Dacă ai o firmă mică ori dacă ți-ai făcut un calcul și vrei să treci de pe PFA pe microîntreprindere pentru că te-ar avantaja mai mult, trebuie să iei în considerare modificările fiscale care se aplică de la 1 ianuarie 2023.

Persoane la birou discutand modificari fiscaleFoto: Nyul | Dreamstime.com

Ele au fost introduse prin OG 16/2022 sau, cum îi mai spunem noi, ordonanța creșterilor de taxe (pentru că exact asta se întâmplă).

Așa cum spunea și Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, într-un interviu acordat HotNews.ro, întreaga filosofie a microîntreprinderii se schimbă (sau s-a schimbat, având în vedere că Ordonanța este în Monitorul oficial din 15 iulie).

Fă-ți calculele și vezi dacă îți este mai bine cu impozit pe profit de 16% sau 1% pe venit

În primul rând trebuie să iei în considerare că plafonul pentru plata impozitului pe venit nu va mai fi 1 milion de euro și a fost înjumătățit la 500.000 euro.

Asta nu este tot. Dispare cota de impunere de 3% pe cifra de afaceri (care exista pentru firmele care nu aveau salariați).

Așadar, rămâne 1%, dar cu o condiție: ești obligat să ai cel puțin un salariat.

ATENȚIE: O firmă care este nou-înființată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condițiile sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerțului, în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării.

De asemenea, în cazul în care contractul muncă este suspendat, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile și situația este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv. În caz contrar, se trece la impozit pe profit.

EXCEPȚIE importantă: Pentru o microîntreprindere cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, condiția se consideră îndeplinită dacă, în termen de 30 de zile de la încetarea raportului de muncă, este angajat un nou salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.

*Dacă se elimină supra-taxarea part-time în Parlament (pentru că OG se află acolo) este posibil să vedem o modificare aici, în sensul menționării că angajatul trebuie să fie cu normă întreagă. Vom vedea curând.

TOT IMPORTANT: Dacă în cursul unui an fiscal microîntreprinderea are venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile.

Așadar, poate nu mai este nevoie să menționez (având în vedere paragraful anterior), dar microîntreprinderile fără salariați vor trece la impozit pe profit.

Cei care au mai multe firme au o constrângere: aceeași persoană poate să fie acționar la cel mult 3 microîntreprinderi, dacă deține mai mult de 25% din acțiuni.

Dacă ai depășit deja plafonul de 500.000 de euro, anul viitor vei plăti impozit pe profit

Așa cum este formulată în acest moment Ordonanța, ne arată că dacă o firmă care astăzi deja a depășit 500.000 euro cifră de afaceri, e clar că la 31 decembrie 2022 va avea mai mult. Prin urmare, de anul viitor va fi plătitoare de impozit pe profit, lucru confirmat și de președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), Dan Manolescu.

Practic, pentru acele firme s-a schimbat regula în timpul jocului.

Pentru că ne-am referit la micro și impozit pe profit, la Horeca o să dispară impozitul specific de la 1 ianuarie 2023. Deci firmele din domeniu se vor supune regulilor generale menționate mai sus.

Fiecare trebuie să-și facă propriile calcule să vadă dacă este mai rentabil să fii pe cota de 1% sau pe impozitul pe profit de 16%, în funcție de bilanțul fiecăruia. Cum am menționat și la început, dacă ești PFA și ai venituri ceva mai mari (având în vedere noile plafoane), atunci este posibil să fii avantajat ca micro.

Sursă foto: DreamStime.com

Citește și: Camera Consultanților Fiscali i-a scris lui Adrian Câciu, cerându-i modificarea a două lucruri nocive / Supra-taxarea part-time este eronată și abuzivă / S-a dovedit dăunătoare economiei, dar și ineficientă

Suprataxarea part-time: măsură bazată pe o minciună? Unde sunt cei 300.000 „mutați” pe normă întreagă? Ce spun cifrele