VIDEO Transportatorii protestează în Piața Victoriei. Care sunt principalele lor nemulțumiri/ Protestul s-a încheiat

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:09 Economie | Finanţe & Bănci


Imagine de la protestul transportatorilor
Foto: Hotnews
Transportatorii au început protestul în Piața Victoriei din București, unde își vor continua acțiunea până la ora 16:00. La ora 8,30 erau circa 25 de tiruri și câteva microbuze, urmând ca, probabil, să mai apară și altele. Principala nemulțumire a transportatorilor este legată de reîncadrarea diurnei ca venit salarial și abuzul ANAF. Mai exact, după ce a reîncadrat diurna, Fiscul a început să emită decizii de impunere pe ultimii 5 ani, lucru anormal.

UPDATE 6: Protestul s-a încheiat. Ultimele mașini au plecat din Piața Victoriei la ora 17:00.

UPDATE 5: Transportatorii au discutat cu 4 reprezentanți ai Guvernului. Legat de problema diurnei, au primit un link către site-ul Camerei Deputaților. Li s-a transmis că în 6 săptămâni ar putea să treacă cu ajutorul politicienilor din parlament. Preventiv, UNTRR și-a propus să ia o autorizație pentru un nou protest care să aibă loc peste 6 săptămâni. Astfel, dacă în acest timp nu se rezolvă problema, vor protesta din nou.

UPDATE 4: Proiectul privind amnistia a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaților

UPDATE 3: Reprezentanții transportatorilor au fost chemați la discuții în sediul Guvernului.

UPDATE 2: Radu Dinescu, secretar general UNTRR, pentru HotNews.ro:

"M-am întâlnit pe 20 septembrie cu ministrul de Finanțe și echipa de-acolo. Am înțeles foarte bine poziția ministerului, că nu poate să sprijine o amnistie din punct de vedere tehnic pentru că ar pierde niște bani, cel puțin ipotetic, la bugetul de stat și că e o decizie politică a Parlamentului.

Ce le-a promis aseară (celor două organizații care s-au retras n.r.) trebuie să înțelegem că sunt niște lucruri pe care le-am mai trăit chiar anul acesta. În martie anul acesta când s-a format grupul de lucru cu fostul ministru de Finanțe, ni s-a promis că se vor suspenda controalele ANAF.

În scurt timp a venit o hârtie scrisă în care s-a spus că nu se poate așa ceva. În mod legal nu se poate, nu are cum să suspende nimeni un control. Pot să fie abuzuri. Promisiunea asta că se suspendă controalele, clar o avem documentată în ultimele 6 luni că nu se poate ține.

Există o promisiune cu proiect de act normativ dat de Parlament. El circulă pe surse din august, iar ministrul a promis în august că la 1 septembrie va fi pe site la Parlament. Suntem în 29 și nu e.

Sunt două promisiuni pe care noi le găsim descoperite. În plus, ministrul promite ceva în numele Parlamentului. Iarăsi, este neobișnuit".


UPDATE: În acest moment în Piața Victoriei sunt circa 100 de mașini, majoritatea tiruri.


Autoritatile au încercat marți seara să dinamiteze protestul transportatorilor. Pentru că UNTRR a rămas ferm cu câteva zile înainte, după o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Finantelor, acestea au chemat la discutii alte două organizații care anunțau că vor protesta alături de ei: COTAR și APTE 2002. Marți seara, Dan Vîlceanu a reușit să convingă cele două organizații să nu mai participe la protest, ba chiar a dat un comunicat cu marea reușită în acest sens: că nu se poate rezolva situația prin Ministerul Finanțelor. Li s-ar fi menționat PNRR și faptul că se poate doar prin Parlament. Ei bine, la protest, din cauza situației epidemiologice, au voie doar 100 de mașini în Piața Victoriei. Cum până aseară erau deja tranșate lucrurile cu privire la protest, retragerea celor două organizații înseamnă mai puține mașini în piață. Dacă se știa din timp de retragerea acestora, UNTRR ar fi pregătit mai multe mașini care să acopere acel nivel de 100. Pe unul dintre grupurile de Whatsapp ale transportatorilor s-a vorbit de trădare și de faptul că nu au dat protestului nicio șansă. În ciuda acestui lucru, Piata Victoriei s-a umplut.Desi situația este cunoscută la nivelul autorităților, se știe că nu este în regulă ce se întâmplă, dar până la această oră nu a apărut de la Guvern niciun proiect de OUG care să îndrepte situația. Motivul invocat ar fi, conform unor surse oficiale, că o amnistie nu poate fi dată deoarece s-ar încălca PNRR.

În schimb, câțiva liberali au făcut un proiect de lege, deci recunosc că nu e normal ce se întâmplă, dar procesul legislativ prin Parlament este unul greoi: s-ar putea închide multe firme până să fie adoptată.

De asemenea, Guvernul a urma să dea aviz negativ proiectului, pentru că altfel ar încălca PNRR, conform acelorași surse.

Conform transportatorilor, a existat o întâlnire cu Florin Cîțu și șefa ANAF, Mirela Călugăreanu (în 2020) care doar au ascultat situația și au dat de înțeles că vor veni cu clarificări. De atunci, transportatorii au trimis câteva zeci de solicitări.

Alte nemulțumiri ale transportatorilor sunt: criza de pe piața RCA și carantinarea șoferilor profesioniști.

Poziția Camerei Consultanților Fiscali este una dură: Acțiunile de control fiscal – abuzive/ Autoritățile implicate sunt lipsite de transparență și confuze


Camera Consultanților Fiscali a transmis o scrisoare către Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, și Camera Deputaților în speranța rezolvării problemei despre care și HotNews.ro a scris în ultima perioadă. Documentul este semnat de Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

"Apreciem abuzive acțiunile de control fiscal derulate la societăți importante din România prestatoare de servicii de transport internațional de bunuri, în care s-a apreciat că acești angajați nu ar avea dreptul să primească indemnizații parțial neimpozabile întrucât ei nu își schimbă temporar locul muncii, neavând un loc fix de activitate, în condițiile în care art. 9 din Legea 16/2017 precizează în mod expres ca aceștia beneficiază de indemnizația de delegare prevăzută de art. 44 alin. 2 din Codul muncii”, spune Camera Consultanților Fiscali.

Conform Uniunii Transportatorilor din România, chiar și în cadrul controalelor derulate în ultimul an sumele acordate au fost reclasificate drept venituri de natură salarială, subiect al impozitul pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii indiferent de suma zilnică acordată (nu s-a considerat aplicabil plafonul neimpozabil).

• Înțelegem totodată că operatorilor economici controlați li s-au impus sarcini fiscale suplimentare de până la nivelul cifrei de afaceri anuale (materialitatea sumelor s-a datorat faptului că perioada controlată a fost de până la 5 ani).

Autoritățile implicate sunt lipsite de transparență și confuze, conform documentului.

Astfel, spune CCF, deși în cadrul acțiunilor de control fiscal se fac reîncadrări ale indemnizațiilor, interpretând speculativ și abuziv tocmai legislația muncii, asupra căreia în documente oficiale afirmă că nu ar avea dreptul să se exprime, autoritățile fiscale nu își asumă în mod public o opinie și nu trasează un set de instrucțiuni, ghiduri, principii de bune practici pe care angajatorii români să le poată avea în vedere la stabilirea tratamentului fiscal al indemnizațiilor acordate.

• Starea de incertitudine, lipsa de transparență și confuzie în rândul autorităților implicate se menține și este dovedită de ineficacitatea dialogului acestor autorități cu transportatorii organizat în cadrul grupului de lucru comun constituit în acest an, de corespondența formală cu aceste instituții precum și de acțiunile de control cu abordări neunitare la nivel național organizate de ANAF cu această tematică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5198 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  observ ca in romania (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:31)

  liviu_ [utilizator]

  protestele tre sa fie cu paru

  daca pui x tiruri sa blochezi circulatia guvernul te baga in seama

  daca ai 100k + oameni in srada, guvernul pune jandarmii sa te bata
  • +2 (4 voturi)    
   Protestul e inutil, pentru ca votati PSD/PNL (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:09)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Atat timp cat votati masiv cu hoti, nu se va schimba nimic.
  • 0 (0 voturi)    
   întreb și (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:07)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   eu : TIR-urile (capul tractor, evident) au avut autorizație de acces în zona 0? Nu de alta dar mă îndoiesc că au sub 7,5 to. greutate.
   Se preconizează cumva cooptarea în funcție/funcții de conducere a/ale pnl al liderului/liderilor sindical/sindicali, în partidul de guvernământ, după modelul miron mitrea - psd de prin 1993-1994?
 • +3 (15 voturi)    
  ... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:45)

  Elfu [utilizator]

  in zonele rezidentiale reprezentantii transportatorilor au claxonat in continuu incalcand articolul 148 aliniatul 14 pentru care ar trebui amendati chiar de masinile de politie care le deschid calea.

  dar suntem in Romania si ne place sa ne batem joc unii de altii .. chestia cu capra.
  • +6 (6 voturi)    
   . (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:20)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

   minusache, te invit sa locuiesti in B langa un bulevard, sa ai copil mic si sa treaca transportatorii claxonad ca apucatii ... nu avem leac ca popor...
   • 0 (2 voturi)    
    Te invit sa ai copil mic (Miercuri, 29 septembrie 2021, 14:34)

    dac_liber [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

    Si sa fii nevoit sa pleci sofer pe tir in germania, ca firmele romanesti sunt falimentate de guvernul marioneta, in folosul tarii deja mentionate, care are deficit de soferi.
    • 0 (2 voturi)    
     . (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:53)

     Elfu [utilizator] i-a raspuns lui dac_liber

     Si daca esti sofer de tir si claxonezi ca tampitul printre blocuri crezi ca rezolvi ceva ?

     Ce iti pot oferi eu ?
     Sa arunc cu ceva dupa tine ?
     Sa iti adresez ganduri frumoase?

     nu are legatura comenatriul tau cu al meu si cu starea de fapt prezentata in comentariul initial. ...

     locul de munca il alegi si il negociezi cu angajatorul .. eu nu pot interveni in favoarea sau defavoarea ta ...

     nubul simt il ai sau nu il ai indiferent unde esti angajat.
 • +2 (2 voturi)    
  ANAF doar ne fura, asta e scopul lor, (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:07)

  emil bobu [utilizator]

  sa adune bani ca sa aiba mafiotii mai mari ce incasa.
 • 0 (2 voturi)    
  rca (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:15)

  toxx [utilizator]

  niste hoti , cartel

  15-06-2021
  - platesc poltia pe 6 luni la City (da era cel mai ieftin, si aveam B0 bonus fiind prima mea masina), 426 de lei
  - azi , cerere de oferta pt ca expira in decembrie:
  asirom - 1143 lei pe 6 luni
  omniasig - 1184 lei pe 6 luni
  uniqa - 1230
  grawe - 1371
  generali 1804

  masina este benzina, 1998cmc, an 2013.
 • 0 (8 voturi)    
  mi se rupe de tiristi (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:28)

  Francisc 1 [utilizator]

  daca anaf a facut ceva ilegal sa se dea in judecata , nu blochezi un oras ca aisi tu ceva de spus!
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:45)

   [anonim] i-a raspuns lui Francisc 1

  • +1 (1 vot)    
   serios? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:59)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   1. ilegalitatea si abuzul anaf sunt clare si cu repetitie
   2. pana dai anaf in judecata esti inchis la propriu si figurat
   3. oare ce se intampla cu economia fara firme transport?

   BONUS:
   a. in balanta comerciala externa, transportatorii bat la c.r mult laudatul IT ca aport si pondere
   b. unele tari cu apa calda au deficit soferi
  • +1 (1 vot)    
   pana castigi in instanta (Miercuri, 29 septembrie 2021, 14:57)

   dac_liber [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   intri in faliment. Sunt firme romanesti mari, care se urmareste a fi falimentate, pentru ca soferii de tir ramasi sa acopere deficitul din occident.
  • -1 (1 vot)    
   Ba au dat in judecata... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:59)

   Sevraj [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   ... si au pierdut. De unde reiese ca ANAF a aplicat corect legea.
   Se cunoaste ca este o problema ce vine din lege si nu din aplicare, de accea vor sa o rezolve prin Parlament.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by