Problema cu sistemul de pensii de stat este că numărul de contributori este mic și, în același timp, statul are venituri scăzute (adică sunt probleme cu încasările). Așadar, deficitul este mare la bugetul de pensii, fiind acoperit din bugetul de stat, adică sunt luate resurse de la educație și sănătate.

Catalin PaunaFoto: HotNews.ro

De asemenea, oameni identici care ies la pensie în ani diferiți au pensii diferite în România și, în același timp, nu avem un mecanism de transparent de ajustare a pensiilor, reiese din declarațiile lui Cătălin Păuna, senior economist la Banca Mondială.

„Per total, cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB nu sunt ridicate pe standardele europene. Avem o proporție mică a între contributori și beneficiari. Cred că e 1,1 contributori la 1 beneficiar, care cred că e cea mai slabă din Uniunea Europeană. Deci aceste lucruri sunt dificil de corectat pe termen scurt pentru că trendurile pieței muncii au un termen foarte lung. Deci suntem blocați cu aceste ponderi de 1.1 la 1 pentru probabil 20 de ani”, a spus el.

De asemenea, avem mulți pensionari cu pensii mici.

*A reamintit și că în România avem și pensii speciale, fiind o discuție despre eliminarea lor în spațiul public.

„Fondul de pensii are un deficit de circa 2% din PIB. Asta înseamnă că sunt luate resurse din bugetul de stat pentru a acoperi golul de la pensii. Reamintesc că avem venituri bugetare scăzute ca procent din PIB”, a explicat expertul Băncii Mondiale.

  • Deci luăm mai multe resurse de acolo (din bugetul de stat n.r.) de la educație, sănătate, pentru a acoperi deficitul de la pensii.
  • În PNRR este inclusă o reformă a pensiilor.

„Oameni identici care ies la pensie în ani diferiți primesc pensii diferite. Ar trebui să fie un mecanism de corecție pe termen mediu. Ar trebui promovat un mecanism de ajustare transparent. Avem multe exemple în Europa care se raportează la divești indicatori, precum inflația, dinamica salariilor reale și așa mai departe. Poți veni cu ajustări automate de pensii care nu sunt influențați de decizii politice”, a mai arătat Cătălin Păuna.

Citește și:

Rezolvarea inechităților dintre pensionari se amână încă o dată: un an și jumătate/ Bogdan Dumitrescu (ASE): Trecerea la o nouă formulă de calcul nu ar trebui să implice recalcularea pensiilor

​Anatomia unei erori din sistemul de pensii. Deciziile care ne-au adus aici