INS: Sărăcia în România este foarte profundă, mulți având şanse mici de a se desprinde din această situaţie într-un timp scurt

de DP     HotNews.ro
Duminică, 28 noiembrie 2021, 16:05 Economie | Finanţe & Bănci


Pensionari (Michael Folmer, Colectia Alamy via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images
​​Înainte de pandemie, Statistica a numărat 4,6 milioane de români considerați săraci. În pandemie, numărul lor s-a redus la 4,5 milioane, dar trebuie precizat că populația României a scăzut între 2020 și 2019 cu tot pe-atâția oameni. Sărăcia este situaţia în care se află acei oameni ale căror venituri sunt atât de scăzute încât le este imposibilă atingerea unui standard de viaţă considerat ca fiind acceptabil în societatea în care trăiesc, care se confruntă cu dezavantaje multiple legate de şomaj, venituri mici, condiţii de locuit precare, îngrijirea inadecvată a sănătăţii şi bariere în accesul la învăţământ, cultură, sport şi petrecerea timpului liber, scrie INS în studiul ”Dimensiuni ale incluziunii sociale”, publicat în acest weekend.

Ce mai arată datele INS:

 • Rata sărăciei relative a fost în anul 2020 de 23,4%. În valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate a fost de 4,5 milioane de persoane.
 • Circa unul din patru locuitori ai României trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent. În perioada 2017-2020, rata sărăciei, estimată în raport cu pragul stabilit în funcţie de nivelul şi distribuţia veniturilor din anul pentru care se face evaluarea, a avut o evoluṭie oscilantă, maximul perioadei fiind atins în 2019 (23,8%) iar minimul în 2020 (23,4%).Sărăcia relativă este înţeleasă ca fiind situaţia unei persoane ale cărei resurse, în principal monetare, nu îi permit atingerea unui anumit nivel de bunăstare realizat de întreaga populaţie din ţara respectivă.
 • Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat între anii 2017-2020 în rândul copiilor în vârstă de până la 18 ani şi a tinerilor de 18-24 ani, circa 3 din 10 dintre aceştia s-au aflat sub pragul de sărăcie, mult peste nivelurile corespunzătoare adulţilor. În ultimul an comparativ cu începutul perioadei analizate, s-a observat o descreṣtere a fenomenului sărăciei atât la grupa de vârstă 18-24 ani (de 3 puncte procentuale), cât ṣi în rândul copiilor (de cca 2 puncte procentuale). O creṣtere semnificativă a ratei sărăciei în decursul perioadei s-a resimṭit însă la grupa de vârstă de 65 de ani ṣi peste (cu 4,5 puncte procentuale).
 • În anul 2020, rata sărăciei a fost de aproape 15 ori mai mare în regiunile Nord-Est ṣi de peste de 13 ori în Sud-Vest Oltenia ṣi Sud-Est, decât în regiunea Bucureşti-Ilfov. În anul 2020, cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (35,6%), Sud-Vest Oltenia (32,7%) ṣi Sud-Est (32,6%), iar cea mai mică în Bucureṣti-Ilfov (2,4%). Din analiza evoluţiei ratei sărăciei în anul 2020 faṭă de 2017, se observă că cele mai mari scăderi s-au întâlnit în regiunile Bucureṣti - Ilfov (3,7 puncte procentuale) ṣi Nord - Vest (3,5 puncte procentuale). Creṣteri ale ratei sărăciei în perioada analizată s-au înregistrat în regiunile Centru (4,6 puncte procentuale), Sud-Est (3,0 puncte procentuale) ṣi Nord - Est (2,2 puncte procentuale).
 • În anul 2020, din totalul persoanelor ocupate, cele aflate sub pragul de sărăcie au reprezentat 14,9%, cu 14,7 puncte procentuale mai puţin decât în cazul persoanelor care nu au desfăşurat nicio activitate economico-socială. În cadrul persoanelor antrenate într-o activitate economico-socială de tip salarial sau pe cont propriu, se remarcă diferenţierile între sexe: 18,1% dintre bărbaṭi, respectiv 10,4% dintre femei au fost sub pragul de sărăcie. În schimb, la persoanele neocupate sau inactive în anul 2020, diferenṭa dintre ponderile femeilor ṣi bărbaṭilor a fost de 8,1 puncte procentuale, în scădere cu 1,6 puncte procentuale faṭă de anul 2017.
 • Referitor la persoanele neocupate, trebuie evidenţiată situaţia şomerilor a căror rată de sărăcie este foarte mare. Practic, peste 3 din 5 şomeri sunt săraci, bărbaţii şomeri având situaţia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate în şomaj (cu 13,9 puncte procentuale mai mulṭi bărbaṭi decât femei aflate în situaṭie similară). Sărăcia este mai frecventă în rândul persoanelor care trăiesc în gospodăriile cu copii dependenţi1 (în anul 2020 a atins 25,4%), decât în cazul celor care trăiesc în gospodăriile fără copii (20,8% în ultimul an) În anul 2020, dintre gospodăriile cu copii dependenţi, cele mai puternic afectate de sărăcie au fost gospodăriile numeroase formate din 2 adulţi cu 3 sau mai mulţi copii dependenţi (mai mult de jumătate), familiile monoparentale, părinte singur cu cel puṭin un copil dependent (aproape trei din zece), a celor de 3 sau mai mulţi adulţi cu copii dependenţi (puṭin peste un sfert), dar ṣi persoanele din gospodăriile formate din 2 adulţi cu 2 copii dependenţi (aproape un sfert). În comparaţie cu acestea, gospodăriile formate din 2 adulţi şi 1 copil dependent au fost afectate de sărăcie într-o măsură mai redusă (11,0%).
 • Persoanele singure sunt mai expuse riscului de sărăcie, în special în cazul femeilor (40,8% faţă de 25,6% la bărbaţi). De asemenea, persoanele care trăiesc singure devin tot mai sărace pe măsura înaintării în vârstă: persoanele în vârstă de până la 65 de ani au o rată de sărăcie de 25,8%, pe când cei cu vârsta de 65 ani şi peste sunt săraci în proporţie de 42,1%. În ceea ce priveşte gospodăriile fără copii dependenţi, în aceeaṣi perioadă analizată, s-a observat o creştere a nivelului riscului de sărăcie al acestora cu 3,0 puncte procentuale. O creştere pronunţată a riscului de sărăcie s-a înregistrat în cazul persoanelor singure de 65 de ani ṣi peste (cu 10,1 puncte procentuale), la persoanele singure de sex feminin (cu 7,6 puncte procentuale) ṣi în gospodăriile de 2 adulţi, din care cel puţin unul în vârstă de 65 ani şi peste (cu 4,1 puncte procentuale). sărăcia în România este foarte profundă, multe persoane având şanse reduse de a se desprinde din această situaţie într-un timp scurt


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5272 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  Motiv sa-i constrangeti pe nevaccinati (Duminică, 28 noiembrie 2021, 16:13)

  Mihail. [utilizator]

  Luati-le saracia profunda daca nu se vaccineaza!

  Cum v-am mai spus, sa tineti milioane de romani la baza piramidei lui Maslow, n-a fost o idee prea buna...
  • -1 (7 voturi)    
   cu ce ii constrange? (Duminică, 28 noiembrie 2021, 19:18)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   Nu-i mai lasa pe amaratii aia din sate fara canalizare sa intre la mall daca nu sunt vaccinati?.. ;)
 • -1 (21 voturi)    
  cine VOTEAZA PSD ? (Duminică, 28 noiembrie 2021, 16:34)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  cine VOTEAZA PSD ? traiesti asa cum votezi...
  • +3 (11 voturi)    
   vrei sa spui... (Duminică, 28 noiembrie 2021, 17:40)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   cine voteaza iohanus, nasul guwernarii fsn de acum
   • +2 (12 voturi)    
    nu bo$$ule (Duminică, 28 noiembrie 2021, 18:01)

    GIGI_CIOC@N [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    din istorie se poate observa foarte usor cum socialismul,mizeria si dezvoltarea intelectuala inexistenta si saracia merg mana in mana ..
    • +4 (10 voturi)    
     este un cerc vicios (Duminică, 28 noiembrie 2021, 19:17)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui GIGI_CIOC@N

     democratia nu functioneaza in lipsa educatiei. cand ti-e foame, votezi cu ala care iti da ceva de mancare. cand ti-e foame si esti prost... votezi cu ala care iti promite ca iti va da ceva de mancare.
 • -2 (18 voturi)    
  Multumim PNL & USR, coalitia ciumei galbene (Duminică, 28 noiembrie 2021, 17:15)

  salvatore [utilizator]

  Acum sa-i vedem si pe voinicii de la ciuma rosie daca vor creste un pic veniturile romanilor. In trecut au mai facut-o, sa vedem daca si acum pot cand sunt sub tirul bruxellez.
  • -1 (9 voturi)    
   am inteles (Duminică, 28 noiembrie 2021, 18:00)

   GIGI_CIOC@N [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   e problema USR &PNL ca tu ai trait degeaba si nu sti sa faci altcea in afara de a plimba marfa prin depozite..
  • +1 (3 voturi)    
   Nivelul de trai nu creste (Luni, 29 noiembrie 2021, 8:25)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   cand guvernul se indatoreaza ca sa dea pomeni pentru voturi. Ala nu e capitalism. Un guvern responsabil implementeaza o politica pe termen lung pentru ca sa creasca productia si productivitatea si "valul sa ridice toate barcile". Ori, in Romania se schimba guvernul in fiecare an si tot ce auzi in politica e "coruptie, incompetenta, nepotism sau lipsa de bani".
 • +11 (17 voturi)    
  Întrebați laCuțu - cuțu! (Duminică, 28 noiembrie 2021, 17:25)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Cum e cu bunastarea românilor?
  Zcea ca se simte!!!
 • +1 (9 voturi)    
  ..??.. (Duminică, 28 noiembrie 2021, 17:56)

  GIGI_CIOC@N [utilizator]

  ce n-am reusit sa gasesc este daca INS ne spune si ce pregatire/calificare si competente au cei mai sus mentionati.....
  • -1 (13 voturi)    
   Lol (Duminică, 28 noiembrie 2021, 18:35)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui GIGI_CIOC@N

   Dreptacule, e irelevant ce nivel de pregatire au, pot fi necalificati, niciunde in lumea civilizata veniturile minime nu sunt sub cota de trai decent.

   Exceptand Romania si Bulgaria, unde e capitalismul salbatic la putere.
   • +1 (11 voturi)    
    ha ha ha (Duminică, 28 noiembrie 2021, 19:46)

    GIGI_CIOC@N [utilizator] i-a raspuns lui HP

    gata faraoane, te cred pe cuvant.. mai ales cand zici cu atata patos " niciunde in lumea civilizata veniturile minime nu sunt sub cota de trai decent." ..
    de aia prin europa covarsitoarea majoritate a ocupantilor posturilor cu salariu minim sunt migranti si in USA cei care lucreaza pe salariul minim iau si food stamps ...
    asta spune cam tot despre capacitatile tale intelectuale.. probabil si tu se situezi in aceeasi categorie de aplaudac al pomenilor.
    PS: in cele 2 exemple de mai sus ai " o civilizatie" de vreo 70 mil oameni ;).. dar nu-i nimic, tu poti ramane la convingerile tale de babuin ignorant.
 • -1 (13 voturi)    
  Lol (Duminică, 28 noiembrie 2021, 18:33)

  HP [utilizator]

  "Saracia este o alegere"

  "Au votat cu PSD"

  "Nu sunt suficient de productivi"

  Si apoi dreapta se mira de ce pierde alegerile constant.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by