Doi frați din Africa de Sud au dispărut împreună cu bitcoini în valoare de 3,6 miliarde de dolari de pe platforma lor de investiții în criptomonede, relatează Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

O firmă de avocatură a fost angajată de investitorii care afirmă că nu pot da de cei doi frați și cazul a fost înaintat către Hawks, o unitate de elită a poliției sud-africane.

Platformele de tranzacționare a criptomonedelor din întreaga lume au fost de asemenea avertizate să raporteze orice tentativă de convertire a monedelor digitale.

Ca urmare a creșterii vertiginoase a prețului bitcoin în ultimul an dispariția a aproximativ 69.000 de monede - care valorau aproape 4 miliarde de dolari în perioada de vârf din luna aprilie - ar fi cea mai mare fraudă cu criptomonede înregistrată vreodată în dolari.

Primele semne de nereguli au apărut în luna aprilie când bitcoin creștea spectaculos înspre un nou preț record. Fratele mai mare și CEO-ul Africrypt Ameer Cajee a informat clienții companiei că aceasta a fost victima unui atac al hackerilor.

Acesta le-a cerut investitorilor să nu raporteze incidentul avocaților sau autorităților fiindcă acest lucru ar îngreuna doar procesul de recuperare al fondurilor lipsă.

Unii clienți sceptici au apelat însă la firma de avocatură Hanekom Attorneys și un grup separat a cerut intrarea în insolvență a Africrypt.

„Am devenit imediat suspicioși întrucât anunțul implora investitorii să nu ia măsuri legale”, au declarat avocații de la Hanekom, precizând că „angajații Africrypt au pierdut accesul la platforme cu 7 zile înainte de presupusul atac”.

Vid legislativ

Investigațiile firmei de avocatură a descoperit că fondurile companiei au fost transferate din conturile din Africa de Sud și portofelele digitale ale clienților și că monedele digitale au fost trecute prin mai multe platforme care să le facă practic imposibil de urmărit.

Apelurile către numărul de telefon al lui Cajee erau imediat redirecționate către căsuța vocală. Acesta și fratele său în vârstă de 20 de ani, Raees, au fondat Africrypt în 2019, oferind randamente spectaculoase investitorilor.

Apelurile către numărul lui Raees intrau la rândul lor în căsuța vocală și site-ul web al companiei este căzut.

Avocații investitorilor încearcă acum să descâlcească povestea în contextul în care anul trecut o altă companie sud-africană de tranzacționare a criptomonedelor, Mirror Trading International, s-a prăbușit.

Pierderile suferite de investitorii acesteia, în jur de 23.000 de monede digitale, s-au ridicat la aproximativ 1,2 miliarde de dolari ca parte a ceea ce un raport redactat de Chainalysis a descris drept cea mai mare fraudă crypto din 2020.

Investitorii Africrypt sunt în pericol să piardă o sumă de trei ori mai mare.

Autoritatea de supraveghere financiară a țării a anunțat că analizează activitățile companiei însă acesteia îi este interzis să demareze o investigație formală fiindcă legislația din Africa de Sud nu recunoaște activele crypto ca fiind produse financiare.

Citește și: