Comunitatea de afaceri americană din România este îngrijorată de intenția coaliției de guvernare de a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerț Americană – AmCham, făcând referire la intenția coaliției de introducere a unei taxe de solidaritate pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro.

AmChamFoto: AmCham

“După o perioadă de criză politică prelungită în care încrederea companiilor în mediul investițional din România s-a prăbușit, suprapusă cu o perioadă de vârf a crizei Covid, creșterea prețurilor la energie, agravarea tensiunilor din piața forței de muncă, aceste vești cu privire la taxe noi nu fac decât să crească riscurile de reorientare a planurilor de investiții și extindere”, se arată în document.

Conform sursei citate, lipsa de predictibilitate și adâncirea instabilității prin măsuri intempestive descurajează investițiile și intențiile companiilor pentru piața din România, impactul negativ pe termen mediu și lung depășind câștigul pe termen scurt.

• Comunitatea de afaceri nu contestă nevoia de finanțare de la bugetul de stat pentru sisteme critice sau categorii vulnerabile, ci maniera aleasă de adopta de pe o zi pe alta măsuri fiscale nefundamentate, contrar bunelor practici de a integra orice astfel de măsuri într-o strategie pe termen mediu și lung care să urmărească întotdeauna beneficiul economiei în ansamblu.

• Importul de măsuri aplicate răzleț în alte țări nu garantează aplicabilitatea și adecvarea acestora pentru economia României.

“Practica de a transfera presiunea bugetară către mediul privat peste noapte, fără preaviz, fără consultări prealabile, fără o foaie de parcurs, fără un studiu de impact real, fară o analiză a compatibilității și cu legislația europeană s-a dovedit de fiecare dată contraproductivă. Aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, măsurile luate peste noapte au dus pe termen mediu la pierderi la bugetul de stat, contrar calculelor pe hârtie care arătau creşteri de venituri”, spune AmCham România.

Organizația mai afirmă: Creșterea cheltuielilor bugetare fără reforme în zona administrației publice, a eficientizării sistemului fiscal prin digitalizare și profesionalizare, creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, nu este o dovadă de responsabilitate pentru societate, ci doar un transfer al poverii către sectorul privat, cel care produce valoare în economie.

AmCham Romania face apel la renunțarea la această măsură și la orientarea agendei guvernamentale către politici sustenabile, responsabile, care să contribuie la consolidarea rating-ului investițional și la atragerea de investiții.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, la Senat, ​că nu se justifică o taxă de solidaritate, chiar dacă UDMR și PSD o susțin. UDMR a avansat ideea instituirii unei „taxe de solidaritate” care să fie aplicată companiilor ce înregistrează o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro pe an, iar PSD susține această propunere. Discuțiile pe această temă au fost reluate în Coaliție după învestirea noului Guvern.