Vezi daca mai trece asa o lege prin parlament. Abia aia i-ar afecta pe sinecuristi.

     Spre comparatie, impozitul pe dividende e de 5% si CASS la dividende e 10%, dar limitat superior la un plafon fix, si CAS pe dividende nu se plateste. Impozitul pe chirie e efectiv 6%, cu CASS de 10% doar pe ce depaseste 12 salarii minime brute anuale, si CAS iar nu se plateste. Compara valorile astea cu cotele de mai sus. Unu' care munceste cinstit si din greu pentru o leafa bruta de 10000 de lei ar plati taxe si impozite 4500 si ar lua in mana 5500, pe cand unu' care ar primi 30000, de trei ori pe-atat, din dividende, ar plati impozit tot 4500 da' ar ramane cu 25500 de lei in mana. Daca suma obtinuta din dividende ar fi si mai mare, impozitul ar fi si mai mic, ca se atinge plafonul de la care in sus nu se mai plateste. Ce-i cinstit in asa o socoteala? Cu ce-s diferiti banii din dividende fata de cei din salarii? Daca legea asta-i pentru sustinerea saracilor, cine castiga din dividende si chirii, bogatii sau saracii?

     Zice o vorba inteleapta ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii. Nu stiu cat o fi fost buna intentie si cat o fi fost prostie la initiatorul legii, da' tot ce-ar obtine cu legea asa ar fi ca o gramada de bani s-ar plati iar la negru, si afectati ar fi tocmai cei care muncesc cinstit, si pe termen lung mai ales saracii, pentru ca plata la negru le-ar afecta pensia.
     • +1 (1 vot)    
      relativ corect (Joi, 19 noiembrie 2020, 22:14)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      CASS se plateste daca veniturile provenite din alte activitati depasesc 12 salariu minime brute si se plateste doar la salariul minim (deci suma fixa (12 x 223 pe an).
      Totusi banii proveniti din dividende, din depozite bancare sau investitii la bursa pot fi in unele cazuri un impozit pe inflatie. Ceea ce nu e corect
      E adevarat insa ca dividendele de la firma proprie reprezinta un venit care se preteaza la taxare similara salariului (chiar daca la contributii se limiteaza la un numar de salarii ca in Germania, de ex).
   • +2 (2 voturi)    
    impozite vs taxe (Joi, 19 noiembrie 2020, 14:30)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Problema este pusa gresit, pentru ca se amesteca taxe si impozite. Diferenta este fundamentala - taxele pe salariu se platesc pentru servicii pe care ti le ofera statul (asigurare de sanatate, respectiv asigurare sociala), impozitele se platesc pentru dreptul de a avea activitate si nu implica reciprocitate din partea statului.
    Din pacate, sistemul fiscal romanesc nu incurajeaza trasabilitatea. Banii stransi la buget se cheltuie la gramada. Degeaba dai de 10 ori mai mult la sanatate decat dorel cu salariul minim pe economie, ca nu te vor trata de 10 ori mai multi doctori. Am ajuns aici pentru ca baza de impozitare este redusa - multi nu platesc aceste taxe si impozitele sunt foarte mici.

    Solutii simple nu exista, pentru ca cineva trebuie sa plateasca.
 • +10 (22 voturi)    
  Bravo, Daddy! (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:20)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  Felicitari pedesereului, si in special lui tatuca Draknea, care chiar si din inchisoarea politica unde a fost aruncat pe nedrept, scorneste astefle de legi geniale!

  Impozitare progresiva da o lovitura mortala corporatistilor, ca la parlamentari sau alte functii bugetare desigur ca nu se aplica, ia rmilionarii si miliardarii nu sunt tampiti sa isi declare oficial veniturile!

  Se va face in fine dreptate tovarsului Ion Ilici, care de 20 de ani spumega de furie ca noi IT-istii aveam scutire de impozit ...
 • +16 (26 voturi)    
  ... (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:22)

  ursu_rebegea [utilizator]

  PSD, acest Robin Hood retardat al Romaniei. Daca iti dai interesul si te zbati sa ajungi cat mai sus profesional in ochii ciumei rosii esti o tinta buna de jumulit. 50% numai din salariu, in cazul meu.
  • +1 (3 voturi)    
   toţi sunt "jumuliţi" la fel... (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 16:29)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui ursu_rebegea

   cu 41,5% din salariu, nu 50... şi nu doar înalţii profesionişti cum te simţi tu...
   • +1 (1 vot)    
    Din salariu nu te imbogatesti (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 23:13)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    Probabil a pus și TVA, și de aia a dat circa 50%.
    In alte tari sunt taxate veniturile, dar la noi în special salariile.
    Dacă îți faci un SRL sau PFA, vei observa ca dacă execuți aceeași activitate pe care o faceai ca angajat ramai cu mult mai mult.
    La fel e și la drepturile de autor, chirii, bursa, dezvoltator imobiliar persoana fizica.
    Chiar dacă procentul e același, totuși sumele difera enorm fără a primi beneficii suplimentare.
    In Germania există impozit progresiv și chiar taxa de solidaritate, dar taxa de sănătate e plafonat, la fel și contribuția obligatorie la pensie. Banii la buget cresc prin lărgirea bazei de impozitare.
    Ca să discuți de impozit progresiv cu țintă la salariații cu peste 10 mii brut e o aberație.
   • 0 (2 voturi)    
    Oare?.. (Joi, 19 noiembrie 2020, 11:00)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    Dacă m-aș mulțumi cu venitul mediu net din România, as munci doar câteva zile pe săptămână. La final, aș fi și eu jumulit la fel ca media salariaților, cu ~2400 de lei pe lună taxe și impozite.

    Dacă aleg să muncesc o lună întreagă, plătesc mult mai mult decât media. De ce? Statul mă pedepsește pentru productivitate?..
 • +13 (23 voturi)    
  Pe ce pune PSD mana se usuca (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:27)

  UnOarecare [utilizator]

  Romania nu are nevoie de mai multa birocratie ci de mai putina!
  Si de mai putini birocrati si pensii speciale si tot felul de sporuri si diurne!

  Votez USRplus ca sa terminam cu risipirea bugetului national!
  • -1 (1 vot)    
   votează tu usr+ şi apoi vei vedea dacă (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 16:31)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   fac ce aştepţi de la ei...
 • +25 (27 voturi)    
  o aberatie inechitabila (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:37)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  inteleg impozitare progesiva, ca impozitul sa creasca procentual pe masura ce creste salariul brut, dar ei propun acolo sa creasca si CAS si CASS, ceea ce e o hotie fara limita.
  Adica, cel care are salariu mai mare, ca trage mai mult, sa plateasca mai mult la sanatate (dupa ce ca si asa e prea ocupat de regula sa stea dupa cozile si programarile de la spitalele de stat si se duce la privat sau chiar are asigurare suplimentara privata de sanatate). Practic, ii iei mai mult pentru ceva ce oricum nu beneficiaza.
  La fel la CAS-pensie, ii ia procentual mai mult, iar cand se calculeaza pensia, evident, sistemul de puncte pt contributivi sa fie egal? pai unde e echitatea?
  Fara sa coreleze clar contributiile astea cu sistem de punctare suplimentar la pensie, respectiv un pachet de baza minimal standard la sanatate si pe masura ce contribui in plus sa primesti mai mult (ca asa e firesc!!! nu?), proiectul acesta e o hotie , banditism pe munca.
  Si problema incasarilor bugetare e falsa. Bugetul stat atat de prost nu pentru ca nu se incaseaza taxele pe munca, ci pentru ca TVA nu se incaseaza cum trebuie. In loc sa se concentreze pe reforma ANAF, informatizarea , ca Polonia, care a reusit in doar 5 ani sa creasca incasarile cu peste 5 % din PIB doar prin astfel de masuri, comunistii nu au alta "solutie" decat sa ia tot de la cei care muncesc mai mult.
  Daca e loc de crescut ceva taxe, e la cele de proprietate, care in Ro sunt la nivelul mult, mult prea scazute in comparatie cu celelalte tari din UE. Si aici e rost de crescut bugetele locale, cele care de fapt au cea mai mare nevoie, stim prea bine, pt educatie, sanatate, social, investitii locale, pt comunitati.
  Si cum e tara plina de vile, etc, are de unde si ce sa taxeze.
  Dar nu, socialistii de caviar din PSd si nu numai , care se stiu cu tot felul de vile pe numele bunicilor, matusilor, mamelor, copiilor, evident ca nu vor asa ceva, sa plateasca tot prostimea deficitele generate de lenea lor de a munci!!!
 • +10 (20 voturi)    
  daca mai avea cineva nevoie (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:41)

  mmmircea [utilizator]

  de vreo dovada, cat de nociv poate sa fie PSD-ul.
 • +13 (15 voturi)    
  Irealist.Populist (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:42)

  spirache [utilizator]

  Scopul impozitului progresiv a fost intotdeauna acela de a-i jepcari pe cei ce castiga mai mult si proteja pe cei ce castiga mai putin coroborat cu incasari mai mari la stat, acm in genul impozitului progresiv de pana in 2005. Or, in acest proiect statul incaseaza mai putin. Nesustenabil.
 • +17 (19 voturi)    
  De ce nu e CASS unic ? (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:50)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Unul cu salariu peste 15.000 lei se imbolnaveste mai des, iar unul cu salariul brut de 3001-4000 de lei se imbolnaveste mai rar ?

  Socialismul in actiune... !
  • +2 (2 voturi)    
   In statele cu apa calda exista si un plafon (Marţi, 17 noiembrie 2020, 20:24)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Daca unul castiga foarte mult, il taxezi progresiv la impozit nu cerandu-i sa plateasca contributii de sanatate si pensii pentru toata tara. Cine are foarte multi bani gaseste metode creative sa evite taxarea, mai ales ca e in locul unde poate determina ce se intampla.
   In Germania de ex, contributia la sanatate e limitata de la 4700 euro brut (cam cu aceeasi suma ai putea sa faci asigurare privata, dar nu beneficiaza si familia), iar cea la pensie de la 6900 euro (salariul mediu brut e pe la 4000 euro).
   In SUA, un CEO nu plateste 10% din salariu la sanatate, iar contributia la pensie este totusi privata la ei (nu pui banii si vezi cum s-o imparti ce contribuie urmasii peste 40 ani).
 • +15 (23 voturi)    
  ce le mai place prostanacilor sa se complice! (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:52)

  c2 [utilizator]

  in loc sa fie ceva simplu gen:
  - impozit 0 pentru toata lumea pana la 3000 lei (sau 5000)
  - impozit 10% (ca si pana acum) doar pentru ce depaseste 3000 lei
  - eliminate toate exceptiile (constructori, programatori, etc)
 • +16 (22 voturi)    
  Pesedisme ieftine (Marţi, 17 noiembrie 2020, 11:59)

  Pffff [utilizator]

  PHAHAHAHA :)))))

  Cică "ar rezulta eliminarea plăţilor nefiscalizate a salariaţilor (munca la negru)" �� WROOOONG!

  Păi pesedistul ăsta, dintr-un elan populist caracteristic lor, se preface că a uitat de faptul că actuala COTĂ UNICĂ a fost introdusă TOCMAI pentru a contracara plata la NEGRU a salariilor!!!!

  Daca aberația asta trece, toți patronii șmecheri vor da minimum in acte, iar restul la negru!

  Două aspecte:
  1. Fairness... Angajatul care are 6000 de lei salariu plătește acum 9% din 6000 de lei pentru sănătate, deci exact dublu față de angajatul care plătește 9% din 3000 de lei. Dar, evident, cel cu 6000 NU PRIMEȘTE servicii duble medicale. Primește exact același "nu avem" in spital. Tot angajatul cu 6000 de lei salariu plătește TVA 19% din tot ce cumpără! Că doar nu mănâncă banii, ci își cumpără alimente, produse, mașină, tot felul de lucruri cu ei. Și plătește o cincime pentru tot!

  2. Impactul economic, care ar fi mult mai mare decât declară el din burtă. Nu e de ajuns că în domeniul HORECA patronii bișnițari țin personalul platit cu minimum pe economie, iar restul se da in plic sau chiar doar pe baza de bacșiș? Acum PSD dorește să transforme și celelalte categorii in angajați plătiți la negru?
 • +7 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 noiembrie 2020, 12:03)

  [anonim]

 • +7 (15 voturi)    
  ... (Marţi, 17 noiembrie 2020, 12:05)

  mihai_mi [utilizator]

  Pai da! Pensiile speciale si enormele salarii ale bugetofagilor trebuie platite de undeva!
 • +4 (10 voturi)    
  Un (Marţi, 17 noiembrie 2020, 12:23)

  Ozmo [utilizator]

  Papagal Bota asta care nu are loc intr-un partid si care vesnic se viseaza Ministrul Transporturilor!
 • -16 (28 voturi)    
  Impozit pana la 30%, nu 10%. (Marţi, 17 noiembrie 2020, 12:26)

  gv [utilizator]

  Ideea impozitarii progresive este corecta, ea se aplica in toate tarile civilizate, cota unica nu face decat sa imbogateasca 1% din populatie, si sa saraceasca restul populatiei.
  Dar cota de impozitare ar trebui sa mearga de la 0% pe salariu minim, sa ajunga la 10% la un venit brut de 5.000-6.000 de lei si apoi sa creasca in continuare, ajungand la minim 30% la un venit brut de peste 20.000 de lei.
  Asa ar fi si mult mai echitabil din punct de vedere social, si s-ar aduce si mult mai multi bani la buget.
  • +8 (14 voturi)    
   aberezi, nene (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:04)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui gv

   bogatii in Ro NU sunt cei care muncesc, si daca au salarii mari, in special in privat, e pe munca lor, nu vine "de la stat".
   Bogatii in ro sunt cei care au: masini, viloaie, conturi bancare consistente, actiuni, terenuri cu valori mari.
   Deci, daca vrem sa impozitam ceva in plus, pt buget, trebuie sa ne uitam unde e f putin impozitat si unde e loc de marire. Logic. Pe PROPRIETATI.
   Astfel, ar fi impozitati cat de cat corect si aia care fac banii "la negru", din evaziune, coruptie, interlopii, manelistii, etc. care acum nu platesc aproape NIMIC sau platesc sume derizorii ca impozite pt ce detin!

   Nu tot prostii care muncesc de se usuca de tineri ca sa castige bine si sa plateasca rate, asigurari, etc, cu salarii mari in scripte si oficial.
   Nu asa e moral si etic? sa iei de la cine ARE?
  • +3 (7 voturi)    
   echitate (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:30)

   vladm9 [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Un venit peste 20.000 lei, daca nu e de la stat in general e mai usor de incasat pe un SRL cu aprox 10% taxe/impozite/cheltuieli (1% pe venit, 2% dividende, aprox 400 lei contabilitate, aprox 220 lei cass).

   Cred ca alte masuri ar fi mai bune pentru cei bogati:

   Impozit mai mare pe cladiri/terenuri pe persoana fizica. Pentru firme deja se plateste mult. Pe mine m-ar afecta, dar cred ca e o masura buna, care ar mai descuraja specula(cumpar un teren, nu il folosesc, nu produce nimic, doar astept sa creasca preturile).
   Legat de pensii, cred ca o masura eficienta ar fi pentru plafonarea pensiei pilon 1, la 2x pensia medie, indiferent de categoria de venit.
  • +10 (10 voturi)    
   Si cum ma rog (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:34)

   Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui gv

   ii imbogateste pe aia 1% cota unica? Platesc mai putin decat ceilalti? Eu unul am investit ani de munca, de scoala, bani pentru cursuri, bani pentru formare profesionala si da, am ajuns sa castig mai mult decat altii. In mediul privat, nu la stat. Muncesc pentru fiecare ban pe care il primesc. Ba poate chiar si mai mult. Si platesc toate contributiile la nivelul castigului meu.
   Platesc asigurare de sanatate catre Bugetul Asigurarilor de Stat la un nivel care, daca as plati catre privat, mi-ar face viata mult mai usoara. Iar din sistem n-am primit niciodata macar un paracetamol compensat. Dar platesc pentru parintii mei, pentru bunicii altora, pentru cei care nu isi permit.
   Si acum, pentru ca sunt bun platnic, cineva vrea sa-mi ia mai mult!
   Ei bine, ce spuneti daca platim mai putin! Exista posibilitati legale de a plati mult mai putin decat acum. Ca exemplu:
   - Taxarea muncii in Romania este de aprox. 45% din venitul realizat.
   - La un SRL, platim impozit micro 3%, impozit dividende 5% si 10% sanatate plafonat la 12 salarii minime pe economie. Rezulta undeva la 9%. Intradevar, disponibilizarea banilor se face la 3 luni.
   Asadar, hai sa vedem, ce e mai convenabil? Btw, tot aia "bogati" stiu sa faca lucruri de genul pentru simplul motiv ca sunt mai cititi.... Iar genul de retorica neo-comunista cum ca aia saraci sunt saraci pentru ca au taxe la fel ca cei bogati ma lasa rece. 10% din 100 nu va fi egal niciodata cu 10% din 1000. Castigati putin? Puneti mana pe carte, pregatiti-va, invatati si apoi puteti cere. SA MI SE DEA, SA MI SE FACA trebuie odata sa mai si moara. SA FAC! Doar asa putem da inainte, draga "gv". Echitatea sociala ne-o construim singuri, nu cu mana intinsa! Sa ma ierte toti cei care au alte limitari ce sunt imposibil de depasit, sunt cu totul de acord de a fi sustinuti.
  • +6 (6 voturi)    
   Du-te la cules de varza ce esti (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:38)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Probabil ca nu ai muncit niciodata pe bani adevarati ...
   Nu cred ca intelegi metoda cu pragurile - o anumita cota se aplica doar pentru venituri de depasesc pragul minim si pana la pragul maxim, la cota urmatoare se ia impozitul din maxim din plaja anterioara iar cota se aplica doar pe ce depaseste.
   Nici bogatii din America nu platesc de fapt nici cote de 40% impozit, doar ei au facut sistemul.
   Problema in Romania e ca doar 2.5% dintre salariati au peste 9000 lei BRUT.
   Pe sistemul tau: daca din 20000 platesti 35% contributii, raman 13000 daca pui impozit 30% - ramai cu 9100 lei net. Presupunand ca esti suficient de capabil sa primesti aceiasi bani in Germania (unde firma pune si ea jumate din contributii, contributii limitate la un prag decent fata de salariul mediu, dar are impozit progresiv) - 4100 euro BRUT e un pic peste medie, rezulta 2540 euro NET adica 12360 lei.
   Intelegi aberatia? Daca ar merge in Germania, ar primi in plus banii de chirie. La aceasi salariu brut...
  • +9 (9 voturi)    
   Pai sa facem echitate pana la capat ! (Marţi, 17 noiembrie 2020, 14:14)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Impozit progresiv pe toate veniturile: chirii, dividende, profit (nereinvestit), indemnizatii, pensii speciale, drepturi de autor, dobanzi etc.

   Doar munca directa trebuie impozitata progresiv ?
 • +6 (6 voturi)    
  Comunisti tot comunisti (Marţi, 17 noiembrie 2020, 12:35)

  ABBV [utilizator]

  Iubesc bani altora....In schimb cand e vorba de bani lor, sunt drept garantat de dumnezeu ..... Ei nu trebuie sa platesca impozite .....etc ....alea sunt pentru fraieri .....
  Social democratie pentru indivizi gen Ciorbea si alti ....care nu au de unde plati impozit din venituri colosale ....
  Stat de plastic cu oameni de plastic. Atitudine ZERO orice comunist is poate face de cap .....fara nici o urmare.
 • +7 (7 voturi)    
  Deci inteligentul asta vrea sa creasca deficitul (Marţi, 17 noiembrie 2020, 12:37)

  emil bobu [utilizator]

  Buna treaba, oare ce maimute il voteaza pe asta?
 • +5 (5 voturi)    
  Dovada incompetentei PSD (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:08)

  jorj_bv [utilizator]

  -1. PSD a dat initial acele reduceri si chiar si-a facut un titlu de glorie la momenul respectiv. Cei din constructii au si scutire de CASS si chiar de pensia pilon 2, plus CAM redusa (desi cred ca sunt cei mai volatili).
  0. Daca echilibrarea bugetului pleaca de la impozitarea salariilor si se axeaza catre cei cu 15 mii brut e clar un fas. Nu din salarii se imbogatesc oamenii, ci din specula. Exista firme care nu platesc TVA, SRL are impozit de 1-2-3% din cifra de afaceri, impozit pe dividende de 5%, bursa 10%, chirii 10% cu deduceri,
  1. Ipochimenul nu stie sa calculeze un salariu: la pragurile care schimba valoarea impozitului valorile nu sunt continue: de ex.
  -> la 3000 iei 1950 net, iar la 3001 iei 2120 (+170 lei din nimic).
  -> la 4000 iei 2900 net, iar la 4001 iei 2660 (-240 la salariu mai mare).
  -> la 8500 iei 5250 net, iar la 8501 iei 4975 (-275 daca esti fraier sa lucrezi mai mult). Ar trebui sa castigi 9000 brut ca sa iesi tot pe acolo
  Exista un sistem de deduceri care poate fi aplicat pentru a evita multiple praguri
  2. Inconsistenta: CAS o ia in sus si in jos de la 25%, 20%, apoi 22.5%, 27.5%.
  3. La fel la CASS, 7.5-10-12.5%
  4. Persoanele cu CAS mai mare primesc pensie mai mare?
  5. Persoanele cu CASS mai mare primesc servicii medicale suplimentare?
  6. Exista vreun exemplu de tara care aplica acest model? NU.
  In Germania, chiar daca exista impozit progresiv si chiar si o taxa de solidaritate cica pentru sustinerea unificarii cu RDG, contributiile se limiteaza peste 4700 euro brut lunar pentru sanatate si peste 7000 mii la contributia de pensie.
 • +7 (7 voturi)    
  impozitare progresiva (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:18)

  crisssssstyyy [utilizator]

  o mare prostie impozitarea progresiva! Adica daca vreunul munceste mai mult si are salariul mai mare, si sta si munceste pana noaptea, nu plateste oricum acel 10% mai mare deoarece se aplica la o baza mai mare? Ce face statul mai mult pentru el ca sa ii ia o cota de impozit mai mare?
 • -1 (7 voturi)    
  O SOLUTIE (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:25)

  jidanul [utilizator]

  Impozitul progresiv este o idee acceptabila dar o solutie foarte buna este introducerea cotei unice medii, in cazul nostru de 10%. In acest mod salariile / veniturile se impart in 3 grupe: grupa salarilor/veniturilor mici, cu o cota de impozitare de 5%, apoi grupa salariilor/veniturilor medii, cu o cota de impozitare de 10% si grupa salariilor/veniturilor mari, cu o cota de impozitare de 15%. In capitalism nu este normal sa nu impozitezi un venit, cu exceptia alocatiilor pentru copii, a ajutoarelor sociale pentru handicapuri si altele de acest fel. Trebuie eliminate sau impozitate toate pensiile si salariile "speciale" si "de serviciu, "nesimtite si nemernice, in asa fel incat cea mai mare pensie, provenita din intregul sistem bugetar al tuturor institutilor Statului Roman, sa nu fie mai mare de 9900 de lei, in conditiile financiare de la 31.12.2020. Maximul unei pensii de 9900 de lei este mai mult decat decenta comparativ cu pensiile de 600, 1000, 1500 sau 2000 de lei. Trebuie eliminat cumulul salariu-pensie si sa se plateasca ori salariu, ori pensie, pentru ca este inadmisibil ca de la bugetele statului sa se plateasca doua venituri provenite din intregul sistem bugetar al tuturor institutilor Statului Roman. Trebuie aplicat rezultatul referendumului care a stabilit ca numarul de parlamentari trebuie redus la 300 de parlamentari, maxim. Trebuie echilibrat intreg bugetul de salarii si pensii prin eliminarea privilegilor si privilegiatilor "speciali", astfel incat sa se taie de la nivelele de salarii si pensii de sus si sa se redistribuie la nivelele de salarii si pensii de jos. Atat pensiile cat si salariile trebuie echilibrate la un nivele de salarizare de la 1 la zece si nivelele de pensii de la 1 la 5, acest model fiind aplicat in Suedia si in alte tari.
 • +9 (9 voturi)    
  Fratilor, (Marţi, 17 noiembrie 2020, 13:34)

  BibiAfricanul [utilizator]

  care vreti impozit 30% + CAS 27,5% + CASS 12,5%, ia puneti voi mana sa invatati, sa munciti sa castigati mai mult, nu sa asteptati sa primiti de la altii!!!!
  Pai cine o fi prost sa plateasca statului 70% din salariu, sa creasca ajutoarele sociale si sa mai angajeze niste looseri?! Sictir!
 • +2 (2 voturi)    
  Pai asta e scadere de impozit pentru 95% (Marţi, 17 noiembrie 2020, 16:16)

  bogdan1477 [utilizator]

  azi platim CAS 25%, CASS 10% impozit 10%, deci pentru primii 12500 de lei impozitul ar fi mai mic,
  dupa care, pentru restul, impozitul ar fi cu maxim 5% mai mare.

  Fara a discuta oportunitatea, masura e debila din mai multe motive:
  1. scaderea de impozit pentru salariile mici e relativ infima, la 3000 brut castigul fiind de 195 de lei. Deci, mult zgomot pentru nimic
  2. cota cea mai mica ar trebui corelata cu salariul minim, nu cu suma de 3000 de lei.
  3. impozitul de la 3000-4000 e mai mic decat ala de la sub 3000, ceea ce e usor ilogic
  4. Se adauga 10 cote de impozitare separate pentru impozitare de la 30 la 50%, parca de frica sa nu supere pe nimeni, nici pe aia cu bani, nici pe aia fara
  5. Nu limiteaza CAS/CASS superior, generand impozite indecente pentru salarii foarte mari, descurajandu-le. Iar la asta efectul e ca cine castiga foarte mult devine tentat sa mute parte din venituri in alte tari. De exemplu Messi in Spania plateste mult mai putin decat ar plati la noi (detalii aici https://www.moise.ro/2017/05/29/daca-ar-juca-la-csu-craiova-messi-ar-fi-mai-scump-decat-e-acum-la-barcelona/)
  6. Nu incurajeaza persoanele cu copii, spre exemplu, ca tot ne plangem ca nu creste natalitatea. Decat sa marim alocatii de-a valma, de ce sa nu-i incurajam pe ala cu serviciu si salarii decente sa faca copii?
  7. Impozitul ar trebui diferentiat pe zone, cum e mai in toata Europa, incurajand angajarile in zonele defavorizate
  8. cotele de salarizare sunt mult prea apropiate, diferenta de la 30 la 50% impozit fiind ridicola. In UK platesti 2.5-8% contributii (e advarat, pensia de la stat e infima), dupa care pana la 12.000/an impozit 0, pana la 60.000/an impozit 20%, pana la 100.000 40%, etc. La salariu nediu de 23.000/an. Asta inseamna impozit progresiv
 • +4 (4 voturi)    
  Foarte progresist... (Marţi, 17 noiembrie 2020, 17:00)

  minus [utilizator]

  si comunistii au fost la fel de progresisti: i-au luat pamantul bunicului, l-au pus sa dea cote si cand a zis ceva l-au bagat si in puscarie ca era impotriva orinduirii sociale.
  Voi suntei finuti: vreti doar banii, retinuti la sursa.

  Daca intrati acum voi in puscarie pentru cum ati jefuit tara, poate as intelege un nou inceput. Dar sa ma conformez PSD-ului fiindca tara nu are bani? Niciodata!
 • -1 (3 voturi)    
  ciuciu de la mine (Marţi, 17 noiembrie 2020, 17:49)

  Antimonide [utilizator]

  Bagati impozit progresiv si o sa imi mut toti banii in afara tarii, inchid firma, concediez toti angajatii..... va provoc sa bagati impozit progresiv, sa vedem cine pierde mai mult!!

  Am strans suficient pana acum ca sa imi permit miscarea asta, dar vorbaria multa saracia omului, cand o voi face o sa trimit si scrisoare la anaf ca sa se stie de ce cativa zeci de angajati au ramas someri!

  Ma intereseaza mai mult propriul buzunar decat societatea voastra!

  Sclavii cu sclavii si suveranii cu suveranii!

  De la mine si familia mea nu mai pupati decat firmituri, fac pariu pe ce vreti voi ca asta o sa va dau!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by