Mulți dintre cei care trebuie să depună Declarația unică au primit un formular precompletat cu datele pe care ei le-au estimat anul trecut, spune consultantul fiscal Cornel Grama, într-un interviu VIDEO în care arătăm cum se completează în 10 situații. Asta pentru că mulți ar putea ajunge să plătească CAS și CASS de două ori.

Cornel Grama - consultant fiscalFoto: Hotnews

„Eu zic că mai mult încurcă acele formulare pentru că dacă anul trecut persoana fizică autorizată sau cu profesie liberală a estimat un venit peste plafon de 12 salarii, deci a bifat că datorează CAS și CASS, acum formularul precompletat aduce pe lângă venitul respectiv și CAS și CASS. Dacă și acum îl declară, el o să plătească de două ori. Aici ANAF ar putea să facă un filtru astfel încât cei care au estimat deja CAS și CASS, nu mai au obligația în acest an să-l plătească”, a precizat Grama.

Potrivit acestuia, omul e derutat puțin de acele formulare precompletate.

„Mai bine să se completeze pe un formular gol, de la zero, pentru că am observat: chiar dacă debifezi acele căsuțe de CAS și CASS, la sumele finale de plată rămân CAS și CASS. Nu se șterg. Nu știu cum. E făcut formularul ăsta tare ciudat”, spune el.

Unii contribuabili se panichează când văd Declarația unică precompletată

Grama este de părere că de la formularul precompletat contribuabilii să-și ia datele de identificare, adresa și așa mai departe, dar pe partea de sume să o facă pe un formular curat.

• „Foarte mulți clienți mi-au trimis ieri mesaje: Am primit Declarația precompletată, Wow, am niște sume de plată acolo... de unde sunt alea? Vai de mine! / Le-am zis: Stați, stați, alea sunt puse doar așa.”

„Formularul precompletat nu poți să-l validezi dacă nu bifezi acolo 2 căsuțe că ești de acord. Să zicem că-l corectezi, dar până ce nu bifezi că ești de acord cu formularul precompletat și cu termenii și condițiile (nu știu unde le găsim, că nu erau în formular), nu poți să-l validezi”, a afirmat consultantul fiscal.

• Nu e așa simplu că doar debifezi niște căsuțe, pentru că sumele rămân undeva în spate agățate. Rămân la sume de plată și nu le poți șterge.

• Trebuie să bifezi la loc ce era bifat, să te duci la sumele alea să le ștergi, să le faci zero, și apoi să debifezi.

Citește și:

Cum completăm Declarația unică 2021. Ghid Video cu 10 situații prezentate de Cornel Grama

Zece răspunsuri ale ANAF la întrebările contribuabililor pe tema Declarației unice 2021 pentru cei care realizează venituri din activități independente

Șase răspunsuri ale ANAF la întrebările contribuabililor pe tema Declarației unice 2021 pentru cei care realizează venituri din chirii