Cum s-a schimbat legislația fiscală atât pentru PFA (pragurile despre care am scris recent) cât și în ceea ce privește salariul minim (mai ales că 200 lei nu sunt taxați), acum știm și câte luni vor munci unele persoane pentru stat.

Bani - bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Bineînțeles, din acele taxe și contribuții se plătesc salariile bugetarilor, asigurarea de sănătate, anumite investiții, apărare etc.

*Calculele sunt făcute în termeni anuali. Ideea materialului a pornit de la un cititor (activități independente - Declarație unică) care a constatat că din veniturile încasate în 2023 va trebui să dea echivalentul câtorva luni la stat.

Un angajat plătit cu salariul minim brut de 3.000 de lei (are un net de 1.898 lei - atât prin cei 200 lei netaxați cât și prin modificările din OG 16/2022), muncește circa 4,6 luni pentru stat.

Ceilalți angajați din economie (cu excepția celor din construcții, agricultură și industria alimentară) muncesc 5,2 luni pentru a-și plăti taxele.

În construcții, agricultură și industria alimentară (între salariul minim - la construcții e 4.000 - și 10.000 de lei), angajații lucrează, datorită facilităților, doar 2,8 luni pentru stat.

  • De precizat că în aceste domenii sunt facilități: nu se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

La PFA sunt 3 praguri, dar ne vom referi la cele care vor lovi multă lume, respectiv ultimele două.

Să presupunem că cineva câștigă cu 100 de lei peste pragul de 12 salarii minime. Acea persoană lucrează 5,4 luni pentru stat.

O persoană câștigă cu 100 de lei peste plafonul de 24 salarii minime (72.000 lei), aici este vorba tot de 5,4 luni.

De precizat, totuși, că dacă o PFA are puțin sub plafonul de 72.000 lei, să spunem 71.500 lei, atunci intră la plafonul 2, cel de 12 salarii, ceea ce înseamnă că muncește pentru stat 2,7 luni.

*La PFA am inclus, evident, și impozitul pe venit pe lângă sumele din plafoanele pentru contribuții.