Un transportator din Bihor a obținut în instanță anularea unei decizii a ANAF de impozitare retroactivă a diurnelor acordate șoferilor plecați în curse internaționale, scrie Bihorjust.ro. Fiscul obligase compania Vimatra să achite peste 5,8 milioane de lei drept impozit pentru diurnele plătite timp de trei ani.

Importanta tiristilor pentru cetateniFoto: Hotnews

În timp ce firma considerase acești bani în afara salariului, deci neimpozabili, ANAF i-a socotit ca făcând parte din venitul salarial. După doi ani de procese, societatea a obținut o hotărâre definitivă de anulare a deciziei de impunere.

Decizia de impunere a fost atacată în justiție pe două căi. Primul proces a fost deschis în 2018, la Curtea de Apel Oradea, pentru suspendarea executării silite a deciziei.

”A fost nevoie să facem asta pentru că legislația spune că ANAF poate să înceapă executarea imediat, nu trebuie să aștepte să se ajungă la instanță”, a explicat, pentru BihorJust, Alexandru Nicula, juristul firmei.

Potrivit acestuia: Din câte știm noi, este prima hotărâre din țară în care Înalta Curte de Casație și Justiție arată că diurna nu face parte din salariu.

”Trebuie să știe toate firmele de transport că se poate câștiga un proces în cazul deciziilor de impunere pentru diurne, dar în anumite condiții – adică actele să fie bine întocmite, iar managementul să fie implicat și pe partea juridică”, a spus el.

Citește mai departe pe Bihorjust.ro.

HotNews.ro a scris în decursul acestui an despre faptul că ANAF a reîncadrat diurna ca venit salariat și a început să se uite pe ultimii 5 ani la transportatori, lucru anormal spus clar chiar de Camera Consultanților Fiscali. Transportatorii chiar au protestat pe această temă în fața Guvernului. Între timp, în Parlament se află un proiect de lege care prevede amnistie și corectarea acestei situații pentru a nu se mai repeta.