Bilanțul Guvernului Cîțu: ​fact checking / Pe fiscalitate, Cîțu se laudă cu lucruri făcute pe vremea lui Orban

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 25 noiembrie 2021, 20:14 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul Florin Citu
Foto: gov.ro
Așa cum ne-a obișnuit, fostul Guvern Cîțu ne spune că a făcut numai lucruri „fantastice” - creștere economică mare și cei mai buni din UE („între primele 4 state”). Totuși, sunt unele lucruri cumva amuzante în documentul în care fostul premier își înșiră realizările. Față de cele scrise mai jos, sunt mult mai multe. Le-am luat pe cele mai importante, ca să nu vă plictisiți.


1. Documentul spune chiar de la început că „execuția bugetară la 10 luni a condus la un deficit al bugetului de puțin peste 4%, față de ținta de 7,13% pentru întregul an”.

E adevărat, dar proiectul rectificării bugetare, pus în dezbatere cu o zi înainte ca noul Guvern să vină la Palatul Victoria ne arată adevărata poveste. A fost 4% pentru că unele ministere nu și-au realizat investițiile, precum și cele pe fonduri europene. Performanța e de fapt negativă. Deficitul e mic fix din cauza asta. Cu alte cuvinte, lucrurile au stagnat.

2. Tot el spune că „cifrele preliminare pentru finalul lunii noiembrie arată că deficitul bugetar va crește marginal față de luna octombrie. În aceste condiții, următorul Executiv va avea un spațiu foarte mare pentru ultima lună față de ținta de deficit de 7,13%“.

Dacă ne uităm pe ce-a de-a doua rectificare bugetară pe care a făcut-o tot Guvernul Cîțu, ce va fi adoptată vineri de Ciucă, vom vedea că au păstrat ținta de 7,13% din PIB. Așadar, dacă în noiembrie va crește marginal, în decembrie va bubui cu circa 3 puncte procentuale. E rectificarea lor, documentul lor, deci spațiul de manevră de care vorbește documentul nu există.

3. Legat de prețuri (inflație), fostul Guvern Cîțu vorbește despre factori globali, lucru adevărat.

Totuși, anul trecut când scădea, și BNR indica „fenomene exogene și scăderea cererii”, Florin Cîțu spunea că PNL a scăzut inflația.

Așa cum am spus și într-un material din vară, dacă am fi mers pe logica lui Cîțu de anul trecut, atunci ar însemna că guvernarea sa nu este bună, dacă a crescut inflația așa de mult, nu? E ca o glumă în care considerăm că premierul sau PNL se considerau atunci adevărate fenomene economice cu putere internațională.

Evident, a fost o aberație ce a zis anul trecut.

4. Câteva lucruri pe fiscalitate făcute de Guvernul Orban, dar Cîțu crede că le-a făcut guvernul său

• a fost eliminată supra-acciza la carburanți (s-a întâmplat în decembrie 2019, de fapt, în timpul Guvernului Orban, fiind un proiect inițiat de PNL)

• a fost eliminată supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time) (la fel, ca și în cazul anterior)

• a fost eliminat sistemului ineficient și birocratic al plății defalcate a TVA (split TVA) (eliminată tot în decembrie 2019)

• au fost eliminate măsurile anti-economice promovate de Guvernul anterior prin: eliminarea supra-taxării unor sectoare precum comunicațiile, sectorul financiar-bancar, sectorul energetic, a acelor condiții pentru administratorii pilonului II de pensii (la fel ca mai sus)

• implementarea identificării vizuale on-line, pentru înregistrarea în SPV (s-a întâmplat în vara anului 2020)

5. În ceea ce privește agențiile de rating, se continuă cu aceeași idee, că a fost modificată perspectiva la stabilă de către Moody’s, iar la S&P s-a menținut stabilă. Informația este prezentată ca o mare realizare.

Problema este că perspectivele au fost modificate la negative în timpul guvernării Orban, când era Cîțu ministru al Finanțelor. Atunci PNL, când a făcut bugetul, a promis majorarea pensiilor cu 40%. Agențiile de rating așteptau altceva.

Așadar, după ce au văzut bugetul adoptat, perspectivele au fost modificate la negative.

Răspunsul pe care îl oferă unii liberali este că au aplicat legislația în vigoare, de aceea în bugetul pe 2020 fusese prevăzută creșterea cu 40%. Ideea e că în cursului anului au dat o majorare mai mică, de 14%, adică au modificat legea, lucru pe care îl puteau face și când au realizat bugetul pe 2020. (2020 a fost an electoral și asta spune tot)

Ulterior, în 2021, agențiile de rating au început să revină asupra perspectivei și să o ducă înapoi la stabilă.

Mai ușor de înțeles: este ca și cum stai pe marginea unei unei gropi, cineva te împinge, iar tu te prinzi de ceva și ești pe jumătate în groapă. Persoana care te-a împins se apleacă apoi și te ridică, după care îți spune că dacă nu era el/ea, puteai să mori, dar te-a salvat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7242 vizualizari

 • +17 (31 voturi)    
  Astia mint si cand dorm (Joi, 25 noiembrie 2021, 20:22)

  Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

  Stai sa-i vedem cu taxele ce fac.
  • +13 (19 voturi)    
   Pai ce poa' sa faca? (Joi, 25 noiembrie 2021, 22:09)

   Crocobaurul [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Ca orice incompetent, care nu stie altceva, vor umbla la ele, pentru ca asta e singurul buton la care stiu sa umble. Nu au astia nicio strategie in cap, niste idei marete. Ei stiu de taxe. Ori le cresc, ori le lasa asa dar directioneaza toti banii spre pensii si salarii. Pentru ca asta inteleg ei prin reforme: "vom creste pensiile si salariile" => din taxe noi sau marite sau din bani mutati de colo-colo. De exemplu, noul ministru va taia banii alocati pentru programul Timisoara capitala culturala europeana 2023 pentru a plati salariile pana la final de an. Atat se poate, atat se stie a se face, atat se face.


   Nu au ei treaba cu reformele din institutiile de stat, e mult de munca si, in plus, pe acolo se sug banii pentru membri de partid, votanti devotati. Hotia si minciuna sunt la rang de virtute.
   • +1 (1 vot)    
    nu se poate sa lasi reformele pentru ca... (Vineri, 26 noiembrie 2021, 4:36)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Crocobaurul

    daca nu faci reformele nema banutz din PNRR...

    Zic ca #ciumarosie a ales prost de data asta momentul intrarii in gubern...

    Ghinion!
  • 0 (2 voturi)    
   Făcute pe vremea lui Orban! (Vineri, 26 noiembrie 2021, 6:56)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Da. Făcute tot de Cîțu.
 • -8 (12 voturi)    
  Cîțu era tot el și când era ministru de finanțe (Joi, 25 noiembrie 2021, 20:38)

  greuladeal [utilizator]

  E cumva normal să își prezinte măsurile luate în 2019 și 2020, în perspectiva unei guvernări de lungă durată, care a corectat multele aberații primite de la PSD.
  Pentru asta cred că toată lumea e de acord că a lăsat o impresie ok (ceea ce l-a și propulsat la conducerea guvernului următor).

  Probabil că îl vom ierta la un moment dat și îl vom aștepta cu expertiza pe Ministerul de Finanțe, fiindcă România are nevoie de economiști în politică. Deocamdată să facă bine să se emancipeze de sub bocancul lui Iohannis (care nu are nicio expertiză) și să pună câte piedici poate prin coaliție și Parlament ideilor pesediste de a goli tot-tot din vistierie.
  Hai, baftă!
  • +3 (9 voturi)    
   ca nu este prost... (Joi, 25 noiembrie 2021, 22:30)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui greuladeal

   e ceva, dar cand te gandesti ce este... mai bine nu!
   • +3 (5 voturi)    
    AAAA .. vrãjeala lui .. (Vineri, 26 noiembrie 2021, 3:06)

    Noxy [utilizator] i-a raspuns lui minus

    The useful idiot of Klaus .. priceless ����������
  • +2 (6 voturi)    
   Si eu am crezut in el (Vineri, 26 noiembrie 2021, 7:51)

   axxa [utilizator] i-a raspuns lui greuladeal

   L-am considerat altceva decat eterna noastra clasa politica, in primul rand altceva decat Orban, dar a distrus orice speranta pusa in el: fara caracter (minte precum respira), fara capacitatea de a misca lucrurile (restructurarile lui erau fabulatiii, lucrurile mergand de fapt in directie opusa), asta nu mai poate convinge pe nimeni de nimic, iar un politician fara credibilitate ...
 • +6 (12 voturi)    
  circ (Joi, 25 noiembrie 2021, 20:43)

  gigilu [utilizator]

  cu masca, dar fara paine.
 • +9 (17 voturi)    
  foarte buna... (Joi, 25 noiembrie 2021, 21:45)

  minus [utilizator]

  analiza, foarte proasta guvernarea. Mai sa zici ca dupa Orban, guvernarea a fost PSD. Nu a fost, dar acum guvernarea este 100% PSD, ca sa nu fie vreo confuzie. Ce lipseste din articol (ca nu asta a fost subiectul) este ca si Guvernul Orban a calcat in destule strachini. Nu a fost decat 1/2 PSD- ca naravuri.
  • +1 (1 vot)    
   PLUS si nu minus (Vineri, 26 noiembrie 2021, 4:40)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Pentru ca din textul dvs, este clar ca a fost proasta guvernarea PNL ptr ca decat 1/2 #ciumarosie.

   Acum a venit timpul sa se reafirme #ciumarosie.
 • -3 (13 voturi)    
  . (Joi, 25 noiembrie 2021, 22:43)

  v.dela [utilizator]

  Citu superman..firea a ajuns ministresa din cauza usr-ului si a voastra. De abia astept sa se decida asupra ovarelor de catre Firea. Sa ma cenzurati, va rog. Comentariile astea merg doar pe g4media. Totul merge prost in tara cand hotaraste serviciul ca merge prost. O tara de combinatii si servicii, in care nu poti exista fara sa cunosti pe cineva..peste tot planeaza suspiciunea ca sunt serviciile. Da le dracu de servicii, cat oameni sa aiba? Un secretar general acolo, un functionar in banca acolo.. si faza e ca mai mult incurca, la baza tot roman e, tot salata de boeuf mananca la craciun.
  • +2 (2 voturi)    
   nu stiu daca (Vineri, 26 noiembrie 2021, 4:42)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui v.dela

   Nu bea prea multa vodka aia...

   si in fapt sunt tot ei cei vechi sau copiii/protejatii lor din cand in cand pe butoane...
 • +14 (16 voturi)    
  B0$$ (Joi, 25 noiembrie 2021, 23:06)

  The_Dude [utilizator]

  Totu' e perfect in Romanica, nu e panica! Tocmai am mancat niste deficit cu nevasta-mea, i-am dat si lu' ala micu' niste inflatie, suntem plini. Dimineata ne trezim, reverificam ratingul S&P cat ne... relaxam si plecam la munca. Good Job!
 • +8 (16 voturi)    
  Constatare (Joi, 25 noiembrie 2021, 23:07)

  n.dumiritu [utilizator]

  Domnule Florin Barbuta, va apreciez pentru seriozitatea cu care documentati subiectele pe economie si finante. Nu stiu daca v-a atras atentia ca, in prima rectificare, noul guvern a inclus o plata masiva pentru drepturi cistigate in instanta de catre magistrati.
  (potrivit https://newsweek.ro/actualitate/peste-11-miliarde-de-lei-pentru-plata-drepturilor-salariale-castigate-de-magistrati-in-instanta)

  1,15 mld lei la 7500 de magistrati. Aproape 150.000 lei/magistrat.
  „Legi necorelate și prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acțiunilor în instanță pentru recuperarea a tot felul de sporuri", afirma insusi Predoiu, astazi din nou ministru.

  Marea "Antanta nationala", ticsita de "specialisti" in legislatie si de firi milostive cu poporul, inainte sa mai dea cite 200 lei unui pensionar, vireaza cu darnicie cite 150.000 lei fiecarui magistrat, profitind de nebagarea de seama a tuturor.Este acesta actul de armistitiu intre toate puterile? Cine raspunde pentru "legi prost scrise"? Vazind aceste lucruri, desi nu sint conspirationist, uitindu-ma la enormele beneficii distribuite prompt si generos, mi se pare ca "statul paralel" si-a reintrat in drepturi.
 • 0 (0 voturi)    
  mi-a placut analiza Dvs. (Vineri, 26 noiembrie 2021, 4:52)

  ..13 [utilizator]

  si sa nu uitam ca este primul guvern care lasa in spate un document. Un mare plus.

  Este normal ca doc sa fie analizat - perfect.

  As spune cam ceea ce au spus si altii - ca in perioada guvernul LOrban practic FC a condus atunci cand Jk l-a lasat si l-a cam lasat pentru ca LOrban nu se prea pricepea...

  Ar mai fi de remarcat, desi FC nu a pus un cuvant acolo, ca a lasat USR sa elaboreze PNRR, nu l-a blocat si Ghinea recunoaste ca a colaborat decent cu FC - un mare plus atat pentru Ghinea cat si ptr FC.

  Rating-ul este ca un val - cand te urca cand te coboara, dar are importanta cine si cum discuta despre chestiile astea ca si PM sau MF si chiar ca si mass-media. De apreciat.

  Sigur ca o temperare a unor declaratii facute de FC e bine venita. Multumesc.

  dar Pisicul nu e chiar asa de negru - are si pete albe, zic io...
 • -1 (1 vot)    
  nebunule, stai si asculta ce spun.. (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:10)

  Tulai doamne [utilizator]

  ... individul este fara scrupule, un mincinos notoriu? Sau nu este in deplinatatea facultatilor mentale? Voi ce parere aveti?
 • +1 (5 voturi)    
  Citu e deja istorie… (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:12)

  consumator2 [utilizator]

  Pacat ca a trebuit sa fie sacrificati cativa ani pentru asta! Mare pret a platit PNL…


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by