Banca Centrală a Rusiei a anunțat că va modifica modul în care calculează cursul de schimb oficial rublă-dolar pentru „a-i crește reprezentativitatea”, relatează agenția TASS.

Ruble rusesti, euro si dolariFoto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Banca Centrală de la Moscova va extinde intervalul de timp pentru calcularea cursului de schimb al dolarului față de rublă care va fi stabilit acum pe baza datelor Bursei din Moscova privind cursul de schimb mediu ponderat pentru tranzacțiile care au fost încheiate între orele 10:00 și 16:30.

Perioada anterioară de calcul se raporta la orele 10:00-11:30. Oficialii băncii afirmă că modificarea va permite luarea în considerare a unui număr mai mare de tranzacții pe parcursul zilei și că aceasta ar trebui „să crească reprezentativitatea dolarului față de rublă în fața volatilității crescute pe piața valutară”.

Rusia modifică modalitatea de calcul a cursului și pentru euro

Banca Centrală a Rusiei a anunțat de asemenea că va simplifica procedura de stabilire a cursului de schimb oficial al euro în raport cu rubla și că acesta va fi stabilit „în același mod ca și cursurile oficiale ale altor valute”.

Uniunea Europeană a interzis la începutul lunii martie transferul de euro în Rusia.

Decizia publicată pe 2 martie interzice „vânzarea, livrarea, transferul sau exportul de bancnote euro către Rusia sau trimiterea acestora către orice persoană fizică și juridică, organizație sau organisme de stat ruse, inclusiv guvernului și Băncii Centrale a Rusiei, pentru utilizare în Rusia”.

Interdicția a intrat în vigoare pe 12 martie, ea prevăzând excepții pentru uzul personal al persoanelor fizice care călătoresc în Rusia și a membrilor familiei care călătoresc cu ei, precum și pentru personalul misiunilor diplomatice.

Marile companii de servicii financiare părăsesc Rusia

Compania de servicii financiare Western Union a anunțat pe 11 martie că își va suspenda activitățile din Rusia și Belarus din cauza invadării Ucrainei.

Anunțul a reprezentat încă o lovitură pentru economia Rusiei, Western Union oferind transferuri internaționale de numerar și servicii de plată în peste 200 de țări și 130 de monede.

Decizia Western Union a venit după ce giganţii Mastercard şi Visa au anunţat că îşi suspendă operaţiunile în Rusia în semn de protest faţă de invazia Ucrainei pe 6 martie.

Invadarea Ucrainei și sancțiunile istorice impuse de Occident și alte state împotriva Rusiei au declanșat un exod fără precedent al companiilor străine din țară, oficialii de la Moscova pregătind deja o listă cu companiile internaționale ale căror active vor să le naționalizeze.

Urmărește ultimele evoluții din a 19-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.