Reorganizarea Ministerului Finanțelor prin care ar fi trebuit ca Direcția de Soluționare a Contestațiilor să treacă de la ANAF la Minister a fost amânată pentru 1 octombrie în ședința de Guvern de miercuri. Practic, Guvernul a ales să pună pe ordinea de zi și să adopte acest proiect de OUG, deși avea deja un proiect de Hotărâre, cu toate avizele, prin care se rezolva această trecere a Direcției de soluționare a contestațiilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

De când a apărut Legea 295/2020, reprezentanții ANAF spuneau în diverse evenimente online că așteaptă să se întâmple acest lucru. Asta în condițiile în care de mai mulți ani este cerută de mediul de afaceri.

Cum Guvernul nu a pus pe ordinea de zi acel proiect de Hotărâre de reorganizare pe care îl are de câteva săptămâni, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să facă proiectul de OUG de amânare ce a fost adoptat astăzi, deoarece s-a cam scurs termenul de 6 luni pe care îl avea conform Legii 295.

Prin trecerea Direcției de soluționare a contestațiilor la Ministerul Finanțelor, numărul de posturi din instituție ar trebui să crească cu 220, la care se adaugă 62 vacante. Acestea ar veni practic de la ANAF, fiind un transfer. Astfel, ministerul ar urma să ajungă la un total de 1997 posturi. Acest lucru mai așteaptă până la 1 octombrie.

De ar fi un lucru bun trecerea Direcției de Soluționare a Contestațiilor la Ministerul Finanțelor

Toți experții în fiscalitate au spus că reprezintă un lucru bun. Cel mai recent, Cornel Grama, consultant fiscal, explica pentru HotNews.ro, în decembrie anul trecut, ce însemna de fapt trecerea acestei direcții la minister.

“Cum este acum:

Inspecția fiscală se derulează de cei de la ANAF. La sfârșit se emite decizia de impunere cu obligații suplimentare stabilite, contribuabilul depune contestația. Unde? La ANAF. Nu-s aceiași inspectori, sunt alții, dar tot de la ANAF, probabil de la camera vecină. Depune contestație ca să fie soluționată tot de către niște inspectori de la ANAF. Nu e ok. De multe ori, decizia de soluționare a contestației este un copy/paste la considerentele avute în raportul de inspecție fiscală. E o formalitate, dar trebuie să o completezi pentru că până atunci nu te poți adresa instanței de judecată.

Cum va fi dacă în final se va întâmpla asta:

Decizia de soluționare a contestației se va muta la Ministerul Finanțelor. Acolo este direcția de legislație fiscală din Minister. Se dau actele normative referitoare la aspectele fiscale. Se poate asigura o interpretare unitară a legii pe tot teritoriul României.

În prezent, fiecare unitate de la ANAF dintr-un județ pe o anumită speță au anumite opinii, uneori opuse, diferite. Interpretarea unitară va fi mult mai bună”

Citește și:

Guvernul preferă să amâne trecerea Direcției de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MF, deși are deja un proiect cu toate avizele de câteva săptămâni. Mediul privat mai are de așteptat